Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Poimintoja hevostallin rakentamisen ohjeista ja suosituksista - ja joitain vinkkejä

Vuonna 2009 annettiin ohjeita hevostallien mittojen ja rakenteiden suhteen. Vuosi 2014 asettaa uudet haasteet myös vanhoille hevostalleille - lähinnä korkeuksien ja karsinoiden koon suhteen. Mikäli havittelet Ely-keskukselta rahallista tukea taliprojektillesi, kannattaa säädökset lukea huolellisesti ja ajatuksella läpi.

Rakennusmääräysten lisäksi ovat ympäristöviranomaisten asettamat vaatimukset mm. tallipihan ja tarhojen pintavesien johtamisesta, rehujen säilyttämisestä ja lantahuollosta. Näihin kannattaa huolellisesti tutustua samalla, kun suunnittelee omaa kotitallia. Mitä huolellisemmin olet miettinyt asiat valmiiksi, sitä jouhevammin sujuu yhteistyö viranomaisten kanssa.

Sekä rakennusviranomaisiin että ympäristöviranomaisiin kannattaa olla yhteydessä jo heti talliprojektin alkuvaiheessa - ja tietenkin naapureilta kannattaa tiedustella heidän näkemystään hevosten pitämisestä.


Hae rakennuslupa ajoissa

Rakennuslupaa kannattaa ryhtyä tiedustelemaan hyvissä ajoin. On hyvä huomioida, että kesäaikaan ihmiset ovat lomilla. Siten monen asian hoitaminen vaatii keskimäärin enemmän aikaa kesällä. Mikäli tiedät rakentavasi kesällä, kannattaa lupa-asiaa ryhtyä hoitamaan jo hyvissä ajoin vuodenvaihteen jälkeen. Näin ei tule kiire.

Suosittelen aloittamaan talliprojektin sillä, että juttelet naapurin kanssa. Mikäli naapuri ei pistä asiassa hanttiin, niin luvan kanssa ei yleensä tule ongelmaa. Hankalammissa paikoissa, kuten pohjavesialueella ym. saattaa toki tulla erityisiä vaatimuksia asioiden järjestelemisen suhteen. Mutta ne ovat vain asioita, siis ratkaistavissa.

Mieti lanta-asiat kuntoon heti.

Sen ei pitäisi tulla yllätyksenä, että hevonen tuottaa hevosen verran p@skaa. Lisäksi se kaikki pitäisi pystyä varastoimaan, ennen kuin tuotokset toimitetaan edelleen. Rakennuslupaa hakiessasi todennäköistä on, että tätä asiaa sinulta kysytään.

Siis: Mieti lantala-asiat kuntoon heti projektin alussa. Saat omasta kunnasta varmasti asialliset suunnitteluohjeet. Ne eivät ole mitään ydinfysiikkaa, vaan maalaisjärjellä kyllä pärjää.

Tallin ovet

Tämä taitaa olla meillä kaikkein kysytyin asia. Monelle tallinrakentajalle tämä tulee jostain syystä yllätyksenä.

Lyhyesti:

  • 120cm levyinen ovi riittää, mikäli hevonen ns. kulkee siitä yleensä yksin. Tarkoittaa lähinnä karsinan ovea. Ponille riittää yleensä 100cm leveyinen ovi.
  • 150cm levyinen ovi tarvitaan, mikäli hevonen kulkee siitä yleensä taluttajan kanssa. Tarkoittaa siis lähinnä hevostallin ulko-ovea.

Hevostallin ovet kannattaa tehdä teräsrunkoisina. Ulko-oveen kannattaa tehdä samalla tuulihaka tai jokin stoppari. Tuuli ottaa napakasti isoon oveen otteen ja sitten voi tulla vahinkoja.

Hevostallin ulko-ovi 150x220 koossa on riittävä. Kuva: Duo-valmistalli.

Tallin sisäkorkeus

Yleisesti ottaen tallin ilmatilalla on suuri vaikutus ilmanlaatuun. Mitä pienempi kuutiotilavuus tallissa on, sitä enemmän pitäisi kiinnittää huomiota tehokkaaseen ilmanvaihtoon. Pienessä tallissa tämä käytännössä tarkoittaa koneellisesti tehostettua ilmanvaihtoa - mikä on vakiona mm. Duo-valmistallien mallistossamme.

Hevosen säkäkorkeus ja tallin sisäkorkeus:

Sisäkorkeus 220cm --- 140 cm

Sisäkorkeus 230cm --- 150 cm

Sisäkorkeus 240cm --- 160 cm

Sisäkorkeus 250cm --- 165 cm (asuinhuoneet on yleensä tätä korkeutta)

Sisäkorkeus 260 cm --- 170 cm

Sisäkorkeus 270 cm --- 180 cm

Sisäkorkeus 280cm --- 185 cm

Sisäkorkeus 290cm --- 190 cm

Sisäkorkeus 300cm --- 200 cm

Yleisesti sanottuna: Talli kannattaa rakentaa mieluummin liian korkeaksi, kuin liian matalaksi. Uuden hevostallin sisäkorkeuden tulee olla yli 250cm. Meillä Duo valmistallien sisäkorkeus on vakiona 260cm. Tarvittaessa korkeus voidaan nostaa 300cm saakka. Mitä enemmän tallissa on ilmatilaa (ns. kuutiotilavuus) sitä helpommin talli-ilman saa pysymään parempana.

Vanhojen hevostallien suhteen on enemmän liukumaa ja tulkintaa - lisäksi kunnissa on paikallisesti tehty hallinnollisia päätöksiä asioiden tarkentamiseksi. Tällaisia asioita ovat mm. poistumisteiden lukumäärä. Vanhan hevostallin remonttia suunniteltaessa kannattaa olla aikaisessa vaiheessa yhteydessä paikalliseen rakennustarkastukseen. He neuvovat asiassa mielellään.

Karsinoiden ovissa riittää hevoselle 120cm leveä oviaukko. Kuva: Duo36-valmistallin sisältä.

Karsinan koko pollen mukaisesti

Tästä asiasta on olemassa ihan säädöskin, joka koskee myös yksityistä hevosharrastajaa. Yleisesti ottaen karsinan ei kuitenkaan tarvitse olla se perinteinen 3x3 metriä, vaan muutkin muodot ovat toki ok - maalaisjärjen käyttö on tässäkin sallittua.

Hevosen koko = Karsinan pinta-ala

alle 1,07m = 4 m2

1,08m -1,3m = 5,0 m2

1,31m - 1,40m = 6,0 m2

1,41m - 1,48m = 7,0 m2

1,49m - 1,60m = 8,0 m2

1,61m - 1,70m = 9,0 m2

yli 1,7m = 10,0 m2

Kertomalla tamman säkäkorkeuden 1,3 saat varsomiskarsinan pinta-alan.

Ja huomatkaa, että nämä ovat minimikokoja, eikä kaiken tarvitse olla aina minimiä. Käytännössä hevoselle on miellyttävämpää, kun karsinassa on enemmän tilaa.

Ihminenkään ei viihdy pimeässä - miksi hevonen viihtyisi?

Tallissa tulee olla ikkunoita. Minimimäärä ikkunapinta-alalle on 3% tallin pinta-alasta.

Minimimäärän saa kuitenkin ylittää ja näin kannattaa tehdä. Valoisa tallirakennus on miellyttävämpi sekä ihmiselle että eläimelle. Hevonen nauttii luonnonvalosta, joka on sen silmille miellyttävä vaihtoehto - kuin myös omistajan kukkarolle. Tosin sitä luonnonvaloa on tarjolla runsaasti ainoastaan kesällä. Kannattaa miettiä, haluatko todellakin hoitaa hevosta otsalampun valossa 9 kk vuodesta?

Mutta ihan näistä minimeistä: Perinteisessä kahden karsinan, 18 neliön tallissa tulisi olla vähintään 0,5 neliöä ikkunapinta-alaa - mikä on oikeasti todella vähän! Kyseessä on tuolloin todella pimeä koppi. Haluaisitko sinä asua ikkunattomassa asunnossa?

Sen lisäksi, että on ikkunoita, ne tulee suojata. Kunnolliset kalterit on paras vaihtoehto. Niiden suhteen on syytä huomioida, että hevosen kavio ei saa mahtua kaltereiden väliin. Varsinkin varsat saattavat hyppiä karsinassa - koska ne ovat varsoja. Ikävä yllätys on tiedossa, jos varsa jää kintuistaan kalteriin kiinni.

Valaisimien suhteen tulisi muistaa, että hevonen ei saa päästä valaisimiin käsiksi. Huomioi myös sähköjohdot - hevonen on yllättävän näppärä räpläämään johtoja.

Leveät käytävät lisäävät turvallisuutta

Käytävästä kannattaa tehdä riittävän leveä - vähintään 2,2 metriä. Tämäkin on aika kapea käytävä, sillä hevonen on iso eläin. Käytävän leveys on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Käytävätilassa liikutaan hevosen kanssa, joten tilaa pitäisi olla niin ihmiselle kuin eläimellekin. Hätätilanteessa tilaa pitäisi olla tilaa väistää sivuun.

Ajatusleikki hevosesta, joka seisoo käytävällä tai sitä kuljetetaan käytävää pitkin.

Jos käytävän levelys on 220cm: hevonen vie käytävän leveydestä 70cm. Jäljelle jää siis 150cm, mikä tarkoittaa 75cm kummallekin puolelle hevosta - siis 15cm paljon vähemmän, kuin ns. normaali asuinrakennuksen sisäovi. Mikäli hevonen kääntyy, astuu sivuun, säikähtää tms. on pakopaikat vähissä.

Jos käytävän leveys on 300cm:
Hevonen vie 70cm, joten jäljelle jää 230cm. Se tarkoittaa 115cm kummallekin puolelle hevosta. Se on esim. 25cm leveämmästi, kuin asuinrakennuksen ulko-ovi. Siinä on jo mahdollisuus pystyä väistämään, jos on "tilanne päällä".

Yllä olevat esimerkit ovat karkeita esimerkkejä tilasta ja sen tarpeesta. Sillä pystyy kuitenkin havainnollistamaan, miten tärkeää käytävätila on. Todellisuudessa hevosta voi kuljettaa käytävän sivussa, jolloin väistötilaa on enemmän kohdatessa. Tosin todellisuudessa käytävällä usein on kaikenlaista pientä syömässä tilaa. Tällaisia ovat mm. täyteen pakatut loimitelineet hevosten karsinoiden ovissa, kaikenlaiset ämpärit, kottikärryt, harjakorit...

Tallin toimivuuden kannalta käytävän leveytenä on hyvä sellainen, missä hevosen mahtuu kohtuudella kääntämään. Mikäl muut hevoset saavat pään käytävän puolelle, kannattaa käytävän leveyteen satsata hieman enemmän. Hevoset kun saattavat puraista ohikulkijaa kankusta.

Lleveä käytävä lisää rakennuskustannuksia, mutta myös käyttömukavuutta ja ennen kaikkea turvallisuutta.

Duo-valmistallien käytävän leveys on 300cm. Siinä mahtuu isokin hevonen pyörähtämään.Onhan se hankalaa, mikäli pitää käydä hevonen tallin ulkopuolella kääntämässä.

Tallin lattiamateriaali ja "maapohjaiset" tallit

Lattiamateriaalin tulee niin tallissa kuin pihatossakin olla tasainen ja liukastumisen estävä. Lattian tulee olla tiivis, eli lattian läpi ei saa jätevedet tai virtsa päästä maaperään. Siten esimerkiksi lankkulattia maapohjan päällä on ongelmallinen. Lankkujen välistä virtsa valuu maaperään. Sitä ei millään kuivikkeella pysty estämään. Lisäksi käsittelemätön puu on materiaalina sellainen, että se imee virtsaa.

Mikäli suunnittelet maapohjaista pihattoa/tallia, kannattaa asiasta neuvotella paikallisen ympäristösihteerin tms.kanssa siitä, miten he asian näkevät.

Yleisesti talleihin laitetaan lattiamateriaaliksi betonia, asfalttia tai siirrettävissä malleissa filmivaneri tiivistetyillä saumoilla+kumimatto. Viimeinen vaihtoehto toteutuu meidän valmistallien mallistossa.

Pihattokin tarvitsee hoito- ja varastotilat

Pihatossa ja ryhmäkarsinoiden yhteyteen kannattaa rakentaa lämmitettävä, asianmukainen tila hevosten päivittäisiä huoltotoimenpiteitä varten. Nykyään se taitaa olla jo enempi edellytys.

Jokaisella rakentajalla on rakennusvaiheessa budjetti tiukalla. Kannattaa kuitenkin ajatella asiat siten, että asioista tulee kerralla valmista. Ikuiset rakennusprojektin keskellä eläminen ei ole mukavaa. Kun kerran rakentaa, niin kannattaa rakentaa kerralla kunnolla suunniteltu rakennus.

Hoitotiloja tarvitset Suomessa aivan varmasti silloin, kun tallille tulee sattuu vahinko taikka kengittäjä tulee käymään. En usko, että monikaan asiakkaansa valikoimaan pystyvä kengittäjä tulee toista kertaa tallille, missä hevonen pitää kengittää pimeässä ja räntäsateessa.

Hevosille sattuu vahinkoja. On haavoja ja nirhaumia, jotka pitää pystyä hoitamaan. Hevonen voi myös sairastua, jolloin se pitää pystyä eristämään. Siksi nämä asiat kannattaa ainakin miettiä valmiiksi. Jos ei muuten, niin sovi naapuritallin kanssa jonkinlainen yhteistyökuvio paniikkitilanteita ajatellen.

Pihaton tilat

Pihatossa yhtä hevosta kohden tulisi olla makuuhallissa tilaa 80% karsinan pinta-alasta. Eli 9 neliön karsinan tarvitsevalle hevoselle olisi hyvä pihatossa olla vähintään 7,2 neliötä tilaa.

Käytännössä tilaa kannattaai olla paljon enemmän hevosten laumakäyttäytymisen takia. Hevosilla on hyvin erilainen käsitys "reiluudesta", kuin ihmisillä. Hevosten maailmassa heikoin seisoo auttamattomasti räntäsateessa, mikäli tilaa on niukasti.

Sääsuoja vai pihatto? Sääsuojaan riittää yleensä maapohja. Mikäli kyseessä on pihatto (=jatkuva asumus hevosella), tarvitaan erilainen pohjaratkaisu.

Tehokas ilmanvaihto pitää rakennuksen kunnossa ja hevoset terveinä

Tallin ilmatilaksi suositellaan 45-50 kuutiota per hevonen. Ilmankosteus saisi olla suunnilleen 55-65% väliltä.

Mitä pienempi tallin ilmatila on, sitä työläämpää on lämpötilan ja kosteuden hallitseminen ilman koneellista apua. Duo-Valmistalleissa on huippuimuri vakiona, jotta ilmanvaihto on tehokas ja toimiva. Lisäksi niissä on avattavat ikkunat karsinoissa, joten ilmanvaihdon ongelmia ei tule.

Painovoimaan perustuvaa ilmanvaihtoa suunnittelevan kannattaa varautua siihen, että tällä periaatteella on rajoituksensa varsinkin kosteuden hallinnan suhteen. Lisäksi kesäkuumalla pienen tallin lämpötila helposti nousee hevosen kannalta epämiellyttävän korkealle.

Yksi ilmanvaihdon perusasioista on lämpötilaero ulko- ja sisäilman välillä. Talleissa on talviaikaan käytännössä oltava jonkinlainen lämmitys. Pelkkä hevoslämmitys ei riitä. Esimerkiksi patteri käy oikein hyvin. Vastuksella olevaa puhallinta en laittaisi, koska ne ovat kalliita käyttää ja paloturvallisuuden suhteen ongelmallisempia.

Valaisimet ja sähköjohdot pois hevosten ulottuvilta

Tallissa tulee olla oma sulakekaappi ja vikavirtakytkin. Hevosella ei saa olla mahdollisuutta päästä käsiksi valaisimiin tai sähköjohtoihin. Sähkötyöt ovat aina ammattilaisen hommia.

Pienessä talleissa sisäkorkeus on yleensä 2,5 metrin tietämillä, jolloin valaisimien sijoittelua kannattaa miettiä tarkkaan. Karsinoiden puolelle valaisimia ei kannata laittaa. Hevonen yltää halutessaan yllättävän korkealle. Tämän takia Hirnu Oy:n Valmistalleissa valaisimet on sijoitettu karsinaelementin eteen, käytävän puolelle.

Myös pintaan vedetyt sähköjohdot ovat ongelmallisia - eikä niitä varsinkaan karsinoiden puolella saisi olla lainkaan. Hevonen näprää mielellään turvallaan kaikkea, minkä karsinastaan löytää. Kukapa haluaisi löytää tallista hevosensa sähköiskuun kuolleena - tai tallin tulessa?


Tallin lämmittäminen

Taitaa olla yksi sitkeimmistä hevosmaailman myyteistä, että "hevonen lämmittää itse oman tilansa, eikä tallia tarvitse siksi lämmittää". Oikeasti - ei se hevonen mikään patteri toki ole. On lisäksi erikoista olettaa, että tallirakennus pysyisi itsekseen lämpimänä sillä välin, kun hevonen ulkoilee. Mikäli tallirakennus rakennetaan suositusten ja määräysten mukaisiin mittoihin, on kohtuuton vaatimus, että hevonen pystyisi omalla kehonlämmöllä lämmittämään sen riittävissä määrin.

Kun lämpöä ei tuota mikään, talli vähitellen kylmenee. Ihan samalla tavalla, kuin mikä tahansa rakennus. Siksi hevostalli tarvitsee jonkinlaisen lämmitysjärjestelmän, vaikka sitä ei huonelämpöisenä toki pidetä. Kun hevonen on ulkona (toivottavasti kaikki hevoset saavat ulkoilla runsaasti), pitää rakennuksessa olla jonkinlainen "kuivan lämmön lähde", esimerkiksi riittävän tehokas patteri. Se ylläpitää rakennuksen peruslämpöä ja samalla kuivattaa talli-ilmaa.

Erityisesti silloin, jos haluat talliisi vetää vesijohdot, kannattaa sijoittaa asialliseen lämmitysjärjestelmään. Mikäli tallissa vesiputket jämähtää jäähän, on luvassa melkoiset talkoot. Haljenneesta vesiputkesta tulee hämmentävän suuri määrä vettä talliin hyvin lyhyessä ajassa.

Lämmitysjärjestelmää mietittäessä kannattaa huomioida se tosiasia, että hevonen ei saa päästä lämmityslaitteisiin käsiksi. Niitä ei siksi voi sijoittaa karsinaan. Tämä tekee Suomen olosuhteissa ns. pelkät karsinat -malliset tallit ongelmallisiksi. Kesällä kiva, mutta talvi on meillä pitkä.

Tallin yhteyteen kannattaa suunnitella samalla lantahuolto sekä rehujen säilyttäminen. Mikäli tarkoitus on ajaa hevosia, kannattaa jonkinlainen katos olla niitäkin kamppeita ajatellen.

Yrittäjälle kaikki on tarkempaa

Mikäli suunnittelet yritystä tai olet jo yrittäjä, voit hakea tukea talliprojektiisi. ELY-keskuksen avustuksesta haaveilevan kannattaa tutustua vielä näihin määräyksiin rakennusmääräyksiin http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20090764 

Tallin ylläpitäminen on haasteellista, mutta sen kyllä oppii!

Talli on ympäristönä haasteellinen, koska hevonen tuottaa rutkasti paitsi lämpöä, myös kosteutta. Painovoimaan perustuvalla ilmanvaihdolla olevat tallit teettävät enemmän työtä, kuin koneellisesti ilmaa kierrättävät tallit. Tosin koneellisessa ilmanvaihdossa on omat ongelmansa.

Tallin lämpötila talvella: Varmaan mielipiteitä on monia, mutta noin 5-8 astetta. "Jääkaappilämpötila" on suositelluin lämpötila, koska hevonen viihtyy viileähkössä. Kannattaa muistaa, että tallissa pitää pystyä työskentelemään myös kovalla pakkasella. Esimerkiksi kengittäjä arvostaa kovasti työtilaa, missä näpit eivät jäädy. Siksi myös pihaton yhteydessä pitäisi olla lämpimät hoitotilat normaaleja hoitotoimenpiteitä ja mahdollisia sairastapauksia ajatellen.

Tallin ilmankosteus: 55-65%, eli kuivahko, mutta ei kuiva. Tätä kuivemmassa tallissa kuivikkeet pölyävät, mutta kosteammassa taas homeet viihtyvät. Varsinkin alkutalvesta, ulkoilman kosteuden ollessa yli 90%, voi ilmankosteus olla pienoinen haaste. Kannattaa uskoa kuitenkin enemmän omaa nenää kuin tuijottaa mittareita. Jos talli-ilma on kostean ummehtunut ja ammonjakin hajuinen - kannattaa asialle tehdä jotain.

Aloittelevalla tallinpitäjällä menee aikansa "pikku niksien" oppimiseen, mutta vanhalta konkarilta asiat sujuvat niitä miettimättä. Vaikka talli on oma juttunsa hoitaa, sen kyllä nopeasti oppii. Ensimmäinen vuosi on aina hankalin.

Kiinnostaako hevostallin rakentaminen?

Olen kirjoittanut Hirnun Blogiin teemalla "Vältä ainakin nämä mokat tallin rakentamisessa". Mikäli hevostallin rakentaminen on suunnitteilla, niin blogista löytyy lisää asiaa.

Hirnu Oy

Mainosta myös omaa sivuasi