Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Poimintoja hevostallin rakentamisen ohjeista ja suosituksista - ja joitain vinkkejä

Vuonna 2009 annettiin ohjeita hevostallien mittojen ja rakenteiden suhteen. Vuosi 2014 asettaa uudet haasteet myös vanhoille hevostalleille - lähinnä korkeuksien ja karsinoiden koon suhteen. Mikäli havittelet Ely-keskukselta rahallista tukea taliprojektillesi, kannattaa säädökset lukea huolellisesti ja ajatuksella läpi.

Rakennusmääräysten lisäksi ovat ympäristöviranomaisten asettamat vaatimukset mm. tallipihan ja tarhojen pintavesien johtamisesta, rehujen säilyttämisestä ja lantahuollosta. Näihin kannattaa huolellisesti tutustua samalla, kun suunnittelee omaa kotitallia. Mitä huolellisemmin olet miettinyt asiat valmiiksi, sitä jouhevammin sujuu yhteistyö viranomaisten kanssa.

Sekä rakennusviranomaisiin että ympäristöviranomaisiin kannattaa olla yhteydessä jo heti talliprojektin alkuvaiheessa - ja tietenkin naapureilta kannattaa tiedustella heidän näkemystään hevosten pitämisestä.

Rakennuslupaa kannattaa ryhtyä tiedustelemaan hyvissä ajoin. On hyvä huomioida, että kesäaikaan ihmiset ovat lomilla. Siten monen asian hoitaminen vaatii keskimäärin enemmän aikaa kesällä. Mikäli tiedät rakentavasi kesällä, kannattaa lupa-asiaa ryhtyä hoitamaan jo hyvissä ajoin vuodenvaihteen jälkeen. Näin ei tule kiire. 

 

Karinan oven leveys on 120cm.

Ulko-oven koko on K220xL150cm. Käytännössä teräsrunkoinen ovi on ainoa, joka tämän kokoisena kestää käyttöä.

Tallin sisäkorkeus

Yleisesti ottaen tallin ilmatilalla on suuri vaikutus ilmanlaatuun. Mitä pienempi kuutiotilavuus tallissa on, sitä enemmän pitäisi kiinnittää huomiota tehokkaaseen ilmanvaihtoon. Pienessä tallissa tämä käytännössä tarkoittaa koneellisesti tehostettua ilmanvaihtoa - mikä on vakiona mm. Duo-valmistallien mallistossamme.

Hevosen säkäkorkeus ja tallin sisäkorkeus:

Sisäkorkeus 220cm --- 140 cm

Sisäkorkeus 230cm --- 150 cm

Sisäkorkeus 240cm --- 160 cm

Sisäkorkeus 250cm --- 165 cm

Sisäkorkeus 260 cm --- 170 cm

Sisäkorkeus 270 cm --- 180 cm

Sisäkorkeus 280cm --- 185 cm

Sisäkorkeus 290cm --- 190 cm

Sisäkorkeus 300cm --- 200 cm

Yleisesti sanottuna: Talli kannattaa rakentaa mieluummin liian korkeaksi, kuin liian matalaksi. Uuden hevostallin sisäkorkeuden tulee olla yli 250cm. Vanhojen hevostallien suhteen on enemmän liukumaa ja tulkintaa - lisäksi kunnissa on paikallisesti tehty hallinnollisia päätöksiä asioiden tarkentamiseksi. Tällaisia asioita ovat mm. poistumisteiden lukumäärä. Vanhan hevostallin remonttia suunniteltaessa kannattaa olla aikaisessa vaiheessa yhteydessä paikalliseen rakennustarkastukseen. He neuvovat asiassa mielellään. 

Karsinan koko pollen mukaisesti

Tästä asiasta on olemassa ihan säädöskin, joka koskee myös yksityistä hevosharrastajaa. Yleisesti ottaen karsinan ei kuitenkaan tarvitse olla se perinteinen 3x3 metriä, vaan muutkin muodot ovat toki ok - maalaisjärjen käyttö on sallittua.

Hevosen koko = Karsinan pinta-ala

alle 1,07m = 4 m2

1,08m -1,3m = 5,0 m2

1,31m  - 1,40m = 6,0 m2

1,41m - 1,48m = 7,0 m2

1,49m - 1,60m = 8,0 m2

1,61m - 1,70m = 9,0 m2

yli 1,7m = 10,0 m2

Kertomalla tamman säkäkorkeuden 1,3 saat varsomiskarsinan pinta-alan.

Ja huomatkaa, että nämä ovat minimikokoja, eikä kaiken tarvitse olla aina minimiä. Käytännössä hevoselle on miellyttävämpää, kun karsinassa on enemmän tilaa. 

Tallin sisäkorkeus kuvassa 300cm. Tallin sisäkorkeuden nostaminen lisää tallin ilmatilaa. Suositusten mukaan tilavuutta pitäisi tallissa olla 45 kuutiota per turpa. Pieni ilmatila aiheuttaa ongelmia tallin ilmanvaihdon järjestämisessä.

Tallin sisäkorkeus kuvassa 250cm, mikä on käytännössä matalin talli, mikä voidaan rakentaa - tai mitä kannattaa ryhtyä rakentamaan. Koneellinen sisäilman poisto on käytännössä ainoa keino saada tallin ilma liikkumaan riittävän tehokkaasti.

Ihminenkään ei viihdy pimeässä - miksi hevonen viihtyisi?

Tallissa tulee olla ikkunoita. Minimimäärä ikkunapinta-alalle on 3% tallin pinta-alasta. Minimimäärän saa kuitenkin ylittää ja näin kannattaakin tehdä. Hevonen nauttii luonnonvalosta, joka on sen silmille miellyttävä vaihtoehto - kuin myös omistajan kukkarolle.

Mutta ihan näistä minimeistä: Perinteisessä kahden karsinan, 18 neliön siirtotallissa (vrt. enkkutalli) tulisi olla vähintään 0,5 neliöä ikkunapinta-alaa - mikä on oikeasti todella vähän! Kyseessä on tuolloin todella pimeä koppi. Haluaisitko sinä asua ikkunattomassa asunnossa?

Ikkunat tulee olla tukevasti kaltereilla suojattuna, jotta vahinkoja ei pääse tapahtumaan.

Valaisimien suhteen tulisi muistaa, että hevonen ei saa päästä valaisimiin käsiksi. Huomioi myös sähköjohdot - hevonen on yllättävän näppärä räpläämään johtoja.

Hevostallin yhteyteen suunniteltu, katoksen sisältävä varastorakennus. Katoksen alle mahhtuu vaikka pyöröpaali tai estekalustoa ja varaston ovi on lukittava.

Tähän heinälatoon saa säilöön pikkupaaleja noin 100 kpl tai yhden pyöröpaalin vähitellen purettavaksi. Kukapa haluaisi räntasateessa pyöröpaalia purkaa - ja meneehän ne heinät pilallekin kastuessaan

Leveät käytävät lisäävät turvallisuutta

Käytävästä kannattaa tehdä riittävän leveä - vähintään 2,2 metriä. Tämäkin on aika kapea käytävä, sillä hevonen on iso eläin. Käytävän leveys on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Käytävätilassa liikutaan hevosen kanssa, joten tilaa pitäisi olla niin ihmiselle kuin eläimellekin. Hätätilanteessa tilaa pitäisi olla tilaa väistää sivuun.

Ajatusleikki hevosesta, joka seisoo käytävällä tai sitä kuljetetaan käytävää pitkin. 

Jos käytävän levelys on 220cm: hevonen vie käytävän leveydestä 70cm. Jäljelle jää siis 150cm, mikä tarkoittaa 75cm kummallekin puolelle hevosta - siis 15cm paljon vähemmän, kuin ns. normaali asuinrakennuksen sisäovi. Mikäli hevonen kääntyy, astuu sivuun, säikähtää tms. on pakopaikat vähissä. 

Jos käytävän leveys on 300cm: 
Hevonen vie 70cm, joten jäljelle jää 230cm. Se tarkoittaa 115cm kummallekin puolelle hevosta. Se on esim. 25cm leveämmästi, kuin asuinrakennuksen ulko-ovi. Siinä on jo mahdollisuus pystyä väistämään, jos on "tilanne päällä". 

Yllä olevat esimerkit ovat karkeita esimerkkejä tilasta ja sen tarpeesta. Sillä pystyy kuitenkin havainnollistamaan, miten tärkeää käytävätila on. Todellisuudessa hevosta voi kuljettaa käytävän sivussa, jolloin väistötilaa on enemmän kohdatessa. Tosin todellisuudessa käytävällä usein on kaikenlaista pientä syömässä tilaa. Tällaisia ovat mm. täyteen pakatut loimitelineet hevosten karsinoiden ovissa, kaikenlaiset ämpärit, kottikärryt, harjakorit... 

Tallin toimivuuden kannalta käytävän leveytenä on hyvä sellainen, missä hevosen mahtuu kohtuudella kääntämään. Mikäl muut hevoset saavat pään käytävän puolelle, kannattaa käytävän leveyteen satsata hieman enemmän. Hevoset kun saattavat puraista ohikulkijaa kankusta.  

Lleveä käytävä lisää rakennuskustannuksia, mutta myös käyttömukavuutta ja ennen kaikkea turvallisuutta. 

Maapohjainen talli on kysymysmerkki...

Lattiamateriaalin tulee niin tallissa kuin pihatossakin olla tasainen ja liukastumisen estävä. Lattiamateriaaleja valitessa kannattaa huomioida myös tallihygienian ylläpitäminen. Karsinoiden lattia likaantuu virtsan ja lannan takia. Hirnu Valmistalleissa on tallihygienian ylläpitäminen tehty helpoksi, koska kumilaatta-lattia on irrotettavissa ja sen voi pestä ulkona vaikka painepesurilla.

Lattian- tai alapohjarakenne on tehtävä niin, etteivät jätevedet tai virtsa pääse maaperään. Siis sama juttu, kuin lantalan rakentamisessakin. Siten esimerkiksi lankkulattia on ongelmallinen ja varsin lyhytikäinen vaihtoehto.

Mikäli suunnittelet maapohjaista pihattoa/tallia, kannattaa asiasta neuvotella paikallisen ympäristösihteerin tms.kanssa.

Käytännön tasolla filmivaneri on paras materiaali karsinoiden alaseinässä. Nämä puhdistettavissa tallin vuosittaisen pesun yhteydessä.

Karsinoiden avattavat ikkunat mahdollistavat tuuletuksen tehostamisen. Ikkunat tulee olla sisäpuolelta tukevilla kaltereilla suojattuna.

Pihattokin tarvitsee hoito- ja varastotilat

Pihatossa ja ryhmäkarsinoiden yhteyteen kannattaa rakentaa lämmitettävä, asianmukainen tila hevosten päivittäisiä huoltotoimenpiteitä varten. Yleensä näistä tiloista tekee rakennusvaiheessa mieli luopua ihan kustannussyistä - mutta käytännössä tulet huomaamaan, ettei hevosen hoitaminen räntäsateessa ole mukavaa hommaa. Kun kerran rakentaa, niin kannattaa rakentaa kerralla kunnolla suunniteltu rakennus.

Pihatossa yhtä hevosta kohden tulisi olla makuuhallissa tilaa 80% karsinan pinta-alasta. Eli 9 neliön karsinan tarvitsevalle hevoselle olisi hyvä pihatossa olla vähintään 7,2 neliötä tilaa.

Käytännössä tilaa kannattaisi olla paljon enemmän hevosten laumakäyttäytymisen takia.

Hirnu Valmistalleissa poistoilmalle annetaan vauhtia huiippuimurilla.

Ns. itkupelti on yksi vaihtoehto hallita ilmankosteutta painovoimaan perustuvan ilmanvaihdon yhteydessä.

Tehokas ilmanvaihto pitää rakennuksen kunnossa ja hevoset terveinä

Tallin ilmatilaksi suositellaan 45-50 kuutiota per hevonen. Ilmankosteus saisi olla suunnilleen 55-65% väliltä.

Mitä pienempi tallin ilmatila on, sitä työläämpää on lämpötilan ja kosteuden hallitseminen ilman koneellista apua. Duo-Valmistalleissa on huippuimuri vakiona, jotta ilmanvaihto on tehokas ja toimiva. Lisäksi niissä on avattavat ikkunat karsinoissa, joten ilmanvaihdon ongelmia ei tule.

Painovoimaan perustuvaa ilmanvaihtoa suunnittelevan kannattaa varautua siihen, että tällä periaatteella on rajoituksensa varsinkin kosteuden hallinnan suhteen.  Lisäksi kesäkuumalla pienen tallin lämpötila helposti nousee hevosen kannalta epämiellyttävän korkealle.

Yksi ilmanvaihdon perusasioista on lämpötilaero ulko- ja sisäilman välillä. Talleissa on talviaikaan käytännössä oltava jonkinlainen lämmitys. Pelkkä hevoslämmitys ei riitä. Esimerkiksi patteri käy oikein hyvin. Vastuksella olevaa puhallinta en laittaisi, koska ne ovat kalliita käyttää ja paloturvallisuuden suhteen ongelmallisempia. 

Valaisimet ja sähköjohdot pois hevosten ulottuvilta

Tallissa tulee olla oma sulakekaappi ja vikavirtakytkin. Hevosella ei saa olla mahdollisuutta päästä käsiksi valaisimiin tai sähköjohtoihin. Sähkötyöt ovat aina ammattilaisen hommia.

Pienessä talleissa sisäkorkeus on yleensä 2,5 metrin tietämillä, jolloin valaisimien sijoittelua kannattaa miettiä tarkkaan. Karsinoiden puolelle valaisimia ei kannata laittaa. Hevonen yltää halutessaan yllättävän korkealle. Tämän takia Hirnu Oy:n Valmistalleissa valaisimet on sijoitettu karsinaelementin eteen, käytävän puolelle.

 Myös pintaan vedetyt sähköjohdot ovat ongelmallisia - eikä niitä varsinkaan karsinoiden puolella saisi olla lainkaan. Hevonen näprää mielellään turvallaan kaikkea, minkä karsinastaan löytää. Kukapa haluaisi löytää tallista hevosensa sähköiskuun kuolleena - tai tallin tulessa?

Yrittäjälle kaikki on tarkempaa

Mikäli suunnittelet yritystä tai olet jo yrittäjä, voit hakea tukea talliprojektiisi. ELY-keskuksen avustuksesta haaveilevan kannattaa tutustua vielä näihin määräyksiin rakennusmääräyksiin http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20090764 

Tallin ylläpitäminen on haasteellista, mutta sen kyllä oppii!

Oma hevonen omassa pihassa on kaiken sen vaivan arvoista.

Talli on ympäristönä haasteellinen, koska hevonen tuottaa rutkasti paitsi lämpöä, myös kosteutta. Painovoimaan perustuvalla ilmanvaihdolla olevat tallit teettävät enemmän työtä, kuin koneellisesti ilmaa kierrättävät tallit. Tosin koneellisessa ilmanvaihdossa on omat ongelmansa.

Tallin lämpötila: noin 5 astetta. "Jääkaappilämpötila" on suositelluin lämpötila, koska hevonen viihtyy viileässä.

Tallin ilmankosteus: 55-65%, eli kuivahko, mutta ei kuiva. Tätä kuivemmassa tallissa kuivikkeet pölyävät, mutta kosteammassa taas homeet viihtyvät. Varsinkin alkutalvesta, ulkoilman kosteuden ollessa yli 90%, tulee ilmankosteudesta yleensä haaste tallinpitäjälle.

Aloittelevalla tallinpitäjällä menee aikansa "pikku niksien" oppimiseen, mutta vanhalta konkarilta asiat sujuvat niitä miettimättä. Vaikka talli on haasteellinen hoitaa, sen kyllä nopeasti oppii. Ensimmäinen vuosi on aina hankalin.

Hirnu Oy

Mainosta myös omaa sivuasi