Hirnu Oy:n blogi

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 2: Hopoti 3

Lauantai 14.1.2023 - KMA

Oman kokemukseni mukaan pihatolla on jonkinlainen maine "halpana" tapana majoittaa hevonen kotipihaan. Se on monessa mielessä virheellinen käsitys, mikäli tarkoitus on majoittaa hevonen eläinsuojelulain mukaiseen pihattoon. Vaikka hevonen ei ole varsinaisesti kylmänarka eläin, niin oman maalaisjärjen käyttäminen ei tässäkään asiassa ole pahitteeksi. Viima on ikävä lisä talven kylmyyteen, eikä paraskaan loimi korvaa kunnollisia seiniä ja kattoa pään päällä. 

Kovin usein olen törmännyt keskusteluissa "kyllä ne pärjää" ajatteluun myös tämän asian yhteydessä. Tosiasia kuitenkin on, että pakko niiden on pärjätä. Jos oikein tarkkaan mietit, niin onko hevosella muuta vaihtoehtoa? Se on eläin, joka elää täällä meillä täysin omistajansa ja hoitajansa valintojen mukaisesti. Jos hevonen saisi valita, niin se saattaisi tehdä erilaisia ratkaisuja, kuin mitä omistaja arvaakaan. 

Tässä blogisarjan osassa pohdiskelen meidän Hopoti 3-pihaton plussia ja miinuksia. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotipihatto hevoselle, hevonen pihatossa, pihatto

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 1 Hopoti 5

Maanantai 28.11.2022 - KMA

Pihatto nostetaan esille varsin nopeasti, kun keskustellaan hevosten hyvinvoinnista. Pihatto ei silti tee ihmeitä hevoselle - eikä sovi kaikille hevosille. Tämä on syytä muistaa. Siis sama pätee myös karsinatalliin, eri kokoisiin talleihin jne. Hevonen on eläin ja yksilö. Eri yksilöt reagoivat eri asioihin eri tavoin. Mikä on loistava juttu yhdelle, ei välttämättä ole lainkaan hyvä vaihtoehto toiselle hevoselle.

Tässä sarjan osassa mietitään tällaista pientä kotipihattoa, missä majoittuu 1-3 täysikasvuista hevosta. Se on meillä myynnissä osana Hopoti-mallistoa ja toimitetaan valmiina rakennuksena. Mikäli hommat on ennakoinut valmiiksi, niin periaatteessa hevoset voivat muuttaa jo samana päivänä uuteen talliinsa. Realistisempaa ehkä kuitenkin on, että 2-3 päivää asennuksen jälkeen niin, että mm. aidat, sähköt, maansiirtotyöt ja muut olennaiset asiat on saatu valmiiksi. 

Pikkuhopoti_A.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hopoti, kotipihatto, blogisarja, pihaton rakentaminen

Nikkaroidaanko oma kotipihatto?

Torstai 24.11.2022 - KMA

Luin erittäin kivan ja iloisen jutun hevospihatosta. Kyse oli isosta kokonaisuudesta, missä kasvatettiin nuoria hevosia laumassa. Lähtökohtana kaikessa oli automatisointi ja perustavanlaatuisten hoitotoimenpiteiden yksinkertaistaminen käyttämällä hyväksi tekniikkaa. 

Pidin siitä jutusta. Juttu oli positiivinen ja siinä oli vahvasti näkyvissä  aito tahtotila mahdollistaa hevoselle niin lajityypillinen tapa elää, kuin se ihmisen kaverina on mahdollista. Toisaalta jutussa esitetyssä pihatossa - joka tosin oli iso pihatto, oli järkeviä ajatuksia sen suhteen, että ihan kaikkea hommaa tallissa ei kannata laskea oman hauiksen ja ahkeruuden varaan. Kuten mummoni aina sanoi: "Kannattaa laskea askeleet!". Suunnittelemalla ja ennakoimalla mahdolliset tulevaisuuden muutostarpeet, jää paljon enemmän aikaa varsinaiselle hevosharrastukselle ja hevosen kanssa puuhaamiselle. 

Pihatto ei ole tietenkään mikään taivaita avaava paratiisi hevoselle. On toki selvää, että täydellistä lajityypillistä elämää ei millään eläimellä ole, mikäli se elää ihmisen kanssa. Niin koira, kissa kuin hevonen joutuu aina sopeutumaan. Ei silti kannata unohtaa sitä, että se myös pääsee monella tapaa helpommalla, kuin vastaavasti luonnossa. Ihminen on hevoselle käytännöllinen kumppani, mikäli ihminen hoitaa oman osuutensa diilista ja kohtelee eläintä hyvin ja arvokkaasti. Yksi osa eläimen asiallista kohtelua, on järjestää sille kunnollinen, turvallinen ja toimiva talli erilaisia sääilmiöitä vastaan. Loimi - edes tosi hyvä loimi, ei  korvaa kunnollista rakennusta eläimen suojana. 

Ajattelin, että tällä "Nikkaroidaan oma kotipihatto" -sarjalla saisitte erilaisia näkökulmia siitä, millainen ero on karsina- ja pihattotallin hoitamisessa ja arjessa. Lähtökohtana on käytännöllisyys ja turvallisuus tallin arjessa. Jospa siitä löytyisi hyviä lähtökohtia omalle uudelle hevostallille kotipihaan - oli se sitten karsinoihin taikka pihattomalliin pohjautuva tyyli harrastaa. 

Pysytään kuulolla - sarjan ensimmäinen osa tulee ensi viikolla. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevonen, hevosen hyvinvointi, kotipihatto, pieni kotipihatto