Hirnu Oy:n blogi

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 1 Hopoti 5

Maanantai 28.11.2022 - KMA


Hopoti Valmispihatto - valmis rakennus kotipihaan kuljetettuna

Tämä Hopoti-kotipihatto tuodaan kokonaisena rakennuksena kotipihaasi. Se on siis samantyyppinen rakennusprojektina, kuin valmishevostalli - mutta pihatto. Pinnat, valmiudet  ja kalusteet vastaavat Hirnu-valmistallien mallistoa. Kannattaa myös muistaa, että monia muutoksia voidaan tehdä niin, että rakennus vastaa omia tarpeita mahdollisimman hyvin. Osa muutoksissta on maksuttomia (esim. ikkunoiden ja ovien paikkojen siirtäminen).

Tässä Hopoti-valmispihatossa pidän erityisesti siitä, että tässä on myös hoitotila valmiina. Kovin usein pihattosuunnitelmissa keskitytään makuuhalliin, eli siihen tilaan, mihin hevoset majoittuvat. Harrastuksen kannalta olennaista on kuitenkin ne tilat, missä hevosta hoidetaan. Esimerkiksi kengittäjä arvostaa suunnattomasti tilaa, mikä on ainakin jääkaappilämpötilassa, valaistu hyvin ja pohja on suora. Tällöin myös hevosen kavioiden hoitamiselle - eli kengittäjän ammattitaidon hyödyntämiselle, on optimaaliset olosuhteet. 

Säilytystilat

Toinen asia mistä pidän, on säilytystilat. Tässä mallissa on lämmin, omalla ilmanvaihdoila varustettu varustetila. Se sijaitsee aivan siinä vieressä, missä hevosta on tarkoitus hoitaa ja huoltaa. Varusteet saa säilytettyä kuivassa, lämpimässä tilassa. Niitä ei tarvitse lähteä kuskaamaan toisesta rakennuksesta. Ainakin itse unohdan kuitenkin jonkin remmin - ja lopputuloksena hevonen on väistämättä odottamassa ilman valvontaa, kun minä "äkkiä vain kipaisen". 

Hoitotilassa on riittävästi leveyttä niin, että hevosen saa käännettyä ko. tilassa. Mikäli tarpeen, niin hoitotilasta voidaan rakentaa myös läpikuljettava malli. Kärryjen perään tässä tilassa ei kuitenkaan mahdu hevosta laittamaan. Se homma kannattaa hoitaa ulkona.

Rehu/vesihuone

Tässä Hopotissa on myös tila, mihin on ajateltu johdettavaksi vedet. Sen tilan voi hyödyntää myös WC-tilana. Ihan hyvin tilaan voi asentaa niin kuivikekäymälän, kemiallisen vessan tai oikein kunnon vesikäymälän, mikäli budjetti siihen venyy. Ajatuksena on, että tila on oma erillinen, lämmin tila - tällöin minimoidaan riskit vesijohtojen jäätymisestä. Mikäli tähän tilaan johdetaan vedet, niin siihen tehdään myös viemärille kaivo lattiaan.

Itse olen ajatellut tätä tilaa myös rehujen säilyttämiseen kätevänä. En mielelläni säilytä rehuja samassa tilassa loimien ja valjaiden kanssa, koska rehut houkuttelevat helposti pikkujyrsijöitä. Vaikka hiiret ihania ovatkin, niin siltikin hymy on aika väkinäinen, kun ne ovat tehneet pesän hevosen toppaloimeen. Ja yhtään ainoaa hiirtä en ollut nähnyt - ovelia ovat, mokomat. Usko pois, näin on kertaalleen meillä käynyt. Siis rehut ja varusteet eri tilaan. Näin minä ajattelen. 

Sairaskarsina

Pihaton yhteydessä pitäisi olla tila, mihin hevonen voidaan tarvittaessa eristää laumasta. Eristäminen voi olla väliaikaista esim. eläinlääkärin tarkastusta tai erityisiä hoitotoimenpiteitä ajatellen. 

Monesti hevonen joudutaan lääkitsemään taikka rauhoittamaan vaikkapa haavan ompelua taikka suunhoitoa varten. Hevosen pitäisi pystyä heräilemään rauhoitteesta lämpimässä, omassa rauhassa - eikä se saisi syödä silloin. Eli laumaan sitä ei voi laittaa heräilemään. Siinä voi tulla vahinko. Tässä mielessä hoitokäytävä täyttää ainakin tilapäisesti ns. sairaskarsinan tarpeen. 

Pidempiaikaiseen sairastamiseen kannattaa kuitenkin tehdä jokin muukin suunnitelma - vaikka sopia tällaisesta karsinanvuokrauksen mahdollisuudesta lähitallin kanssa...toki olettaen, että kyse ei ole tarttuvasta taudista. 

Pikkuhopoti_A.png

Pihattohalli

Pihattohalliin mahtuu laskennallisesti 1-3 hevosta. Omistajan vastuulla on harkita, kuinka monta otusta tilaan mahtuu. Huomiota kannattaa kiinnittää kuitenkin siihen, että hevoslauman tulee tulla keskenään toimeen. Harkitse itse, onko lauma sellainen, että ne pystytään lukitsemaan sisälle pihattohalliin ilman, että tulee vahinkoja. Joskus ihmisille on tullut asiassa yllätyksiä. Hevoset ajattelevat omat ystävyyssuhteensa kovin eri tavoin, kuin me ihmiset. 

Minä tykkään, että pihatossa pitäisi olla hevosille kaksi poistumistietä. Syy tähän on lähinnä se, että se lauman pohjimmainen pääsee tarvittaessa karkuun. Ikävin tilanne on silloin, kun alisteisessa asemassa oleva jää nurkkaan jumiin: Se ei pääse karkuun. Yleensä tällaiset tilanteet toki ratkeavat - hevoset eivät ole tyhmiä. Ne näyttävät pahalta, mutta lopulta se on enempi uhoamista. Silti "pussin pohjassa" on riskinsä, enkä suosittele ainakaan tietoisesti tällaisia ongelmapaikkoja tekemään. 

Puhtaanapito

Tällainen valmispihatto sopii lattian puolesta hyvin ns. perinteiseen karsinapohjan tyylillä hoidettavaan pihattoon. Eli päivittäin kuset ja lannat kerätään pois ja kuiviketta tarpeen mukaan tilalle. Kuten karsinatallin lattioita hoidetaan. Periaatteessa tämä sopii toki myös ns. pihattopatjan keräämiseen, mutta en välttämättä suosittele. Tänne tehtyä pihattopatjaa et pysty traktorilla purkamaan, joten käsipelillä se on aivan järkyttävän raskas purkaa. Toisaalta patja nostaa nopeasti pohjan korkeutta, jolloin ainakin tallin perusmallin sisäkorkeus (2,7m) jää aika nopeasti niukaksi. 

Tämä talli - kuten kaikki valmistallit, on varustettu kumilaatta-lattialla. Kun tallin vuosipesun aika on, lattialaatat raahataan tallista ulos ja ne kannattaa pestä vaikka painepesurilla. Lattian alla oleva muovikalvo vaihdetaan ja filmivanerilattia pestään vaikka mopilla ja asianmukaisella pesuaineella - samalla, millä peset tallin seinät. Tässä yhteydessä kannattaa tarkistaa levyjen saumat ja tarvittaessa uusia silikoneja. 

Kun pinnat tallissa on kuivat, puhtaat matot asennetaan takaisin talliin. Kuivikkeet päälle ja taas on hevosilla raikas ja puhdas talli. 


Avainsanat: hopoti, kotipihatto, blogisarja, pihaton rakentaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini