Mökin ostamisen ABC - miten meiltä ostetaan mökki

Tässä on tehty karkea hahmotelma siitä, miten rakennuksen hankkiminen etenee. Lista ei ole aukoton, mutta siitä saa kuitenkin käsityksen projektin kulusta.

Sivun lopussa on jonkinlaista luettelon tapaista siitä, mitä kaikkia kustannuksia mökkiprojektissa on syytä huomioida.

(*-merkintä tarkoittaa, että näistä kohdista tulee lisäkustannuksia mökkiprojektiin, eli palvelu taikka tuote ei sisälly mökin hintaan.

Samoilla säädöillä onnistuu myös tällaisen isomman, 33 neliön mökki + sauna hankkiminen. Ei ole nyt UUDEN mökin hankinta rakennustaidosta kiinni!

1) Ota meihin yhteyttä.

Numero on 040 7359066. Halutessasi voit käydä katsomassa mallimökkiä Ruukin Yrityspuistossa.

2) Valitse sopiva mökki.

Katsellaan Sinulle sopiva malli ja tehdään kauppakirjat. Maksat tilausvaiheessa 10% käsirahan ja saat rakennuslupa-asioita varten rakennuksesta tarvittavat piirustukset meiltä. Asemakuvan joudut piirrättämään lisäksi omalla kustannuksella, mutta siinä voimme myös auttaa.

3) Täyttelet rakennuslupahakemukset. (*

Kunnan rakennusvalvonnasta ihmiset osaavat varmasti suositella myös valvojan rakennusprojektillesi.

4) Sovi asiat maansiirtourakoitsijan kanssa. (*

Kun rakennuslupa heltiää, niin sovit asiat tontilla paikallisen maansiirtourakoitsijan kanssa. Kannattaa kysyä tarjouksia eri yrittäjiltä.

Urakoitsija tekee rakennuksen sijoituspaikalle riittävän murske/sorapatjan, kaadot ja tarvittaessa myös salaojitukset.

Jos mökkiin tulee vesijohto, vesivessa ja muita nykyajan mukavuuksia, niin nämä varaukset ja viemäröinnit tehdään tässä vaiheessa.

Mikäli mökkiin vedetään sähköt, niin maakaapeli on helpoin upottaa tässä vaiheessa. Aurinkosähkö ei kaapeleita kaipaa ja sen voi asennuttaa myöhemminkin.

Huomaa, että torpan sijoituspaikalle pitää olla riittävä, raskaan ajoneuvon kantava tie. Tie voidaan purkaa mökin asennuksen jälkeen ja sora käyttää johonkin tarpeellisempaan.

5) Kokoa perustus valmiiksi *(

Ohjeet ja mittapiirrokset saat meiltä.

Perustus on kevytrakenteinen ja helppo tehdä myös itse. Yksinkertaisen perustuksen materiaalikustannukset ovat noin 200-400 euroa + maansiirtotyöt päälle.

Tarvittaessa tämän palvelun voi hankkia meiltä lisähintaan.

5) Mökki valmistuu aikataulussaan

Mökki laskutetaan kolmessa erässä rakennusvaiheiden alettua.

Voit halutessasi vierailla meillä Hirnu Oy:ssa ja käydä katsomassa työn alla olevaa mökkiäsi. Suosittelemme tätä, sillä monia ideoita ja muutostoiveita voi tulla, kun pääsee mökkiä "oikeasti" katsomaan.

Meillä mökin rakentajalla on kasvot. Mökkejä ei tehdä liukuhihnalla, vaan torppa kerrallaan ja jokaiseen tupaan erikseen paneutuen. Olemme ylpeitä perinteisestä tavasta tehdä kunnollisia mökkejä yksi kerrallaan - niinkuin ennen vanhaan tehtiin.

Viimeinen erä maksetaan, kun mökki on valmis lastattavaksi rekan kyytiin.

6) Toimituspäivä varmistuu noin viikkoa ennen

Sopimuksessa on sovittu viikko, jolloin mökki toimitetaan. Noin viikkoa ennen toimitusta ilmoitamme päivän, jolloin mökki tuodaan.

7) Sieltä se tulee!

Mökki tuodaan pihaasi rekalla ja lasketaan perustuksen päälle.

Paljonko mökkiprojekti kaikkiaan maksaa?

Hirnu Oy toimittaa valmisrakennuksen, joka asennetaan asiakkaan rakennuttamalle perustukselle. Perustuksen lisäksi on paljon pieniä juttuja, jotka on hyvä ottaa heti alkuunsa huomioon. Monia asioita, kuten maalaustöitä osaa perusremonttitaitoinen tuleva mökkiläinen tehdä myös itse. On kuitenkin asioita, kuten sähköasennukset, joita ei itse saisi lähteä tohtoroimaan.

Lista mökkirakennuksen lisäksi tulevista kustannuksista. (Osan alla olevista voi ja kannattaakin tehdä itse, mutta kaikista kannattaa olla tietoinen.)

 • Tontti, mihin rakennus aiotaan sijoittaa.
 • mahdollinen lohkominen ja lainhuudot tontista,
 • tontin puuston raivaus (puiden kaataminen, oksat ym.) tai vanhojen rakennusten purkaminen ja niiden jätekustannukset,
 • maaperätutkimus,
 • mahdollinen salaojitus,
 • sähköliittymästä ja esim. pistorasioiden asennuksista,
 • lämmityslaitteiden hankinnasta ja asennuksista,
 • perustuksesta ja maatöistä,
 • tie tontille,
 • mahdollinen takka tai kiuas,
 • vesieristystyöt (jos tulee suihku/kylpyhuone)
 • tulisijojen piiput ja läpiviennit katosta,
 • vesihuollosta eli puhdas vesi sisälle ja edelleen viemäriin kautta ulos rakennuksesta asiallisen puhdistusjärjestelmän kautta,
 • pihatöistä,
 • kattoturvatuotteet (tikkaat, lumiesteet)
 • terassit,
 • rakennusluvasta ja
 • rakennusprojektin valvojakin on yleensä vailla jonkinlaista korvausta työstään.

On laskettu, että nykyvaatimuksiin mukautuvan uuden talviasuttavan mökin rakennuskustannus olisi noin 1900 EUR/neliö. Tämä tarkoittaa sitä tilannetta, että mökki on 100% valmis ja lopputarkastettu. Monesti mökkiprojektit venyvät ja niitä laitellaan pikkuhiljaa, osin talkootyöntä. Siten kokonaiskustannus projektissa saattaa hämärtyä.

Mukavuuksia toki arvostetaan, mutta kannattaa myös miettiä mökin ylläpitokustannuksia. Mikäli rakennukseen johdetaan vesijohto, se tarkoittaa mökin lämpimänä pitämistä ympäri vuoden. Myös nämä asiat kannattaa projektin suunnittelussa huomioida.

Hyvä artikkeli rakentamisen kustannuksista on täällä. Kannattaa tutustua, niin ei tule yllätyksiä rakennusprojektin suunnittelussa.