Hirnu Oy:n blogi

Nikkaroidaanko oma kotipihatto?

Torstai 24.11.2022 - KMA


Luin erittäin kivan ja iloisen jutun hevospihatosta. Kyse oli isosta kokonaisuudesta, missä kasvatettiin nuoria hevosia laumassa. Lähtökohtana kaikessa oli automatisointi ja perustavanlaatuisten hoitotoimenpiteiden yksinkertaistaminen käyttämällä hyväksi tekniikkaa. 

Pidin siitä jutusta. Juttu oli positiivinen ja siinä oli vahvasti näkyvissä  aito tahtotila mahdollistaa hevoselle niin lajityypillinen tapa elää, kuin se ihmisen kaverina on mahdollista. Toisaalta jutussa esitetyssä pihatossa - joka tosin oli iso pihatto, oli järkeviä ajatuksia sen suhteen, että ihan kaikkea hommaa tallissa ei kannata laskea oman hauiksen ja ahkeruuden varaan. Kuten mummoni aina sanoi: "Kannattaa laskea askeleet!". Suunnittelemalla ja ennakoimalla mahdolliset tulevaisuuden muutostarpeet, jää paljon enemmän aikaa varsinaiselle hevosharrastukselle ja hevosen kanssa puuhaamiselle. 

Pihatto ei ole tietenkään mikään taivaita avaava paratiisi hevoselle. On toki selvää, että täydellistä lajityypillistä elämää ei millään eläimellä ole, mikäli se elää ihmisen kanssa. Niin koira, kissa kuin hevonen joutuu aina sopeutumaan. Ei silti kannata unohtaa sitä, että se myös pääsee monella tapaa helpommalla, kuin vastaavasti luonnossa. Ihminen on hevoselle käytännöllinen kumppani, mikäli ihminen hoitaa oman osuutensa diilista ja kohtelee eläintä hyvin ja arvokkaasti. Yksi osa eläimen asiallista kohtelua, on järjestää sille kunnollinen, turvallinen ja toimiva talli erilaisia sääilmiöitä vastaan. Loimi - edes tosi hyvä loimi, ei  korvaa kunnollista rakennusta eläimen suojana. 

Ajattelin, että tällä "Nikkaroidaan oma kotipihatto" -sarjalla saisitte erilaisia näkökulmia siitä, millainen ero on karsina- ja pihattotallin hoitamisessa ja arjessa. Lähtökohtana on käytännöllisyys ja turvallisuus tallin arjessa. Jospa siitä löytyisi hyviä lähtökohtia omalle uudelle hevostallille kotipihaan - oli se sitten karsinoihin taikka pihattomalliin pohjautuva tyyli harrastaa. 

Pysytään kuulolla - sarjan ensimmäinen osa tulee ensi viikolla. 

Avainsanat: pihatto, hevonen, hevosen hyvinvointi, kotipihatto, pieni kotipihatto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

G-L2MJCTK2G6