Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Duo-Hevostallit: yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen

Meille esitetään Valmistalleihin liittyen varsin paljon kysymyksiä. Olemme keränneet tälle sivulle ne kysymykset, mitä useinmiten esitetään. Täältä saat vastaukset heränneisiin ajatuksiisi heti.

Mikäli sivulla ei ole vastausta kysymykseesi, niin laittele viestiä täältä tai sähköpostilla asiakaspalvelu (ät) hirnu. fi tai soittamalla.

Saako tallin osamaksulla?

Emme myy rakennuksia osamaksulla. Hirnu Oy myy ainoastaan suoralla kaupalla. Siten mahdollisesta rahoituksesta kannattaa olla yhteydessä omaan kotipankkiin. Pankkien sivustoilla on erilaisia laskureita, joilla pystyy suunnittelemaan omaa budjettiaan.

Verkkokaupan kautta Klarna tarjoaa alle 2000 euron ostoksiin osamaksun mahdollisuuden. Toki perusoletuksena on, että luottotietojen tulee olla kunnossa.

Täyttääkö talli 2014 voimaan tullee määräykset?

Kyllä täyttää. 

Nämä tallit on suunniteltu siten, että se on mahdollisimman mutkaton rakennusprojekti. 

Saako talliin toisen käyntioven tai ns. enkkuovet?

Kyllä saa.

Joissain paikkakunnilla edellytetään, että paloturvallisuussyistä myös pienissä talleissa on kaksi käyntiovea. Tällainen käynti on mahdollista järjestää Valmistalliin karsinan kautta. Lisäkustannuksia tulee jonkin verran. Tarkemmat hinnat on Valmistallien esitteessä.

Enkku-oven kohdalla kannattaa huomioida, että sillä on vaikutusta rakennuksen lämpötilaan ts. enemmän reikiä seinissä tarkoittaa isompaa lämpöhukkaa. Enkkuoven mukana tulee tämän takia myös liuskeovi, joka kannattaa asentaa paikoilleen.

Saako Duo-Hevostallia ns. siirtotallina, pelkkinä karsinoina?

Perinteisellä siirtotallilla tarkoitetaan tässä ns. enkkutallia, missä karsinat on suoraan ulos, eikä tallissa ole lainkaan käytävätiloja.

Hevostallien rakennusmääräyksissä suositellaan, että yhtä hevosta kohti tulee ilmatilaa tallissa olla noin 45 kuutiota. Ponille riittää jonkin verran vähemmän. Tämä edellytys toteutuu Duo-valmistalleissa. Poimintoihin hevostallien rakennusmääräyksiin voi tutustua vaikka täällä. Duo-Valmistallien ominaisuuksiin voi tutustua tästä linkistä.

Mikä merkitys ilmatilalla on?
Ilmatilan merkitys on käytännössä siinä, että tallin ilmanvaihto saadaan toimimaan hevosen parhaaksi. Mikäli ilmatila on liian pieni hevosmäärään nähden, lämpötila ja kosteus nousevat siinä määrin, että se on rakenteille haitallista ja hevosen terveydelle ongelmallista.

Hevonen tuo jo hengitysilmassaan talli-ilmaan noin ämpärillisen vettä vesihöyryn muodossa. Kesällä tämä ei ole ongelma, koska ovet voi pitää "ulos asti auki". Talvella tulee ongelma, kun vesihöyry muuttuu ensin vedeksi ja sitten jääksi tallin kattoon, seiniin ym.

Koneellisella ilmanvaihdolla ei liian pientä ilmatilaa pysty korjaamaan. Mikäli ilmanvaihto olisi "riittävän isolla vaihteella" näissä olosuhteissa, lähtee kuivikkeet ym. pöly nousemaan talli-ilmaan ja talli on vetoisa. Hevoselle ei ole terveellistä elää pölyisessä ja vetoisessa kopissa.

Mikäli tällainen "enkkutalli"-tyyppinen siirtotalliratkaisu halutaan rakentaa, se voidaan tilauksesta rakentaa. Edelliseen viitaten, siinä tulee olemaan 15 neliön karsinat ja sisäkorkeus 300cm. Hinnaltaan tuo talli maksaa saman, kuin Duo36-valmistalli + korotukset sisäkorkeudessa. Duo36-talliin voit tutustua tästä linkistä.

"Siirtotalleissa" ovina käytämme teräsrunkoisia, potkimalla ja puskemalla kestäviksi testattuja puoliovia. Karsinoiden väliseinät ovat peruskalterivälisenät, lisämaksusta ne saa myös liukuovellisina karsinaelementteinä.

Valastus mietittävä tarkkaan
Karsinaan on hankala sijoittaa valaisimia. Siksi esim. Duo-mallistossamme valaisimet ovat karsinaelementin päällä. Hevonen ei turvallisuussyistä saa päästä käsiksi sähkölaitteisiin. Vaihtoehtoisesti käy tietenkin jonkinlainen tukeva kalteri- tai verkkoviritelmä valaisimien suojaksi - mutta se syö tietenkin valaisimien valotehoa.

Lämmitys kannattaa huomioida
Talli tarvitsee jonkinlaisen lämmityslaitteen Suomen talvessa. Perinteinen hevoslämmitteinen talli käy helposti kosteaksi ilman mitään "kuivan lämmön" lähdettä.

Yleensä kuivan lämmön lähteeksi jokin yksinkertainen öljylämmityspatteri tms. riittää ihan hyvin. Lisäksi on olemassa erilaisia karjasuojalämmittimiä. Jotkut tykkäävät rakennuspuhaltimista - mutta ne ovat usein sähkönkulutukseltaan aika syöppöjä ja halvimmissa malleissa voi olla myös ongelmaa paloturvallisuuden kanssa. Kannattaa puhallinta ostaessa kertoa, millaiseen käyttöön se on tulossa. Näin myyjä osaa auttaa sopivan tuotteen valitsemisessa.

Lämmittämisen ongelmana on, että perinteisessä "pelkät karsinat" tallissa ei ole paikkaa, mihin lämmityslaitteen asentaa niin, että se ei ole hevosen ulottuvilla. Tämä "sijoittaminen hevosen ulottumattomiin" asia kannattaa miettiä lämmityslaitetta valitessa.

Miksi Valmistalli on kalliimpi, kuin vastaava elementtitoimitus?

Elementtitoimitus ei ole valmis tallirakennus, vaan siinä on erittäin paljon töitä tehtävänä, ennen kuin hevosia voi taluttaa sisälle. Lisäksi elementtitoimitus ei yleensä sisällä lähellekään kaikkea tarvittavaa rakennusmateriaalia. Siksi hinta näyttää paljonkin edullisemmalta. Tosin useimmilla ei oma rakennustaito riitä projektin läpiviemiseen, joten kirvesmiehen palkkaaminen on välttämätöntä. Lopputulemana voi edullinen elementtitoimitus olla kalliimpi. 

Valmistalli on nimensä mukaisesti "valmis tallirakennus". Siinä oman rakentamisen osuus rajoittuu lähinnä kaivinkoneen paikalle kutsumiseen, maan pinnalle tehtävän perustuksen osien sijoitteluun, valaisimien valitsemiseen ja sähkömiehen paikalle kutsumiseen. Valmistallin tilaajalla kaikki kustannukset ovat hyvin pitkälle ennakoitavissa: Tallilla on kokonaishinta ilman yllätyksiä, perustuksen tarvikkeisiin saat kauppalistan jne. 

Kyse on siten toimitussisällöstä ja työmäärän hinnasta. Lisäksi verottajakin vaatii oman osuutensa - näissä arvonlisäveron osuus on 24%. 

ESIMERKKI (kanala-paketti) siitä, mikä valmiissa rakennuksessa maksaa suhteessa elementtitoimitukseen: 

(KotKot 10-malli) Miksi elementtitoimitus on edullisempi? Koska siinä ei yleensä ole kaikki tarvittava mukana - tai ei ainakaan naputeltuna kiinni oikeille paikoilleen. Kyse on siis aihiosta, ei valmiista rakennuksesta.

(KotKot-6 -malli) Kun ostat valmiin rakennuksen, se nostetaan rakentamallesi perustukselle ja on valmis käyttöön otettavaksi. Eli kaikki osat on mukana ja nakutettuna oikeille paikoilleen - ja vieläpä siististi!

Tarvitaanko talliin rakennusluvat?

Hevostalli tarvitsee asianmukaiset rakennusluvat. Asiassa kannattaa olla suoraan yhteydessä oman kunnan rakennustarkastukseen. Lisäksi ympäristösihteeriin tms. kannattaa olla yhteydessä. He osaavat neuvoa parhaiten juuri sinun kuntasi asioissa.

Tallikaupan mukana tulevat hakemuksessa tarvittavat lupakuvat. Kuvat toimitetaan, kun käsiraha on maksettu.

Mikäli kuvat tarvitaan rakennusvalvontaan jo suunnitteluvaiheessa, voidaan ne toimittaa suoraan rakennustarkastukseen. Pyydä rakennustarkastusta olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, niin asia järjestyy.

Rakennuslupia kannattaa ryhtyä hakemaan jo hyvissä ajoin. Varsinkin kesällä on virastot kiinni ja ihmiset lomilla, joten asioiden hoitaminen voi pitkittyä. Ei kannata jättää asioita viimetinkaan.

Lisäksi kannattaa selvitellä lantahuoltoon liittyvät kysymykset valmiiksi.

Milloin talli pitää maksaa?

Tilauksen yhteydessä laskutetaan 10% kokonaiskauppasummasta. Rakentamisen alettua laskutetaan loput kauppasummasta neljässä erässä, rakennusvaiheiden etenemisen mukaan. Rakennus tulee olla kokonaisuudessaan maksettuna, ennen kuin se luovutetaan kuljetettavaksi. Rakennusaikana voi käydä Ruukin yrityspuiston toimitiloissamme tutustumassa omaan rakennukseensa. Tätä vierailua suositellaankin, koska usein vasta siinä konkreettisesti huomaa, mitä "pientä kivaa" talliin voisi samalla laittaa. Kuten sanottua, rakennusvaiheessa monia toiveita on mahdollista toteuttaa varsin edullisilla lisäkustannuksilla.


Voiko tallin siirtää myöhemmin toiseen paikkaan?

Mikäli perustus on tehty ohjeen mukaan ja rakennus on muutenkin asiallisesti ylläpidetty, niin kyllä voi. Siirtäminen tapahtuu samanlaisella hiab-autolla, kuin paikalle tuominenkin. Talli nostetaan liinojen varassa peräkärryyn ja kuskataan uuteen osoitteeseen. 

Mikäli talli on ainoastaan "pudotettu maahan hiekkapatjalle", niin eihän mikään rakennus sellaista käsittelyä kestä. Maasta nousee kosteutta, eikä se tee hyvää rakenteille.  Tosin näin toimittaessa, ei rakennuksen takuukaan ole voimassa ;o) 

Paljonko talliprojekti kokonaisuudessaan maksaa?

Tallirakennus itsessään on yksinkertainen hinnoitella: niillä on kiinteät hinnat, jotka ovat kaikille asiakkaille samat. Muissa kustannuksissa on hieman pelivaraa. Tässä annetut hinnat ovat kustannusarvioita.

Tallin hinta
- Talleilla on kiinteät hinnat. Jonkin verran muutoksia esim. karsinaelementtien paikoissa, ikkunoiden paikoissa, ovien paikoissa ym. pystyy tekemään samaan hintaan. Kannattaa kysyä.

Rahtikustannukset
Rakennuksilla on kiinteä rahtikustannus, joka on ilmoitettu rakennuksen hinnan yhteydessä. Mikäli epäilet saavatsi edullisemman rahtitarjouksen jostain, niin voit vapaasti järjestää kuljetuksen myös omatoimisesti.

Perustus
- Mikäli perussetti kelpaa rakennustarkastukselle, niin perustuksen tarvikkeiden hinta on noin 400 EUR + maansiirtotyöt.
- Lisäksi sähkökaapelin kaivaminen
- Jos talliin vedetään vesijohto, niin sitten vesijohto ja viemäröintikustannukset.

Sähköistys
-Sähköpiirustukset on tallin mukana valmiina, joten niiden perusteella voit ennakoida ja kytätä kaikki tarjoukset valaisimista.
-Tallissa on seinien sisään vedetyt sähköputkitukset piuhoineen valmiina. Jäljelle jää valaisimien, katkaisimien, pattereiden ym. kytkennät - joka on sähkömiesten homma.
- Kustannus riippuu paljon siitä, miten arvokkaita valaisimia valitset, onko himmentimiä tai liiketunnistimia ym. Perussähköjen kytkemiskustannukset lienee jossain 200 euron tietämille, lisäksi tarvikkeet. Maakaapelin määrää on vaikea arvata, joten se vielä päälle.


Olen ostamassa käytettyä Duo-Valmistallia. Mistä tiedän, että se on oikeasti Hirnu Oy:n valmistama talli?

Hirnu Oy:n valmistamissa talleissa on iso, noin 30x30cm teräslogo rakennuksen etuseinässä kiinni. Mikäli tällaista logoa ei tallin seinästä löydy, se ei ole Hirnu Oy:n valmistama. 

Mikäli haluat vielä varmistua asiasta, niin voit soittaa asiakaspalveluumme ta tarkistaa asian. 

En tykkää tallin ulkonäöstä, saako sitä erilaisella ulkoverhouksella tai kattoprofiililla?

Kyllä saa.

Toki muutokset esim. kattokaltevuuden jyrkentämisessä voivat aiheuttaa lisää kuljetuskustannuksia, koska rekka joutuu todennäköisesti kiertelemään ja väistelemään siltoja.

Talli on ulkonäöltään suunniteltu Pohjois-Pohjanmaalaiseen maalaismaisemaan sopivaksi. Mikäli omaan pihaasi sopii enemmän koristeltu malli tai haluat ultra-modernia tyyliä, niin kysy pois. Jos sinulla budjetti pitää, niin me Hirnu Oy:ssa kyllä rakennamme!

Saako Duo-hevostalliin pesupaikan?

Emme suosittele pesupaikkaa Valmistalliin. Pesupaikalla pitäisi olla viemäröinti ja oma ilmanvaihto, joka on erillinen muusta talli-ilmasta. 

Karsinassa voi hevosen jalat pestä vedellä ja pesusienellä hyvin siten, että pesuveden imeyttää saman tien kuivikkeisiin. Eihän siitä sen enempää nestettä tule, kuin pissastakaan. 

Saako Valmistalliin vesijohdon?

Kyllä talliin voi vesijohdon vetää. Toki kannattaa muistaa sitten myös viemäröinti ja siihen liittyvät jätevesihuolto-asiat - jätevesiähän ei maahan saa johtaa.

Talliin voidaan myös asentaa vaikka wc.

Talli toimitetaan pohjamaalattuna. Tässä tallissa on sisäkorkeutta nostettu 300cm saakka ja tallin pituutta on jatkettu 80cm - näin on saatu isot varsontakarsinat.

Saako Valmistalleja muilla mitoilla tai sisustuksella?

Tiettyyn rajaan asti muutoksia pystyy tekemään. Maksuttomia muutoksia on mm. ikkunoiden paikan siirtäminen, oven paikan siirtäminen tms. Lisähintaa tulee, mikäli lisätään ovia (esim. hevosille omat kulkuovet) tai lisää ikkunoita.

Sisäpuolen sisustus on mahdollista muuttaa käytännössä täysin tilaajan tarpeita vastaavaksi niin materiaaleilta kuin tilaratkaisuiltaan. Esimerkiksi karsinaelementit voidaan laittaa juuri sellaiset, kuin haluat - tosin tästä todennäköisesti seuraa lisäkustannuksia, mihin kannattaa varautua. Mutta estettä meidän puoleltamme näiden toiveiden toteuttamiseen ei ole.

Varsin edullinen "omaan tyyliin" ratkaisu on vaihtaa karsinaelementtien täytteenä olevan filmivanerin väri toiseen (noin +200 eur) tai vaihtoehtoisesti muovilankkuun (noin +400 eur).

Mikäli ulkopuolen mittoja ryhdytään kovasti suurentamaan, kannattaa huomioida myös samassa suhteessa kasvavat rahtikustannukset. Lisäksi tuleva kuljetustie kannattaa mitata, mikäli rakennukseen tulee kovasti kokoa lisää.

Saako tallin ostettua ns. ulkopuolelta valmiina?

Vaikka itsellä olisi intoa tallin sisäpuolen rakentamiseen, niin Duo-Valmistallia ei myydä puolivalmiina. Talli on kokonainen tuote, joka myydään ainoastaan valmiina rakennuksena. Näin pystymme antamaan tuotteelle vuoden takuun.

Mikäli haluat rakennusprojektin itsellesi, kannattaa kysyä elementtitoimitusta vastaavanlaiseen talliin. 

Miten pitkä on toimitusaika?

Toimitusaika on 3-6kk. 

Näitä ei pidetä varastossa, eikä hyvin ja huolella tehtyä tallirakennusta viikossa rakennetakaan. 

Joissain tilanteissa pystymme ottamaan tilauksen ns. pikatoimituksella, mikä edellyttää tallin hintaan +10% pikatoimituslisää. Näissäkin tapauksissa toimitusaika on 6-8 viikkoa. 

Tarvitsen tallin vasta myöhemmin - voinko tilata jo nyt?

Voit. Tilaat tallin ja maksat sopimuksessa määritellun käsirahan 10%. Kauppakirjassa määritellään toimitusajankohta. Se voi olla maksimissaan 10kk kaupantekopäivämäärästä. 

Tallin laskutus alkaa normaalisti neljässä erässä vasta sitten, kun talliasi aletaan rakentamaan. Rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan soittamalla.

Miten talli kytketään sähköverkkoon?

Tallin mukana tulee sähköpiirustukset, minkä perusteella voit pyytää paikalliselta sähköliikkeeltä tarjouksen sähköjen asennuksesta.

Tallissa on valmiina sähköistyksen osalta ainoastaan sähköpiuhat ja rasioiden pohjat. Muilta osin sähkötarvikkeet tulee itse hankkia alan ammattilaiselta. Näin pääset itse suunnittelemaan juuri sellaisen valaistuksen talliin ja tallin ulkopuolelle, kuin itse koet tarvitsevasi. Esimerkiksi himmentimet ovat hyvin suosittuja nykytallien sisävalaistuksessa. Monet tykkäävät asentaa sähköt talleihin siten, että kummallekin karsinalle ja hoitotilalle on kaikille omat katkaisimet. Kannattaa miettiä oman tarpeen kannalta hyvä vaihtoehto. Sähköliikkeet neuvovat mielellään ja esittelevät eri vaihtoehtoja.

Sähköjen asentaminen ja vetäminen talliin on aina sähköalan ammattilaisten työtä. Tallissa on huomioitava se, että eläinsuojan sähköt tulee aina kytkeä vikavirtasuojan taakse.

Saako tallin Hirnu Oy:lta sähköt valmiina toimituksena?

Ei saa, koska meillä ei ole omia sähköasentajia. Paikallisen sähköliikkeen tulee siksi joka tapauksessa käydä rakennuspaikalla liittämässä talli "valtakunnan verkkoon". On vastuuasioiden kannalta selkeämpää, että sähkötöistä vastaa kokonaisvaltaisesti vain yksi taho.

Hirnu Oy

Mainosta myös omaa sivuasi