Hirnu Oy:n valmishevostallien yleinen toimitussisältö 2024

Karsinaelementtiin on mahdollista tilata kuvan mukaisia lisäosia mm. ruokinta- tai varustekaappi.

Hirnu Oy:n valmishevostalli on helppo ja nopea tapa toteuttaa unelma omasta hevostallista. Yksinkertainen, turvallinen rakennusprojekti, joka onnistuu myös ensikertaa rakennusprojektia toteuttavalta:
 • Hallitset rakennusprojektisi budjetin, eikä siinä tule tallin osalta yllätyksiä. Kaikki sopiminen tehdään meillä kirjallisesti ja selkokielellä. Tiedät, mitä olet tilaamassa.
 • Tiedät varmuudella, milloin rakennus on valmis. Pystyt irtisanomaan tallipaikan ja ennakoimaan hevosesi muuttopäivän.
 • Rakennus on huoleton ostos, koska me olemme suunnitelleet sen valmiiksi. Siinä on valmiiksi mietittynä sopivat pinnat, ilmanvaihto ja eritys - sekä paljon muita yksityiskohtia.
 • Rakennus on siirrettävissä edelleen, joten sen voi tarvittaessa muuttaa taikka myydä, mikäli hevosharrastus loppuu - tai tilaat meiltä isomman tallin tilalle. Hirnu Oy auttaa rakentamiensa valmishevostallien myynnissä.
Hirnu-valmishevostallissa yhdistyy kaikki, mitä omalta pieneltä kotitallilta voi olla vailla. Helposti, turvallisesti ja laadukkaasti.

Rakennukset rakennetaan yksittäisinä projekteina - ei liukuhihnalla. Siten erityistoiveiden toteuttaminen jopa perushinnan sisällä on täysin mahdollista.


Kaikki valmishevostallimme täyttävät myös yritystoimintaan vaaditut hevostallien rakennusmääräykset.

Duo27+lato tyylikkäällä kattoprofiililla. Oven edestä maaperä muotoillaan siten, että kynnys talliin jää matalaksi.

Mittoja

 • Sisäkorkeus perustallissa on maton päältä mitattuna 270cm. Lisäkorkeutta sisäpuolelle on mahdollista saada lisätilauksena.
 • Ulko-oven kulkuaukon koko 150x220cm.
 • Tallin 2.oven (lisävaruste useimmissa malleissa) leveys on 120x220 cm.
 • Käytävän leveys (karsinasta karsinaan) 300cm.
 • Käytävän pituus riippuu valitusta tallimallista. Pituus on vähintään 280cm.

Mikä on sopiva karsinan koko?

Periaatteessa 9 neliön karsina katsotaan usein sopivaksi hevoselle. Itse - ja tämä on todellakin henkilökohtainen mielipide, raamikkaampi hevonen on levollisempi, kun sillä on enemmän tilaa karsinassa. Isompi hevonen tarvitsee enemmän tilaa esim. pistäessään maaten. Toisaalta hevosen pitäisi minun mielestäni pystyä piehtaroimaan omassa karsinassan. Näin ollen suosittelen vahvasti harkitsemaan 12- tai jopa 15 neliön karsinoita isoille taikka muutoin raamikkaille hevosille.

Tällaisten tilojen rakentaminen onnistuu Hirnu-talleihin vallan mainiosti.

Poneja yhtään vähättelemättä - samoin poni nauttii isommasta karsinasta. Onhan sellainen 5-6 neliön koppi jopa shetlanninponille aika pieni.

Talleja on viety kovinkin ahtaista raoista.

Tallin lämpöeristys

 • Valmistallit on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Paitsi hyvä ilmanvaihto, on niissä myös hyvä eristys. Tarvittaessa eristystä voidaan lisätä, mikäli sijoituspaikka on vaikkapa Lapissa.

Perusmallissa lämpöeristys:

 • Seinässä 150mm lasivilla + tuulensuojakangas..
 • Lattiassa 200mm lasivilla + tuulensuojalevy pohjassa.
 • Katossa 150mm lasivilla.
 • Ikkunat lämpölasielementillä - samalla U-arvolla olevia ikkunoita käytetään myös ihmisille tarkoitetuissa rakennuksissa.
 • Teräsrunkoinen, lämpäeristetty ovi.
 • Talvea varten oven lisäeristeeksi tulee mukana pihattoverho. Poistettavissa kesää varten, jos siltä tuntuu.

Lisäeristeen tarvetta?

Mikäli tilaaja niin haluaa, voidaan tallin eristystä vahvistastaa esim 50mm lisäkoolauksella tai vaihtamalla tuulensuojakangas tuulensuojalevyyn. Nämä ovat lisämaksullisia vaihtoehtoja.

Tallin lämmityksestä ja viilennyksestä

Suomalaisten ajatuksissa tallista asuu hyvin sitkeässä ajatus, että "hevonen lämmittää oman tallinsa". Se on hyvin pitkälle pula-ajan ajatusmalli, kun vaihtoehtoja oli aika niukasti. Monesti hevonen sijoitettiin lehmien kanssa samaan tilaan taikka erilliseen talliin, jossa yksi seinä oli muuripadan palomuuri - joka lämmitti ja kuivasi hevosen pilttuuta.

Lyhyesti: Hevosen tallia lämmitettiin, koska muussa tapauksessa siitä muodostuisi nopeasti kylmä, kostea ja homeinen koppi. Hevonen oli sen verran arvokas talon omaisuus, että sitä ei tarkoituksella huonosti pidetty.

Lämmityksen lähtökohtana oli kuivattaa tallitilaa. Eläintiloissa ei kuitenkaan valjaita säilytetty, koska tila oli edelleen liian kostea. Valjaat olisivat kovettuneet ja homehtuneet. Näin ollen valjaat vietiin erilliseen tilaan - usein talon eteiseen.

Toki kuulen sitä, että "pärjää hevonen pihatossakin" ja "pärjää se ilman lämmitystä". Kyllähän se pärjää, mutta onko sillä muuta vaihtoehtoa? Yleensäkin karsina- ja pihattohevosia ei kannata verrata tässä asiassa toisiinsa. Pihattohevoset osaavat pitää itsensä lämpimän liikkumalla - niillähän on siihen mahdollisuus. Ei nillä ole mitään hätää. Karsinassa asuvalla hevosella tällaista liikkumalla lämmittelyn vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole. Näin ollen, minun mielestäni , talliin kuuluu aina jonkinlainen patteri lämmittämään, jotta tallin lämpötila säilyy plussalla ja ilma kuivuu hevosen ulkoillessa. Se säästää myös tallirakennusta olennaisesti.

Toisaalta ilmalämpöpumput ovat käteviä siinä, että kuumana kesänä voi myös viilentää tallia mukavasti. Siitä kavio-kaverisi myös nauttii.

Tallin runko, ulkovuori ja katto

 • Ulkovuori: 20x120 ulkovuoripaneeli, pohjamaalattu. Panelointi on perusmallissa vaakatasossa. Pystypanelit tuovat erilaista ilmettä rakennukseen.
 • Kattomateriaali: Musta peltikatto. Kattomateriaaliksi on mahdollista valita myös musta huopakatto. Muut värivaihtoehdot ovat mahdollisia. Osa niistä voi olla maksullisia.
 • Katon muoto: Perusmallissa on harjakatto. Katon voi vaihtaa myös pulpettikattoon. Tätä suositellaan, mikäli suunnitelmissa on rakentaa jonkinlaista katosta tms. tallin eteen.
 • Lisävarusteena voidaan talliin tehdä nostettu sisäkaton profiili.
 • Tallin runko on lujuusluiokiteltua puutavaraa.

Tallin kaveriksi on mahdollista rakentaa lato.

Tallirakennuksella on takuuaika

 • Tallin pintamateriaaleilla on vuoden takuu. Takuu ei luonnollisestikaan koske hevosen ei-toivotun käyttäytymisen aiheuttamia rikkoontumisia (esim. hevonen potkii seinä tai puree niitä ja näihin jää rumentavia jälkiä), normaalia kulumista taikka likaantumista.
 • Rakennuksen rungolla ja katolla on 10 vuoden takuu.
 • Takuun säilyminen edellyttää, että talli on asennettu sille soveltuvalle perustukselle ja mahdolliset siirrot on tehty ammattilaisten toimesta, asiallisella nostokalustolla (eli ei traktorin perässä laahaamalla tms.)

Kaikki rakennukset rakennetaan kuivissa halliolosuhteissa. Kuva on 2019 malliston tallista.

Sisäkatto ja sisäseinät

 • Tallin sisäkatto on perusmallissa filmivaneria. Sävy on sama, mikä on tallin muissakin vaneripinnoissa. Lisätilauksena on mahdollista tilata katto paneloituna.
 • Seinien alaosat on suojattu 1,2 cm vahvalla filmivanerilla. Vanerin väri on perusmallissa ruskea. Värin voi halutessaan vaihtaa toiseen. Värin vaihdoksesta saattaa aiheutua muutaman satasen lisäkustannus.
 • Seinien yläosat ovat 2cm vahvaa paneelia. Pinta on puuvalmis ja tulee käsitellä maalilla tai puuöljyllä ennen tallin käyttöönottoa. Esim. Sasu-saunasuoja sopii hevostallin seinään ja on sävytettävissä halutulla värillä. Tallin sisäpuolen pintojen käsittely on mahdollista tilata lisätyönä meiltä.
 • Varustetilan seinät on paneloitu kauttaaltaan. Ovi on puuvalmis, eristetty ovi. Helat sisältyvät hintaan.

Tässä tallissa on lisävarusteena tilattu paneloitu katto.

Tallin lattiamateriaali

 • Tallin lattiarunko on lujuusluokiteltua 48x198 palkkia. Lattia on tukeva, jotta rakennus todella kestää siirtämistä myös myöhemmässä vaiheessa.
 • Lattian lämpöeristys on lasivillaa. Lattia on alaspäin tuulettuva, eikä päästä läpi nesteitä.
 • Tallin käyttöpinnassa on 1,8cm vankka, saumoista tiivistetty filmivaneri. Vanerille voi huoletta antaa vesipesun asiaan soveltuvalla pesuaineella. Vanerin alla on tukeva harvalaudoitus.
 • Lattian käyttöpinta on suojattu, mustalla kumimatolla. Matto suositellaan poistettavaksi vuosittain, jolloin myös maton alusta puhdistetaan. Puhdistaminen käy kätevästi vaikka mopilla. Kuluneet maton osat on kätevästi vaihdettavissa, sillä mattoa saa ostettua mm. Hankkijalta 1,5 m2 paloina.

Vinkki: Kumimaton etuna on se, että se on hevosen jalkojen alla miellyttävän kimmoisa ja joidenkin tutkimusten mukaan on hevosten jalalle parempi vaihtoehto, kuin perinteinen kova betonilattia. Kumimatto on yksinkertainen pitää hyvässä kunnossa kierrättämällä mattoja siten, että "kuluvilta paikoilta" (esim. oven edessä) oleva matto siirretään toisaalle.

Karsinan kuivikkeena kumimaton kanssa käy hyvin kaikki perinteiset kuivikemateriaalit, puru, turve tai pelletti. Kuivittaminen ja karsinan hoito tapahtuu perinteiseen tapaan.

Kumimatto on Hirnu Oy:n talleissa niin karsinoissa, kuin tallin käytävätiloissa. Karsinoiden ovissa on kynnys, joten kuivikkeet eivät valu käytävän puolelle.

Tallikalusteet

Perustallikalusteet ovat tukevia, teräsrunkoisia ja sinkittyjä. Näin ollen ne eivät ruostu. Vuoden 2019 malleissa olemme ryhtyneet käyttämään HirnuKarsinaelementtiä.


Vakiona valmistalleissa on:
 • 120cm leveä käynti karsinaan (ponikarsinassa 100cm)
 • Ovi joko sarana- tai liukuovella oman valinnan mukaisesti.
 • Näppärä oven lukitusmekanismi - yhdellä kädellä ovi lukittuu ylä- ja alapakkiin. Lisäksi ovi on avattavissa myös karsinan puolelta.
 • Tummanruskea filmivaneritäyte elementeissä. Muita vaihtoehtoja on saatavana lisävarusteena - kuten tama maalattavissa oleva puulaneeli.

Kaikki Hirnu-karsinan lisävarusteet (ruokintakaapit, varustekaapit ym.) on mahdollista asentaa osaksi karsinaa. Mikäli tarkoitus on asentaa talliin jokin heinän annosteluun sopivat laite. voidaan sille sähköpiuhojen osuus tehdä talliin rakennusvaiheessa jo valmiiksi.

Sähköistys

Tallirakennuksen lisäksi tarvitset projektissasi paikallisen sähköasentajan palveluita. Tallin mukana seuraavien sähköpiirustusten avulla pysyt pyytämään tarjouksen.

Sähköjen sijoittumiseen voit itse vaikuttaa. Esimerkiksi ulkovalojen lisääminen tai himmentimien asentaminen on täysin mahdollista. Maakaapeli, joka johtaa talliin sähköt, on mahdollista tuoda mistä suunnasta tahansa.

Tallin sähköpiirustuksissa voidaan huomioida lämmitystapa, minkä talliisi valitset (patterit, ilmalämpöpumppu ym.)

Tallin mukana vakiona:

 • sähköputkitus + piuhat seinien sisällä valmiina
 • rasioiden pohjat valmiina (katkaisimia ja pistorasioita varten)
 • ulkovaloille johdot valmiina
 • Vilpe -huippuimuri mukana tarviketoimituksena
 • sähkösuunnitelman
 • tallikalusteiden maadoitusjohdoille paikat.
Tallin sähkövedot on rakennettu seinien sisään, kuten omakotitalossa konsanaan. Näin hevoset eivät pääse käsiksi sähköjohtoihin, eivätkä johdot toisaalta kerää likaa - kuten pintavetona vedetyille johdoille käy.

Lisävarusteita sähköistykseen

Talliin on mahdollista tilata valmiiksi asennetut sähköt jo rakennusaikana. Paketti sisältää perustoimituksen lisäksi:

 • LED-valaisimet sisäpuolelle. Ulos LED-valaisimet liiketunnistimella.
 • Pistoraisiat tallin puolelle ja ulos.
 • Varustetiloihin patteri.
 • Valmius ilmalämpöpumpulle (laite ei sisälly hintaan).

Tilaaja hoitaa kaikki tarvittavat liittymiset ja kytkemisen valtakunnanverkkoon omalla kustannuksellaan. Pakettiin sisältyy ns. tallirakennuksessa olevat sähköt.

Tallin vesijärjestelmät

Tallin voidaan rakennusvaiheessa lisätä myös vesikalusteet. Ne voidaan asentaa valmiiksi. Huomionarvoista on, että nämä ovat aina lisävarusteita. Mikäli talliin johdetaan vesijohto, suosittelemme valitsemaan tallimallin, jossa on oma erillinen tila tätä varten (ks. esim. Duo36 ja Duo40-tallien pohjakuvat),

Paketti sisältää:

 • putkityöt tallin sisäpuolella
 • hiekanerotuskaivo
 • teräsallas + työtaso "vesikoppiin"
 • hylly ämpäereiden ym. kuivattamiseen.
 • läpivirtauslämmitin, eli talliin tulee lämmin vesi.
 • ulkohana kesäkäyttöä ajatellen.
 • tarkastuspöytäkirja

Tilaaja hoitaa vesi- ja viemäriliittyvät sekä tallin liittämisen asianankuuluviin verkkoihin omalla kustannuksellaan.

Sähköputkitus ja piuhat ovat valmiina. Kattoventtiilit hoitavat ilmanvaihdon huippuimurin tukemana.

Ilmanvaihto tallissa

Hirnu hevostallien ilmanvaihto on toimiva ja tehokas. Talli-ilman riittävän tehokas vaihtuminen on varmistettu huippuimurilla.

Karsinoissa ja hoitotiloissa on korvausilmaventtiilit. Poistoilma lähtee karsinoiden päältä. Näin tallissa on raikas ilma.

Huippuimureista kuuluu joskus huhua, että ne eivät kestäisi hevostalleissa. Kokemuksemme mukaan tällaista ongelmaa ei toiasiassa ole. Mikäli huippuimuri rikkoontuu, johtuu se yleensä käyttövirheesta: Tallin huippuimuria ei saa koskaan sammuttaa pakkasella. Mikäli imuri sammutetaan, talli-ilman kosteus jäätyy moottorin siipiin ja silloin käy huonosti. Talviaikaan, kovimmilla pakkasilla huippuimuri on pidettävä pienimmällä teholla päällä. Täytyyhän tallin ilmanvaihdon toimia myös pakkasella, eikö totta?

Hirnu hevostallien ilmanvaihto on tutkittu juttu: Ilmanvaihto on tehokas ja miellyttävä hevoselle. Rakennuksen kaikki ikkunat ovat avattavat, joten raitisilma ei lopu hevosilta pitkän sähkökatkon aikana.

Huipulla tuulee...

Tallin ikkunat

Tallin ikkunat on lämpölasielementillä tehtyjä vinyylikarmi-ikkunoita. Karmin väri on valkoinen. Lisätilauksena värin voi myös vaihtaa.

Ikkunat on kippi-ikkunoita, eli ne voidaan tuuletusta varten avata yläosasta. Huomaathan, että ikkunoita ei ole tarkoitettu siihen tarkoitukseen, että hevonen voisi työntää pään ulos tallista ja ihailla maisemia.

Lämpölasielementillinen ikkuna on kätevä talliympäristössä. Mikäli ikkunat on tarpeen pestä, on pestävänä vain kaksi pintaa: ulko- ja sisäpinta.

Miksi vinyylikarmi toimii talliympäristössä hyvin?

Tällainen ikkuna kestää moitteetta vaihtelevissä sääolosuhteissa. Esim. puukarmi "elää" ilmankosteuden mukaisesti, eikä ikkunaa välttämättä saa auki. Tätä ongelmaa ei viinyylikarmeissa ole.

Ikkunoiden suojaus

Karsinoiden ikkunat on suojattu tukevilla, kiinteillä kaltereilla. Tallin kippi-ikkuna mahtuu avautumaan kalterin takana lisätuuletusta ajatellen.

Ikkunakalterit - kuten kaikki tallikalusteet on sinkitty. Lisätilauksena kalusteet on saatavana myös maalattuna toivotulla värillä.

Tallin ulko-ovi

Tallin ulko-ovi on riittävän iso, jotta siitä on turvallista liikkua hevosen kanssa. Tarvittaessa talliin voidaan lisätilauksena lisätä myös toinen käyntiovi. Ovia on erikseen myynnissä myös verkkokaupassamme.

Olennaiset tiedot ulko-ovesta:

 • Käyntimitat 1,5 x 2,2 metriä.
 • Teräsrunko, joten ovi on kestävä.
 • Vakiona ovessa on tuulihaka, joka lukitsee oven paikoilleen. Näin tuulisellakaan säällä ei iso ovi paiskaudu hevosta tai hoitajaa vasten, vaan pysyy tukevasti auki. Lukituksen saa avattua nykäisemällä narusta.
 • Kumilaaha oven alareunassa, joten lunta ei oven alareunaan pääse kertymään. Laaha pitää oven riittävän tiiviinä.
 • Oven lukitusmekanismina on lapinsalpa, joka on tuttu ja turvallinen vaihtoehto eläinsuojissa.
 • Oven ulkopintamateriaali on uritettua havuvaneria, joka on maalattavissa halutulla värillä. Potkupelti on alaosassa.
 • Sisäpuoli on filmivaneria.
 • Ovi on lämpöeristetty, joskin metalliovessa on aina ymmärrettävästi jonkinlainen kylmäsilta.
 • 2024 on talleihin lisätty varusteeksi pihattoliuskoista muodostuva ovi talvea ajatellen.

Koska ovi on metallirungolla ja tukevilla saranoilla, ei tämä ovi notku taikka temppuile.

Vinkki jokaiseen talliin: Oven sisäpuolelle kannattaa kovimpina pakkasina laittaa vaikka pressusta oma "pressuovi". Oven raoista vuotaa aina kylmää ilmaa. Pressun avulla saat ilmavirran kuitenkin pysäytettyä. Näin rakennus pysyy lämpimämpänä.

Tämän takia Hirnu-valmistalleihin, joihin tilataan enkkuovet karsinoihin (lisätilaus), laitetaan mukaan pihattoliuskat.

Ovi on aina kylmä kohta rakennuksessa. Niin se on talossa, kuin tallissakin.

Usein kysyttyä: Millainen perustus hevostallille pitää olla?

Pilarianturaperustus on hyvä pohja niin koiratalolle kuin hevostallille. Perustuksen mittakuvat kuuluvat pakettiin. Niiden perusteella voi pohjan tehdä itse tai pyytää tarjouksia paikallisilta urakoitsijoilta.

Millaisen tallin siis saat, kun tilaat Hirnu-hevostallin?

VASTAUS:

Kotimaisen,
kunnolla suunnitellun
ja
huolellisesti rakennetun hevostallin,
joka
kestää käyttöä.

Kysy lisää Markolta
p. 040 735 9066
tai laita sähköpostia
asiakaspalveluun!

Tehdään sulle oma hevostalli!