Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Hirnu Oy: Blogi

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 17:  KÄYTÄVÄTILAT

Keskiviikko 11.4.2018 klo 20:09 - KMA

Käytävätila - mitä sillä oikeastaan tallissa tekee? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä asiaa? 

Todellisuudessa käytävätila on Suomen sääolosuhteissa varsin pakollinen juttu. Käytävälle voi kätevästi - ja paloviranomaisten painajaiseksi, säilöä kaikenlaista pientä suojaan talven tuiskulta. 

Toisaalta käytävätilan myötä saadaan suojaisaa ja riittävän valoisaa hoitotilaa talliin. Vaikka moni tallinrakentaja suunnitteluvaiheessa haaveilee  vesiboxista ja erillisestä hoitotilasta talliinsa, joutuu moni siitä luopumaan. Käytännössä käytävätila on siten se tila, missä hoitotoimenpiteet suoritetaan. 

Tallin käytävätilalle on olemassa omat mittansa. Kuten monesti aikaisemminkin olen todennut, mittoihin ei kannata järkähtämättä tuijottaa. Mitat ovat minimi-mittoja. Siis pienimpiä mahdollisia mittoja, mitä luvallisesti saa toteuttaa. Minimi ei ole "pakko olla näin"-mitta, vaan minimin saa toki ylittää. Paremman saa tehdä, kuin mikä on ihan pakko - eikö totta? Miksi et itsellesi tekisi hyvää ja toimivaa? 

Käytävän kohdalla suosittelisin, että 220cm leväää käytävätilaa ei rakentaisi kukaan. Se on yksinkertaisesti käytännön tallielämässä ihan älyttömän kapea. Siinä tulee piilopaikoista puute, mikäli hevonen hermostuu jonkin tilanteen takia. Käytävät ovat vain harvoin täysin tyhjiä - mikä tietenkään ei lisää turvallisuutta. Monet hevosenomistajat tykkäävät ripustaa karsinan oveen joskus varsin massiivisenkin vuoren erilaisia huopia ja loimia - kätevästi siihen hevosen lähelle. Nämä säilytettävät asiat kuitenkin vievät sitä kallisarvoista käytävätilaa kapeammaksi. 

Itse sanoisin, että 300cm leveä käytävätila on hyvä. Siinä mahtuu hyvin hoitamaan kengittämisen, siinä mahtuu hyvin ohittamaan hevosen suhteellisen turvallisen matkan päästä, siinä mahtuu hyvin kääntämään hevosen käytävällä. Ja leveässä käytävätilassa on varaa pitää sitten (paloviranomaisten vastusteluista huolimatta) jonkinlaista loimivarastoa siinä karsinan ovessa. 

Kun kerran rakentaa, niin miksi ei tekisi toimivaa ja käytännöllistä? Joten vältä se moka, että säästäisit leveydestä käytäväneliöitä tallia suunnitellessa. Vaikka se pahalta tuntuukin kustannuspuolta ajatellessa, niin ajattele käytännön ja turvallisuuden kannalta. Sijoita myös käytävätilaan niin, että se on riittävän leveä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: karsina, tallin rakentaminen, oma hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 16:  RAKENNUSTEN ASEMOINTI

Perjantai 12.1.2018 klo 22:01 - KMA

Tallin suunnittelussa itse lähden liikkeelle käytännön asioista. Olennaista on, että hevosten hoitaminen ja niistä huolehtiminen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista ja ajankäytön suhteen tehokasta. Siten lähden siitä, että vanha sanonta "tuo tullessasi, vie mennessäsi" totuuden pitäisi mahdollisuuksien mukaan pystyä toteutumaan tallissa ja tallipihassa. Kaikki ylimääräinen kärrääminen ja askeleet on pois ajasta hevosten kanssa. Ja hevosiahan me harrastamme, emme p*skan lapioimista - eikö?

Se on myös valmistallin idea : Harrasta hevosia - jätä rakentaminen meille. 

Mikäli pääset niin mahtavaan tilanteeseen, että pääset rakentamaan "tyhjälle tontille", niin istu hetkeksi alas. Nyt kannattaa suunnitella tarkkaan. Parasta tässä on se, että maalaisjärki riittää. Et tarvitse tähän asiaan asiantuntijoita taikka arkkitehtiä. Oman järkesi toki - ja kannattaa kysyä myös vuosikausia hevosia pihassaan liikutelleen ihmisen käytännön mielipidettä, mikäli se vain suinkin on mahdollista. 

Hevosten kanssa tulee paljon askelia. Niitä tulee, vaikka niitä ei erityisemmin keräilisi. Siten liikunnan takia ei kannata asioita sijoitella pihalle kovin hankalasti. Minä sanoisin, että mitä vähemmän tulee edestakaisin juoksemista tyhjän korrikärryn kanssa, sitä parempi. Kun lantakärryn käy tyhjentämässä, on kätevää, kun samalla reitillä on myös kuivikkeet talliin tuotavaksi jne.

Kannattaa piirtää pihakartta, mihin merkitsee todennäköiset kulkureitit esimerkiksi lantalaan, heinälatoon... Jonkinlainen "keittiö-kolmio" toiminee myös tallipihassa oikein hyvin. Sanottakoon nyt sekin itsestäänselvyys, että heiniä tai muitakaan ruokia ei kannata säilyttää lantalan vieressä. Puhtaat ja likaiset jutut on tapana pitää erillään toisistaan. 

Mikäli tallilla käy ulkopuolisia ihmisiä, kannattaa heidän ajoneuvoilleen miettiä jo valmiiksi tilat ja kulkureitit. Se, että hevosia talutetaan autojen keskellä, ei yleensä ole hyvä idea. Tämä kannattaa ottaa huomioon, vaikka siedättämistä haluaisikin harrastaa. 

Suunnittelu on yksinkertaista. Piirrä vaikka oman pihasi asemakuvaan eri väreillä "polkuja": 

 • missä ihmiset liikkuvat edestakaisin (esim. tallinhoitoon liittyvät asiat)
 • missä liikkuu isoja ajoneuvoja (traktori, kuorma-auto tuo/vie asioita)
 • missä liikkuu hevoset (tarhaan, laitumelle, kentälle...) 
 • missä liikkuu omat perheenjäsenet (lasten kaverit...)
 • missä liikkuu mahdolliset ulkopuoliset ihmiset (tallivuokralainen, eläinlääkäri) ja mihin he voivat jättää autonsa.

Kun "polkujen" paikat on selvillä, suunnittele rakennusten sijoittaminen siten, että ei-toivottuja kohtaamisia pystytään ennaltaehkäisemään - tai ainakin kohtaamiset ovat turvallisia. Sijoittele rakennukset siten, että asioiden vieminen ja tuominen asiaankuuluvilla ajoneuvoilla on yksinkertaista. Sijoittele rakennukset siten, että pystyt "samoilla askeleilla" hoitamaan mahdollisimman monta asiaa. Kaikki edestakaisin juokseminen alkaa jossain välissä tuntua aika rasittavalta - usko pois, kokemusta on yli 30 vuoden ajalta ;D 

Lopuksi seuraa pieni mainospläjäys. Mikäli et halua lukea mainostajan vinkkiä, niin kiitän seurasta tältä erää. 

Mainospläjäys: Näissä meidän valmisrakennuksissa on toki se hyvä puoli, että niitä voi mielin määrin sijoitella ja siirrellä eri puolille tonttia, mikäli asemointi osoittautuu huonoksi.Mikäli päätyy kiinteämpään rakentamisvaihtoehtoon, pitää kerralla onnistua suunnittelun nappiin. 

Kiittäen ja lukijaani kumartaen! 

KMA

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallin ympäristö, suunnittele tallipiha, suunnittele hevostalli, rakenna hevostalli

Talvitarjousta ja elementtipaketteja kotipihaan toimitettuna

Tiistai 24.10.2017 klo 11:36 - KMA

Tulihan tehtyä kotisivuille remontti. Toivottavasti te kaikki kotinikkarit arvostatte tätä aamun aherrusta sivujen parissa. Nyt pitäisi olla koottuna niin kanaloiden, kuin koiraloidenkin elementtivaihtoehdot samassa nipussa. Tavoitteena oli, että ne olisi yksinkertaisesti ja selkeästi sisältöineen ja hintatietoineen. Lienenkö onnistunut asiassa? 

Kannattaa käyttää hyväsi tuo meidän Talvitarjous. Jos rakennuksen rakennus- ja toimitusajankohta sijoittuu ajalle joulu-tammi-helmi-maaliskuu, niin hinnassa saat 5% alennuksen.

Varsinkin isommissa tuotteissa kannattaa jo kaivaa pressut esille ja suojata paketti odottamaan kesälomaa ja parempia rakennuskelejä. Ja valmisrakennusta jos ajattelee, niin perustuksenkin ehtii sipaista tehdä ennen, kuin maa on kunnolla jäässä.

Kuten sanottua: Talvi ei estä valmisrakennusten toimitusta.  

Ollaan yhteyksissä! 

koirala_neljalle_koiralle.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elementti, kotikanala, koiratalo, rakenna itse, talvitarjous

Treenikirja potkii liikkeelle

Sunnuntai 15.10.2017 klo 11:02 - KMA

Vaikka oman firman tuotetta kehunkin, niin Hirnun Treenikirja avaa silmät oman hevosharrastuksen suhteen. Oikeasti siinä käy näin.

Nyt kesän yli olen muistikirjaa uskollisesti täyttänyt ja muutamia pienia huomioita on tullut väkisinkin tehtyä: 

 • Hevoseni liikkuu aivan liian vähän.
 • Hevoseni saa ihan liian hyvää ruokaa suhteessa liikkumiseen.
 • Enpä olisi edes muistanut, mitä kengittäjä hevoseni kavioista huomautti.

... ja esimerkiksi nämä huomiot ovat johtaneet siihen, että kannattaisiko omaan harrastukseen hieman keskittyä? Ainakaan puskaratsua kummempia suorituksia ei näiltä meidän elintaso-lemmikeiltä kannata ryhtyä tällä kunnolla vaatimaan.

Itsetutkiskelua

Olen tässä itseni ruoskimisessa ryhtynyt merkitsemään ylös kaikki ne syyt, miksi en ole pystynyt/ehtinyt/kyennyt ratsastamaan. Alkoi itse asiassa nolottamaan... herätys oli kova, mutta tuli tarpeeseen. Onhan se tosiasiassa naurettavaa, että minullakin tallissa seisoo terveet työkuntoiset hevoset ja niiden tehtävänä on lähinnä lomailla laitumella 365 päivää vuodessa. Se, että puoli tuntia käy kerran kuukaudessa maastossa kävelemässä, ei ole liikuntaa terveelle hevoselle.

Havahtuminen oli aika raju. Meni ihan itsetutkiskelun puolelle. Lopputulos: Ryhdyin oikeasti raivaamaan rakkaalle harrastukselle tilaa.  Miksi en voisi merkitä kalenteriin "talli-aikaa", koska kalenteriin näyttää järjestyvän aika kaikelle muullekin? Perhe tietää, että nyt on "Talli-aika". Ihan samalla tavoin, kuin palaverit ja työajatkin on kalenteriin merkittynä. Huomiona se, että omat lapset ovat jo käytännössä aikuisia, joten olen aika vapaa menemään ja tulemaan mieleni mukaan. 

En ole havaintoni kanssa yksin. Hirnun Treenikirjasta saatu palaute on ollut monella sen ostaneella juuri samansuuntaista. Treenikirja on auttanut ihmisiä huomaamaan, että "Talli-aika" vain menee johonkin muuhun. Hevonen kyllä hoidetaan hyvin ja karva kiiltää - entä se harrastamisen ja hevosen kanssa touhuamiseen tarkoitettu aika? Siis se aika, mitä varten alkujaan hevonen tuli hankittua. Kukapa sitä p*skan lapioimista haluaa harrastaa? Siihen se jostain syystä ainakin itselläni yllättäen oli kääntynyt. 

Hevonen on tehty liikkumaan ja se tarvitsee liikuntaa. Kertaalleen eräs eläinlääkäri selitti, että suuri osa hevosten mahavaivoista johtuu nykyhevosen laiskasta elämäntavasta - minkä ihminen aiheuttaa. Kyllä hevonen liikkuisi, mutta pienet tarhat ja koppielämä ei sitä mahdollista.

Tämän päivän hevosten ruoka on hyvää ja liikuntaa vähän. Ei ole ihme, että eläinlääkärit ovat huolestuneita hevosten ylipainosta. Myönnän kyllä: Itselläni on tuolla kolme, tällä hetkellä varsin tukevassa kunnossa olevaa pollea. Hirnun Treenikirjan myötä oli nenän alla mustaa valkoisella ja oli pakko myötää, mistä se johtuu... ja minä heräsin asialle tekemään vastatoimenpiteitä. Katsotaan - tavoitteena on toukokuuhun mennessä hyväkuntoiset ja olennaisesti laihtunut lauma. 

Hevonen on turha rahanmeno...?

 Asiakkailta on tullut palautetta Hirnun Treenikirjasta.  Eräs aviomies osti kirjan vaimolleen vinkkinä siitä, että vaimon hevosharrastus on jo lassahtanut ja hevosesta olisi aika päästä eroon. Turhaan rahaa menee kalliisiin tallivuokriin, kun polle vain makaa ja syö. Eihän rouva enää edes ratsasta! 

Mies myönsi, että ajatteli käyttävänsä hevosesta saadut ja hoitomaksuista säästyneet rahat johonkin muuhun kivaan. 

Rouva otti kirjan vastaan - hän ymmärsi kyllä vinoilun asiassa. Aikansa selattuaan muistikirjaa, alkoi rouva täyttämään sitä vähän niinkuin puolihuolimattomasti.  

Vaimon täytellessä Hirnun Treenikirjaa myös hän sai ilmeisesti saman valaistumisen kokemuksen kuin minä. Miten tässä näin oli päässyt käymään? 

Saimme mieheltä palautepostia viime viikolla. Vaikka suunnitelma ei miehellä mennyt ihan putkeen, oli hän erittäin tyytyväinen tilanteeseen. Mies kiitteli meitä, että vaimo on saanut uuden innon harrastukseensa.  Ja vaimo on kuulemma hyväntuulinen saatuaan hevostella raikkaassa ulkoilmassa. Ja mies oli erittäin tyytyväinen, koska nyt hän saa rauhassa pelata tietokoneella ilman, että rouva vieressä motkottaa pelaamisesta... 

Haaste kaikille hevosenomistajille:

Ota sinäkin tämä haaste vastaan: Liikutaan ja nautitaan hevosharrastuksesta niin, että hevosilta on ylimääräiset läskit kevääseen mennessä pois. Lihavuus ja huono fyysinen kunto on hevoselle ihan yhtä epäterveellistä, kuin meille ihmisillekin. 

Mukavaa syksyä kaikille!

kasperi.JPG

Kasperi lievästi järkyttyneenä: "Et ole tosissasi..."

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: KMA

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 15: TALLIN ILMANVAIHTO 

Sunnuntai 27.8.2017 klo 13:13 - KMA

Kostea, lämmin ja "pehmeä" talli-ilma. Varusteet homehtuu talli-ilman kosteudessa. Kuulostaako tutulta? Niinhän se tahtoo monessa paikassa olla. Jos siitä ei hevoselle tule ongelmaa, niin mikäpä ettei. Tallirakennukselle siitä sen sijaan tulee ongelma, koska puu pehmenee nopeasti. Pitäähän asunnon saunankin välillä kuivua kunnolla, jotta ei tule rakenteisiin vaurioita.

Hevostalli on aika kovilla siksi, että hevonen tuottaa hengitysilmassaan suunnilleen ämpärillisen vettä ilmaan. Se pitäisi saada siirrettyä pois talli-ilmasta. Sitten on vielä niitä luonnollisia eritteitä, minkä takia niitä kuivikkeita karsinoissa käytetään. 

Pihatto on usein väärin ymmärretty tapa pitää hevosta

Eri ihmisillä on erilaiset tarpeet hevostallin suhteen. Lähtökohtana pitäisi kuitenkin olla eläimen tarve, ei niinkään ihmisen tarpeet. Toki monella lompakko säätelee, mitä asioita pystyy olemaan vailla. En kuitenkaan suosittele ketään hankkimaan hevosta kotipihaan, mikäli sille ei ole asiallisia tiloja tarjota. Jos et itsekään asu talvella teltassa, niin miksi pistäisit hevosen vastaavaan asumukseen? Ja onhan se omakin harrastaminen mukavampaa, kun on kivat ja toimivat tilat. 

Rehellinen pihatto on eri asia, kuin kylmä koppi, mihin hevonen suljetaan "pihattomaisiin olosuhteisiin". Pihatosta hevonen pääsee vapaasti liikkumaan. Jos hevosella on tilaa liikkua, niin ei sitä palele. Jos sen pitää seisoa paikoillaan kopissa, niin palelee varmasti. Meillä hevoslauma painaa häntä tötteröllä laitumella aina reilun 500 metrin pyörähdyksen kovalla pakkasella. Sitten taas asetutaan ruokailemaan. Vanha hevosmies totesi naurahtaen, että ne pistävät vain verenkierron liikkeelle. Sitten taas tarkenee. Ja ei, meillä ei loimiteta. 

Monessa pihatossa on pohja rakennettu niin, että se itsessään tuottaa lämpöä. Niinpä pihaton lämpötila on aina muutaman asteen korkeampi, kuin vastaavasti ulkona. Tämä yhdistettynä vapaaseen liikkumiseen ja hyvään tuulensuojaan - ei hevosella ole mitään hätää. Myös säteilijöitä käytetään pihatossa eläinten hyvinvointia lisäävänä juttuna ja ihan hyvällä menestyksellä. 

Joten - pihatto on oikein rakennettuna erittäin hyvä paikka pitää hevosta. Mutta älä laita hevosta pihattoon säästösyistä - halvemmaksi se ei välttämättä tule, kun homma tehdään kunnolla. 

Hevonen tarvitsee hengitystilaa talliin

Yksi juttu karsinatalleissa on ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihdolla olisi mitään mahdollisuuksia toimia hyvin, saisi ilmatilaa olla hevosesta kohti noin 45 kuutiota. Tarkoittaa sitä, että mittaat tallin pituuden ja leveyden ja sisäkorkeuden metreinä ja kerrot nämä keskenään. Jos mitta jää pahasti alakanttiin, niin ilmanvaihtoa voi olla vaikea järjestää toimivaksi. 

Otan tämän esille siksi, että meillä halutaan monesti rakennuttaa talli, missä on "vain kaksi karsinaa ja enkkuovet" ja kaikki tietenkin minimimitoilla.

Kyllä minä sen ymmärrän, että rahaa on vähän käytössä. Toisaalta minä en valitettavasti voi sellaista tallia rakentaa hyvällä omallatunnolla. Jos karsinoiden yhteinen pinta-ala on 18 neliötä (2 x 9 neliön karisina) ja sisäkorkeus 2,5m, niin siinä tallissa on vain 45 kuutiota ilmatilaa. Eli tasan yhden hevosen "happitila". Toki sen saa toimimaan tehokkaalla huippuimurilla - mutta sillä saa kyllä pölyt liikkeelle, reippaan vetoisuuden ja vaaran hevosen sairastumiselle. Kuka sitä haluaa kaverille tehdä?

Hevosen keuhkot ovat herkät - joskin hevosen keuhkoista saa kertoa joku sen alan alan asiantuntija enemmän. Mielelläni otan aiheesta jonkun vieraskynän tänne blogiin kirjoittamaan. 

Painovoimainen ilmanvaihto toimii tietyin edellytyksin

On ihmisiä, jotka vannovat painovoimaisen ilmanvaihdon nimeen. Minun kokemukseni on, että se yksin on harvoin riittävä. Tai riittää, jos tallin sisäkorkeus on jotain neljän metrin luokkaa. Ja tallin pitää olla reippaasti lämmin, jotta lämmin talli-ilma siirtyy tehokkaasti kylmää ulkoilmaa kohden.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa poiston pitää olla katossa, ei seinällä. Mielellään saisi olla yksi poistohormi/karsina. Silloin sen saattaisi saada toimimaan ihan hyvinkin. Sellaista ilmanvaihtoa säädellään tuloventtiilien avulla, jotka siis sijaitsevat rakennuksen seinien alaosissa. 

Kyllä minä kuitenkin jonkin kanavapuhaltimen laittaisin ilmanvaihtokanavaan - ihan vain varmuuden vuoksi. Eihän sitä ole pakko käyttää, jos homma toimii muuten hyvin. 

Jos ilmanvaihdon toimivuudesta ei ole ihan varma, niin sen voi myös testata. Asiaan on olemassa ihan omia "savupatruunoita", joilla tuotetaan rakennukseen silmin havaittavaa savua. Siitä sitten voi ihailla, miten nopeasti rakennus tyhjenee eli se ilma rakennuksen sisällä vaihtuu raikkaaseen ilmaan. 

Lämmityslaite talliin

Hevonen lämmittää itse oman tallinsa - no, niin se toki tekee. Entäpä sitten se aika, kun hevonen ei siellä tallissa ole? On sekin hevoselle aika kurjaa, jos sen pitää "patterina" olla tallissa kaikki päivät, jotta talli ei muutu pakastimeksi. Hevonen on kuitenkin luotu liikkumaan. 

Hanki siis jonkin lämmityslaite talliin. Vaikka patteri. Kun hevonen ulkoilee, niin lämmityslaitteen "kuiva lämpö" kuivaa tallin pintoja. Näin saat rakennuksen kestämään vuosia pidempään käyttöä.

Muista toki, että hevonen ei saa päästä käsiksi lämmityslaitteeseen. Siksi suosittelen tallia, missä olisi jonkinlainen käytävätila. Ihan näiden käytännön arjen asioiden takia. 

Vältä siis tallia suunnitellessasi tämä moka: Ilmanvaihdossa säästäminen tai sen unohtaminen. Mieti asia valmiiksi ja varaudu. On monta hyvää toimivaa tapaa. Tässä tekstissä ei todellakaan ollut kaikki vaihtoehdot. 

Syksyä odotellen! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, ilmanvaihto, hyvä hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 14: TALLIN ULKO-OVI

Lauantai 29.7.2017 - KMA

Olen monesti ihmetellyt, että muuten fiksusti rakennetuissa talleissa on joku ihmeellinen filmivanerista itse kyhätty ulko-ovi. Miksi ihmeessä? Jos käyttää 50 000 euroa talliin, niin eikö siihen olisi kannattanut vielä se yksi tonni käyttää kunnon oveen? Ovi on kuitenkin käytössä koko ajan. Miksi säästää sellaisesta, mikä käytössä hankaloittaa elämää? 

Hevostallin ulko-oven pitää olla jo säädösten perustella varsin iso. Leveyttä - siis sitä kohtaa mistä ovessa pääsee kulkemaan, pitäisi olla 150cm. On toki hauskaa, että hevonen pääsee 120cm leveästä karsinan ovesta kulkemaan hyvin, mutta ulko-oven pitää olla 30cm leveämpi. Lieneekö tässä syynä paloturvallisuus vai käytännön järki?

Kyllähän iso ovi käytännön elämässä on ihan hyvä ratkaisu. Korkeutta ovella pitäisi olla 220cm. Tosin ostin kerran ruunan, joka oli 180cm korkea. Se asui hienossa, vanhaan kivirakennukseen tehdyssä tallissa, minkä ulko-ovi oli 180cm korkea. Oli ruuna oppinut sillä kohdalla "kyykäämään". Itse asiassa se pitkään meillä "kyykkäsi" aina ulko-oven kohdalla - vaikka korkeutta oli kuinka! Se oli kyllä hauska tapa. 

Kokemattoman rakennustarvikkeiden hankkijan erottaa siitä, että he yleensä olettavat asioiden olevan "tuotepaketteja". Usein tuotekuva myös tukee tätä käsitystä. Eli ovessa on karmit, saranointi, helat jne. Näin ei välttämättä ole myytävän tuotteen suhteen. Mikäli ovi on olennaisesti edullisempi kuin vastaava tuote, siinä on jostakin asiasta säästetty tai jotain puuttuu. Useimmat asiat eivät nimittäin ole "tuotepaketteja". Kannattaa siksi tietää mistä tuotteen edullisuus johtuu, niin voi tuon säästön hyödyntää. Voihan se olla, että on esim. helat valmiina - miksi ei siis käyttäisi kierrätysmateriaalia? Se on ihan fiksu säästö.

Oven ostaessa tulee monenlaista mittaa vastaan. Tässä moni ensikertalainen ovien ostaja menee vipuun: Ole tarkkana, puhutaanko ovea kaupatessa oven karmien ulkomitoista, vai oviaukon mitoista. Siinä on helposti ainakin 10cm heitto. Toisaalta osa kauppiaista myy oven ja karmin erikseen. On lienee ymmärrettävää, että pelkällä ovella ei tee mitään, jos ei ole paikkaa mihin sen ripustaisi - eli se karmi. 

Jotta välttäisit perusmokat, niin tarkista ovea tilatessa: 

 • Mikä on käyntiaukon koko, jotta saat määräysten mukaisen oven eikä lopputarkastuksessa tule sanomista.
 • Mikä on karmin ulkomitta, jotta timpuri osaa jättää oikeankokoisen aukon seinään.
 • Onko ovi saranoitu valmiiksi? Tämä on yksi jännä kohta, missä saadaan oven hinta näyttämään edulliselta... ;) 
 • Onko ovessa mukana helat, eli kahva ja lukitus - tämän puuttumista ei moni huomaa ja hinta on monta kymppiä halvempi... kunnes joudut joka tapauksessa hankkimaan lukituksen oveen. 
 • Onko ovi lämpöeristetty? Ovia myydään myös eristämättömänä. 
 • Varmista, miten oven karmi on tarkoitettu kiinnitettäväksi rakennukseen. 

Tallin ulko-ovi on tosiasiassa melko iso kapistus. Ja painava. Kun ovilehti on 150cm leveä ja 220cm korkea, siihen tuuli ottaa napakasti. Siksi ehdottomasti näin kookkaaseen oveen kannattaa valita malli, missä on valmistajan oma tuulihaka + oven auki-lukitusmekanismi valmiina. Mikäli mekanismi pettää, niin siitä voi reklamoida. Omissa virityksissä voi vain katsoa peiliin.

150ovi.jpg

Oven tuulihaan tulee olla lukittuva, eli ovi jää jököttämään tukevasti auki-asentoon. Hevoset tai ihmiset eivät keskimäärin tykkää siitä, että ovi paiskautuu kiinni ja siellä sitä sitten ollaan välissä - kuin elävä ihmis/polle-hampurilainen ilman kasviksia. Siinä voi käydä huonosti, usko pois.

Oven auki-lukitus tulee olla helppo vapauttaa niin, että hevonen on toisessa kädessä kiinni. Kovin monimutkainen viritys ei siten passaa. Näin ollen en tykkää siitä, että ovi laitetaan rakennuksen seinään kiinni. Tämä viritys toimii hyvin ihmisille tarkoitettujen talojen ovissa, mutta hevostallissa se on epäkäytännöllinen. Sitä lukitusta on ikävä kiertää avaamassa hevosen kanssa.

Oven alareunassa suosin ovea, missä on jonkinlainen kumilaaha alhaalla. Näin oven alareunaan jää riittävästi käyntivaraa, pienet "kokkareet" eivät haittaa oven kulkua ja lisäksi ovi on alareunasta tiivis. 

Muistakaa siis heti talliprojektin alkuvaiheessa budjetoida myös se tonni siihen oveen. Ja oltaa tarkkana, mitä tilaatte. Meiltä saa myös ovia, mutta ne on valmiiksi kiinnitettynä Duo-Valmistalliin - sekin toki myydään oven mukana. Mikäli pelkästään ovi kiinnostaa, niin niitä kannataa tiedustella Illis:ltä. Suosittelen. Toimiva - mehän ei Hirnussa huonoa tuotetta käyttöön otettaisi. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallin ovi, hevostallin rakentaminen, ulko-ovi hevostalliin

Hirnun Treenikirjasta muutama sana

Torstai 27.7.2017 - KMA

Hirnun Treenikirja lähti liikkeelle paitsi omasta saamattomuudestani hevosharrastamisessa, myös HirnunHuoltokirjasta saatujen erittäin hyvien kehittämisvinkkien myötä. Kiitos kaikille, jotka osoititte mielenkiintoa tällaisen tuotteen kehittämiseen! 

hirnuntreenikirja_viikkosivu

HirnunTreenikirjassa tykkään eniten siitä, että sen avulla saa valmennustunneista enemmän irti. Huomasin, että monet valmentajan antamat vinkit, neuvot ja kotiharjoitusohjeet unohtuvat kovin nopeasti kotona ähertäessä. Näin ollen ratsukkona kehittyminen jäi junnaamaan paikoilleen ja innostus vähitellen laantui. Itse tarvitsen tavoitteen harjoittelulle.

Kun laitoin asiat muistiin ja valmentaja antoi minulle "yhden harjoituksen, jota nyt teet", lähdimme ratsukkona kehittymään. Onhan se valmentajallekin kiinnostavampaa opettaa ratsukkoa, joka etenee. Samojen perusasioiden junnaaminen vuodesta toiseen ilman, että asiassa ollenkaan edetään, käy tylsäksi kaikille osapuolille. Mutta onko se "huonoa valmennusta"? Minun mielestäni ei ole. Tokihan kotiläksyt pitää tehdä ja harjoitella valmentajan ohjeiden mukaisesti. Se ei riitä, että vain käy valmennuksissa. Ei valmentaja ihmeisiin pysty, eikä USB-johdon avulla lataamaan ratsukkoon tietoja ja taitoja. Ne taidot vain pitää itse määrätietoisella ja järkevällä harjoittelemisella rakentaa itse. Siinä hommassa opastamisessa on asiansa osaava valmentaja kultaakin arvokkaampi. Muistaakseni 10 000 oikeanlaista toistoa pitää tehdä, jotta asia on kunnolla korvienvälissä. 

Ja se tunne, kun huomaa ratsukkona kehittyneensä! On hauskaa huomata, että puoli vuotta sitten kauhusta kankeana ylitin puomin, joka oli suunnilleen kaivettu 10cm syvyyteen ratsastuskentän hiekkaan - nyt mennään nätisti ja rohkeasti 80cm esteen yli. 

hirnun_treenikirja_vuosikalenteri

Vuosikalenteri on harvinaisen tyhjetävä selvitys siitä, miten hevosen kanssa on harrastettu. Tämä on tärkeä tieto valmentajalle. Kannattaako käytännössä lepohevoselta odottaa huippusuorituksia? Tästä kohdassa valmentajakin näkee, miten hevosta oikeasti liikutetaan eikä ehdota sille fyysisesti liian rasittavia harjoitteita. Toisaalta valmentaja huomaa ohjeistaa ratsastajaa treenaamaan myös sitä peruskuntoa hevoselle - ja kertoo miten se tehdään. Ei maratoonille harjoittelua ihminenkään aloita juoksemalla sitä maratoonia, eihän? 

Toki myönnetään - voihan ratsastaja sievistellä asioita ja kirjoittaa satuja treeneistään. Mutta epärehellisten ihmisten suodatinta tähän ei saatu rakennettua, vaikka kuinka mietittiin :) Rehellisyys kunniaan, eikö niin! 

HirnunTreenikirja sopii hyvin lisämyynniksi vaikka ratsastustalleille tai seuroille varainhankintaan.

Ole yhteydessä asiakaspalveluun, mikäli kiinnostut. 

1 kommentti . Avainsanat: ratsastus, valmennus, harrastaminen, hevostharrastus

Meidän kanalassa on nyt tosi pieni ovi!

Tiistai 20.6.2017 klo 13:34 - KMA

Tiedäthän - se tunne, kun huomaat tehneesi tyhmän valinnan.

Enemmän tässä jurppii se, että luulin tehneeni hyvän valinnan - mutta totesinkin tehneeni huonon valinnan. 

Minä arvostan laatua. Kaikessa tekemisessä me Hirnu Oy:ssa pyritään tekemään hyvää jälkeä ja tuottaa laadukasta tuotetta. Meille on tärkeää, että asiakas saa rahalleen vastinetta.

Aina välillä näemmä unohdan, että se ei suinkaan ole kaikkien muiden tavoite. 

Minä olen valmis maksamaan kunnollisesta tuotteesta oikean hinnan. En oleta, että minun pitäisi saada asioita ilmaisin - tai edes "halvalla". Jos tuote on hyvä, se palvelee tarkoitustani, minä olen valmis maksamaan siitä pyydetyn hinnan. Ja välillä käy niin, että täytyy vain opetella olemaan ilman tai tienata jostakin lisää käteistä mieleisten tuotteiden hankkimiseksi. Se on vain elämää, eikö? Huonoa en enää osta, koska se tulee lopultakin kalliiksi. Jos ei muuten, niin jätekustannuksina. 

Mutta asiaan... 

Minä siis halusin pitää minun oman kanalani oven kesällä auki. Koska on kerrassaan typerää jättää ovi auki ilman, että sitä lukitaan paikoilleen, päätin ostaa oveen tällaisen topparin. Siis sellaisen metallisen törräkkeen, mihin oven saa kiinni eikä tuuli pääse ovea paiskomaan. Ovihan voi mennä rikki, eikö niin?

Päädyin tunnettuun vaihtoehtoon.  Tai no - minä luulin tunnettuun vaihtoehtoon päätyessäni saavani laadukkaan vaihtoehdon. Minä luotin tuoteperheeseen, jota merkkiä näyttäisi olevan joka rautakaupan hyllyt notkollaan. Sanotaanko näin, että "hyvin brändätty tuote". Koska niitä myydään paljon ja niitä on joka paikassa tyrkyllä, niin tuotteen täytyy olle hyvä - eikö? Nämä on Pohjoismaisen firman tuotteita ja siksi hyvin tehty. 

Lopputulemana minulla on nyt kanalassa aika pieni ovi. Mitäs tykkäätte? 

pieni_ovi

Varmaan arvaattekin, että tuote ei ollut kauhean hyvä.

Itse asiassa tuote oli kaikkea muuta, kuin hyvä. Toppari ei ollut kelvollinen pitämään ovea auki. Kun oli edes ollut kunnon myrsky! Tai edes kunnolla tuulinen päivä, mutta ei! Ihan tavallinen kesäpäivä Pohjois-Pohjanmaalla - ja tässä kävi näin. Kunnon navakka tuulenpuuska - ja meillä on enää pikkiriikkinen ovi jäljellä. 

Ja arvatkaapas ottaako päähän? 

Tarkemman tutkimisen jälkeen selvisi, että eihän tätä keksintöä ole millään lailla hitsattu tai edes kiinnitetty näitä metallikappaleita toisiinsa. Kunhan on vain laitettu palat yhteen ja lausuttu isämeidän rukous päälle. Eihän se sillä tavalla kestä yhtään mitään!!!

paskatoppariihanpaskatoppari

Miksi tämä on mennyt tähän? Monet tuotteet edelleen näyttävät samalta - mutta eivät ne enää ole samoja. Laatu on kadonnut tekemisestä. Miksi? Eikö meidän kaatopaikat ole vielä riittävän täynnä roskaa? Tarvitaanko sinne vielä lisää? 

Eniten ottaa pähään se, että tällainen parinkympin tuote aiheutti noin 300 euron vahingot.  Tuote ei ollut mitä piti ja asiakas (minä, kerrankin kuluttajan roolissa) luotin tuotteen tekevän sen, mitä kohtuudella voitanee olettaa sen tekevän. Siis pitävän oven paikoillaan ja suojaavan sen, että tuuli ei heittele ovea ja riko sitä. Kuinka kävi? 

Voinhan minä toki asiasta valittaa - todennäköisesti valitankin. Mitenkä se korvataan? Se, että saisin vastaavan tuotteen tilalle, on nimittäin hieman ongelmallinen yhtälö.

a) Haluanko minä tällaista roskaa enää tilalle? Mitä ihmettä minä sillä teen? Tiiliskivestä olisi enemmän iloa ovistopparina.

b) Edelleenkin minun kanalassani on hämmentävän pieni ovi ja asialle nyt vain täytyy tehdä jotain. 

Kyllä Marko sen oven toki vaihtaa, ei siitä olekaan kyse. Kyse on siitä, että Markolla on aika paljon muutakin tekemistä ja maksaa se uusi ovi meillekin. 

Yritysideaa miettivälle siis vinkki:

Laadukkaita metallituotteita, ovistoppareita ja kaikenlaisia saranoita ja lukkoja - niille olisi markkinoilla iso rako täytettäväksi. Nämä missä lie halvalla teetetyt "näyttää samalta kuin aina ennenkin, mutta laatu on sitä taikka tätä" -tuotteita on kaupat pullollaan. Kipatkaa ne roskat roskiin ja tuokaa hyvä ja toimiva tuote tilalle.

Ja sitten brändäyksestä:

Hoitakaa ensin tuote kuntoon, brändätkää vasta sitten. 

Kiitos.

Alla: Oven runko napsahti poikki, koska "laatustoppari" antoi periksi. Jiihaa!

poikki_meni_oven_runko

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, laatu, kanala, brändi, metallituotteet

Kysyttyä: "Miksi valmisrakennus on kalliimpi, kuin elementtitoimitus?"

Tiistai 6.6.2017 klo 10:53 - KMA

Tätä otsikon kysymystä meiltä säännöllisesti kysytään, joten yritetäänpä vastata nyt kysymykseen tyhjentävästi. Tämä blogiteksti voisi toksi olla lyhykäisyydessään erittäin lyhyt vastaus: "Koska Valmisrakennuksessa on mukana työtä paljon enemmän. "

Ajattelin, että kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa.

VALMISRAKENNUS vs. ELEMENTTITOIMITUS

Kun valmisrakennus tuodaan pihaan, se näyttää tältä: 

KotKot10-valmiskanala

Ja oven kun avaat, rakennus näyttää tältä: 

Kotkot10_valmiskanala1

Elementti-toimitus sen sijaan näyttää pihaan tullessaan tältä: 

elementit

Sisäkuvia elementtitoimituksesta ei sattuneesta syystä ole. 

Lyhyesti: Nämä ovat kaksi täysin eri tuotetta. Siksi niiden hinta on erilainen. Valmisrakennus on "valmis" ja elementtipaketti on "rakennusprojekti". 

Kumpi sitten on "se pareempi vaihtoehto"? Valitan, en osaa sitä sanoa. Se sinun pitää oikeasti itse päättää. 

Tosiasia kuitenkin on, että elementtitoimituksen kasaaminen valmiiksi, asumiskelpoiseksi rakennukseksi edellyttää jonkinlaista käsitystä rakentamisesta ja työkaluja. Millään rakennusohjeilla emme pysty sinusta rakennusalan ammattilaista kouluttamaan. On asioita, mitkä pitää tietää ja ymmärtää, miten rakennus toimii. Ei niitä rakennusalan ammattilaisia turhaan kouluissa kouluteta. 

Ei se rakentaminen pienen rakennuksen kohdalla toki rakettitiedettä ole, joten oikealla asenteella se kyllä onnistuu. Ja neuvotaanhan meiltä toki. Mikäli itse osaat, sinulla aikaa ja työkaluja, niin säästät toki rahaa - et aikaa.

Vinkki: Mikäli sinun pitää palkata joku rakentaja kasaamaan kanala, niin todennäköisesti et rahassa säästä lanttiakaan. Harkitse silloin valmisrakennusta, koska se on heti valmis käyttöön - säästät siis aikaa! 

Vinkki: Kannattavaksi tämän elementtivaihtoehdon tekee se, että rakennuksen sijoittamispaikka on niin ahdas, että elementtivaihtoehto on ainoa toimiva ratkaisu. 

Valmisrakennus on siis kalliimpi siksi, että rakennuksen on ammattilainen sinulle jo valmiiksi kasannut. Eli se sama hinta, minkä joutuisit sille paikalliselle kirvesmiehelle joka tapauksessa maksamaan - ellet itse osaa rakennusta pystyttää. 

Lisäksi: 

 • Saat lisäksi takuun siitä, että rakennus on sovitun mukainen.
 • Sinä tiedät heti alkuunsa, mitä rakennus kaikkineen tulee maksamaan.
 • Tiedät myös sen, milloin rakennus on valmis muuttoa varten.

Nämä eivät ole ihan pikkujuttuja - sen tietää jokainen, joka on jotakin joskus rakentanut tai rakennuttanut. 

Valmisrakennuksessa ennen kaikkea säästät itseäsi - säästöä se on sekin! 

Toivottavasti tämä auttoi selkeytämään toimitustapojen olennaisia eroja.

Mukavaa kesää kaikille! Kaikkien kanaloiden rakentajien kannattaa huomioita Kesäkuun tarjous.

Ollaan yhteyksissä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmisrakennus, hevostalli, kotikanala, rakentaminen, elementtitoimitus

Jos minä rakentaisin ISON hevostallin, niin...

Sunnuntai 28.5.2017 - KMA

Olen nyt toukokuun aikana käynyt aika monessa ns. isossa tallissa. Näissä minua on aina hämmästyttänyt se, miten ahkeria tallissa hevosiaan asuttavat ihmiset ovat. Tallissa saattaa olla esim. 20 hevospaikkaa kauniisti rivissä ja käytävä perinteisesti keskellä. Tallin varustetilat on sijoitettu tallin toiseen päätyyn. Äärimmäisenä asuvan hevosen omistajaa ei voi moittia laiskuudesta: Pelkästään satulan noutaminen varustehuoneesta tietää noin 80 metrin mutkaa. (10 karsinaa a'3 metriä + käytävä + varustehuoheessa kuljettu matka ja tämä edestakaisin).

Vielä kukaan ei ole minulle selittänyt sitä, miksi varustehuone ei voisi olla "puolivälissä" karsinarivistöä. Tai miksi yleensäkin isot hevostallit rakennetaan valtaviksi halleiksi. Missä on paloturvallisuus? Käyttäjämukavuus? Käyttökustannusten hallinta?

Lähinnä selitys on ollut, että " se oli niissä kuvissa näin" ja "näin kai se yleensä on". Onko sen pakko olla? 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallin suunnittelu, oma hevostalli, tallin rakentaminen

Rakennuksen ylläpitäminen on oma hommansa

Maanantai 17.4.2017 klo 11:43 - KMA

Tässä aamusella jäin miettimään asiaa, mikä jäi eräässä mainoksesta vaivaamaan. Tässä mainoksessa korostettiin heidän kauppaamansa tallirakennuksen betonilattiaa "ikuisena" vaihtoehtona.

Väite jäi vaivaamaan - koska se ei pidä paikkaansa. Ei mikään ole ikuista - varsinkaan tallin lattia. Ihan sama, mistä materiaalista se on tehty, mutta varsinkin lattia kuluu väistämättä. Siksi monissa talleissa betonilattiat on suojattu kumimatolla - betoni murenee varsinkin hokkikengän alla varsin tehokkaasti.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: talli, hevostalli, tallin lattia, kiinteistön korjaaminen, vuokratalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 13: VARUSTETILAT

Sunnuntai 9.4.2017 klo 14:32 - KMA

Talli-ilma on useinmiten sen verran kostea, että siellä ei ainakaan hevosten nahkakamppeita kannata säilyttää. Yllättävän nopeasti nahka-valjaat menevät huonokse, keräävät hometta ja muuta ei-toivottua tapahtuu. Toisaalta talli-ilma on yleensä pölyistä, joten siellä säilytettävä omaisuus likaantuu. Siksi varusteille tarkoitettu, ihan oma erillinen tila on tarpeellinen osa kivaa tallirakennusta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: varastotilat tallissa, tallikamari, varustetila

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 12: SÄHKÖT JA NIIDEN SUUNNITTELU

Sunnuntai 5.3.2017 klo 16:42 - KMA

Äkkinäinen rakentaja ei monestikaan suunnitelmissaan pääse huonejärjestystä pidemmälle. Tai no, tallista jos puhutaan, niin karsinaelementtejä pidemmälle. Ennen kuin on karsinaelementtien valitsemisen aika, pitää tehdä aika monta muuta olennaisempaa päätöstä. Yksi tällainen päätös on tallin sähköt.

Sähkösuunnitteluun puutun nyt siksi, että jostain kumman syystä tämä aika lailla "itsestään selvyys" näyttää unohtuvan innokkailta rakentajilta. Lopputulemana käy niin, että sähköt joudutaan vetämään talliin pintavetona ja enempi suunnittelematta - tai annetaan sähköasentajalle vapaat kädet toteuttaa itseään mahdollisimman pienellä budjetilla tietenkin. Tämän olen muuten kuullut erään sähköasentajan suusta - ei ole oma keksintö tai johtopäätös. Mistäpä se sähköasentaja tietää, millaisia tarpeita tallin käyttäjällä sähköjen suhteen on? Lähellekään kaikilla sähköasentajilla ei nimittäin ole hevosia. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen, hirnu, sähköt

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 11: KARSINAELEMENTIT

Keskiviikko 8.2.2017 klo 19:45 - KMA

On toki väärin aloittaa juttu toteamalla itsestään selvä asiä - mutta monelle hevoselleen torppaa rakentava ei sitä kuitenkaan tule ajatelleeksi. Joten: hevonen on iso eläin, jolla ei kestä edes norsun nahasta tehty persaus. Se vain on niin. Hevosella on voimaa järkyttävä määrä, massaa reilusti ja yllättävän paljon älliä umpiluuhun asennettuna. Älä pidä tätä eläintä tyhmänä - tulet yllättymään. 

Karsinaelementeissä moni tallinrakentaja yrittää säästää. Se on toki enemmän, kuin ymmärrettävää. Kunnolliset karsinaelementit maksavat helposti 500 euroa/seinä ja rahti vielä päälle. Eikä tähän hintaan tarvitse edes valita kauniisti kaarrettuja ja erityisesti muotoiltuja erikoisuuksia. Riittää, että valitset kunnolliset ja asialliset kamppeet. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: karsinaelementti, hevostalli, hevostallin rakentaminen, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 10: LANTAHUOLTO

Maanantai 16.1.2017 klo 18:57 - KMA

Ei liene yllätys, että hevosten kanssa tulee väkisinkin kosketuksiin myös hevosten "haisevan osaston" kanssa - siis hevosen tuottavat reilun määrän lantaa. On täysin ymmärrettävää, että jo tallin suunnitteluvaiheessa on syytä miettiä, mihin se jäätävä kasa p*skaa aiotaan sijoittaa. Vaihtoehtoja lannan edelleen luovuttamiselle toki on, mutta jonkinlainen varasto eli lantala kuuluu jokaisen hevostallinomistajan rakennella. Taitaapi aika monessa kunnassa olla jo niin, ettei tallin rakentamiselle lupaa heltiä, ellei ympäristöasiat ole kunnossa jo rakennusluvan hakuvaiheessa. 

Joten - suunnittele heti alkuunsa lantala-asiat kuntoon. Näin vältät viivytykset rakennusluvan myöntämisessä ja budjettisi on realistinen. Lantala ei nimittäin ole ihan ilmainen laitos rakentaa. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lantala, hevostalli, hevosen lanta, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 9: JUOMA-AUTOMAATTI HEVOSELLE

Keskiviikko 21.12.2016 - KMA

Tänä aamuna mennessäni talliin kiireessä noin klo 6:30, sain jälleen kerran muistutuksen siitä, mitä on hevostallin pitäminen. Tästä aamusta inspiroituneena päätin kirjoittaa tämän viikon blogikirjoituksessa hevosten juoma-automaateista. Siis plussaa ja miinusta - ja miten välttää ainakin pahimmat mokat niiden suhteen.

Toisin kuin voisi kuvitella, eivät kaikki maatalouskauppiaan osaa myydä hevoselle sopivaa juoma-automaattia. Moni maatalusmyyjä ei nimittäin itse ole ollut koskaan tekemisissä tämän hersyvän hellyttävän, leikkimielisen, norsun voimat omaavan ja kaiken palasiksi räpeltävän luontokappaleen kanssa. Ehei. Heidän kokemuksensa hevosesta on se, mitä myyntitykki on heille kertonut ja mainoslehtiset (joista alaa opiskellaan) kertovat. Usko pois, se ei riitä tässä asiassa. 

Siis ensimmäinen vältettävä moka: Älä ikinä usko myyntipuheita sopivasta hevosen juoma-automaatista keneltäkään muulta, kuin sellaiselta, joka oikeasti hevosten kanssa on tekemisissä. Mitenkö sen tiedät? No, kysy asiaa. Mikäli et hevosiin todella perehtynyttä myyjää löydä etkä itse ehdi empiiristä tutkimusta asiasta suorittaa, niin paina jarrua. Hanki sellainen automaattiastia, mitä joku tuttavasi suosittelee. Mieluummin sellainen tuttava, jonka voisit olettaa haluavan sinulta joulukortin myös ensi jouluna. 

Muuten voi aamulla olla tällainen iloinen yllätys vastassa, eikä sinulla ole ketään ketä syyttää - vain sinä itse :) 

hirnublogikuva1

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: hevosen juoma-automaatt, karsina, hevostalli, ämpäristä juottaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 8: VANHAN VÄRKIN VÄRKKÄÄMISEN ONGELMIA

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12:50 - KMA

Tätä aihetta on aika moni minulta nyt toivonut: Mitä vanhan rakennuksen muuttamisessa hevostalliksi kannattaa miettiä. Tästä voin todellakin sanoa, että kirjoitan nimimerkillä "kokemusta on" ihan käytännössä. Meidän oma hevostalli on tuunattu vanhasta 60-luvun omakotitalosta. Pihatto - joka ei enää ole hevosten käytössä, on tehty vanhasta kylmästä heinäladosta. 

Joten - kyllä niistä talleja saa aikaiseksi. Se, tuleeko se halvemmaksi, on eri juttu. Mutta pihapiirin kannalta voi olla enemmän silmää miellyttävää tuunata vanha rakennus, kuin rakentaa uusi.

Olen joskus ihmetellyt, miten vähän ihmiset kysyvät mahdollisuutta muokata rakennus ulkoiselta olemukseltaan sopimaan vanhaan pihapiiriin. Tämä mahdollisuus on meilläkin ollut aina olemassa, mutta vain pari kertaa sitä on käytetty.

Isommat - yli 5 hevosen tallirakennukset ovat aika massiivisia rakennuksia ja ne on tehty enemmän "tallialue-tyyliin" kuin kotipihan koristeeksi. Tallirakennuksen massiivisuutta voi piilottaa esim. ulkovuorta muuttamalla ja rakennusta ajatella osana pihapiiriä.

Jo tuotteena "valmiiseen" valmistallinkin saa meiltä vaikka hirsipaneelilla, mikäli muu piha on hirttä täynnä, suosittelen sitä vaihtoehtoa lämpimästi. Rakennus kuitenkin pistetään pystyyn vuosikymmeniksi, joten pitäähän sen silmää miellyttää, eikö?  

Mutta palataan vanhan tuunaamiseen... 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakennuksen muuttaminen hevostalliksi, tuunaa hevostallia, hevostallin rakentaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 7: MALTA TEHDÄ VALMIIKSI

Sunnuntai 11.12.2016 klo 12:57 - KMA

Kenelläpä ei olisi kiire rakennusprojektin loppuvaiheessa? Hoputtajana voi olla sää - talvi tai syysmyrskyt painaa päälle, tai yksinkertaisesti raha. Pari hevosta täysihoitotallissa... no, sillä summalla lyhentää omaa tallilainaa jo mukavasti, vaikka siitä vähentäisi hevosen elättämisen kustannukset. 

Kannattaa kuitenkin malttaa tehdä rakennus kokonaan valmiiksi, ennen kuin hevoset muutetaan uuteen kotiinsa. Rakentamien on siksi ärsyttävää hommaa, että elementtiprojekteissa aluksi se näyttäisi edistyvän hurjaa vauhtia. Tulee lattiaa, seinää ja kattoa - kaikki viikon sisällä. Sitä oikein hurmaantuu siitä, miten nopeasti kaikki tapahtuu! Ja sitten se homma tuntuu tyssäävän, kuin seinään. Mitään konkreettista "isoa" ei tapahtu. Mutta rakennusprojektit ovat sellaisia. 

Malttia tarvitaan. Ei riitä, että tallissa on lattia, seinät ja katto. Tarvitaan paljon muitakin rakenteita, jotta rakennuksesta saadaan toimiva kokonaisuus. Nämä pienemmät jutut ovat hitaita tehdä, eivät näy niin paljoa - mutta ensisijaisen tärkeitä, jotta rakennus toimii oikein. Joten älä vielä irtisano tallipaikkaa tai sovi uuden hevosen ostamisesta, vaikka tallissa asennetaankin kattopeltejä paikoilleen. Ei se vielä ole valmis. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen,

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 6: HEVOSTALLIN LÄMMITTÄMINEN 

Torstai 24.11.2016 - KMA

Hevostallin ja yleensäkin eläinsuojien lämpimänä pitäminen on perusasioita tallin suunnittelussa. Ei talli-ilman "lämmin" tarvitse olla, mutta sen verran ainakin, että vesi ei kupissa jäädy. Sellainen 3-8 astetta plussaa on lienee ihan sopiva. Silloin ei kovillakaan pakkasilla ulkoilman ja tallin sisäilman lämpötilaero tule liian hurjaksi. Eli sellainen "jääkaappilämpötila" on aika passeli. 

Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi niin monet rakentajat ajattelevat hevostallin lämpenevän ja pysyvän lämpimänä ilman minkäänlaista lämmönlähdettä. Eihän kukaan taloaankaan rakenna ilman, että siihen jokin lämmitysjärjestämä suunnitellaan. Miksi eläinsuoja olisi yhtään sen ihmeellisempi asia?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, lämmitin, tallin rakentaminen, tallin lämmittäminen talviaikaan, hevostallin eristys

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 5: KARSINAN IKKUNAT

Lauantai 12.11.2016 - KMA

Luonnonvalo on parasta valoa monelle asialle - niin myös hevoselle. Eikä se ihmisellekään pahaa tee. Luonnonvalon parasta antia on se, että se tulee "kaikkialta". Se ei  yleensä muodosta voimakkaita, liikkuvia varjoja verrattuna esim. halogeenivaloon tai moneen muuhun, tehokkaaseen keinovaloon. Jotkut hevoset pelkäävät halogeenin aiheuttamia jyrkkiä varjoja.

Ja mikä luonnonvalossa on parasta, se on edullista - eikä sitä (ainakaan vielä) edes veroteta. 

Luonnonvaloa kuitenkin hyödynnetään tallirakentamisessa hämmästyttävän vähän. Mieluummin sijoitetaan valaisimiin, kuin ikkunoihin. Miksi näin? 

Kokonaisuus unohtunut ikkunoiden sijoittelussa?

Hevostallin rakentajan kannattaa huomioida ikkunat jo rakennusvaiheessa.

Tavallinen kuvio on nimittäin se, että tilataan jokin "vakiopaketti" elementtivalmistajalta. Vakiopaketti siksi, että se on edullisin vaihtoehto. Näin ollen elementeissä on ikkunat määritelty helpoimman rakennustavan  mukaan, eikä rakennuksen käytännöllisyyden mukaan. 

Tallirakennus on yleensä iso halli, mihin tilataan karsinaelementit  toiselta valmistajalta - suhteuttamatta kalusteita nyt ollenkaan ikkunoiden sijaintiin. Lopputulema on hassu - toki ei käyttökelvoton, mutta hassu. 

Kyse toki on pienestä kosmeettisesta jutusta, mutta se vain antaa oikeasti jotenkin amatöörimäisen vaikutelman rakennuksesta, mikäli karsinan pystytolppa asettuu ikkunan päälle. Olisiko kannattanut vähän tarkemmin mitata ja suunnitella? Tähän ei tarvita asiantuntijoita (ainakaan ei kannata maksaa sellaiselle), vaan ihan tervettä maalaisjärkeä ja mittanauha.

Muutenkin suosittelisin aina rakennettaessa miettimään myös sitä puolta, että rakennuksesta tai maapaikasta yleenskin voi joutua myös luopumaan. Sinulle ehkä passaa, että rakennus on tehty vähän niin ja näin. Entäpä, jos tulee tilanne, että rakennus pitää saada myytyä - ja kaikki yleensä haluavat hyvän hinnan elämäntyöstään. Sitäkin kannattaa ajatella, ettei "ihan hyvä rakennus" ole myyntitilanteessa koko tilan hintaa alas painava hökötys.

Elämästä kun ei koskaan tiedä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, ikkunat hevostalliin, kalterit hevostallissa

Vanhemmat kirjoitukset »

Hirnu Oy

Mainosta myös omaa sivuasi