Hirnu Oy:n blogi

Koska olen kotona

Keskiviikko 25.11.2020 klo 16.36 - KMA


Hevonen on varsin kiinnostava eläin. Olen joskus miettinyt, miten ohueksi tämän hienon eläimen tuntemus jää, mikäli sen kanssa ei ole mahdollisuutta viettää aikaa. Siis viettää, ei tehdä mitään erityistä. Ei edes rapsutella, vaan seurata sen touhuja laitumella samalla, kun juo kahvia terassilla. Kun hevosella on kaveri ja riittävästi tilaa puuhata, jää sen puuhasteluja helposti seuraamaan. Hevoset eivät suinkaan seistä tollota patsaana paikallaan, vaan puuhastelevat kaikenlaista. Niitä kun kotipihassa seuraa, oppii huomaamaan heti, jos jokin on pielessä. 

Mikä on sitten riittävästi tilaa? Eräs eläinlääkäri totesi, että "Minimikokoinen tarha hevoselle on sellainen, missä se pystyy kiihdyttämään itsensä täyteen laukkaan ja jarruttamaan turvallisesti." Mielestäni ihan hyvä määrielmä. 

Aika paljon nimenomaan perheelliset naiset päätyvät hankkimaan oman hevostallin kotipihaan. Kyse ei ole siitä, että talli hankittaisiin lasten harrastamista ajatellen, vaan nimenomaan omaa harrastusta varten. Mikäli lapset innostuvat hevosharrastuksesta, on se iloinen plussa. Ainahan ne eivät innostu, mutta oppivat väistämättä tärkeitä asioita paitsi elämistä, myös vastuusta ja huolehtimisesta. Tärkeitä elämäntaitoja, eikö?

Koska_kotona._Kuvituskuva.jpg

Eräs naisihminen totesi tallin asennuksen jälkeen osuvasti, että "Nyt olen läsnä lapsille ja hevoselleni." Se oli mielestäni aina tyhjentävästi todettu. Hän on päivätyössä oleva ihminen, joten aktiivinen harrastaminen tarkoitti tallilla oleilua iltaisin - eli poissa kotoa. Vastaavasti kotona lasten kanssa oleminen tarkoitti harrastuksen jättämistä väliin. Hän ratkaisi ristiriidan muuttamalla elämäntapaa. Puolisokin tykkäsi, kun kumppani oli illat kotona.

Sitä en osaa sanoa, josko hevoskärpänen puraisi myös muuta perhettä. Sen tiedän, että pari hevosta siinä perheessä edelleen on, vaikka lapset ovat jo opiskelemassa toisaalla.

Avainsanat: oma talli, talli, hevostalli, kotitalli, elämä maalla, hevostarhan koko


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini