Minitalo-paketti

- mitä pakettiin sisältyy ja mitä ei?

Tällä sivulla pyrimme vastaamaan kysymyksiin siitä, millainen valmismökin tuotepaketti on.

Lähtökohtaisesti mökit toimitetaan joko perustoimitussisällöllä tai PLUS-toimitussisällöllä. Erot toimituksen sisällössä on pyritty luettelemään alla.

Kerromme rakennuksista mielellämme myös lisää. Voit soittaa Markolle tai laittaa sähköpostia asiakaspalveluun.

Mökkien hinnat löydät niiden omilta sivuilta. Hintoihin sisältyy meillä aina myös rahti- ja nostokustannukset kotimaassa. Mikäli mökki tulee saaristoon, sisältyy rahti mantereen puolella lähimpään satamaan.

Kuvassa siirtyy koiratalo, joka on 35 neliön rakennus. Tässä tapauksessa rakennus nostetaan sähkölankojen yli paikoilleen.

Kokonainen rakennus

Rakennus toimitetaan kokonaisena. Se rakennetaan halliolosuhteissa ja siirretään rekalla rakennuspaikalle. Nosturin avulla mökki siirtyy perustuksen päälle.

Mikäli mökkiin sisältyy erillisiä osia (esim. kuisti, torni), sisältyy niiden asennustyöt rakennuspaikalla hintaan. Mikäli rakennukseen on tilattu terassin osuus meidän kautta, saat sille kiinteän hinnan jo tilausvaiheessa.

Rakentaminen

Minitalot rakennetaan Limingassa, Hirnu Oy:n toimitiloissa osoitteessa Pölykuja 3, 91900 Liminka. Mökit rakennetaan meillä käsityönä, yksi kerrallaan alusta loppuun saakka. Mökin tilaaja on tervetullut tutustumaan rakennukseensa jo rakennusaikana.

Koska mökit tehdään omina rakennusprojekteina, on muutosten tekeminen mahdollista toteuttaa hyvin pitkälle perushinnan sisällä. Esim. ikkunoiden ja ovien sijaintiin on mahdollista vaikuttaa - kuin myös huonejärjestykseen.

Lisätilauksena on mahdollista toteuttaa mm. ulkomaalaus, kuten tämän siirtolapuutarhaan muuttavan Pikkumökin kohdalla on tehty.

Kotipesän inspiroima mökki odottamassa lähtöa asiakkaalle.

Perustus

Tilaajan tehtävänä on rakentaa tai rakennuttaa perustus rakennukselle. Perustuksen mittakuvat sisältyvät pakettiin. Mökit asennetaan pilariperustukselle siten, että rakennuksen alapohja pääsee tuulettumaan.

Rakennuksen perustus useimmiten toteutetaan edullisella, pintaan asennettavalla perustamistavalla, jonka voi tehdä myös itse. Toinen vaihtoehto on ruuvipaalut. Haastavammassa rakennuspaikassa on syytä neuvotella oman rakennusprojektin valvojan kanssa siitä, mikä sille paikalle on sopiva perustamistapa.

Kokonaista rakennusta siirretään perustuksen (taustalla) päälle. Kuvan perustus on pintaan asennettu pilariperustus.

Eristys

Perustilauksena rakennus toimitetaan siten, että eristeenä on lasivilla. Erillisestä tilauksesta rakennus on mahdolllista hankkia myös siten, että eristeenä on ekovilla.

Rakennuksen eristys on perushintaisina mitoitettu siten, että mökki sopii ympärivuotiseen käyttöön mökkiolosuhteissa.

Perusmallit:

 • Peruseristys seinissä 150mm, lasivilla + tuulensuojakangas.
 • Lattiassa 200mm + tuulensuojalevy.
 • Katossa 200mm lasivilla.
 • Ikkunat U-arvolla 1,0.

PLUS-mallit:

 • Peruserityksenä lasivilla 150mm
 • Lisäeristys + vaakakoolaus 50mm
 • Tuulensuojalevy 13mm.
 • Lattiassa 200 mm peruseristys + 50mm lisäeritys.
 • Katossa 300mm lasivilla.
 • Ikkunat U-arvolla 0,8.

Ilmanvaihto

Mökeissä on painovoimaan perustuva ilmanvaihto. Poistoilma johdetaan katon läpi.

Mökkeihin on mahdollista laittaa lisävarusteena myös huippuimuri tehostamaan ilmanvaihtoa.

Sisäpinnat

Mökki toimitetaan sisäpinnoilta ns. remonttireiskalle sopivassa valmiudessa. Voit jatkaa mökkiprojektia sisustusvaiheesta, eli tapetoiden ja laminaatteja asentaen.

Mikäli et itse halua remontoida, niin paikallinen remontteihin erikoistunut yrittäjä varmasti ottaa sinut mielellään asiakkaaksi. Myös kylpyhuoneen, vesivessan ym. rakentaminen mökkiin on mahdollista.

Lattian pintamateriaalissa on kaksi vaihtoehtoa: Lattialauta tai ponttilastulevy. Lattialauta on puuvalmis. Hiomalla ja lakkaamalla saa siitä nätin ja perinteisen lautalattian.

Ponttilastulevy sopii hyvin pohjaksi sinulle, joka haluat asentaa mökkiisi esim. laminaattilattian tai vinyylimaton.

Seinien sisämateriaaleja on kaksi vaihtoehtoa: Joko kipsilevy (ei saumattu) tai puuvalmis paneeli. Kipsilevy on hyvä vaihtoehto, mikäli seinät halutaan maalata tai tapetoida.

Puuvalmis paneeli on syytä lakata tai käsitellä öljyllä ennen käyttöönottoa. Paneelille sopivia, värillisiä käsittelyaineita on useita. Kannattaa asiassa lähestyä paikallista maalaustarvikkeita myyviä liikkeitä.

Sisäkaton pintamateriaalina on puuvalmis paneeli. Lisätilauksena paneeli on saatavana valmiiksi valkolakattuna.

Iccuna Oy:n ikkunat: Kaikki ikkunat ovat kokonaisuudessaan aukeavia. Lisäksi niissa on kätevä kippi-ominaisuus vakiona. Näin erillistä tuuletusikkunaa ei tarvita.

Ikkunat

Mökkien ikkunoiden suhteen on eroja perus- ja plus mailleissa mm. vaihtoehtojen ja energiatehokkuuden suhteen.

Perusmalli:

 • Ikkunat U-arvo 1,0.
 • Iccuna Oy:n mallisto valkoisilla puitteilla.
 • Avattavat kippi-ikkunat.

PLUS-mallit:

 • Ikkunat U-arvolla 0,8.
 • Iccuna Oy:n (vinyylikarmi) tai Iin Ikkuna Oy:n (puukarmi) mallisto.
 • Karmin väri valittavissa.
 • Avattavat ikkunat.

Lisävarusteena on saatavana mm. ikkuna ristikko, kaihtimet, erikoislasit ym.

Iccuna Oy:n valikoimasta löytyy myös maisemaikkunat ja -liukuovet, jotka on mahdollista sijoittaa myös Hirnu Oy:n mökkeihin. Nämä ovat lisämaksullisia muutoksia.

Sähköt

Yleensä mökkeihin halutaan sähköt. Niiden osalta mökeissä on hieman eroja PLUS- ja perusmallin kesken.

Perusmalli:

 • asiakas asennuttaa sähköt kokoneisuudessaan omaan lukuunsa paikallisen sähköurakoitsijan kanssa ns. pintavetoina.

PLUS-malli:

 • Sisältää sähkökuvat, missä on huomioitu tilaajan tarpeet sähköjen sijainnin suhteen.
 • Putkitus + kaapelointi seinien välissä sekä rasianpohjat valmiina piirustusten mukaisesti.
 • Tilaaja hoitaa sähköasennukset muilta osin kalusteineen kaikkineen omaan lukuunsa paikallisen sähköasentajan kautta.

Putkiasennukset

Viemäröintityöt kokonaisuudessaan ovat tilaajan ja hänen valitsemansa urakoitsijan vastuulla.

Tarvittaessa voimme tehdä toiveiden mukaiset valmiudet esim. vesijohtoputkien tuomiseksi lattian läpi.

Lähtökohtaisesti keittiö on suunniteltu valkoisilla ovilla.

Kaapit ja kalusteet

Kaapistot ja säilytystilat ovat perus- ja PLUS-malleissa erilaiset. Erot näet alta:

Perusmalli:

 • Ei kaappeja taikka säilytystiloja valmiina, ellei piirustukseen ole erikseen merkitty vaatehuonetta tms.

PLUS-malli:

 • Keittiön kaapisto. Mallin voi halutessaan myös vaihtaa mieleisempään. Mikäli muutokset ylittävät saldon, keittiöfirma laskuttaa yli menevän osuuden tilaajalta. Tilaaja voi halutessaan ostaa myös mahdolliset koneet suoraan keittiöfirman kautta.
 • Liukuovien taakse jäävä kaappi/säilytystila. Yleensä se sijoitetaan makuuhuoneen peräseinälle. Valittavana ovien materiaaliksi joko levypinta (tapetoitavissa) tai peili.

Vesikatto ja kattoturvatuotteet

Kattomateriaalina on joko palahuopakatto tai profiilipelti. Väri on perusmallina musta. Muita värejä taikka erilaisia kattopellin profiileja on saatavana ihan kohtuullisella kustannuksella.

Sadevesijärjestelmä taikka lumiesteet (peltikatot) ovat lisämaksullisia varusteita.

Ulkopinnat ja terassit

Ulkovuoripaneeli on 20x120 UTV paneeli. Muut paneelivaihtoehdot (esim. veitsipontti, hirsipaneeli) on lisämaksullisena vaihtoehtona mahdollista toteuttaa.

Perusmallissa on vaakapaneeli, ellei muuta ole mainittu. Muut , enemmän omaan makuun taikka pihapiiriin sopivat paneloinnin vaihtoehdot on mahdollista toteuttaa, joskin ne ovat lisämaksullisia.

Rakennus toimitetaan teollisesti pohjamaalattuna. Lisämaksusta rakennus voidaan maalata meillä valmiiksi.

HUOM! Mikäli rakennus on tarkoitus käsitellä aidolla punamullalla, on asia syytä ilmoittaa tilausvaiheessa. Tällöin rakennus toimitetaan puuvalmiilla paneelilla - muutoin punamultaus ei onnistu.

Oman mökin kaveriksi sopii hyvin myös pihasauna.

Usein kysyttyä

- aina kannattaa kysyä!

Olemme tähän keränneet tavallisimpia mieltä askarruttavia kysymyksiä vastauksineen.

Voiko mökkiin laittaa tulisijan?

Kyllä voi.

Tulisija kannattaa valita yhdessä alan asiantuntijan kanssa siten, että se on suhteutettu mökin kokoon. Varoetäisyyden on syytä huomioida.

Mökkiin voidaan asentaa joko kevyt tulisija tai varaava tulisija. Jälkimmäisen kohdalla mökin siirtäminen edelleen ei ole enää mahdollista.

Voiko mökkiin rakentaa kylpyhuoneen ja WC:n?

Kyllä voi.

Sille, että mökkiin asennetaan ns. normaalin nykyaikaisen talon varusteet vesikalusteiden, viemäreiden ym. suhteen ei ole.

Kylpyhuonetta ei meillä rakenneta valmiiksi, koska vesieristeiden rikkoutuminen on aina varteenotettava riski rakennuksen liikuttamisessa ja nostamisessa. Näin ollen on tilaajan kannalta fiksumpaa teetättää työ vasta asennuksen jälkeen.

Mikäli mökkiin ei haluta vesivessaa, on markkinoilla useita ihan toimivia biovessoja.

Voiko mökin siirtää myöhemmin?

Kyllä voi.

Siirtämistä varten mökki irrotetaan sähköverkosta ja viemäristä. Tämän jälkeen mökki voidaan nostaa rekan päälle ja se siirtyy samalla tavoin, kuin se paikalle tuotiin.

Tutustu esimerkkiin varastorakennuksen toimituksesta: Klikkaa TÄSTÄ.

Tarvitseeko mökki rakennusluvan?

Yleisesti ottaen: Kyllä rakentaminen vaatii luvat.

Asiassa kannattaa lähestyä paikallista rakennusvalvontaa. Rakennuslupa-asia on vähän joka kunnassa erilainen, emmekä me pysty asiaan vaikuttamaan. Yleisesti ottaen kuitenkin voinee sanoa, että ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu rakennus tarvitsee luvat. Samoin sellaiset rakennukset, joissa on kiinteä tulisija, tarvitsee rakennusluvan.

Rakennuslupa on lopulta helppo hakea ja rakennusvalvonnan ihmiset auttavat mielellään. Yksi vaihtoehto on jättää rakennusluvan hankkiminen projektisi valvojan tehtäväksi. Hänen jos jonkun pitäisi asia saada sulavasti hoidettua. Sillä tavalla pääset kaikkein helpoimmalla.