KotKot-kanalan yleiset ominaisuudet

KotKot-mallisto on rakennettu kanaharrastajan tarpeita silmällä pitäen. Rakennus on kestävä ja pestävä. Materiaalit on valittu huolella. Lähkötokohtana on ollut tehdä vankka, toimiva ja tasokas harrastajan kotikanala.

Tässä rakennuksessa viihtyvät myös vaikkapa kanit, kalkkunat tai viiriäiset.

Mitä kanalassa pitää olla?

 • Lämmitettävä tila (kanalle on talvella noin 10-15 astetta sopiva)
 • Pinnat helposti puhdistettavissa, tarvittaessa desinfioitavissa
 • Hyvä ilmanvaihto ilman vedon tunnetta
 • Hyvin valaistu hoito- ja huoltotoimenpiteiden ajaksi.
 • Kulkuluukku ulkotarhaan.
 • Kanat tykkäävät luonnonvalosta, joten ikkuna pitää olla.
 • Rauhallinen ja suojaisa tila munimiseen.
 • Erillinen tila, mihin eristää pikku-tiput emon kanssa.
 • Riittävän suuret tilat eläinmäärään nähden (Harrastekanoilla 1-2 kanaa/neliö on sopiva määrä, tuotantokanoilla on omat määritelmänsä.)

Nämä kaikki on huomioitu KotKot-kotikanaloissa valmiiksi. Voit aloittaa kanaharrastuksen huolettomasti ja helposti.

Entä jos harrastus joskus loppuu?

Hirnu Oy:n KotKot-kotikanalat rakennetaan tukevasti siten, että ne kestävät siirtämistä. Mikäli jossain vaiheessa kanaharratus loppuu tai haluat hankkia tilalle isomman mallin, on rakennus helposti myytävissä eteenpäin. Ja tokihan kanalan voi nostaa oman muuttokuorman kyytiin uuteen osoitteeseen!

Tämä on ihan reilun kokoinen rakennus! Myös talon isäntä mahtuu suorana ovesta sisälle, eivätkä hartiatkaan ota karmeihin kiinni!

Pulpettikatto mustalla pellillä vakiona. Perusmallissa pohjamaalattu paneli UTV 20x120. Kuvan malli hirsipaneelilla.

Hoito- taikka varastotila

KotKot-kotikanala on tehty kanojen kanssa elämisen arkea ajatellen. Tarvitset aivan varmasti jonkinlaista tilaa, missä säilytät rehuja ja kaikenlaisia kippoja ja kuppeja kanojasi varten. Jonkinlainen vesisäiliö on myös kätevää säilyttää kanojen lähellä.

Hoitotilaan voit sijoittaa patterin, joka ylläpitää kanalan lämpötilan. Näin kanat eivät pääse lämmityslaitteeseen nokkaansa tukkimaan - ne ovat nimittäin äärimmäisen uteliaita otuksia.

Hoitotilan koko vaihtelee valitun KotKot-kanalamallin mukaisesti. Tilausvaiheessa voit myös itse esittää toiveen, miten isoksi hoitotila jätetään. Suosittelemme, että hoitotilaa ei alle 100cm levyiseksi kuitenkaan tehdä - se on vähän turhan kapea käytössä. 100-150cm on varsin sopiva leveys.

Tipukoti asennetaan hoitotilan takaseinälle. Näin tipujen hoitaminen on helppoa. Mökin alle mahtuu hyvin rehuja ja muuta tarpeellista.

Ulko-oven suunnan voi itse päättää. Perusmallina kanala on pulpettikattoinen. Kannattaa miettiä, mihin kanojen ulkotarhan aikoo rakentaa ja päättää sitten, mikä olisi järkevin suunta "ihmisten ovelle".

Eteistila takaa sen, etteivät kanat karkaa.

Kana-osaston puolelta kuvattuna.

Kanojen "osasto"

Lattia: Kanalarakennuksessa on huomioitu puhdistaminen. Siksi lattiaan on valittu kestävä ja pestävä filmivaneri. Tälle pohjalle pystyy huoletta kerryttämään myös turvepatjan talvea ajatellen - ja tykkääväthän kanat sitä kuopsutellakin.

Seinät ja sisäkatto: Filmivaneri nousee 40cm korkeuteen seinälle, joten seinänvieruksetkaan eivät helpolla likaannu. Seinän yläosat ja sisäkatto on rakennettu paneelista, joka on syytä käsitellä ennen rakennuksen käyttöönottoa esim. saunasasulla. Tällöin pinta on kunnolla puhdistettavissa ja lisäksi seinään saa mieleisen värin. Toinen hyvä vaihtoehto on on puubalsami, joka ei ole kuitenkaan sävytettävissä. Lakkaa taikka kalkkimaalia emme kanalan seiniin suosittele.

Mikäli haluat, voidaan seinät tehdä kokonaisuudessaan filmivanerista. Se aiheuttaa jonkun verran lisäkustannusta, mutta on erillisitilauksena mahdollista toteuttaa.

Häkki: Kanojen ja hoitotilan välissä on puurunkoinen häkkielementti. Näin ollen voit maalata puuosat mieleiseksi ja saat tuunattua juuri sinun parvellesi sopivan kanalan.

Häkin oven kynnys on korotettu siten, että kanojen pahnat eivät valu valtoimenaan hoitotilan puolelle.

Kanojen ulko-ovi: Kanoille rakennetaan oma ulko-ovi, mistä ne pääsevät ulkotarhaan. Ulkotarhaa varten voit hankkia lisätilauksena elementit meiltä, tai rakennella tarhan itse. Suosittelemme, että kanojen ulkotarha on katettu esim. verkolla. Osa kanoista osaa pyrähtää pätkän lentää - ja toisaalta kanat ovat esim. haukalle kiinnostava ja helppo eväs.

Kanalat toimitetaan perusmallina pulpettikattoisena. Näin ollen kanojen ulkotarhan päälle voi halutessaan jossain vaiheessa virittää verkon taikka kunnon katon.

Miltä tällainen kanala vaikuttaisi?

Sähköputkitus

Rakennukseen on valmiiksi asennettuna seinien sisään putkitus sähköjä varten. Sähköputkien paikkoihin voi esittää toiveita:

 • miltä suunnalta maakaapeli nousee rakennukseen
 • kattovalaisimien paikat
 • ulkovalaisimien paikat
 • pistorasioiden paikat
 • katkaisimien paikat

Monet asiakkaamme ovat päätyneet laittamaan kanoille esim. himmentimen takana olevan valaistuksen. Kana ei tykkää loisteputkivalaisimista, joten suosittelemme miettimään muita kanaystävällisempiä valaisimia arkikäyttöön. Siivouspäivää ajatellen voi toki asentaa myös kunnon työvalot.

TipuKoti hautojille

Tipukoti rakennetaan vakiona kaikkiin valmiina toimitettaviin KotKot-kotikanaloihin. Mikäli tarkoituksesi on jossain vaiheessa antaa kanojen hautoa tipuja, on TipuKoti mainio turva tulevaisuuden kotkottajille. TipuKoti takaa kanalle täydellisen rauhan hautomiseen. Se antaa kanalle mahdollisuuden halutessaan jaloitella hautomisen välissä, käydä syömässä ja asioillaan - jotta se voi palata hautomaan.

Monesti hautova kana saa liikaa kavereita ja pesä täyttyy joko ylimääräisistä munista tai innokkaista lisähautojista. Tällöin tipuille yleensä käy huonosti - mikäli niitä epätasaisen haudonnan takia edes kuoriutuu. Tipukoti takaa sen, ettei hautovaa kanaa tarvitse eristää taikka häiritä sen luonnollista asettumista haudontaan. Toisaalta pystyt vaivatta seuraamaan haudontaa ja hoitamaan tipuja.

Tipukodin jaloittelutilassa pienet tiput saavat rauhassa voimistua ja kasvaa liittyäkseen äitinsä suojelemina osaksi kanaparvea. Myös tipujen ruokkiminen niille tarkoitetulla ruualla on helpompaa, kun muut kanat eivät pääse samaa ruokakuppia tyhjentämään.

Kanalan puolelle avautuvat ovet on helppo tarvittaessa sulkea. Myös sairas kana on helppo näin eristää muusta parvesta hoidon ajaksi.

Kiinnostuitko?

Valmiina toimitettavassa KotKot-Kotikanalassa Tipukoti on valmiina varusteena mukana. Rakentajan-pakjettiin mukaan lisävarusteena.

Millainen kanala teille tulisi? Suunnittele sinulle sopivat yksityiskohdat ja pyydä tarjous!

Rakenne-infoa

Lattia
 • lujuusluokiteltua puutavaraa 50x100
 • lämpöeristeenä lasivilla 100mm
 • tuulensuojalevy, rakennusmuovi
 • pintamateriaalina filmivaneri
Seinät
 • Runko lujuusluokiteltua 50x100
 • lämpöeristeenä lasivilla 100mm
 • tuulensuojakangas, rakennusmuovi, tuuletusrimat, pohjamaalattu paneeli (elementtitoimituksessa pystypanelointi, valmiissa vaakapanelointi), sisäpintana 60cm korkea filmivaneri + yläosa puuvalmis paneli.
 • Vuorilaudat, pohjamaalattuna
Katto
 • Kattopalkit 50x150 
 • lämpöeristeenä lasivilla 100mm
 • aluskate, tuuletusrimat, ruoteet, peltikatto (musta), rakennusmuovi kanalan katon pintamateriaalina puuvalmis paneli.
Ikkunat ja ovet 
 • Avattavat lämpölasielementti-ikkunat, ruskea karmi, ikkunapellit (mustat)
 • Varaston ovi, lämpöeristetty, puuvalmis
 • Helat
 • Kanojen kulkureitti: Ulkoluukku + sisäluukku (eristetty). 

Kanalan kaikki ikkunat ovat avattavia. Ikkunaruudun saa kokonaan irrotettua esimerkiksi kesän ajaksi. Näin kanoilla on esteetön kulku kanatarhan puolelle. Talveksi ikkuna vain paikoilleen. Muovikarminen ikkuna takaa sen, että ikkunan saa tarvittaessa auki tuuletusta tms. varten myös talviaikaan.

Ikkunapokan väri on valkoinen, musta tai ruskea.