Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Millaisen tallin saat, kun tilaat Hirnu-hevostallin?

Karsinaelementtiin on mahdollista tilata kuvan mukaisia lisäosia mm. ruokinta- tai varustekaappi.

Hirnu Oy:n valmishevostalli on helppo ja nopea tapa toteuttaa unelma omasta hevostallista. Yksinkertainen, turvallinen rakennusprojekti, joka onnistuu myös ensikertaa rakennusprojektia toteuttavalta:
 • Hallitset rakennusprojektisi budjetin, eikä siinä tule tallin osalta yllätyksiä. Kaikki sopiminen tehdään meillä kirjallisesti ja selkokielellä. Tiedät, mitä olet tilaamassa.
 • Tiedät varmuudella, milloin rakennus on valmis. Pystyt irtisanomaan tallipaikan ja ennakoimaan hevosesi muuttopäivän.
 • Rakennus on huoleton ostos, koska me olemme suunnitelleet sen valmiiksi. Siinä on valmiiksi mietittynä sopivat pinnat, ilmanvaihto ja eritys - sekä paljon muita yksityiskohtia.
 • Rakennus on siirrettävissä edelleen, joten sen voi tarvittaessa muuttaa taikka myydä, mikäli hevosharrastus loppuu - tai tilaat meiltä isomman tallin tilalle. Hirnu Oy auttaa rakentamiensa valmishevostallien myynnissä.
Hirnu-valmishevostallissa yhdistyy kaikki, mitä omalta pieneltä kotitallilta voi olla vailla. Helposti, turvallisesti ja laadukkaasti.

Rakennukset rakennetaan yksittäisinä projekteina - ei liukuhihnalla. Siten erityistoiveiden toteuttaminen jopa perushinnan sisällä on täysin mahdollista.


Kaikki valmishevostallimme täyttävät myös yritystoimintaan vaaditut hevostallien rakennusmääräykset.

Duo27+lato vuoden 2019 mallina.

Mittoja

 • Sisäkorkeus perustallissa on maton päältä mitattuna 270cm. Lisäkorkeutta sisäpuolelle on mahdollista saada lisätilauksena. Talliin voidaan lisätä sisäkorkeutta aina 300cm asti.
 • Ulko-oven kulkuaukon koko 150x220cm.
 • Käytävän leveys (karsinasta karsinaan) 300cm.
 • Käytävän pituus riippuu valitusta tallimallista. Pituus on vähintään 280cm.

Tallin runko, ulkovuori ja katto

 • Ulkovuori: 20x120 ulkovuoripaneeli, pohjamaalattu. Panelointi on perusmallissa vaakatasossa. Pystypanelit tuovat ilmettä rakennukseen.
 • Kattomateriaali: Musta peltikatto. Kattomateriaaliksi on mahdollista valita myös musta huopakatto. Muut värivaihtoehdot ovat mahdollisia. Osa niistä voi olla maksullisia.
 • Katon muoto: Perusmallissa on harjakatto. Katon voi vaihtaa myös pulpettikattoon. Tätä suositellaan, mikäli suunnitelmissa on rakentaa jonkinlaista katosta tms. tallin eteen.
 • Tallin runko on lujuusluiokiteltua puutavaraa.

Kaikki rakennukset rakennetaan kuivissa halliolosuhteissa. Kuva on 2019 malliston tallista.

Sisäkatto ja sisäseinät

 • Tallin sisäkatto on perusmallissa filmivaneria. Sävy on sama, mikä on tallin muissakin vaneripinnoissa. Lisätilauksena on mahdollista tilata katto paneloituna.
 • Seinien alaosat on suojattu 1,2 cm vahvalla filmivanerilla. Vanerin väri on perusmallissa ruskea. Värin voi halutessaan vaihtaa toiseen. Värin vaihdoksesta saattaa aiheutua muutaman satasen lisäkustannus.
 • Seinien yläosat ovat 2cm vahvaa paneelia. Pinta on puuvalmis ja tulee käsitellä maalilla tai puuöljyllä ennen tallin käyttöönottoa. Esim. Sasu-saunasuoja sopii hevostallin seinään ja on sävytettävissä halutulla värillä. Tallin sisäpuolen pintojen käsittely on mahdollista tilata lisätyönä meiltä.
 • Varustetilan seinät on paneloitu kauttaaltaan. Ovi on puuvalmis, eristetty ovi. Helat sisältyvät hintaan.

Tässä tallissa on lisävarusteena tilattu paneloitu katto.

Tallin lattiamateriaali

 • Tallin lattiarunko on lujuusluokiteltua 48x198 palkkia. Lattia on tukeva, jotta rakennus todella kestää siirtämistä myös myöhemmässä vaiheessa.
 • Lattian lämpöeristys on lasivillaa. Lattia on alaspäin tuulettuva, eikä päästä läpi nesteitä.
 • Tallin käyttöpinnassa on 1,8cm vankka, saumoista tiivistetty filmivaneri. Vanerille voi huoletta antaa vesipesun asiaan soveltuvalla pesuaineella. Vanerin alla on tukeva harvalaudoitus.
 • Lattian käyttöpinta on suojattu, mustalla kumimatolla. Matto suositellaan poistettavaksi 1-2 kertaa vuodessa, jolloin myös maton alusta puhdistetaan. Kuluneet maton osat on kätevästi vaihdettavissa, sillä mattoa saa ostettua mm. Hankkijalta 1,5 m2 paloina.

Karsinan kuivikkeena käy hyvin kaikki perinteiset kuivikemateriaalit, puru, turve tai pelletti. Kuivittaminen ja karsinan hoito tapahtuu perinteiseen tapaan.

Tallikalusteet

Perustallikalusteet ovat tukevia, teräsrunkoisia ja sinkittyjä. Näin ollen ne eivät ruostu. Vuoden 2019 malleissa olemme ryhtyneet käyttämään HirnuKarsinaelementtiä.


Vakiona valmistalleissa on:
 • 120cm leveä käynti karsinaan (ponikarsinassa 100cm)
 • Saranaovi
 • Näppärä oven lukitusmekanismi - yhdellä kädellä ovi lukittuu ylä- ja alapakkiin. Lisäksi ovi on avattavissa myös karsinan puolelta.
 • Tummanruskea filmivaneritäyte elementeissä

HirnuKarsinaelementtiin on saatavana monipuolisia lisävarusteita. Alla olevan kuvan kautta pääset tutustumaan, mitä kaikkea karsinaelementti voi olla. HirnuKarsinan lisävarusteiden mallit ja hinnat löydät alla olevaa kuvaa napauttamalla.

Sähköistys

Tallin lisäksi tarvitset paikallisen sähköasentajan palveluita. Tallin mukana seuraavien sähköpiirustusten avulla pysyt pyytämään tarjouksen.

Sähköjen sijoittumiseen voit itse vaikuttaa. Esimerkiksi ulkovalojen lisääminen tai himmentimien asentaminen on täysin mahdollista. Maakaapeli, joka johtaa talliin sähköt, on mahdollista tuoda mistä suunnasta tahansa.

Tallin sähköpiirustuksissa voidaan huomioida lämmitystapa, minkä talliisi valitset (patterit, ilmalämpöpumppu ym.)

Tallin mukana vakiona:

 • sähköputkitus + piuhat seinien sisällä valmiina
 • rasioiden pohjat valmiina (katkaisimia ja pistorasioita varten)
 • ulkovaloille johdot valmiina
 • Vilpe -huippuimuri mukana tarviketoimituksena
 • sähköpiirustukset
Tallin sähkövedot on rakennettu seinien sisään, kuten omakotitalossa konsanaan. Näin hevoset eivät pääse käsiksi sähköjohtoihin, eivätkä johdot toisaalta kerää likaa - kuten pintavetona vedetyille johdoille käy.

Sähköputkitus ja piuhat ovat valmiina. Kattoventtiilit hoitavat ilmanvaihdon huippuimurin tukemana.

Ilmanvaihto tallissa

Hirnu hevostallien ilmanvaihto on toimiva ja tehokas. Talli-ilman riittävän tehokas vaihtuminen on varmistettu huippuimurilla.

Karsinoissa ja hoitotiloissa on korvausilmaventtiilit. Poistoilma lähtee karsinoiden päältä. Näin tallissa on raikas ilma.

Huippuimureista kuuluu joskus huhua, että ne eivät kestäisi hevostalleissa. Kokemuksemme mukaan tällaista ongelmaa ei toiasiassa ole. Mikäli huippuimuri rikkoontuu, johtuu se yleensä käyttövirheesta: Tallin huippuimuria ei saa koskaan sammuttaa pakkasella. Mikäli imuri sammutetaan, talli-ilman kosteus jäätyy moottorin siipiin ja silloin käy huonosti. Talviaikaan, kovimmilla pakkasilla huippuimuri on pidettävä pienimmällä teholla päällä. Täytyyhän tallin ilmanvaihdon toimia myös pakkasella, eikö totta?

Hirnu hevostallien ilmanvaihto on tutkittu juttu: Ilmanvaihto on tehokas ja miellyttävä hevoselle. Rakennuksen kaikki ikkunat ovat avattavat, joten raitisilma ei lopu hevosilta pitkän sähkökatkon aikana.

Huipulla tuulee...

Tallin ikkunat

Tallin ikkunat on lämpölasielementillä tehtyjä vinyylikarmi-ikkunoita. Karmin väri on valkoinen. Lisätilauksena värin voi myös vaihtaa.

Ikkunat on kippi-ikkunoita, eli ne voidaan tuuletusta varten avata yläosasta.

Lämpölasielementillinen ikkuna on kätevä talliympäristössä. Mikäli ikkunat on tarpeen pestä, on pestävänä vain kaksi pintaa: ulko- ja sisäpinta.

Miksi vinyylikarmi toimii talliympäristössä hyvin?

Tällainen ikkuna kestää moitteetta vaihtelevissä sääolosuhteissa. Esim. puukarmi "elää" ilmankosteuden mukaisesti, eikä ikkunaa välttämättä saa auki. Tätä ongelmaa ei viinyylikarmeissa ole.

Ikkunoiden suojaus

Karsinoiden ikkunat on suojattu tukevilla kaltereilla. Kalterit on sinkitty. Tallin siivouksen ajaksi ne on helppo poistaa. Mikäli hoitotilan osalle halutaan kalterit ikkunoiden suojaksi, on ne saatavana lisävarusteena.

Kalteri on kiinnitetty seinään omalla kehyksellä. Tallin siivouksen yhteydessä kalterin saa irrotettua. Kaltereita on myynnissä irrallisena verkkokaupassa.

Tallin ulko-ovi

Tallin ulko-ovi on riittävän iso, jotta siitä on turvallista liikkua hevosen kanssa. Tarvittaessa talliin voidaan lisätilauksena lisätä myös toinen käyntiovi. Ovia on erikseen myynnissä myös verkkokaupassamme.

Olennaiset tiedot ulko-ovesta:

 • Käyntimitat 1,5 x 2,2 metriä.
 • Teräsrunko, joten ovi on kestävä.
 • Vakiona ovessa on tuulihaka, joka lukitsee oven paikoilleen. Näin tuulisellakaan säällä ei iso ovi paiskaudu hevosta tai hoitajaa vasten, vaan pysyy tukevasti auki. Lukituksen saa avattua nykäisemällä narusta.
 • Kumilaaha oven alareunassa, joten lunta ei oven alareunaan pääse kertymään. Laaha pitää oven riittävän tiiviinä.
 • Oven lukitusmekanismina on lapinsalpa, joka on tuttu ja turvallinen vaihtoehto eläinsuojissa.
 • Oven ulkopintamateriaali on uritettua havuvaneria, joka on maalattavissa halutulla värillä. Potkupelti on alaosassa.
 • Sisäpuoli on filmivaneria.
 • Ovi on lämpöeristetty, joskin metalliovessa on aina ymmärrettävästi jonkinlainen kylmäsilta.

Koska ovi on metallirungolla ja tukevilla saranoilla, ei tämä ovi notku taikka temppuile.

Vinkki jokaiseen talliin: Oven sisäpuolelle kannattaa kovimpina pakkasina laittaa vaikka pressusta oma "pressuovi". Oven raoista vuotaa aina kylmää ilmaa. Pressun avulla saat ilmavirran kuitenkin pysäytettyä. Näin rakennus pysyy lämpimämpänä.

Tämän takia Hirnu-valmistalleihin, joihin tilataan enkkuovet karsinoihin lisätilauksena, laitetaan mukaan pihattoliuskat.

Ovi on aina kylmä kohta rakennuksessa. Niin se on talossa, kuin tallissakin.

Usein kysyttyä: Millainen perustus hevostallille pitää olla?

Pilarianturaperustus on hyvä pohja niin koiratalolle kuin hevostallille. Perustuksen mittakuvat kuuluvat pakettiin. Niiden perusteella voi pohjan tehdä itse tai pyytää tarjouksia paikallisilta urakoitsijoilta.

Millaisen tallin siis saat, kun tilaat Hirnu-hevostallin?

VASTAUS:

Kotimaisen,
kunnolla suunnitellun
ja
huolellisesti rakennetun hevostallin,
joka
kestää käyttöä.

Kysy lisää Markolta
p. 040 735 9066
tai laita sähköpostia
asiakaspalveluun!

Tehdään sulle oma hevostalli!