Koiratalon rakenne, mitat ja pintamateriaalit

Tälle sivulle olemme keränneet tietopaketin rakentamistamme VuhVuh-koirataloista.

VuhVuh10-koiratalo on näppärä kahden koiran oma kämppä.

Lämpöeristys

Kaikki koiralat on lämpöeristettyjä rakennuksia. Lämpöeristeenä on lasivilla, lisäksi tuulensuojakangas, rakennusmuovi ja tarvittavat pintamateriaalit niin ulko- kuin sisäpuolellekin.

Lämpöeristeenä on mahdollista saada myös ekovilla - kysy lisää asiakaspalvelusta. Jonkin verran tulee lisäkustannuksia materiaalin hinnan takia.

Koiratalo on mahdollista muokata varsin pitkälle omien toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi. Tässä esittelemme, millaiset rakenneratkaisut on perusmallin ja -hinnan koiratalossa. Mikäli mieli tekisi jotain muuta ratkaisua, selviää sen hinta ja mahdollisuudet parhaiten soittamalla Markolle p. 040 735 9066 tai laittamalla sähköpostia.

Lattiamateriaalit

Rakennuksen lattiarakenne on rossilattia. Tarvittaessa koirala on siirrettävissä muuttokuorman myötä uuteen kotiin. Rakenne on tukeva. Se on suunniteltu nimenomaan niin, että rakennus kestää siirtämisen.

Lattian pintamateriaali on liukuesteellistä filmivaneria. Materiaali on erittäin kestävä ja pestävä. Levyjen saumat, kuin myös seinien vierustat on tiivistetty. Lattia ei ole luikas. Se kestää kulutusta, lirahtaneita pissoja kuin myös kaadettuja vesiastioita erittäin hyvin. Samaa rakennetta käytämme myös hevostalleissa hyvällä menestyksellä.

Mikäli ulkonäköä halutaan enemmän (onhan tumma lattia toki synkkä), voi lattian päällystää vaikkapa vinyylimatolla. Tosin - tiedän useamman koiran, joka on pistänyt eteisen lattiamateriaalit uusiksi. Filmivaneri on todennäköisesti olennaisesti kestävämpi vaihtoehto.

Seinien materiaalit

Seinien alaosat ovat 75 -120 cm korkeuteen filmivaneria. Materiaali on helppo pitää puhtaana - tarvittaessa myös desingioitavissa. Filmivaneri ei myöskään ihan vähällä raapimisella siihen saa rikki. Tummanruska sävy on toki synkkä - mutta siihen ei ole pakko tyytyä. Värivaihtoehtoja löytyy pienellä lisäinvestoinnilla runsaasti.

Koiratalossa levyjen alaosat sekä nurkat ja välit on rakennusvaiheessa tiivistetty silikonilla. Näin ollen "isojen poikienkaan" pissat eivät pääse seinien rakoihin.

Vinkki: Seinämateriaalina onnistuvat myös useat kylpyhuoneiden seiniin tarkoitetut levymateriaalit. Niissä löytyy erilaisia kuvioita ja mm. täysvalkoinen väri. Tällainen vaihtoehto on mahdollista valita, joskin se tuo jonkin verran lisäkustannuksia.

Seinien yläosat ovat puuvalmista panelia, kuin myös katto. Nämä suositellaan käsiteltäväksi puubalsamilla, sauna-sasulla tai vaikka valkolakalla. Erityisesti Sauna-sasu on suosittu vaihtoehto, sillä sen saa sävytettyä useilla eri väreillä. Pinta tekee pinnoista helposti puhdistettavat.

Häkkielementit ja väliseinät

Häkkielementit ovat koiraloissa sinkittyjä, tukevia ja käyttöönsä sopivia. Tarvittaessa voidaan teetättää juuri asiakkaan tarpeisiin sopivat elementit.

Valittavana on asukkaan mukaisesti eri vaihtoehtoja:
  • korkea- tai matala verkkoelementti: Tykätty vaihtoehto kissoilla tai koirilla, jotka saattavat näykkiä.
  • korkea- tai matala kalterielementti: Tykätty vaihtoehto, mikäli koiraa halutaan rapsuttaa ovea avaamatta.
  • Pleksi-ovi: Tykätty vaihtoehto kissoille.

Koirahuoneiden väliseinävaihtoehdot:

  • kiinteä väliseinä (ehdottomasti suosituin vaihtoehto)
  • väliovellinen väliseinä (esim. häkkiovi, jolloin huoneita voi yhdistellä)
  • häkki- tai kalterielementti väliseinänä joko kokonaan tai osittain.

VuhVuh-koirankoppi ei ole ihan "koppi". Pohjan ala on tässä 1 x 2 metriä. Huoneitakin pienokaiseen mahtuu kaksi.

Koirien omat ulkoskäynnit

Koiralan koirahuoneista rakennetaan ilman lisäkustannuksia koirille vapaat kulkureitit ulos. Koiraluukku on suojattu tuulikaapilla, jonka päällä koira periaatteessa pääsee katselemaan ulos omasta ikkunastaan.

Yleensä koirat nauttivat suunnattomasti tästä mahdollisuudesta ulkoilla vapaasti ulkohäkissä. Tuulikaapin kummassakin päässä on oviläppä, joten koiratalosta ei lämpö pääse tämän takia karkaamaan.

Koiratalon ikkunat

Koiraloissa on avattavat lämpölasi-ikkunat. Pesemistä ajatellen on pestäviä pintoja vain kaksi: ulko- ja sisäpinta.

Mikäli koirilla on tuulikaapit, ne pääsevät myös katselemaan ulos. Tarvittaessa ikkunat voidaan myös sijoittaa niin alas, että koira voi vahtia pihapiirin myös sisätiloista ilman tuulikaappiakin.

Jokaisessa koirahuoneessa on oma ikkuna. Pidämme äärimmäisen tärkeänä, että koiratalo on valoisa ja ilmava tila, missä koiralla on hyvä olla.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto koiraloissa on painovoimainen. Korvausilmaa varten on venttiilit. Poistoilma liikkuu katon kautta.

Isompiin koiraloihin voidaan tarvittaessa rakentaa varaus huippuimurille.

Sähköistys

Koirataloissa on valmius sähköille osin rakennettuna valmiiksi. Sähköputkitus rakennetaan seinien sisään, kuten omakotitalossa konsanaan. Näin sähköt eivät turhaan ole eläinten ulottuvilla.

Valmiina on:

  • sähköpiirustukset (toiveita voi esittää esim. ulkovaloille)
  • sähköputkitukset
  • sähköjohdot
  • rasioiden pohjat

Sähköpiirustusten avulla pystyt pyytämään paikalliselta sähköliikkeeltä tarjouksen sähköjen asentamiseksi koirataloosi. Muista, että eläinsuojassa tulee kaikkien sähköjen kulkea vikavirtakytkimen kautta.

Pystymme huomioimaan rakennusvaiheessa myös sen, minkä lämmitystavan koirataloosi valitset. Tavallisimmat vaihtoehdot ovat patteri tai ilmalämpöpumppu.

Mistä tiedän, minkä kokoinen tila meidän koiralle pitäisi olla?

Eläintenpitoa säätelevässä lainsäädännössä on varsin helposti ilmaistu, miten koiran tarvitsema "huonetila" esimerkiksi koiratalossa määräytyy. Sinun vain tulee tietää koirasi paino.

Alla on taulukko, minkä perusteella pystyt tarvittaessa tekemään muutoksia koiratalon tilaukseen. Hirnu Oy:n VuhVuh-koiratalojen perusmallit on mitoitettu 30 kg painavan koiran mukaisesti. Samassa tilassa mahtuu taulukon mukaan asustamaan myös kaksi 20 kiloista koiraa.

Kun tilaat koirataloa, suosittelemme miettimään tarkkaan omaa tarvettasi. Sinä tunnet koirasi parhaiten. Muutokset mitoissa ovat mahdollisia. Suosittelemme myös harkitsemaan, josko minimiä aina kannattaa tuijottaa - sen nimittäin saa myös ylittää!

Koiran paino koirien lukumäärä koirahuoneen
neliöt
alle 5 kg/koira 1 koira 2,0 m2
2 koiraa per tila 2,0 m2
3 koiraa per tila 2,0 m2
4 koiraa per tila 2,5 m2
10 kg/koira 1 koira 2,0 m2
2 koiraa per tila 2,5 m52
3 koiraa per tila 3,5 m2
4 koiraa per tila 4,0 m2
20 kg/koira 1 koira 2,5 m2
2 3,5 m2
3 4,5 m2
4 5,5 m2
30 kg/koira 1 koira 3,5 m2
2 koiraa per tila 4,5 m2
3 koiraa per tila 6,0 m2
40 kg/koira 1 koira 4,5 m2
2 koiraa per tila 6,0 m2
3 koiraa per tila 7,5 m2
50 kg/koira 1 koira 5,5 m2
2 koiraa per tila 7,5 m2
3 koiraa per tila 10,5 m2

Lähde koirahuoneiden mitoille:

Pystyykö koirataloon laittamaan vesijohdon?

Kyllä pystyy.

Vesijohdon ja viemärin vetämiselle ei ole mitään estettä. Paikallinen alan firma pystyy asiassa varmasti auttamaan. Mikäli tämä ajatus on olemassa jo tilausvaiheessa, voidaan tarvittavista valmiuksista sopia erikseen.

Kalterielementti on yksi suosituimmista häkkielementeistä. Tämä mahdollistaa koiran rapsuttamisen häkin ulkopuolelta.

Hirnu Oy

Mainosta myös omaa sivuasi