Hirnu Oy:n blogi

Nikkaroidaanko oma kotipihatto?

Torstai 24.11.2022 - KMA

Luin erittäin kivan ja iloisen jutun hevospihatosta. Kyse oli isosta kokonaisuudesta, missä kasvatettiin nuoria hevosia laumassa. Lähtökohtana kaikessa oli automatisointi ja perustavanlaatuisten hoitotoimenpiteiden yksinkertaistaminen käyttämällä hyväksi tekniikkaa. 

Pidin siitä jutusta. Juttu oli positiivinen ja siinä oli vahvasti näkyvissä  aito tahtotila mahdollistaa hevoselle niin lajityypillinen tapa elää, kuin se ihmisen kaverina on mahdollista. Toisaalta jutussa esitetyssä pihatossa - joka tosin oli iso pihatto, oli järkeviä ajatuksia sen suhteen, että ihan kaikkea hommaa tallissa ei kannata laskea oman hauiksen ja ahkeruuden varaan. Kuten mummoni aina sanoi: "Kannattaa laskea askeleet!". Suunnittelemalla ja ennakoimalla mahdolliset tulevaisuuden muutostarpeet, jää paljon enemmän aikaa varsinaiselle hevosharrastukselle ja hevosen kanssa puuhaamiselle. 

Pihatto ei ole tietenkään mikään taivaita avaava paratiisi hevoselle. On toki selvää, että täydellistä lajityypillistä elämää ei millään eläimellä ole, mikäli se elää ihmisen kanssa. Niin koira, kissa kuin hevonen joutuu aina sopeutumaan. Ei silti kannata unohtaa sitä, että se myös pääsee monella tapaa helpommalla, kuin vastaavasti luonnossa. Ihminen on hevoselle käytännöllinen kumppani, mikäli ihminen hoitaa oman osuutensa diilista ja kohtelee eläintä hyvin ja arvokkaasti. Yksi osa eläimen asiallista kohtelua, on järjestää sille kunnollinen, turvallinen ja toimiva talli erilaisia sääilmiöitä vastaan. Loimi - edes tosi hyvä loimi, ei  korvaa kunnollista rakennusta eläimen suojana. 

Ajattelin, että tällä "Nikkaroidaan oma kotipihatto" -sarjalla saisitte erilaisia näkökulmia siitä, millainen ero on karsina- ja pihattotallin hoitamisessa ja arjessa. Lähtökohtana on käytännöllisyys ja turvallisuus tallin arjessa. Jospa siitä löytyisi hyviä lähtökohtia omalle uudelle hevostallille kotipihaan - oli se sitten karsinoihin taikka pihattomalliin pohjautuva tyyli harrastaa. 

Pysytään kuulolla - sarjan ensimmäinen osa tulee ensi viikolla. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevonen, hevosen hyvinvointi, kotipihatto, pieni kotipihatto

Pihatto on yksi tapa harrastaa hevosia

Maanantai 1.2.2021 klo 15:07 - KMA

Pihatto on nostanut profiilia hevosten majoittamisessa myös kotiharrastajien joukossa. Perinteisesti pihatoissa on kasvatettu varsoja ja nuoria hevosia laumassa. Nyttemmin pihattoihin on enenevissä määrin löytänyt tiensä myös "työikäiset ja kuntoiset" hevoset. Pihatossa hevosella on lajitovereita ja se pääsee toteuttamaan eri tavalla vaistojaan, kuin erillisissä tarhoissa ulkoilevat hevoset. Lisäksi on tullut markkinoille erilaisia aktiivipihattoja, missä hevoselle pyritään luomaan eri tavoin optimaaliset olosuhteet. 
Kovin monta kertaa "tavallisen tallaajan kohdalla" olen törmännyt siihen, että pihatto mielletään "helpoksi ja halvaksi" tavaksi pitää hevosia. Toisaalta oletetaan, että pihatoksi kelpaa mikä tahansa vanha lato, kunhan oven eteen laitetaan räsymatto suojaamaan suoralta viimalta. Näin asia ei ole, mikäli homma halutaan hoitaa asiallisesti. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevospihatto, pihattotalli, hevonen pihatossa, pihaton rakentaminen