Hirnu Oy:n blogi

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 2: Hopoti 3

Lauantai 14.1.2023 - KMA


Hopoti-pihatto_Nro_3.png

Hopoti 3 -pihattotalli muodostuu käytännössä kahdesta erillisestä osasta: Karoliinan kotitallista (valimistalli) ja perinteisellä tyylillä elementeistä pystytettävästä pihatto-osuudesta. Pihatto on tässä tapauksessa kotikäyttöön ihan reilun kokoinen. Siinä majoittuu mainiosti 3-4 hevosta - olettaen toki, että ne ovat sopuisa lauma. 

Hopoti3 -pihaton plussana pidän sitä, että pihaton osuuteen on saatu sisällytettyä tuulikaappi. Näin ollen hevoset ovat niin halutessaan, suoralta viimalta suojassa. Pihaton ulko-ovi on liukuovi, joten hevoset saadaan tarvittaessa suljettua pihattohalliin. Hevosen ollessa suljettuna pihattohalliin, toimii tuuliseinä jonkinlaisena puskurina, jonka taakse lauman pohjimmainen pääsee kiertämään, mikäli tiukka tilanne laumassa tulee. Hevoset ovat hevosia - tämäkin asia kannattaa huomioida. 

Hopoti 3 -pihatossa on myös erillinen huone rehuille. Se sijaitsee heti ruokintapaikan vieressä. Itse pidän siitä, että tallihommissa ei tarvitse turhan paljon käyttää askelia turhaan. Jos tontilla tila antaa periksi, niin itse lisäisin vielä rehuhuoneeseen taakse oven, mistä rehut saa kannettua näppärästi säilytystilaansa. Itse käytän rehujen säilytyksessä ihan perinteisiä roska-astioita, koska niihin eivät hiiret ja muut mönkijäiset helpolla pääsee juhlimaan.

Hopoti 3 -pihaton osuus pystytetään tilaajan rakentamalle perustukselle - siis betonilaatalle. Tällaisen pihaton pohjaa hoidetaan yleensä perinteiseen tapaan, eli lannat kerätään päivittäin pois. Tällöin suora lattiavalu on ihan toimiva vaihtoehto, joskin pesua ajatellen tekisin siihen valmiiksi vähän kaatoa viemäriä kohti.

Ns. pihattopatjan kerryttäminen talven aikana on mahdollista, mutta aiotun paljan paksuus on syytä huomioida lattian valamisen yhteydessä. Tasainen lattiavalu on vähän ongelmallinen. Siinä käy niin, että kesällä oven kohdalla on kovin korkea kynnys, jotta keväällä ei talven aikana kertynyt patja valu käytävän puolelle. Noin 30cm kynnyksen kanssa toki vielä pärjää - ellei siitä tarvitse kulkea kottikärryjen kanssa.

Itse tekisin niin, että jättäisin hevosten puolen lattian 15-20cm matalammalle, kuin käytävätilan lattia. Näin säilyy pelivara ja ovet toimii hyvin. Hevosille lämpöinen ja kompostoituva pihattopatja on ilmeisen mieleinen, joskin olkia pitää raaskia lisätä talven aikana riittävästi.  Kesällä on toki edessä sitten pihattohallin tyhjennys, joka on omanlainen operaationsa. Yhden kerran olen pienen pihaton olkipatjan purkanut perinteisellä talikko + kottikärry -menetelmällä... no, jatkossa suosittelen kaikille jotain koneellista apuria. On se vain sen verran raskasta ja aikaa viepää hommaa käsin tehdä.

Pihattoa ei perinteisesti lämmitetä, joskin erilaisia säteilijöitä olen nähnyt pihattojen katossa. Ne pitävät hevosen selkäpuolen lämpöisempänä, mutta eivät lämmitä ilmaa. Minulla on se käsitys, että säteilijät ovat ihan hyvä vaihtoehto pihaton "lämmitykseen" ja hevosten viihtyvyyden lisäämiseen. 

Hopoti 3 -pihatto on ajateltu siten, että tallin osuus on valmistalli, eli se on toimitettu kokonaisena rakennuksena kotipihaan. Siinä on reilut tilat kolmelle hevoselle, sekä varusteille oma lämmin tila. Tämä rakennus voidaan muokata myös siten, että siihen tulee kahdelle hevoselle tilat, sekä reilunkokoinen varustetila (yksi karsina) sekä varustetilan kohdalle vaikkapa vessa tai loimien kuivaamiseen tarkoitettu huone.  

Tallista pääsee suoraan pihaton puolelle, mutta myös suoraan ulos. Tätä pidän kätevänä ominaisuutena arjen sujumisen kannalta. Mikäli hevosten pesutilalle on tarvetta, niin pesupaikan voi rakentaa pihaton käytävätilaan. 

Talliin voidaan yhdistää vielä erillinen heinälato, mikäli sellaiselle on tarvetta.  Lanta-asiat kannattaa aina laittaa kuntoon, kun tallia suunnittelee. Sitä tavaraa tulee ja sen kanssa joutuu säätämään. Mitä helpommin ns. arjen rutiinit saa tallissa toimivaksi, sitä hauskemaa harrastaminen on ja enemmän jää aikaa nimenomaan hevoselle - eikä kiinteistönhoitajan hommille. 

Avainsanat: kotipihatto hevoselle, hevonen pihatossa, pihatto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini