Hirnu Oy:n blogi

Varaudu talven pakkasiin jo kesällä

Maanantai 8.7.2024 klo 10.38 - KMA

Viime talvi kuritti koko maata varsin napakalla pakkasjaksolla. Nyt helteiden keskellä on helppo unohtaa, mitä kylmyys kotieläimille tarkoittaa. Vaikka se hauskalta kuulostaakin, ei kotikanojen sijoittaminen pakkasjaksolla olohuoneeseen ole kovin kiva ratkaisu - ja hevosen kohdalla se on enemmän sellainen Peppi Pitkätossu-ratkaisu. 

Näin kesäaikaan on kuitenkin vastuuntuntoisen eläimenomistajan aika ryhtyä toimenpiteisiin, että ensi talvena eivät lemmikit kärsi kylmästä. Olen aikaisemminkin maininnut sen, että jostain syystä asian esille nostamiseen hyvin nopeasti vastataan näkemyksellä, joka viittaa eläinten kyllä "pärjäävän" kylmissä tiloissa. Lähtökohtana heillä on, että pari kertaa päivässä vain lämpöistä vettä, niin kaikki on hyvin. Kehoitan kuitenkin miettimään ihmisen vastuuta kotieläimestä: Onko sillä eläimellä mitään muuta vaihtoehtoa, kuin pärjätä siellä kylmässä ja viimaisessa kotimökissä?

Uskallan tällä kotieläinkokemuksella väittää, että myös kana nauttii siitä, etteivät varpaat palellu orrella. Hevoset tulevat ihan mielellään 2-5 asteiseen talliin ulkoilemasta -30 asteen pakkaasesta. Mikään loimi ei korvaa kunnollista suojaa pakkasella - ei, vaikka siinä olisi minkälaisia grammoja vanuja.  Myös pihatossa moni vastuuntuntoinen hevosenomaista on päätynyt laittamaan rakennuksen kattoon säteilijät, jotka lämmittävät hevosen selkää kovien pakkasten aikana. Se on aivan oikea ratkaisu. 

Joten - muistakaa, että pakkasiin on hyvä varautua, vaikka se tällä hetkellä ei niin akuuttia ole. Kaikesta huolimatta kesä on parasta aikaa rakentaa. 

Mukavia hetkiä rakentamisen parissa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, kotikanala, talvikanala, hevostallin lämmitys

Hevosen omaehtoisesta liikkumisesta 2

Tiistai 27.6.2023 - KMA

Palaan tänään hevosen hyvinvointiin ja nimenomaan liikkumisen mahdollistavaan elämäntapaan. Edellisessä kirjoituksessa kerroinkin, että Nappi on saanut mukaansa trackerin, jonka puhelinsovelluksen myötä pääsen arvioimaan sen liikkumista "vapaa-ajalla". 

Napin liikkuminen toukokuussa 2023:

1.5.2023: 8300 metriä eli 8,3 km.

2.5.2023: 8950 metriä eli 8,95 km.

3.5.2023: 7760 metriä eli 7,76 km.

4.5.2023: 7870 metriä eli 7,78 km.

5.5.2023: 8837 metriä eli 8,37 km.

6.5.2023: 7350 metriä eli 7,35 km.

7.5.2023: 8080 metriä eli 8,08 km.

Jotta pystyisin selittämään tämän asian ytimen, niin selvennetään taustaa: Kun Nappi oli ratsutettavana, sillä oli käytössä pienehkö jaloittelutarha. Siis sellainen tyypillinen pikkutarha, mitä kaupunkitalleilla hyvin usein on. Tämän tarhan mitat oli 7x7 metriä ja se oli kuitenkin isoimmasta päästä jaloitteluaitauksia. Yksi kävelykierros tällaisessa tarhassa tarkoittaa metreinä 28 metriä per yksi kierros (olettaen, että hevonen käyttää äärimmäistä mahdollista reittiä, suunnilleen aidan päällä kävellen.

Mikäli Nappi olisi omaehtoisesti liikkunut tällaisessa tarhassa yllä mainitut matkat, olisi se tarkoittanut tällaista "kiertämistä" 12h ulkoilun aikana: 

1.5.2023: 296 kierrosta päivässä eli 24 kierrosta tunnin aikana. 

2.5.2023: 319 kierrosta päivässä eli 26 kierrosta tunnin aikana.

3.5.2023: 277 kierrosta päivässä eli 23 kierrosta tunnin aikana.

4.5.2023: 278 kierrosta päivässä eli 23 kierrosta tunnin aikana.

5.5.2023: 315 kierrosta päivässä eli 26 kierrosta tunnin aikana.

6.5.2023: 265 kierrosta päivässä eli 22 kierrosta tunnin aikana.

7.5.2023: 288 kierrosta päivässä eli 24 kierrosta tunnin aikana. 

Ymmärtänet pointin? 

Mikäli hevonen jaloittelutarhassa rullaa aidanvieruksia 24 kertaa tunnin aikana, sitä voi vähintäänkin pitää häiriökäyttäytymisenä, ekö totta. Selvää on, että tällä tavalla hevoset eivät siellä jaloittelutarhassa liiku. Ne seisovat lähinnä paikoillaan, koska eihän niillä muuta vaihtoehtoa ole. 

vosta - se hoitaa sen perusliikuntansa ihan itse, kunhan vain saa siihen mahdollisuuden.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, hevosen ulkoilutarha, ulkoilutarha, aktiivitalli, aktiivinen hevonen, hevosen aktivointi

Hevosen omaehtoisesta liikkumisesta

Maanantai 17.4.2023 - KMA

Paljonko hevonen tarvitsee tilaa ulkoiluun? 

Se on erittäin hyvä kysymys. Tällaisen määritelmän olen hevosen jaloittelutarhan koosta joskus kuullut - ja se on mielestäni aika hyvä:

"Hevonen ulkoitarhan soisi olevan niin iso, että hevonen pystyy siinä kiihdyttämään vauhtinsa täyteen laukkaan ja pysähtymään sekä kääntymään turvallisesti." 

Miten iso olisi sopiva ulkotarha hevoselle? Pystyykö sinun hevosesi ottamaan riemulaukat omassa tarhassaan turvallisesti? Aika paljon asiaan vaikuttaa hevosen fyysinen koko. Pieni poni tarvitsee pienemmän tarhan, mutta iso hevonen tarvitsee jo ihan reilusti tilaa. 

Tässä samassa yhteydessä oli annettu sellaisia "suunnilleen" mittoja, minkä mukaan iso aikuinen hevonen tarvitsisi tarhan, missä yksi sivu on 50-60 metriä. Leveys tarhalla voi olla vaikka 10-15 metriä, mikä riittää tiukkaan jarrutukseen. 

Olen vuoden alusta asti seurannut omaa hevostani  trackerin avulla. Trackeri on pieni laite, joka on Napin päitsissä kiinni. Näen kännykkäsovelluksen kautta, missä polle piileksii. Näen, missä se liikkuu ja miten pitkiä matkoja. Paitsi että siitä näen missä hevonen on, laite myös hälyyttää, mikäli se poistuu laitumen rajojen ulkopuolle.

Kirjoitan toisena päivänä minun oman epävirallisen tutkimukseni tuloksia oman hevosen omaehtoisesta liikkumisesta ja siitä, mitä se päivän aikana puuhaa. Suosittelen jokaista hevosenomistajaa seuraamaan oman  hevosen omaehtoisen liikkumisen määrää. 

Esimerkiksi aktiivipihatoissa nimenomaan rakentamisen ideana on se, että hevosta kannustetaan omaehtoiseen liikkumiseen. Näissä aktiivipihatoissa on usein jopa rakennettu hevosille ulkoilureitti, joissa on mäkiä, luonnollisia esteiä ja erilaisia pintoja.  Jos ihan oikeasti itsekin mietit, niin näinkin älykkäälle eläimelle on aika karua seistä pienessä hiekkatarhassa - eihän siellä ole mitään tekemistä. 

Alla olevassa kuvassa näet trackerin Napin leuan alla. Tuollainen pieni, tulitikkuastin kokoinen rasia, joka ladataan öisin.

BE5F775E-61D8-4EF9-92E0-BDE9A0A730ED.heic.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, talli, laidun, aktiivipihatto, hevosen omaehtoinen liikkuminen, paljonko hevonen liikkuu päivässä, tracker hevosen seurantaan

Pakkaa hevostalli muuttokuormaan mukaan!

Tiistai 15.6.2021 klo 12.06 - KMA

Rakentaminen on aina jonkinlainen uhkapeli. Rakennusprojektiin ryhtyvä ihminen laittaa peliin tuhansia euroja rahaa ja lisäksi paljon aikaa.  Rakentamisessa on aina hyväksyttävä tietynlainen riski sijoituksen suhteen. Kiinteistönvälittäjät puhuvat asiassa sijainnin merkityksestä rakennuksen arvon suhteen. Sama valmistalo maksaa kasvukeskuksessa 500 000 eur ja peräkylällä 120 000 eur. Sijainti on se, mikä määrittelee kysynnän ja näin ollen hinnan.

Rakennukseen sijoittamisen riskejä voi tätä nykyä myös hallita. Yksi vaihtoehto on valita myöhemmässä vaiheessa siirrettävissä oleva rakennus. Otetaan tässä vaihtoehdoksi vaikkapa hevostalli. Sama ajatus on toki niin minikodeissa taikka missä tahansa kokonaisena toimitettavassa valmisrakennuksessa. 

Siirrettävä hevostallin ehdoton etu on se, että se mukautuu elämän muuttuviin tilanteisiin. Vaihtoehtoja on enemmän, kuin perinteisessä "kivijalkatallissa". 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, siirrettävä talli, siirrettävä rakennus, elämäntilanne, hevosharrastus

Mikä ihmeen sinkitys?

Perjantai 21.5.2021 - KMA

Sain asiakkaalta ihan kiinnostavan kysymyksen aiheesta sinkitys. Miksi tallikalusteet pitäisi sinkitä - ja olisivatko ne edullisemmat ilman sinkitystä? Ja toisaalta kysymys siitä, miksi ne pitää sinkitä, jos ne kerran maalataan?

Ihan hyvä kysymys. Sitä ei itse aina tule ajatelleeksi asioita tarkemmin, mitä  pyörittelee pitkin päivää. Eihän se niin selvä juttu ole. Miten loistava aihe kirjoittaa tästä!

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: sinkki, tallikalusteet, koirakalusteet

Pihatto on yksi tapa harrastaa hevosia

Maanantai 1.2.2021 klo 15.07 - KMA

Pihatto on nostanut profiilia hevosten majoittamisessa myös kotiharrastajien joukossa. Perinteisesti pihatoissa on kasvatettu varsoja ja nuoria hevosia laumassa. Nyttemmin pihattoihin on enenevissä määrin löytänyt tiensä myös "työikäiset ja kuntoiset" hevoset. Pihatossa hevosella on lajitovereita ja se pääsee toteuttamaan eri tavalla vaistojaan, kuin erillisissä tarhoissa ulkoilevat hevoset. Lisäksi on tullut markkinoille erilaisia aktiivipihattoja, missä hevoselle pyritään luomaan eri tavoin optimaaliset olosuhteet. 
Kovin monta kertaa "tavallisen tallaajan kohdalla" olen törmännyt siihen, että pihatto mielletään "helpoksi ja halvaksi" tavaksi pitää hevosia. Toisaalta oletetaan, että pihatoksi kelpaa mikä tahansa vanha lato, kunhan oven eteen laitetaan räsymatto suojaamaan suoralta viimalta. Näin asia ei ole, mikäli homma halutaan hoitaa asiallisesti. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevospihatto, pihattotalli, hevonen pihatossa, pihaton rakentaminen

Koska olen kotona

Keskiviikko 25.11.2020 klo 16.36 - KMA

Hevonen on varsin kiinnostava eläin. Olen joskus miettinyt, miten ohueksi tämän hienon eläimen tuntemus jää, mikäli sen kanssa ei ole mahdollisuutta viettää aikaa. Siis viettää, ei tehdä mitään erityistä. Ei edes rapsutella, vaan seurata sen touhuja laitumella samalla, kun juo kahvia terassilla. Kun hevosella on kaveri ja riittävästi tilaa puuhata, jää sen puuhasteluja helposti seuraamaan. Hevoset eivät suinkaan seistä tollota patsaana paikallaan, vaan puuhastelevat kaikenlaista. Niitä kun kotipihassa seuraa, oppii huomaamaan heti, jos jokin on pielessä. 

Mikä on sitten riittävästi tilaa? Eräs eläinlääkäri totesi, että "Minimikokoinen tarha hevoselle on sellainen, missä se pystyy kiihdyttämään itsensä täyteen laukkaan ja jarruttamaan turvallisesti." Mielestäni ihan hyvä määrielmä. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oma talli, talli, hevostalli, kotitalli, elämä maalla, hevostarhan koko

Asiakkaiden projekteja nro 2: Hevostalli

Keskiviikko 15.7.2020 - KMA

Monilla meiltä rakennuksen ostavilla asiakkailla on omia toiveita rakennuksen suhteen. Olemmekin lähteneet sille linjalle, että näitä toiveita jossain määrin pystytään toteuttamaan myös perushinnan sisällä. Jokainen risaus ei siis välttämättä maksa, ellei rakennuksen fyysinen koko jollain tavalla muutu. Talleissa karsinaelementin siirto isomman taikka pienemmän karsinan muodostamiseksi ei ole ongelma. Samapa se meille on, mihin kohtaan karsinan etulaita asennetaan, eikö totta? Toisaalta VuhVuh-koirataloista vain harva rakennus rakennetaan juuri www.hirnu.fi sivuilla esitettyjen mallipiirustusten mukaan, sillä ihmisillä on erilaisia tarpeita rakennuksen suhteen. Erityisesti arjen käytännöllisyys onkin meille Hirnu Oy:ssa yksi tärkeä ominaisuus. 

Tässä esiteltävä talli ei toteutunut perushinnan sisällä, sillä siinä tehtiin isoja muutoksia. Talli on huomattavasti kookkaampi, kuin perusvalmistalli. Lisäneliöt luonnollisestikin tarkoittavat lisäkustannuksia. Tämä kuitenkin esimerkkinä siitä, mitä toiveita valmistalleissa on toteutettu. 

Tähän talliin haluttiin lisätilaa ja rehuille säilytyspaikka. 

Talli on tässä vaiheessa vielä pohjamaalattuna. 

Enkkuoven eteen muotoillaan kesällä maa-aineksesta ramppi kulkua helpottamaan.

 Teksti jatkuu...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, talli kolmelle, kotitalli, hevoselle talli, karsinaelementti

Asiakkaiden projekteja nro 1: Valmistalli betonialustalle

Maanantai 13.7.2020 klo 16.02 - KMA

Moni asiakkaistamme yllättyy siitä, että meidän tallit on mahdollista saada myös "kiinteänä" tallirakennuksena. Tämä tarkoittaa sitä, että kotipihaan tehdään betonilaatta, minkä päälle talli sijoitetaan. Meiltä talli tulee siten ilman lattiaa. Mikäli rakennukselle ei haluta jättää optiota myöhemmälle siirrolle, niin kiinteä tallirakennus on erittäin hyvä vaihtoehto. 

Toinen syy tämän rakennusprojektin esittelemiselle on se, että se toteutettiin talviaikaan. Talvi ei todellakaan ole este sille, etteikö rakennusprojektia kannata toteuttaa. Meillä suomalaisilla tahtoo kesä kuitenkin voimallisesti yhdistyä rakentamiseen. 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: talliprojekti, hevostalli, valmistalli, asiakaskokemus

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14.55 - KMA

Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu

Duo36-hevostallin ilmanvaihto toimii - tutkitusti!

Maanantai 28.1.2019 klo 16.54 - KMA

Me Hirnu Oy:ssä teemme mielellämme yhteistyötä opiskelijoiden ja oppilaitosten kanssa. tavoitteemme on toteuttaa harrastajien käyttöön 

 • kotimainen,
 • helposti toteutettava,
 • tiloiltaan toimiva,
 • materiaaleiltaan laadukas sekä
 • eläinten hyvinvoinnin huomioiva rakennus. 

Tähän tavoitteeseen otamme mielellämme mukaan eri alojen opiskelijoita. Viimeisin matkakumppani tällä saralla on ollut Saana Jarvansalo, joka lopputyössään tutki Duo-hevostallien ilmanvaihtoa.

Saanan opinnäytetyöhön voi kokonaisuudessaan tutustua tämän linkin takaa http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121321386 

Kiitämme Saanaa yhteistyöstä! 

Terv. Hirnu Oy:n väki

tmFjgN5jRpqm8DUYeEjnaw.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin ilmanvaihto, valmistalli, siirtotalli, hirnu, hirnu talli, ilmanvaihto eläinsuojassa

Se on taas se aika vuodesta: Talliprojekti käytiin!

Sunnuntai 20.1.2019 klo 18.03 - KMA

Näin se vuosi kääntyi todellakin vuodeksi 2019 - ja edessä on kuuma kesäkausi 2019. Joko tänä kesänä sinun pihaasi muuttaa hevoset? Tai oletko kyllästynyt nykyiseen kotitalliisi ja haluat korvata sen uudella ja eheämmällä. 

Nyt on hyvä aika laittaa ensi kesän rakennusprojekti liikkeelle! Älä jahkaile. Ei kannata jättää suunnittelua kesäloman alkuun, sillä rakennusviranomaiset ovat järkiään lomalla heinäkuun. Mikäli lupa-asiat haluat kuntoon, ne on yksinkertaista hoitaa aikaisin keväällä. 

Kun olet ajoissa liikkeellä, pääset paremmin vaikuttamaan rakennuksen toimitusajankohtaan. Mikäpä sen mukavampaa, kuin ajoittaa hommat siten, että heti kesäloman alussa hevonen on kotona. Mikäli tähän asti hevosesi on asunut vuokratallissa toisaalla, tulet huomaamaan eron sinun ja hevosesi suhteessa. Tiedät, mitä tarkoittaa "suhde hevoseen". Kun olet hevosen kanssa sellaisen suhteen kerran rakentanut, ei vuokratalli ole enää vaihtoehto. Usko pois - kokeiltu on. 

hirnu40valmistalli.jpg

Kotitalli-kuumetta potevien kannattaa ehdottomasti tutustua uudistettuun Hirnu40-hevostalliimme. Siitä tuli oikeasti aika makea rakennus! Se on Duo36-mallista edelleen jatkettu luksus-versio. Hirnu40-hevostallissa on mm. suurempi hoitotila, mistä erityisesti kengittäjät tykkäävät. 

Ole yhteydessä! Rakennetaan sulle oma hevostalli! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talliprojekti, rakennuslupa, kesä, heppaunelma, oma hevostalli

Uusi Vuosi kotitallissa - oletko valmis?

Perjantai 28.12.2018 klo 15.35 - KMA

Uusi vuosi on täynnä iloa, riemua ja toki odotusta. Eläimet eivät kuitenkaan useinmiten osaa arvostaa tätä ihmisten riehakkuutta, mihin liittyy usein raketteja ja monenlaisia pommeja. Erilaiset välkkyvät valot, paukahdukset ja ruudin haju saavat monta hevosta ja koiraa pitämään vuodenvaihteen juhlintaa lähinnä painajaisena. Näin ollen me Hirnu Oy:ssa pyrimme muistuttamaan ihmisiä siitä, että ainakin eläinsuojien ympäristössä näitä "paukkuvia juhlia" vältettäisiin.

IMG_7476.JPG

Eläinten omistajat voivat - ja mielellään olisi myös suotavaa, valmistautua ympäristössä tapahtuvaan vuodenvaihteen juhlintaan. Halusi tai ei,  kohta enemmän tai vähemmän paukkuu. Siksi on tärkeää nyt keskittyä tekemään eläinten olot mahdollisimman mukavaksi.

Tässä blogitekstissä kerron, miten meillä kotitallissa hevosten osalta valmistaudutaan Uuden vuoden juhlintaan. Kyse on käytännön vinkeistä, jotka olen vuosien varrella todennut meillä toimivaksi. 

Mikäli sinulla on vinkata jotain muita käytännön juttuja asiaan liittyen, kommentoi vapaasti. Hyväksynnän jälkeen kommentit tulevat näkyviin alle.

1) Ennakointi: Hevoset sisälle ajoissa

Sääntöjä rakettien ampumisen suhteen on. Tänä vuonna näyttäisi säännöt sanovan, että paukuttelu pitää rajoittaa välille 18-02. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että aina on niitä malttamattomia neropatteja, jotka aloittavat aikaisemmin. Ei niin saisi tehdä, mutta se ei vain aina mene sääntöjen mukaan. Siten kokemus on pistänyt minut ennakoimaan. 

Meillä hevoset otetaan uudenvuoden aattona sisälle käytännössä noin klo 15-16. Eli silloin, kun alkaa hämärtämään. Hämärässä pamahdukset näyttävät komeammalta, joten pimeän laskeutuminen houkuttaa "ihan pikkuisen vain" pamauttamaan. Ihan vain yhden ja nopeasti. 

Realistina siis yritän ennakoida, jotta hevoset eivät ehdi säikähtää. Kun hevonen tulee rauhallisena talliin, on se hyvä lähtökohta aloittaa mahdollisimman rauhallinen yö tallissa. 

2) Valot tallissa yli yön. Kuten jokainen tietää, on sisältä hyvä katsoa ulkona ammuttavia raketteja, mikäli huone on pimeänä. Jos huoneessa on valot päällä, eivät raketit näy kunnolla. Tallissa toimin siksi päinvastoin. Meillä on täysi valaistus päällä tallin sisällä koko yön ajan. Näin pystyn vähentämään välähdyksien näkymistä tallissa. 

Toinen vaihtoehto olisi peittää tallin ikkunat. Itse pidän sitä liian vaivalloisena operaationa. Se, että talliin jättää valot päälle riittää oikein hyvin. Ikkunat peittämällä voisi toki hevosille taata paremmat yöunet pimeässä tallissa - tosin epäilen, että ne eivät nuku kuitenkaan. Hevosen aistit ovat mm. hajun suhteen ihan eri luokkaa kuin ihmisellä. Kun ihminen haistaa ruudin ilmassa, voin vain kuvitella miten hevonen sen haistaa.  Voin siis hyvin jättää valot päälle, koska hevonen tuskin nukkuu levollisena kuitenkaan. Tällöin pystyn yön aikana käymään tarkistamassa tallin tilanteen ilman, että räpsyttelen valoja päälle. 

3) Radio. Meillä jätetään talliin radio päälle uudenvuoden yöksi. Radio on monesti muutenkin päällä, joten se on hevoselle tuttu juttu. Radioon liittyy myös se, että yleensä silloin talonväki on tallissa puuhaamassa. Se on hevoselle siis mukava ja tuttu juttu. 

Radion musiikki sekoittaa ulkopuolelta kuuluvat äkkinäiset pamahdukset. Radio ei toki huuda täysillä, vaan ihan normaalisti: Kuten silloin, kun me olemme tallihommissa. En usko, etteikö hevonen kykenisi erottamaan ulkopuolelta tulevia ääniä. Koska radio on meillä hevosille tuttu asia, jätän sen päälle. Meillä sillä on hevosia rauhoittava vaikutus.

4) Heinää turvan alle. Meillä hevoset saavat vapaasti heinää. Uudenvuoden yönä käyn parin tunnin välein vilkaisemassa tunnelmia tallissa. Silloin lisään pikkuisen evästä jokaiselle. Se, että hevonen keskittyy heiniin, on hyvä merkki. Se on rauhallinen ja tyytyväinen. 

Kannattaa toki miettiä, josko pienellä heinämäärällä olevaa hevosta kannattaa ryhtyä "tukkoon syöttämään".  Se voi olla pikemminkin vaarallista. Kuten sanottua, meillä hevoset ovat tottuneet syömään suurehkoja määriä heinää. Siten tämä juttu toimii meillä. Kannattaa käyttää harkintaa sen suhteen, mikä toimii teillä. Esimerkiksi potentiaalisesti hermostuvalle hevoselle en laittaisi heiniä verkkoon, vaan lattialle. Ihan vain siksi, että yhden heinäverkon olen puukon kanssa hevosen kintuista irrotellut. En suosittele. Oli aika kova homma. 

5) Myöhäinen aamu. Yleensä meillä hevoset laitetaan ulos noin klo 7. Uudenvuoden aamuna ulospääsyä on siirretty jonnekin klo 10 tienoille, mikäli yöllä on ollut kovasti aktiviteettia rakettirintamalla ja tuulta ei käytännössä ole. Näin ruudin haju ehtii hävitä paremmin. Jos on tuulinen ilma, ei tätä ongelmaa ole. Tuulisena päivänä ulos mennään normaaliin aikaan. 

Uudenvuoden päivä otetaan meillä rauhallisesti ja pääasiassa vain ulkoillen. Tallissa riittää hommaa, kun hevoset ovat olleet pitkään sisällä. Pskan määrä on kolminkertainen - saa siinä kottikärryjä työntää. Mutta yleensä vuodenvaihde on näillä eväillä sujunut varsin mallikkaasti.

Lopuksi

Pitää muistaa, että hevoslaumat ovat erilaisia. Omistajan tehtävä on tuntea laumansa ja toimia sen parhaaksi. Tämän nykyisen laumani kanssa ei juurikaan ole ongelmia ollut paukkumisien kanssa.  Tosin toimimme, kuten yllä kuvasin: Ennakoiden. En anna edes sitä mahdollisuutta, että ongelmia tulisi.

Kaikkien ei tarvitse näin toimia. Tuttavallani on hevoset pihatossa ja ulkona koko yön paukkui tai ei - eikä heillä ole ollut onglmaa siinä, että hevoset olisi paukkuja säikkyneet. Näin minulle on kerrottu ja uskon myös, että näin on. Laumat ovat erilaisia ja ne sietävät erilaisia asioita. 

Oma käytännön kokemukseni "ei ne niitä säiky" on huonompi. Noin 15 vuotta sitten silloiset hevoseni olivat pihatossa ja ulkona irti. Lopputulos: Ne juoksivat paniikissa häntä tötteröllä laidunta ympäri kyljet vaahdossa koko yön läpi. Suojaan niitä yritettiin saada, mutta turhaan. Kun paniikki on päällä, se on päällä. Ihme, että sen suurempaa vahinkoa ei silloin tapahtunut ei ihmisille eikä eläimille. Tilaisuuksia oli kyll runsaasti. Sen jälkeen en ole kokeillut, vaan olen ennakoinut ja ehkäissyt.

Mitä opimme tästä: Tunne omat hevosesi. Tee ratkaisut sen pohjalta. Yleispätevää ohjeistusta ei ole. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi sinulla - ja päinvastoin. 

Mukavaa Uutta Vuotta kaikille! Muistakaa pitää eläimistä huolta niin, että niilläkin on mahdollisimman leppoisa aloitus vuodelle 2019. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: raketti, hevostalli, kotitalli, oma hevonen, uusi vuosi, ennakointi,

Duo36 valmistalli on nyt päivitetty vuoden 2019 kuosiin

Perjantai 30.11.2018 klo 17.42 - KMA

Me Hirnu Oy:ssa pyrimme kuuntelemaan asiakkaita. Parhaat vinkit pyritään myös toteuttamaan käytännössä. Näin käynnistyi myös Duo36-valmistallin päivitys vuoden 2019 malliksi.  

Talli_sisalta

Enemmän neliöitä talli samalla hinnalla

Lisäsimme Duo36-valmistalliin noin puoli metriä lisää pituutta. Tämä tila hyödynnettiin hoitotilassa. Kaikkiaan hoitotilassa on pituutta 3,5 metriä, mikä on varmasti esimerkiksi kengittämisessä varsin kiva juttu! 

Tallirakentajan kannalta miellyttävää lienee se, että rakennuksen hinta säilyi ennallaan. Verot ja muut velvoitteet sisältyvät pakettiin, kuin myös rahti kotipihaan.

Talliin vesijohto? Nyt se on entistäkin helpompaa

Lisätilan myötä saimme talliin mahtumaan kivan kaappitilan. Tämän tilan hyödyntäminen kannattaa, mikäli talliin aikoo vetää vesijohdon. Tarvittavat lattian kaadot viemäriä varten voidaan tehdä meillä hallilla valmiiksi - ihan ilman lisäkustannusta.

Vesien johtaminen hevostalliin, missä lämpötilat saattavat nopeastikin vaihdella, on aina vähän arveluttava juttu. Kaappi-ratkaisu mahdollistaa vesipisteen sijoittamisen erilliseen tilaan, jonka pitäminen huoneenlämpöisenä patterin avulla on varsin yksinkertaista. Vaikka tallin ovi olisi auki tai tallia tuuletetaan, ovat vesijohdot suojassa omassa komerossaan. 

Itse laittaisin tuohon komeroon kunnollisen kokoisen teräsaltaan, missä ämpäreiden peseminen on helppoa. Takaiseinälle laittaisin hyllyn taikka ritilän, minkä päälle puhtaat ämpärit saa kuivumaan.  Mutta jokainen toki sisustaa oman tilansa haluamallaan tavalla. Miten sinä sen sisustaisit? Kommentoi toki alla! 

Kaappitila sopii toki muuhunkin käyttöön

Mikäli vesien johtaminen talliin ei ole ajankohtaista, toimii tuo tila myös hevosten "vaatehuoneena". Talveksi kesäkamppeet saa omaan tilaan säilöön - kesällä toppaloimea ei tarvita, joten se joutaa säilytystilaan. Kätevää, eikö totta? 

Mikäli nimenomaan loimiten säilyttämiseen tarvitaan tilaa, niin kannattaa kysyä meiltä myös kätevää loimitelinettä. Se aiheuttaa jonkin verran lisäkustannusta, mutta teline voidaan meillä asentaa kaappiin valmiiksi. 

Eivätkö neliöt vieläkään riitä? 

Mikäli vielä kaipaat enemmän rakennukseen tilaa, niin kysy toki. Kyllä tätä pystyy vielä metrin verran jatkamaan kumpaankin suuntaan. Hinta toki muuttuu - mutta niin muuttuu rakennuskin. 

Huomaa Talvitarjous 2018-19

Mikäli tallin tilaaminen on ajankohtaista ensi kesälle, niin kannattaa harkita Talvitarjouksen hyödyntämistä. Mikäli tallisi rakentaminen tapahtuu meillä Hirnu Oy:ssa talvikuukausina (joulu-maaliskuu), maalaamme sen ulkopuolelta ilman lisäkustannusta.

Talli säily meillä varastossa ja toimitusajankohta on touko-kesäkuu 2019 - ellet sitten halua sitä aikaisemmin ottaa vastaan. 

Mikäli talvitarjous kiinnostaa, niin soittele Markolle. Tehdään sulle talli!

Duo36_vuoden_2019_malli.png

1 kommentti . Avainsanat: valmistalli, hevostalli, oma pikkutalli, hevoselle talli, hirnu

Tallipaikkoja on moneen lähtöön tarjolla

Maanantai 26.11.2018 klo 20.41 - KMA

Lapsuuden ystäväni soitti pitkästä aikaa. Siinä juttelun lomassa hän kertoi muuttaneensa työn perässä uudelle paikkakunnalle ja nyt etsineensä ruunalleen uutta tallipaikkaa. Eri vaihtoehtoja vertaileva kierros oli ollut hämmentävä kokemus.

Sivumennen todettuna: Kyse on harrastajasta, joka on tottunut siistiin ja toimivaan, nykyaikaiseen perustalliin. Mitään erikoisuuksia hän ei ole hevoselleen etsimässä, eikä maneesi ole millään lailla tarpeellinen. Hän on sellainen karu, keski-ikäinen maastoratsastelija, joka ei alkeellisiakaan oloja säikähdä. Tavoitteena oli löytää toimiva "kotitallimajoitus", koska hän arvostaa rauhallisuutta ja maalaisympäristöä. 

Tutustumiskierros siihen, millaisissa oloissa hevosia pidetään, oli kuitenkin ollut hämmentävä kokemus. Ottaen toki vielä huomioon se, että näitä paikkoja vuokrattiin ulkopuoliselle. Kaverini kertoi minulle nyt erittäin hyvin ymmärtävänsä sen, miksi rakennusvalvonta aina välillä pyrkii kertomaan hevosen karsinan seinään soveltuvista materiaaleista ja sopivasta käytävänleveydestä ja muista "sentin päälle nillittämisistä". Hän oli nimittäin kohdannut varsin nokkelia talliratkaisuja kierroksellaan. 

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä seinälevyt olivat maalattua lastulevyä. Yllättäen nämä levyt eivät olleet kestäneet hevosten "käsittelyä" taikka yleensäkään talliolosuhteita.

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä todellakin tallin sisäkorkeus oli noin 200cm. Kaverini hevonen on 180cm korkea ruuna, joten kattoon asennetut lamput olisivat viistäneet pollen selkää - eivät valinneet tätä vaihtoehtoa, vaikka se hyvin edullinen oli ja omistaja oli erittäin kivan oloinen ihminen.

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä karsinoiden ovet oli kyhätty trukkilavoista. Ovien lukitseminen hoitui kätevästi riimunnaruilla. "Saranapuolella" oli käytetty runsaasti kuuluisaa paalinarua - sitä oranssia. Kun naru oli hiutunut poikki, oli "saranaa" vahvistettu aitalangalla, siis sillä sähkölangalla, mistä tehdään aitauksia ulos. Kätevää, mutta ei jatkoon päässyt tämäkään talli. 

Oli talli, missä valaistus oli hoidettu talon ulkoseinästä johdetulla jatkojohdolla ja työmaavalaisimella - siis sellaisella tulikuumalla halogeenivalaisimella. Tallin seinällä riippuva sähköjohto ja valaisin oli sennettu siten, että hevoset pääsivät siihen käsiksi. Pihalla piti tätä johtoviritystä muistaa varoa varsinkin silloin, kun on hokkikengät hevosella alla. 

Kierroksella oli talli, missä käytävä oli noin metrin levyinen. Kuten sanottu, kaverini ruuna on aika iso poika. Ei se sinne olisi mahtunut. Samaisessa tallissa oli ulko-ovi 180cm korkea. Omistaja kehui, että hevoset oppivat nopeasti "niiaamaan" oven kohdalla, joten ongelmia ei varmasti tulisi. Kaverini jätti nämä harjoitukset väliin ja halusi vielä tutkia seuraavaa vaihtoehtoa. 

Lopulta hän oli ajanut pihaan, missä oli kiva pieni talli  perusmukavuuksilla. Pihassa oli tallissa asustava ruuna, jolla oli kaksiossaan toinen "12 neliön huone" vapaana. Talli, missä oli katto korkealla, ilmanvaihto pelasi ja valaistus kunnossa. Tallissa oli peruslämpö. Pieni varustetilakin löytyi ja sinne oli vedetty vesijohto. 

Ja tallin seinässä oli - yllätys yllätys, Hirnu Oy:n logo.

Siitä se kaveri muistikin minulle soitella pitkästä aikaa. Oli tykännyt tallista ja tallipaikka ruunalle oli sovittu heti paikan päällä.

Omaa tallia hän ei toki tilannut - ihan vielä ;) 

sisakuva_hirnuou.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmistalli, hirnu, oma talli, vuokratalli, karsina, tallipaikka

Miksi kotitallin on syytä olla pieni?

Torstai 15.11.2018 klo 23.30 - KMA

Haaveileminen on hauskaa hommaa. Ihmisellä pitää olla unelmia, joihin voi tuudittautua. Niistä saa suuntaa elämälle. Ei kannata jäädä vain haaveilemaan. Jossain vaiheessa kannattaa tehdä haaveista totta. Tosiasiassa monet ihmisten unelmista ovat täysin toteutettavissa. Unelma sinällään ei ole ongelma, vaan rohkeus ottaa "se viimeinen askel". 

Moni nelikymppinen hevostyttö haaveilee lapsuuden unelman toteuttamisesta. Koti maalla. Hevonen omassa pihassa. Miksikä ei? Se on itse asiassa harvinaisen yksinkertainen unelma toteuttaa. Jossain vaiheessa vain pitää uskaltaa ottaa se ratkaiseva askel. Asiat järjestyvät aikanaan. 

Oma kotitalli on mitä loistavin paikka rentoutua. Kyllä se kotisohvan ja telkkarin voittaa - joskin silläkin ajanvietteellä on toki paikkansa. Tallilla on aina puuhastelua, tekemistä ja ennen kaikkea hevosia. Tallielämä on irrottautumista työstressitä parhaimmillaan.

Itse en halunnut olla äiti, joka ei ole koskaan kotona. Siksi, kun lapset olivat pieniä, oli hevosharrastus käytännössä pakko olla kotona. Jos olisin lähtenyt tallille, olisin poissa. Päivä töissä, ilta tallilla - milloin olen kotona? Kotitalli on pihassa, joten olet kotona perheesi luona. Yhdessä. Lähellä. Tavoitettavissa tarpeen tullen. 

Kotitallia ei kannata rakentaa liian isoksi. Iso systeemi vie liikaa aikaa. Se ei ole kohta enää harrastus. Se oli yksi ajatus Duo-valmistallien suunnittelussa: Se on riittävä tallirakennus laadukkaaseen kotiharrastukseen. 

Koska Duo-tallissa on vain kaksi paikkaa, välttyy kiusaukselta ryhtyä laajentamaan hevoskantaa. Kuten moni tallinomistaja tietää, tyhjät karsinat tahtovat täyttyä kovin helposti joko omilla tai hoitopaikkaa tarvitsevilla hevosilla. Mikäli kaikki kylän pollet on sinun tallissa hoidossa, huomaat olevasi harrastuksen sijaan tallityöntekijä, joka hyppää hoitamassa muiden hevosia - ja yllättäen laiminlyö oman harrastuksensa. Ei kiva juttu ollenkaan. 

Kotitalliin kuuluu riittävä määrä karsiointa omille hevosille. 2-3 karsinaa on hyvä määrä. Sen olen käytännössä todennut niin oman kuin työn puolesta. 

Milloin sinä pistät unelmiisi vauhtia ja pihaasi nostetaan Duo-valmistalli?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, talvi, hevostalli, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 17:  KÄYTÄVÄTILAT

Keskiviikko 11.4.2018 klo 20.09 - KMA

Käytävätila - mitä sillä oikeastaan tallissa tekee? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä asiaa? 

Todellisuudessa käytävätila on Suomen sääolosuhteissa varsin pakollinen juttu. Käytävälle voi kätevästi - ja paloviranomaisten painajaiseksi, säilöä kaikenlaista pientä suojaan talven tuiskulta. 

Toisaalta käytävätilan myötä saadaan suojaisaa ja riittävän valoisaa hoitotilaa talliin. Vaikka moni tallinrakentaja suunnitteluvaiheessa haaveilee  vesiboxista ja erillisestä hoitotilasta talliinsa, joutuu moni siitä luopumaan. Käytännössä käytävätila on siten se tila, missä hoitotoimenpiteet suoritetaan. 

Tallin käytävätilalle on olemassa omat mittansa. Kuten monesti aikaisemminkin olen todennut, mittoihin ei kannata järkähtämättä tuijottaa. Mitat ovat minimi-mittoja. Siis pienimpiä mahdollisia mittoja, mitä luvallisesti saa toteuttaa. Minimi ei ole "pakko olla näin"-mitta, vaan minimin saa toki ylittää. Paremman saa tehdä, kuin mikä on ihan pakko - eikö totta? Miksi et itsellesi tekisi hyvää ja toimivaa? 

Käytävän kohdalla suosittelisin, että 220cm leväää käytävätilaa ei rakentaisi kukaan. Se on yksinkertaisesti käytännön tallielämässä ihan älyttömän kapea. Siinä tulee piilopaikoista puute, mikäli hevonen hermostuu jonkin tilanteen takia. Käytävät ovat vain harvoin täysin tyhjiä - mikä tietenkään ei lisää turvallisuutta. Monet hevosenomistajat tykkäävät ripustaa karsinan oveen joskus varsin massiivisenkin vuoren erilaisia huopia ja loimia - kätevästi siihen hevosen lähelle. Nämä säilytettävät asiat kuitenkin vievät sitä kallisarvoista käytävätilaa kapeammaksi. 

Itse sanoisin, että 300cm leveä käytävätila on hyvä. Siinä mahtuu hyvin hoitamaan kengittämisen, siinä mahtuu hyvin ohittamaan hevosen suhteellisen turvallisen matkan päästä, siinä mahtuu hyvin kääntämään hevosen käytävällä. Ja leveässä käytävätilassa on varaa pitää sitten (paloviranomaisten vastusteluista huolimatta) jonkinlaista loimivarastoa siinä karsinan ovessa. 

Kun kerran rakentaa, niin miksi ei tekisi toimivaa ja käytännöllistä? Joten vältä se moka, että säästäisit leveydestä käytäväneliöitä tallia suunnitellessa. Vaikka se pahalta tuntuukin kustannuspuolta ajatellessa, niin ajattele käytännön ja turvallisuuden kannalta. Sijoita myös käytävätilaan niin, että se on riittävän leveä. 

1 kommentti . Avainsanat: karsina, tallin rakentaminen, oma hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 16:  RAKENNUSTEN ASEMOINTI

Perjantai 12.1.2018 klo 22.01 - KMA

Tallin suunnittelussa itse lähden liikkeelle käytännön asioista. Olennaista on, että hevosten hoitaminen ja niistä huolehtiminen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista ja ajankäytön suhteen tehokasta. Siten lähden siitä, että vanha sanonta "tuo tullessasi, vie mennessäsi" totuuden pitäisi mahdollisuuksien mukaan pystyä toteutumaan tallissa ja tallipihassa. Kaikki ylimääräinen kärrääminen ja askeleet on pois ajasta hevosten kanssa. Ja hevosiahan me harrastamme, emme p*skan lapioimista - eikö?

Se on myös valmistallin idea : Harrasta hevosia - jätä rakentaminen meille. 

Mikäli pääset niin mahtavaan tilanteeseen, että pääset rakentamaan "tyhjälle tontille", niin istu hetkeksi alas. Nyt kannattaa suunnitella tarkkaan. Parasta tässä on se, että maalaisjärki riittää. Et tarvitse tähän asiaan asiantuntijoita taikka arkkitehtiä. Oman järkesi toki - ja kannattaa kysyä myös vuosikausia hevosia pihassaan liikutelleen ihmisen käytännön mielipidettä, mikäli se vain suinkin on mahdollista. 

Hevosten kanssa tulee paljon askelia. Niitä tulee, vaikka niitä ei erityisemmin keräilisi. Siten liikunnan takia ei kannata asioita sijoitella pihalle kovin hankalasti. Minä sanoisin, että mitä vähemmän tulee edestakaisin juoksemista tyhjän korrikärryn kanssa, sitä parempi. Kun lantakärryn käy tyhjentämässä, on kätevää, kun samalla reitillä on myös kuivikkeet talliin tuotavaksi jne.

Kannattaa piirtää pihakartta, mihin merkitsee todennäköiset kulkureitit esimerkiksi lantalaan, heinälatoon... Jonkinlainen "keittiö-kolmio" toiminee myös tallipihassa oikein hyvin. Sanottakoon nyt sekin itsestäänselvyys, että heiniä tai muitakaan ruokia ei kannata säilyttää lantalan vieressä. Puhtaat ja likaiset jutut on tapana pitää erillään toisistaan. 

Mikäli tallilla käy ulkopuolisia ihmisiä, kannattaa heidän ajoneuvoilleen miettiä jo valmiiksi tilat ja kulkureitit. Se, että hevosia talutetaan autojen keskellä, ei yleensä ole hyvä idea. Tämä kannattaa ottaa huomioon, vaikka siedättämistä haluaisikin harrastaa. 

Suunnittelu on yksinkertaista. Piirrä vaikka oman pihasi asemakuvaan eri väreillä "polkuja": 

 • missä ihmiset liikkuvat edestakaisin (esim. tallinhoitoon liittyvät asiat)
 • missä liikkuu isoja ajoneuvoja (traktori, kuorma-auto tuo/vie asioita)
 • missä liikkuu hevoset (tarhaan, laitumelle, kentälle...) 
 • missä liikkuu omat perheenjäsenet (lasten kaverit...)
 • missä liikkuu mahdolliset ulkopuoliset ihmiset (tallivuokralainen, eläinlääkäri) ja mihin he voivat jättää autonsa.

Kun "polkujen" paikat on selvillä, suunnittele rakennusten sijoittaminen siten, että ei-toivottuja kohtaamisia pystytään ennaltaehkäisemään - tai ainakin kohtaamiset ovat turvallisia. Sijoittele rakennukset siten, että asioiden vieminen ja tuominen asiaankuuluvilla ajoneuvoilla on yksinkertaista. Sijoittele rakennukset siten, että pystyt "samoilla askeleilla" hoitamaan mahdollisimman monta asiaa. Kaikki edestakaisin juokseminen alkaa jossain välissä tuntua aika rasittavalta - usko pois, kokemusta on yli 30 vuoden ajalta ;D 

Lopuksi seuraa pieni mainospläjäys. Mikäli et halua lukea mainostajan vinkkiä, niin kiitän seurasta tältä erää. 

Mainospläjäys: Näissä meidän valmisrakennuksissa on toki se hyvä puoli, että niitä voi mielin määrin sijoitella ja siirrellä eri puolille tonttia, mikäli asemointi osoittautuu huonoksi.Mikäli päätyy kiinteämpään rakentamisvaihtoehtoon, pitää kerralla onnistua suunnittelun nappiin. 

Kiittäen ja lukijaani kumartaen! 

KMA

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallin ympäristö, suunnittele tallipiha, suunnittele hevostalli, rakenna hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 15: TALLIN ILMANVAIHTO 

Sunnuntai 27.8.2017 klo 13.13 - KMA

Kostea, lämmin ja "pehmeä" talli-ilma. Varusteet homehtuu talli-ilman kosteudessa. Kuulostaako tutulta? Niinhän se tahtoo monessa paikassa olla. Jos siitä ei hevoselle tule ongelmaa, niin mikäpä ettei. Tallirakennukselle siitä sen sijaan tulee ongelma, koska puu pehmenee nopeasti. Pitäähän asunnon saunankin välillä kuivua kunnolla, jotta ei tule rakenteisiin vaurioita.

Hevostalli on aika kovilla siksi, että hevonen tuottaa hengitysilmassaan suunnilleen ämpärillisen vettä ilmaan. Se pitäisi saada siirrettyä pois talli-ilmasta. Sitten on vielä niitä luonnollisia eritteitä, minkä takia niitä kuivikkeita karsinoissa käytetään. 

Pihatto on usein väärin ymmärretty tapa pitää hevosta

Eri ihmisillä on erilaiset tarpeet hevostallin suhteen. Lähtökohtana pitäisi kuitenkin olla eläimen tarve, ei niinkään ihmisen tarpeet. Toki monella lompakko säätelee, mitä asioita pystyy olemaan vailla. En kuitenkaan suosittele ketään hankkimaan hevosta kotipihaan, mikäli sille ei ole asiallisia tiloja tarjota. Jos et itsekään asu talvella teltassa, niin miksi pistäisit hevosen vastaavaan asumukseen? Ja onhan se omakin harrastaminen mukavampaa, kun on kivat ja toimivat tilat. 

Rehellinen pihatto on eri asia, kuin kylmä koppi, mihin hevonen suljetaan "pihattomaisiin olosuhteisiin". Pihatosta hevonen pääsee vapaasti liikkumaan. Jos hevosella on tilaa liikkua, niin ei sitä palele. Jos sen pitää seisoa paikoillaan kopissa, niin palelee varmasti. Meillä hevoslauma painaa häntä tötteröllä laitumella aina reilun 500 metrin pyörähdyksen kovalla pakkasella. Sitten taas asetutaan ruokailemaan. Vanha hevosmies totesi naurahtaen, että ne pistävät vain verenkierron liikkeelle. Sitten taas tarkenee. Ja ei, meillä ei loimiteta. 

Monessa pihatossa on pohja rakennettu niin, että se itsessään tuottaa lämpöä. Niinpä pihaton lämpötila on aina muutaman asteen korkeampi, kuin vastaavasti ulkona. Tämä yhdistettynä vapaaseen liikkumiseen ja hyvään tuulensuojaan - ei hevosella ole mitään hätää. Myös säteilijöitä käytetään pihatossa eläinten hyvinvointia lisäävänä juttuna ja ihan hyvällä menestyksellä. 

Joten - pihatto on oikein rakennettuna erittäin hyvä paikka pitää hevosta. Mutta älä laita hevosta pihattoon säästösyistä - halvemmaksi se ei välttämättä tule, kun homma tehdään kunnolla. 

Hevonen tarvitsee hengitystilaa talliin

Yksi juttu karsinatalleissa on ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihdolla olisi mitään mahdollisuuksia toimia hyvin, saisi ilmatilaa olla hevosesta kohti noin 45 kuutiota. Tarkoittaa sitä, että mittaat tallin pituuden ja leveyden ja sisäkorkeuden metreinä ja kerrot nämä keskenään. Jos mitta jää pahasti alakanttiin, niin ilmanvaihtoa voi olla vaikea järjestää toimivaksi. 

Otan tämän esille siksi, että meillä halutaan monesti rakennuttaa talli, missä on "vain kaksi karsinaa ja enkkuovet" ja kaikki tietenkin minimimitoilla.

Kyllä minä sen ymmärrän, että rahaa on vähän käytössä. Toisaalta minä en valitettavasti voi sellaista tallia rakentaa hyvällä omallatunnolla. Jos karsinoiden yhteinen pinta-ala on 18 neliötä (2 x 9 neliön karisina) ja sisäkorkeus 2,5m, niin siinä tallissa on vain 45 kuutiota ilmatilaa. Eli tasan yhden hevosen "happitila". Toki sen saa toimimaan tehokkaalla huippuimurilla - mutta sillä saa kyllä pölyt liikkeelle, reippaan vetoisuuden ja vaaran hevosen sairastumiselle. Kuka sitä haluaa kaverille tehdä?

Hevosen keuhkot ovat herkät - joskin hevosen keuhkoista saa kertoa joku sen alan alan asiantuntija enemmän. Mielelläni otan aiheesta jonkun vieraskynän tänne blogiin kirjoittamaan. 

Painovoimainen ilmanvaihto toimii tietyin edellytyksin

On ihmisiä, jotka vannovat painovoimaisen ilmanvaihdon nimeen. Minun kokemukseni on, että se yksin on harvoin riittävä. Tai riittää, jos tallin sisäkorkeus on jotain neljän metrin luokkaa. Ja tallin pitää olla reippaasti lämmin, jotta lämmin talli-ilma siirtyy tehokkaasti kylmää ulkoilmaa kohden.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa poiston pitää olla katossa, ei seinällä. Mielellään saisi olla yksi poistohormi/karsina. Silloin sen saattaisi saada toimimaan ihan hyvinkin. Sellaista ilmanvaihtoa säädellään tuloventtiilien avulla, jotka siis sijaitsevat rakennuksen seinien alaosissa. 

Kyllä minä kuitenkin jonkin kanavapuhaltimen laittaisin ilmanvaihtokanavaan - ihan vain varmuuden vuoksi. Eihän sitä ole pakko käyttää, jos homma toimii muuten hyvin. 

Jos ilmanvaihdon toimivuudesta ei ole ihan varma, niin sen voi myös testata. Asiaan on olemassa ihan omia "savupatruunoita", joilla tuotetaan rakennukseen silmin havaittavaa savua. Siitä sitten voi ihailla, miten nopeasti rakennus tyhjenee eli se ilma rakennuksen sisällä vaihtuu raikkaaseen ilmaan. 

Lämmityslaite talliin

Hevonen lämmittää itse oman tallinsa - no, niin se toki tekee. Entäpä sitten se aika, kun hevonen ei siellä tallissa ole? On sekin hevoselle aika kurjaa, jos sen pitää "patterina" olla tallissa kaikki päivät, jotta talli ei muutu pakastimeksi. Hevonen on kuitenkin luotu liikkumaan. 

Hanki siis jonkin lämmityslaite talliin. Vaikka patteri. Kun hevonen ulkoilee, niin lämmityslaitteen "kuiva lämpö" kuivaa tallin pintoja. Näin saat rakennuksen kestämään vuosia pidempään käyttöä.

Muista toki, että hevonen ei saa päästä käsiksi lämmityslaitteeseen. Siksi suosittelen tallia, missä olisi jonkinlainen käytävätila. Ihan näiden käytännön arjen asioiden takia. 

Vältä siis tallia suunnitellessasi tämä moka: Ilmanvaihdossa säästäminen tai sen unohtaminen. Mieti asia valmiiksi ja varaudu. On monta hyvää toimivaa tapaa. Tässä tekstissä ei todellakaan ollut kaikki vaihtoehdot. 

Syksyä odotellen! 

2 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, ilmanvaihto, hyvä hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 14: TALLIN ULKO-OVI

Lauantai 29.7.2017 - KMA

Olen monesti ihmetellyt, että muuten fiksusti rakennetuissa talleissa on joku ihmeellinen filmivanerista itse kyhätty ulko-ovi. Miksi ihmeessä? Jos käyttää 50 000 euroa talliin, niin eikö siihen olisi kannattanut vielä se yksi tonni käyttää kunnon oveen? Ovi on kuitenkin käytössä koko ajan. Miksi säästää sellaisesta, mikä käytössä hankaloittaa elämää? 

Hevostallin ulko-oven pitää olla jo säädösten perustella varsin iso. Leveyttä - siis sitä kohtaa mistä ovessa pääsee kulkemaan, pitäisi olla 150cm. On toki hauskaa, että hevonen pääsee 120cm leveästä karsinan ovesta kulkemaan hyvin, mutta ulko-oven pitää olla 30cm leveämpi. Lieneekö tässä syynä paloturvallisuus vai käytännön järki?

Kyllähän iso ovi käytännön elämässä on ihan hyvä ratkaisu. Korkeutta ovella pitäisi olla 220cm. Tosin ostin kerran ruunan, joka oli 180cm korkea. Se asui hienossa, vanhaan kivirakennukseen tehdyssä tallissa, minkä ulko-ovi oli 180cm korkea. Oli ruuna oppinut sillä kohdalla "kyykäämään". Itse asiassa se pitkään meillä "kyykkäsi" aina ulko-oven kohdalla - vaikka korkeutta oli kuinka! Se oli kyllä hauska tapa. 

Kokemattoman rakennustarvikkeiden hankkijan erottaa siitä, että he yleensä olettavat asioiden olevan "tuotepaketteja". Usein tuotekuva myös tukee tätä käsitystä. Eli ovessa on karmit, saranointi, helat jne. Näin ei välttämättä ole myytävän tuotteen suhteen. Mikäli ovi on olennaisesti edullisempi kuin vastaava tuote, siinä on jostakin asiasta säästetty tai jotain puuttuu. Useimmat asiat eivät nimittäin ole "tuotepaketteja". Kannattaa siksi tietää mistä tuotteen edullisuus johtuu, niin voi tuon säästön hyödyntää. Voihan se olla, että on esim. helat valmiina - miksi ei siis käyttäisi kierrätysmateriaalia? Se on ihan fiksu säästö.

Oven ostaessa tulee monenlaista mittaa vastaan. Tässä moni ensikertalainen ovien ostaja menee vipuun: Ole tarkkana, puhutaanko ovea kaupatessa oven karmien ulkomitoista, vai oviaukon mitoista. Siinä on helposti ainakin 10cm heitto. Toisaalta osa kauppiaista myy oven ja karmin erikseen. On lienee ymmärrettävää, että pelkällä ovella ei tee mitään, jos ei ole paikkaa mihin sen ripustaisi - eli se karmi. 

Jotta välttäisit perusmokat, niin tarkista ovea tilatessa: 

 • Mikä on käyntiaukon koko, jotta saat määräysten mukaisen oven eikä lopputarkastuksessa tule sanomista.
 • Mikä on karmin ulkomitta, jotta timpuri osaa jättää oikeankokoisen aukon seinään.
 • Onko ovi saranoitu valmiiksi? Tämä on yksi jännä kohta, missä saadaan oven hinta näyttämään edulliselta... ;) 
 • Onko ovessa mukana helat, eli kahva ja lukitus - tämän puuttumista ei moni huomaa ja hinta on monta kymppiä halvempi... kunnes joudut joka tapauksessa hankkimaan lukituksen oveen. 
 • Onko ovi lämpöeristetty? Ovia myydään myös eristämättömänä. 
 • Varmista, miten oven karmi on tarkoitettu kiinnitettäväksi rakennukseen. 

Tallin ulko-ovi on tosiasiassa melko iso kapistus. Ja painava. Kun ovilehti on 150cm leveä ja 220cm korkea, siihen tuuli ottaa napakasti. Siksi ehdottomasti näin kookkaaseen oveen kannattaa valita malli, missä on valmistajan oma tuulihaka + oven auki-lukitusmekanismi valmiina. Mikäli mekanismi pettää, niin siitä voi reklamoida. Omissa virityksissä voi vain katsoa peiliin.

150ovi.jpg

Oven tuulihaan tulee olla lukittuva, eli ovi jää jököttämään tukevasti auki-asentoon. Hevoset tai ihmiset eivät keskimäärin tykkää siitä, että ovi paiskautuu kiinni ja siellä sitä sitten ollaan välissä - kuin elävä ihmis/polle-hampurilainen ilman kasviksia. Siinä voi käydä huonosti, usko pois.

Oven auki-lukitus tulee olla helppo vapauttaa niin, että hevonen on toisessa kädessä kiinni. Kovin monimutkainen viritys ei siten passaa. Näin ollen en tykkää siitä, että ovi laitetaan rakennuksen seinään kiinni. Tämä viritys toimii hyvin ihmisille tarkoitettujen talojen ovissa, mutta hevostallissa se on epäkäytännöllinen. Sitä lukitusta on ikävä kiertää avaamassa hevosen kanssa.

Oven alareunassa suosin ovea, missä on jonkinlainen kumilaaha alhaalla. Näin oven alareunaan jää riittävästi käyntivaraa, pienet "kokkareet" eivät haittaa oven kulkua ja lisäksi ovi on alareunasta tiivis. 

Muistakaa siis heti talliprojektin alkuvaiheessa budjetoida myös se tonni siihen oveen. Ja oltaa tarkkana, mitä tilaatte. Meiltä saa myös ovia, mutta ne on valmiiksi kiinnitettynä Duo-Valmistalliin - sekin toki myydään oven mukana. Mikäli pelkästään ovi kiinnostaa, niin niitä kannataa tiedustella Illis:ltä. Suosittelen. Toimiva - mehän ei Hirnussa huonoa tuotetta käyttöön otettaisi. 

1 kommentti . Avainsanat: tallin ovi, hevostallin rakentaminen, ulko-ovi hevostalliin

Vanhemmat kirjoitukset »