Hirnu Oy:n blogi

Hevosen omaehtoisesta liikkumisesta

Maanantai 17.4.2023 - KMA

Paljonko hevonen tarvitsee tilaa ulkoiluun? 

Se on erittäin hyvä kysymys. Tällaisen määritelmän olen hevosen jaloittelutarhan koosta joskus kuullut - ja se on mielestäni aika hyvä:

"Hevonen ulkoitarhan soisi olevan niin iso, että hevonen pystyy siinä kiihdyttämään vauhtinsa täyteen laukkaan ja pysähtymään sekä kääntymään turvallisesti." 

Miten iso olisi sopiva ulkotarha hevoselle? Pystyykö sinun hevosesi ottamaan riemulaukat omassa tarhassaan turvallisesti? Aika paljon asiaan vaikuttaa hevosen fyysinen koko. Pieni poni tarvitsee pienemmän tarhan, mutta iso hevonen tarvitsee jo ihan reilusti tilaa. 

Tässä samassa yhteydessä oli annettu sellaisia "suunnilleen" mittoja, minkä mukaan iso aikuinen hevonen tarvitsisi tarhan, missä yksi sivu on 50-60 metriä. Leveys tarhalla voi olla vaikka 10-15 metriä, mikä riittää tiukkaan jarrutukseen. 

Olen vuoden alusta asti seurannut omaa hevostani  trackerin avulla. Trackeri on pieni laite, joka on Napin päitsissä kiinni. Näen kännykkäsovelluksen kautta, missä polle piileksii. Näen, missä se liikkuu ja miten pitkiä matkoja. Paitsi että siitä näen missä hevonen on, laite myös hälyyttää, mikäli se poistuu laitumen rajojen ulkopuolle.

Kirjoitan toisena päivänä minun oman epävirallisen tutkimukseni tuloksia oman hevosen omaehtoisesta liikkumisesta ja siitä, mitä se päivän aikana puuhaa. Suosittelen jokaista hevosenomistajaa seuraamaan oman  hevosen omaehtoisen liikkumisen määrää. 

Esimerkiksi aktiivipihatoissa nimenomaan rakentamisen ideana on se, että hevosta kannustetaan omaehtoiseen liikkumiseen. Näissä aktiivipihatoissa on usein jopa rakennettu hevosille ulkoilureitti, joissa on mäkiä, luonnollisia esteiä ja erilaisia pintoja.  Jos ihan oikeasti itsekin mietit, niin näinkin älykkäälle eläimelle on aika karua seistä pienessä hiekkatarhassa - eihän siellä ole mitään tekemistä. 

Alla olevassa kuvassa näet trackerin Napin leuan alla. Tuollainen pieni, tulitikkuastin kokoinen rasia, joka ladataan öisin.

BE5F775E-61D8-4EF9-92E0-BDE9A0A730ED.heic.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, talli, laidun, aktiivipihatto, hevosen omaehtoinen liikkuminen, paljonko hevonen liikkuu päivässä, tracker hevosen seurantaan

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 2: Hopoti 3

Lauantai 14.1.2023 - KMA

Oman kokemukseni mukaan pihatolla on jonkinlainen maine "halpana" tapana majoittaa hevonen kotipihaan. Se on monessa mielessä virheellinen käsitys, mikäli tarkoitus on majoittaa hevonen eläinsuojelulain mukaiseen pihattoon. Vaikka hevonen ei ole varsinaisesti kylmänarka eläin, niin oman maalaisjärjen käyttäminen ei tässäkään asiassa ole pahitteeksi. Viima on ikävä lisä talven kylmyyteen, eikä paraskaan loimi korvaa kunnollisia seiniä ja kattoa pään päällä. 

Kovin usein olen törmännyt keskusteluissa "kyllä ne pärjää" ajatteluun myös tämän asian yhteydessä. Tosiasia kuitenkin on, että pakko niiden on pärjätä. Jos oikein tarkkaan mietit, niin onko hevosella muuta vaihtoehtoa? Se on eläin, joka elää täällä meillä täysin omistajansa ja hoitajansa valintojen mukaisesti. Jos hevonen saisi valita, niin se saattaisi tehdä erilaisia ratkaisuja, kuin mitä omistaja arvaakaan. 

Tässä blogisarjan osassa pohdiskelen meidän Hopoti 3-pihaton plussia ja miinuksia. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotipihatto hevoselle, hevonen pihatossa, pihatto

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 1 Hopoti 5

Maanantai 28.11.2022 - KMA

Pihatto nostetaan esille varsin nopeasti, kun keskustellaan hevosten hyvinvoinnista. Pihatto ei silti tee ihmeitä hevoselle - eikä sovi kaikille hevosille. Tämä on syytä muistaa. Siis sama pätee myös karsinatalliin, eri kokoisiin talleihin jne. Hevonen on eläin ja yksilö. Eri yksilöt reagoivat eri asioihin eri tavoin. Mikä on loistava juttu yhdelle, ei välttämättä ole lainkaan hyvä vaihtoehto toiselle hevoselle.

Tässä sarjan osassa mietitään tällaista pientä kotipihattoa, missä majoittuu 1-3 täysikasvuista hevosta. Se on meillä myynnissä osana Hopoti-mallistoa ja toimitetaan valmiina rakennuksena. Mikäli hommat on ennakoinut valmiiksi, niin periaatteessa hevoset voivat muuttaa jo samana päivänä uuteen talliinsa. Realistisempaa ehkä kuitenkin on, että 2-3 päivää asennuksen jälkeen niin, että mm. aidat, sähköt, maansiirtotyöt ja muut olennaiset asiat on saatu valmiiksi. 

Pikkuhopoti_A.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hopoti, kotipihatto, blogisarja, pihaton rakentaminen

Nikkaroidaanko oma kotipihatto?

Torstai 24.11.2022 - KMA

Luin erittäin kivan ja iloisen jutun hevospihatosta. Kyse oli isosta kokonaisuudesta, missä kasvatettiin nuoria hevosia laumassa. Lähtökohtana kaikessa oli automatisointi ja perustavanlaatuisten hoitotoimenpiteiden yksinkertaistaminen käyttämällä hyväksi tekniikkaa. 

Pidin siitä jutusta. Juttu oli positiivinen ja siinä oli vahvasti näkyvissä  aito tahtotila mahdollistaa hevoselle niin lajityypillinen tapa elää, kuin se ihmisen kaverina on mahdollista. Toisaalta jutussa esitetyssä pihatossa - joka tosin oli iso pihatto, oli järkeviä ajatuksia sen suhteen, että ihan kaikkea hommaa tallissa ei kannata laskea oman hauiksen ja ahkeruuden varaan. Kuten mummoni aina sanoi: "Kannattaa laskea askeleet!". Suunnittelemalla ja ennakoimalla mahdolliset tulevaisuuden muutostarpeet, jää paljon enemmän aikaa varsinaiselle hevosharrastukselle ja hevosen kanssa puuhaamiselle. 

Pihatto ei ole tietenkään mikään taivaita avaava paratiisi hevoselle. On toki selvää, että täydellistä lajityypillistä elämää ei millään eläimellä ole, mikäli se elää ihmisen kanssa. Niin koira, kissa kuin hevonen joutuu aina sopeutumaan. Ei silti kannata unohtaa sitä, että se myös pääsee monella tapaa helpommalla, kuin vastaavasti luonnossa. Ihminen on hevoselle käytännöllinen kumppani, mikäli ihminen hoitaa oman osuutensa diilista ja kohtelee eläintä hyvin ja arvokkaasti. Yksi osa eläimen asiallista kohtelua, on järjestää sille kunnollinen, turvallinen ja toimiva talli erilaisia sääilmiöitä vastaan. Loimi - edes tosi hyvä loimi, ei  korvaa kunnollista rakennusta eläimen suojana. 

Ajattelin, että tällä "Nikkaroidaan oma kotipihatto" -sarjalla saisitte erilaisia näkökulmia siitä, millainen ero on karsina- ja pihattotallin hoitamisessa ja arjessa. Lähtökohtana on käytännöllisyys ja turvallisuus tallin arjessa. Jospa siitä löytyisi hyviä lähtökohtia omalle uudelle hevostallille kotipihaan - oli se sitten karsinoihin taikka pihattomalliin pohjautuva tyyli harrastaa. 

Pysytään kuulolla - sarjan ensimmäinen osa tulee ensi viikolla. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevonen, hevosen hyvinvointi, kotipihatto, pieni kotipihatto

Pihatto on yksi tapa harrastaa hevosia

Maanantai 1.2.2021 klo 15.07 - KMA

Pihatto on nostanut profiilia hevosten majoittamisessa myös kotiharrastajien joukossa. Perinteisesti pihatoissa on kasvatettu varsoja ja nuoria hevosia laumassa. Nyttemmin pihattoihin on enenevissä määrin löytänyt tiensä myös "työikäiset ja kuntoiset" hevoset. Pihatossa hevosella on lajitovereita ja se pääsee toteuttamaan eri tavalla vaistojaan, kuin erillisissä tarhoissa ulkoilevat hevoset. Lisäksi on tullut markkinoille erilaisia aktiivipihattoja, missä hevoselle pyritään luomaan eri tavoin optimaaliset olosuhteet. 
Kovin monta kertaa "tavallisen tallaajan kohdalla" olen törmännyt siihen, että pihatto mielletään "helpoksi ja halvaksi" tavaksi pitää hevosia. Toisaalta oletetaan, että pihatoksi kelpaa mikä tahansa vanha lato, kunhan oven eteen laitetaan räsymatto suojaamaan suoralta viimalta. Näin asia ei ole, mikäli homma halutaan hoitaa asiallisesti. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevospihatto, pihattotalli, hevonen pihatossa, pihaton rakentaminen