Hirnu Oy:n blogi

Hevosen omaehtoisesta liikkumisesta

Maanantai 17.4.2023 - KMA

Paljonko hevonen tarvitsee tilaa ulkoiluun? 

Se on erittäin hyvä kysymys. Tällaisen määritelmän olen hevosen jaloittelutarhan koosta joskus kuullut - ja se on mielestäni aika hyvä:

"Hevonen ulkoitarhan soisi olevan niin iso, että hevonen pystyy siinä kiihdyttämään vauhtinsa täyteen laukkaan ja pysähtymään sekä kääntymään turvallisesti." 

Miten iso olisi sopiva ulkotarha hevoselle? Pystyykö sinun hevosesi ottamaan riemulaukat omassa tarhassaan turvallisesti? Aika paljon asiaan vaikuttaa hevosen fyysinen koko. Pieni poni tarvitsee pienemmän tarhan, mutta iso hevonen tarvitsee jo ihan reilusti tilaa. 

Tässä samassa yhteydessä oli annettu sellaisia "suunnilleen" mittoja, minkä mukaan iso aikuinen hevonen tarvitsisi tarhan, missä yksi sivu on 50-60 metriä. Leveys tarhalla voi olla vaikka 10-15 metriä, mikä riittää tiukkaan jarrutukseen. 

Olen vuoden alusta asti seurannut omaa hevostani  trackerin avulla. Trackeri on pieni laite, joka on Napin päitsissä kiinni. Näen kännykkäsovelluksen kautta, missä polle piileksii. Näen, missä se liikkuu ja miten pitkiä matkoja. Paitsi että siitä näen missä hevonen on, laite myös hälyyttää, mikäli se poistuu laitumen rajojen ulkopuolle.

Kirjoitan toisena päivänä minun oman epävirallisen tutkimukseni tuloksia oman hevosen omaehtoisesta liikkumisesta ja siitä, mitä se päivän aikana puuhaa. Suosittelen jokaista hevosenomistajaa seuraamaan oman  hevosen omaehtoisen liikkumisen määrää. 

Esimerkiksi aktiivipihatoissa nimenomaan rakentamisen ideana on se, että hevosta kannustetaan omaehtoiseen liikkumiseen. Näissä aktiivipihatoissa on usein jopa rakennettu hevosille ulkoilureitti, joissa on mäkiä, luonnollisia esteiä ja erilaisia pintoja.  Jos ihan oikeasti itsekin mietit, niin näinkin älykkäälle eläimelle on aika karua seistä pienessä hiekkatarhassa - eihän siellä ole mitään tekemistä. 

Alla olevassa kuvassa näet trackerin Napin leuan alla. Tuollainen pieni, tulitikkuastin kokoinen rasia, joka ladataan öisin.

BE5F775E-61D8-4EF9-92E0-BDE9A0A730ED.heic.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, talli, laidun, aktiivipihatto, hevosen omaehtoinen liikkuminen, paljonko hevonen liikkuu päivässä, tracker hevosen seurantaan