Hirnu Oy:n blogi

Pihatto on yksi tapa harrastaa hevosia

Maanantai 1.2.2021 klo 15.07 - KMA


Pihatto on nostanut profiilia hevosten majoittamisessa myös kotiharrastajien joukossa. Perinteisesti pihatoissa on kasvatettu varsoja ja nuoria hevosia laumassa. Nyttemmin pihattoihin on enenevissä määrin löytänyt tiensä myös "työikäiset ja kuntoiset" hevoset. Pihatossa hevosella on lajitovereita ja se pääsee toteuttamaan eri tavalla vaistojaan, kuin erillisissä tarhoissa ulkoilevat hevoset. Lisäksi on tullut markkinoille erilaisia aktiivipihattoja, missä hevoselle pyritään luomaan eri tavoin optimaaliset olosuhteet. 
Kovin monta kertaa "tavallisen tallaajan kohdalla" olen törmännyt siihen, että pihatto mielletään "helpoksi ja halvaksi" tavaksi pitää hevosia. Toisaalta oletetaan, että pihatoksi kelpaa mikä tahansa vanha lato, kunhan oven eteen laitetaan räsymatto suojaamaan suoralta viimalta. Näin asia ei ole, mikäli homma halutaan hoitaa asiallisesti. 
Ei pihattohevosen pitäminen huoletonta ole
Pihatossa hevosen hoitaminen on erilaista, joskin samalla tavalla vaivalloista kuin karsinatallissa - mikäli hevosen hoitamista vaivalloisena pitää. Mikäli näin on, suosittelen lämpimästi hankkimaan hevoselle paikan täysihoitotallilta. Kotihevonen vaatii aina jonkinlaista vaivautumista kaikenlaisiin ulkohommiin. Mikäli laiskottaa, niin kannattaa selvitellä muita vaihtoehtoja harrastaa.
Hevosharrastusta ei toki kannalta siksi lopettaa, että paskan kärrääminen ei ole se oma juttu. Kannattaa vain organisoida harrastus siten, että siitä saa maksimaalisen ilon elämään. Pihattoon ei hevosta kannata sijoittaa siksi, että aina ei huvita. Hoitaa hevonen pitää sinnekin. Eri tavalla sitä pitää hoitaa, mutta ei siitä hommasta voi vapaapäiviä ottaa.
Toimivat tilat ovat turvalliset
Olennaisia asioita pihaton suunnittelemisessa on riittävän kokoiset tilat mahdollistamaan päivittäiset hoitotoimenpiteet ja äkkitilanteet. Siten tiloissa on syytä huomioida myös tarve sairas- tai lepokarsinalle. Joskus tulee tilanne, että yksi hevonen pitää pystyä erottamaan laumasta. 
Voin myös luvata, että kengittäjän saaminen talvella tallille on olennaisesti helpompaa, kun työtä ei tarvitse tehdä pimeässä pakkasessa. Se on kengittäjälle paitsi mukavuus-, myös turvalllisuuskysymys. 
Riittävät ja oikein sijoitetut poistumisreitit antavat mahdollisuuden lauman alimmalle otukselle hakeutua pihaton suojaan. Hevonen toisaalta ei ole niinkään herkkä kylmälle, mutta tuulta ja tuiverrusta se ei arvosta. Pihaton tarkoitus on antaa suoja nimenomaan viimaa vastaan. 
Rehut ja kuivikkeet on pystyttävä säilyttämään suojassa. Jokainen, joka on kokeillut kuivikkeita kaivaa lumikinoksesta tietää, että edes jonkinlainen katos on kätevä. 
Lämpimät huoltotilat tuovat iloa harrastukseen
Tavallisin "puute" pihattojen yhteydessä on eläinten hoitoon ja ihmisten viihtyvyyteen tarkoitettujen tilojen niukkuus tai jopa täydellinen puuttuminen. Niihin kannattaa ja pitäisikin panostaa, mikäli pihattoa suunnittelee.  Vaatimus ei ole mahdoton. Pikemminkin järkevä. Jo pelkästään valjaat tarvitsevat lämpimän ja kuivan tilan, jotta ne säilyvät kunnossa. Eikä niitä loimia ole kiva kuivata ihmisasunnossa - ei hevosen hiki niin ihanalle haise. Vaikka hevoset kuinka kivoja ovat, niin joku raja siinäkin pitää olla. 
Lämmin hoito- ja huoltotila on panostamista omaan harrastukseen. Hevosen harjaaminen, valjastaminen ja hoitaminen on hauskempaa, kun puitteet on kunnossa. Onnistuu nämä asiat myös lumihangessa kahlaten ja näpit jäässä, mutta jos saisit valita - kumman ottaisit, jos saisi todella valita vapaasti. Varsinkin yritystoimintaa suunnittelevan kannattaa pohtia hyviin sosiaalisiin tiloihin sijoittamisen tärkeyttä.
Vinkkejä pihattoa suunnitteleville
Pihatto on siis eläinrakennus jolla on omat lähtökohdat niin rakentamisen, eläimen hyvinvoinnin kuin turvallisuuden suhteen. Kovin monta kertaa vaikuttaa kuitenkin siltä, että perheen auto paremmin hoivassa ja suojassa lämpimässä tallissaan, kuin elävä ja tunteva eläin. On syytä muistaa, että mikään loimi ei korvaa asiallista tallirakennusta. 
Keräsin jonkinlaisen vinkki- ja tietolaarin pihattoa suunnitteleville. Näillä eväillä olet jo aika pitkälla suunnitellessasi juuri sopivan pihaton teidän pihaan. 

Avainsanat: pihatto, hevospihatto, pihattotalli, hevonen pihatossa, pihaton rakentaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini