Duo-Hevostallit: yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen

Olemme keränneet tavallisimpia kysymyksiä vastauksineen tälle sivulle. Voit luonnollisestikin olla yhteydessä meihin esimerkiksi soittamalla ja keskustella talliprojektistasi. Vastaamme mielellämme.

Puhelinnumero 040 735 9066 /Marko

Valitse monista vaihtoehdoista ja tuunaa juuri sellainen talli, kuin sinä tarvitset!

Voinko hoitaa itse rakennuksen kuljetuksen?

Kyllä voit - ja on näin moni tehnytkin.

Rakennus on sen verran iso, että se vaatii erikoiskuljetuksen saattoautoineen. Millainen kuljetus tarvitaan, riippuu toki rakennuksesta. Rahdin hintakilpailuttamista varten saat meiltä tarvittavat tiedot.

Kuljetusasiaa ei tarvitse päättää vielä siinä vaiheessa, kun tilaat rakennuksen. Viimeistään 3 viikkoa ennen sovittua toimitusviikkoa asia pitää olla varma, jotta me ehdimme tehdä tarvittavat järjestelyt - mikäli joka tapauksessa hoidamme kuljetuksen alihankkijamme kautta.

Mikäli hoidat kyydin itse, rakennuksen hinnasta vähennetään kuljetuksen osuus. Se on karkeasti arvioituna noin 10% rakennuksen hinnasta.

Rakennus luovutetaan sinulle Ruukissa, Hirnu Oy:n toimitiloissa. Tarkistat sen ja hyväksy - ja nostat kyytiin.

Saako tallin osamaksulla?

Olemme keränneet yhdelle sivulle erilaisia rahoituspalveluita, joiden kanssa voitte sopia rakennusprojektin rahoittamisesta. Näillä palveluntarjoajilla on sivuillaan laskurit, jolla pääsee suunnittelemaan omaan talouteen sopivaa maksusuunnitelmaa.

Kannattaa kokeilla!


Kuvateksti

Täyttääkö talli 2014 voimaan tullee määräykset?

Kyllä täyttää. Näin ollen se sopii myös ammattimaiseen hevosten pitämiseen esimerkiksi ratsastuskoululle lisätilaksi tai yksityisten hevosten tallipaikoiksi.


Saako talliin toisen käyntioven tai ns. enkkuovet?

Kyllä saa. Lisäovet toki tuovat lisäkustannuksia projektiin.

Joissain paikkakunnilla edellytetään, että paloturvallisuussyistä myös pienissä talleissa on kaksi käyntiovea. Lisäovesta tulee jonkin verran lisäkustannusta.

Enkku-oven kohdalla kannattaa huomioida, että sillä on vaikutusta rakennuksen lämpötilaan ts. enemmän reikiä seinissä tarkoittaa isompaa lämpöhukkaa. Enkkuoven mukana tulee tämän takia myös liuskeovi, joka kannattaa asentaa paikoilleen.

Saako Duo-Hevostallia ns. siirtotallina, pelkkinä karsinoina?

Emme valmista "pelkät karsinat" talleja lainkaan, koska niissä on hevosen hyvinvoinnin kannalta ongelmallisia kohtia:

 • Tallin ilmatila jää liian pieneksi. Suositus on 45 kuutiota per hevonen. Tällä on vaikutusta hyvään talli-ilmaan. Asiaan ei oikeastaan pysty vaikuttamaan huippuimurilla taikka ilmanvaihtoa muutoin tehostamalla. Lisätuuletus, millä kompensoidaan liian pientä ilmatilaa, tekee tallista ainoastaan vetoisan, mikä on hevosen terveydelle kyseenalaista.
 • Sähköjen vetäminen on ongelmallista, sillä hevonen ei saisi päästä käsiksi valaisimiin ja johtoihin. Näin pienessä rakennuksessa ne väistämättä ovat hevosen ulottuvilla.
 • Tallin lämmityslaitteen sijoittaminen on ongelmallista. Betonipohjaiseen talliin toki voidaan asentaa lattialämmitys, joskin se voi olla aika arvokas ylläpitää. Toisaalta karsinan pohjaan ei yleensä lattialämmistystä suositella. Mikäli tallia ei lämmitetä lainkaan, niin se on aika karu paikka asua. Talli saisi olla noin 5-8 asteinen, kuiva tila myös talven kovina pakkasina. Jos vesi ei ämpärissä säily yön yli jäätymättä - no, haluaisitko itse asua pakastimessa?

Hirnun hevostallit ovat tarvittaessa siirrettäviä. Ne rakennetaan nimenomaan siten, että rakenne on vahva. Siten tallin voi myydä, mikäli tarve päättyy. Hirnun hevostalleilla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Me myös autamme tallin jälleenmarkkinoinnissa tarjoamalla sille ilmaista ilmoitustilaa kotisivuillamme.

Saako Duo-hevostalliin pesupaikan?

Kyllä saa.

Talli toimitetaan siten, että aiotun pesupaikan kohdalla ei ole lainkaan lattiaa valmiiksi rakennettuna.

Kun tallirakennus on asennettu paikoilleen, on teidän vuoro jatkaa valamalla lattia ja tekemällä viemäröinti ym. työt loppuun.

Pesupaikan betonivaluun suosittelemme sijoittamaan sähköllä lämpiävän lattialämmityksen, jotta lattia kuivuu nopeasti.

Näin toteutettu talli ei toki ole myöhemmin enää siirrettävissä.

Koko talli kiinteälle perustukselle?

Samalla periaatteella voidaan toteuttaa myös kokonaan kiinteälle perustukselle tuleva talli. Mikäli tällainen vaihtoehto kiinnostaa, soittele Markolle p. 040 735 9066 tai ota yhteyttä asiakaspalveluun.


Tarvitaanko talliin rakennusluvat?

Kyllä. Hevostalli tarvitsee aina asianmukaiset rakennusluvat, vaikka se olisi siirretävissä.

Rakennuslupien hakemista ei kannata pelätä. Ne ovat vain papereita. Rakennustarkastaja on sitä varten, että hän auttaa ja neuvoo niiden täyttämisessä. Tarvittavat piirustukset rakennuksesta saat tallin mukana. Asemakuvan piirrättäminen ei yleensä maksa suuria summia.

Lupa-asiassa kannattaa olla suoraan yhteydessä oman kunnan rakennustarkastukseen. Lisäksi ympäristösihteeriin tms. kannattaa olla yhteydessä. He osaavat neuvoa parhaiten juuri sinun kuntasi asioissa


Vinkki:

Kun aloitat talliprojektin suunnittelemisen, aloita keskustelu ensin naapurin kanssa. Mikäli naapurit ovat asian kanssa ok, ei ongelmia yleensä tule. Joten kahvipaketi kainaloon ja pullapussi mukaan - naapuriin mars!

Rakennuslupa-asiat vievät usein 4-6 viikkoa. Mikäli papereita joudutaan täydentämään, se aina jatkaa käsittelyaikaa. Loma-aikoina, eli kesäaikaan menee monesti jopa pidempään, koska virastot ovat monesti kiinni koko heinäkuun ajan. Kannattaa ryhtyä hoitamaan papereita kuntoon ajoissa.

Milloin talli pitää maksaa?

Kun tilaat tallin, siitä tehdään kirjallinen kauppakirja. Kauppakirjassa eritellään rakenettava rakennus ja siihen tehtävät muutokset. Kauppakirjassa esitetään myös takuun ehdot ja vastuiden jakaantuminen.

Kauppakirjan yhteydessä maksetaan tallista 10% käsirahan osuus. Mikäli tallin tilaus perutaan myöhemmässä vaiheessa, ei käsirahan osuutta palauteta.

Kun hevostallin rakentaminen alkaa, laskutetaan tallin hinta kolmessa erässä. Mahdolliset rakentamisajan muutokset laskutetaan viimeisessä erässä kokonaisuudessaan.

Talli tulee olla kokonaisuudessaan maksettuna, ennen kuin se lastataan meiltä ja siirretään uuteen sijoituspaikkaan.

Talliin olet tervetullut tutustumaan missä rakentamisen vaiheessa tahansa. Itse asiassa toivomme, että kävisit. Näin pystyt tekemään haluamiasi muutoksia rakennukseesi. Monet muutokset ton mahdollisia rakennusvaiheessa toteuttaa ilman lisäkustannuksia.

Voiko tallin siirtää myöhemmin toiseen paikkaan?

Kyllä.

Talli rakennetaan lähtökohtaisesti niin tukevasti, että se kestää siirtämisen useampaan kertaan. Siirto tulee tehdä asiallisella kalustolla.

Millainen perustus talliin pitää olla?

Tallin mukana tulee perustuksen mittakuvat kahdelle eri vaihtoehdolle perustaa talli. Lähtökohtaisesti maatyöt rakennspaikalla tulee tehdä huolella. Asiassa parhaiten osaa neuvoa paikallinen maanrakennusurakoitsija. Yleensä kannattaa koko tulevan tallipihan alue suunnitella kerralla kunnolla. Näin vältytään esim. kevättulvalta tallipihassa.

Mikäli rakennuspaikalle sopii kevyt perustamistapa, voidaan rakennus asentaa pintaan jätettävien pilariharkkojen varaan. Tallin rungon tulee 1-2 haltijavasaa. Hintaa perustuksen materiaaleille tulee noin 250 euroa. Tämän perustuksen pystyy periaatteessa tekemään kuka tahansa tarkka ja ohjeen mukaan toimiva henkilö. Kevyt perustamistapa on hyvä, mikäli tallia mahdollisesti aiotaan jossain vaiheessa siirtää. Näin rakennuspaikka "katoaa" tallin myötä kokonaan pois.

Kevyt perustamistapa taitaa olla 99% se, miten tallit asennetaan paikoilleen. Tarvittaessa perustuksen rakentamisen voi tilata myös meiltä.

Tallin mukana saa ohjeen myös maan alle tulevien, valettujen pilarien tekemiseksi. Se on olennaisesti kalliimpi vaihtoehto. Mikäli talli jossain vaiheessa myydään pois, jää tällainen perustus tietenkin paikoilleen.

Rakennusvalvonnasta suosittelemme kysymään, mitä vaihtoehtoa he sille rakennuspaikalle suosittelevat. Paljon on kiinni nimenomaan rakennuspaikan maaperästä.


Olen ostamassa käytettyä Duo-Valmistallia. Mistä tiedän, että se on oikeasti Hirnu Oy:n valmistama talli?

Aina välillä näyttäisi olevan myynnissä Hirnu hevostalliksi väitettyjä talleja. Voit tarkistaa meiltä, josko talli todella on meiltä lähtöisin.

Hirnun talleissa on kyljessä teräksestä valmistettu logo. Siitä tunnistat meidän tuotteen.

En tykkää tallin ulkonäöstä, saako sitä erilaisella ulkoverhouksella tai kattoprofiililla?

Kyllä saa.

Toki muutokset esim. kattokaltevuuden jyrkentämisessä voivat aiheuttaa lisää kuljetuskustannuksia, koska rekka joutuu todennäköisesti kiertelemään ja väistelemään siltoja.

Talli on ulkonäöltään suunniteltu Pohjois-Pohjanmaalaiseen maalaismaisemaan sopivaksi. Mikäli omaan pihaasi sopii enemmän koristeltu malli tai haluat ultra-modernia tyyliä, niin kysy pois. Jos sinulla budjetti pitää, niin me Hirnu Oy:ssa kyllä rakennamme!

Saako Valmistalliin vesijohdon?

Talliin voi johtaa vesijohdon ja asentaa viemärin.

Uudessä Hirnu40-hevostallissa on asiaa edistetty erillisellä kaappitilalla. Näin vesijohtoa ei tarvitse varsinaisesti lämmittää, vaan riittää että tila itsessään on lämmin. Vaikka talli kylmenisi, ei vesijohto ole vaarassa.

Talliin voidaan periaatteessa asentaa vaikka WC, kunhan viemäröinnin ja muut perusasiat on kunnossa.

Talli toimitetaan pohjamaalattuna. Tässä tallissa on sisäkorkeutta nostettu 300cm saakka ja tallin pituutta on jatkettu 80cm - näin on saatu isot varsontakarsinat.

Saako Valmistalleja muilla mitoilla tai sisustuksella?

Tiettyyn rajaan asti muutoksia pystyy tekemään. Yleisesti sanottuna budjetti on suurempi este, kuin mahdollisuudet toteuttaa toiveita.

Maksuttomia muutoksia:

 • karsinaelementtien sijoittelun muuttaminen
 • ikkunoiden paikkojen vaihtaminen
 • ovien paikkojen vaihtaminen
 • kattomateriaalin vaihtaminen huopakattoon
 • kattoprofiilin vaihtaminen pulpettikattoon
Maksullisia muutoksia:
 • vanereiden värien vaihtaminen
 • seinän muuttaminen kokonaisuudessaan filmivanerille
 • lisäovet
 • lisäikkunat
 • tallin pidentäminen (11 metriin asti onnistuu)
 • tallin leventäminen (5,5 metriin asti onnistuu)
 • ulkopuolen maalaustyöt
 • sisäpuolen puupintojen käsittely
 • karsinaelementtien vaihtaminen mieleisempään
 • karsinaelementtien täytteen vaihtaminen esim. muovilankkuun

Saako tallin ostettua ns. ulkopuolelta valmiina?

Vaikka itsellä olisi intoa tallin sisäpuolen rakentamiseen, niin Hirnun valmistalleja ei myydä puolivalmiina. Näin pystymme antamaan tuotteelle vuoden takuun.

Miten pitkä on toimitusaika?

Toimitusaika on keskimäärin 3-6kk.

Hevostalleja ei pidetä varastossa. Sen hetken tilauskannasta riippuu, miten pitkä toimitusaika on.

Joissain tilanteissa pystymme ottamaan tilauksen ns. pikatoimituksella, mikä edellyttää tallin hintaan +15% pikatoimituslisää kohonneiden palkkakustannuksien takia. Näissäkin tapauksissa toimitusaika on 4-6 viikkoa - mutta hei, menee siinä kuitenkin aikansa, että ehdit saada rakennusluvat projektille.

Tarvitsen tallin vasta myöhemmin - voinko tilata jo nyt?

Kyllä.

Tilaat vain tallin ja maksat käsirahan osuuden sopimuksen mukaisesti. Toimituksen ajankohta voidaan sopia vuoden sisälle kauppakirjan tekemisestä. Yleensä kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mikäli tallin toimitus halutaan juuri tiettyyn ajankohtaan.

Tallin laskutus alkaa normaalisti neljässä erässä vasta sitten, kun talliasi aletaan rakentamaan. Rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan erikseen.

Miten talli kytketään sähköverkkoon?

Tallin mukana tulee sähköpiirustukset, minkä perusteella voit pyytää paikalliselta sähköliikkeeltä tarjouksen sähköjen asennuksesta.

Tallissa on valmiina sähköistyksen osalta ainoastaan sähköpiuhat ja rasioiden pohjat. Muilta osin sähkötarvikkeet tulee itse hankkia alan ammattilaiselta. Näin pääset itse suunnittelemaan juuri sellaisen valaistuksen talliin ja tallin ulkopuolelle, kuin itse koet tarvitsevasi. Esimerkiksi himmentimet ovat hyvin suosittuja nykytallien sisävalaistuksessa.

Vinkki: Monet asiakkaamme tykkäävät asentaa kotitallin sähköt talleihin siten, että kummallekin karsinalle ja hoitotilalle on kaikille omat katkaisimet. Näin toinen karsina voi olla "nukkumassa", kun toisessa on täysi tohina päällä.

Kannattaa miettiä oman tarpeen kannalta hyvä vaihtoehto. Sähköliikkeet neuvovat mielellään ja esittelevät eri vaihtoehtoja. Sähköjen asentaminen ja vetäminen talliin on aina sähköalan ammattilaisten työtä. Eläinsuojassa on huomioitava se, että sähköt tulee aina kytkeä vikavirtasuojan taakse.

Saako tallin Hirnu Oy:lta sähköt valmiina toimituksena?

Ei saa, koska meillä ei ole omia sähköasentajia. Paikallisen sähköliikkeen tulee siksi joka tapauksessa käydä rakennuspaikalla liittämässä talli "valtakunnan verkkoon". On vastuuasioiden kannalta selkeämpää, että sähkötöistä vastaa kokonaisvaltaisesti vain yksi taho.

Ota yhteyttä
p. 040 735 9066 /Marko
ja kysy lisää.

Tehdään sulle talli!