Hirnu Oy:n blogi

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14.55 - KMA

Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 17:  KÄYTÄVÄTILAT

Keskiviikko 11.4.2018 klo 20.09 - KMA

Käytävätila - mitä sillä oikeastaan tallissa tekee? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä asiaa? 

Todellisuudessa käytävätila on Suomen sääolosuhteissa varsin pakollinen juttu. Käytävälle voi kätevästi - ja paloviranomaisten painajaiseksi, säilöä kaikenlaista pientä suojaan talven tuiskulta. 

Toisaalta käytävätilan myötä saadaan suojaisaa ja riittävän valoisaa hoitotilaa talliin. Vaikka moni tallinrakentaja suunnitteluvaiheessa haaveilee  vesiboxista ja erillisestä hoitotilasta talliinsa, joutuu moni siitä luopumaan. Käytännössä käytävätila on siten se tila, missä hoitotoimenpiteet suoritetaan. 

Tallin käytävätilalle on olemassa omat mittansa. Kuten monesti aikaisemminkin olen todennut, mittoihin ei kannata järkähtämättä tuijottaa. Mitat ovat minimi-mittoja. Siis pienimpiä mahdollisia mittoja, mitä luvallisesti saa toteuttaa. Minimi ei ole "pakko olla näin"-mitta, vaan minimin saa toki ylittää. Paremman saa tehdä, kuin mikä on ihan pakko - eikö totta? Miksi et itsellesi tekisi hyvää ja toimivaa? 

Käytävän kohdalla suosittelisin, että 220cm leväää käytävätilaa ei rakentaisi kukaan. Se on yksinkertaisesti käytännön tallielämässä ihan älyttömän kapea. Siinä tulee piilopaikoista puute, mikäli hevonen hermostuu jonkin tilanteen takia. Käytävät ovat vain harvoin täysin tyhjiä - mikä tietenkään ei lisää turvallisuutta. Monet hevosenomistajat tykkäävät ripustaa karsinan oveen joskus varsin massiivisenkin vuoren erilaisia huopia ja loimia - kätevästi siihen hevosen lähelle. Nämä säilytettävät asiat kuitenkin vievät sitä kallisarvoista käytävätilaa kapeammaksi. 

Itse sanoisin, että 300cm leveä käytävätila on hyvä. Siinä mahtuu hyvin hoitamaan kengittämisen, siinä mahtuu hyvin ohittamaan hevosen suhteellisen turvallisen matkan päästä, siinä mahtuu hyvin kääntämään hevosen käytävällä. Ja leveässä käytävätilassa on varaa pitää sitten (paloviranomaisten vastusteluista huolimatta) jonkinlaista loimivarastoa siinä karsinan ovessa. 

Kun kerran rakentaa, niin miksi ei tekisi toimivaa ja käytännöllistä? Joten vältä se moka, että säästäisit leveydestä käytäväneliöitä tallia suunnitellessa. Vaikka se pahalta tuntuukin kustannuspuolta ajatellessa, niin ajattele käytännön ja turvallisuuden kannalta. Sijoita myös käytävätilaan niin, että se on riittävän leveä. 

1 kommentti . Avainsanat: karsina, tallin rakentaminen, oma hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 14: TALLIN ULKO-OVI

Lauantai 29.7.2017 - KMA

Olen monesti ihmetellyt, että muuten fiksusti rakennetuissa talleissa on joku ihmeellinen filmivanerista itse kyhätty ulko-ovi. Miksi ihmeessä? Jos käyttää 50 000 euroa talliin, niin eikö siihen olisi kannattanut vielä se yksi tonni käyttää kunnon oveen? Ovi on kuitenkin käytössä koko ajan. Miksi säästää sellaisesta, mikä käytössä hankaloittaa elämää? 

Hevostallin ulko-oven pitää olla jo säädösten perustella varsin iso. Leveyttä - siis sitä kohtaa mistä ovessa pääsee kulkemaan, pitäisi olla 150cm. On toki hauskaa, että hevonen pääsee 120cm leveästä karsinan ovesta kulkemaan hyvin, mutta ulko-oven pitää olla 30cm leveämpi. Lieneekö tässä syynä paloturvallisuus vai käytännön järki?

Kyllähän iso ovi käytännön elämässä on ihan hyvä ratkaisu. Korkeutta ovella pitäisi olla 220cm. Tosin ostin kerran ruunan, joka oli 180cm korkea. Se asui hienossa, vanhaan kivirakennukseen tehdyssä tallissa, minkä ulko-ovi oli 180cm korkea. Oli ruuna oppinut sillä kohdalla "kyykäämään". Itse asiassa se pitkään meillä "kyykkäsi" aina ulko-oven kohdalla - vaikka korkeutta oli kuinka! Se oli kyllä hauska tapa. 

Kokemattoman rakennustarvikkeiden hankkijan erottaa siitä, että he yleensä olettavat asioiden olevan "tuotepaketteja". Usein tuotekuva myös tukee tätä käsitystä. Eli ovessa on karmit, saranointi, helat jne. Näin ei välttämättä ole myytävän tuotteen suhteen. Mikäli ovi on olennaisesti edullisempi kuin vastaava tuote, siinä on jostakin asiasta säästetty tai jotain puuttuu. Useimmat asiat eivät nimittäin ole "tuotepaketteja". Kannattaa siksi tietää mistä tuotteen edullisuus johtuu, niin voi tuon säästön hyödyntää. Voihan se olla, että on esim. helat valmiina - miksi ei siis käyttäisi kierrätysmateriaalia? Se on ihan fiksu säästö.

Oven ostaessa tulee monenlaista mittaa vastaan. Tässä moni ensikertalainen ovien ostaja menee vipuun: Ole tarkkana, puhutaanko ovea kaupatessa oven karmien ulkomitoista, vai oviaukon mitoista. Siinä on helposti ainakin 10cm heitto. Toisaalta osa kauppiaista myy oven ja karmin erikseen. On lienee ymmärrettävää, että pelkällä ovella ei tee mitään, jos ei ole paikkaa mihin sen ripustaisi - eli se karmi. 

Jotta välttäisit perusmokat, niin tarkista ovea tilatessa: 

  • Mikä on käyntiaukon koko, jotta saat määräysten mukaisen oven eikä lopputarkastuksessa tule sanomista.
  • Mikä on karmin ulkomitta, jotta timpuri osaa jättää oikeankokoisen aukon seinään.
  • Onko ovi saranoitu valmiiksi? Tämä on yksi jännä kohta, missä saadaan oven hinta näyttämään edulliselta... ;) 
  • Onko ovessa mukana helat, eli kahva ja lukitus - tämän puuttumista ei moni huomaa ja hinta on monta kymppiä halvempi... kunnes joudut joka tapauksessa hankkimaan lukituksen oveen. 
  • Onko ovi lämpöeristetty? Ovia myydään myös eristämättömänä. 
  • Varmista, miten oven karmi on tarkoitettu kiinnitettäväksi rakennukseen. 

Tallin ulko-ovi on tosiasiassa melko iso kapistus. Ja painava. Kun ovilehti on 150cm leveä ja 220cm korkea, siihen tuuli ottaa napakasti. Siksi ehdottomasti näin kookkaaseen oveen kannattaa valita malli, missä on valmistajan oma tuulihaka + oven auki-lukitusmekanismi valmiina. Mikäli mekanismi pettää, niin siitä voi reklamoida. Omissa virityksissä voi vain katsoa peiliin.

150ovi.jpg

Oven tuulihaan tulee olla lukittuva, eli ovi jää jököttämään tukevasti auki-asentoon. Hevoset tai ihmiset eivät keskimäärin tykkää siitä, että ovi paiskautuu kiinni ja siellä sitä sitten ollaan välissä - kuin elävä ihmis/polle-hampurilainen ilman kasviksia. Siinä voi käydä huonosti, usko pois.

Oven auki-lukitus tulee olla helppo vapauttaa niin, että hevonen on toisessa kädessä kiinni. Kovin monimutkainen viritys ei siten passaa. Näin ollen en tykkää siitä, että ovi laitetaan rakennuksen seinään kiinni. Tämä viritys toimii hyvin ihmisille tarkoitettujen talojen ovissa, mutta hevostallissa se on epäkäytännöllinen. Sitä lukitusta on ikävä kiertää avaamassa hevosen kanssa.

Oven alareunassa suosin ovea, missä on jonkinlainen kumilaaha alhaalla. Näin oven alareunaan jää riittävästi käyntivaraa, pienet "kokkareet" eivät haittaa oven kulkua ja lisäksi ovi on alareunasta tiivis. 

Muistakaa siis heti talliprojektin alkuvaiheessa budjetoida myös se tonni siihen oveen. Ja oltaa tarkkana, mitä tilaatte. Meiltä saa myös ovia, mutta ne on valmiiksi kiinnitettynä Duo-Valmistalliin - sekin toki myydään oven mukana. Mikäli pelkästään ovi kiinnostaa, niin niitä kannataa tiedustella Illis:ltä. Suosittelen. Toimiva - mehän ei Hirnussa huonoa tuotetta käyttöön otettaisi. 

1 kommentti . Avainsanat: tallin ovi, hevostallin rakentaminen, ulko-ovi hevostalliin

Jos minä rakentaisin ISON hevostallin, niin...

Sunnuntai 28.5.2017 - KMA

Olen nyt toukokuun aikana käynyt aika monessa ns. isossa tallissa. Näissä minua on aina hämmästyttänyt se, miten ahkeria tallissa hevosiaan asuttavat ihmiset ovat. Tallissa saattaa olla esim. 20 hevospaikkaa kauniisti rivissä ja käytävä perinteisesti keskellä. Tallin varustetilat on sijoitettu tallin toiseen päätyyn. Äärimmäisenä asuvan hevosen omistajaa ei voi moittia laiskuudesta: Pelkästään satulan noutaminen varustehuoneesta tietää noin 80 metrin mutkaa. (10 karsinaa a'3 metriä + käytävä + varustehuoheessa kuljettu matka ja tämä edestakaisin).

Vielä kukaan ei ole minulle selittänyt sitä, miksi varustehuone ei voisi olla "puolivälissä" karsinarivistöä. Tai miksi yleensäkin isot hevostallit rakennetaan valtaviksi halleiksi. Missä on paloturvallisuus? Käyttäjämukavuus? Käyttökustannusten hallinta?

Lähinnä selitys on ollut, että " se oli niissä kuvissa näin" ja "näin kai se yleensä on". Onko sen pakko olla? 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: tallin suunnittelu, oma hevostalli, tallin rakentaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 12: SÄHKÖT JA NIIDEN SUUNNITTELU

Sunnuntai 5.3.2017 klo 16.42 - KMA

Äkkinäinen rakentaja ei monestikaan suunnitelmissaan pääse huonejärjestystä pidemmälle. Tai no, tallista jos puhutaan, niin karsinaelementtejä pidemmälle. Ennen kuin on karsinaelementtien valitsemisen aika, pitää tehdä aika monta muuta olennaisempaa päätöstä. Yksi tällainen päätös on tallin sähköt.

Sähkösuunnitteluun puutun nyt siksi, että jostain kumman syystä tämä aika lailla "itsestään selvyys" näyttää unohtuvan innokkailta rakentajilta. Lopputulemana käy niin, että sähköt joudutaan vetämään talliin pintavetona ja enempi suunnittelematta - tai annetaan sähköasentajalle vapaat kädet toteuttaa itseään mahdollisimman pienellä budjetilla tietenkin. Tämän olen muuten kuullut erään sähköasentajan suusta - ei ole oma keksintö tai johtopäätös. Mistäpä se sähköasentaja tietää, millaisia tarpeita tallin käyttäjällä sähköjen suhteen on? Lähellekään kaikilla sähköasentajilla ei nimittäin ole hevosia. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen, hirnu, sähköt

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 11: KARSINAELEMENTIT

Keskiviikko 8.2.2017 klo 19.45 - KMA

On toki väärin aloittaa juttu toteamalla itsestään selvä asiä - mutta monelle hevoselleen torppaa rakentava ei sitä kuitenkaan tule ajatelleeksi. Joten: hevonen on iso eläin, jolla ei kestä edes norsun nahasta tehty persaus. Se vain on niin. Hevosella on voimaa järkyttävä määrä, massaa reilusti ja yllättävän paljon älliä umpiluuhun asennettuna. Älä pidä tätä eläintä tyhmänä - tulet yllättymään. 

Karsinaelementeissä moni tallinrakentaja yrittää säästää. Se on toki enemmän, kuin ymmärrettävää. Kunnolliset karsinaelementit maksavat helposti 500 euroa/seinä ja rahti vielä päälle. Eikä tähän hintaan tarvitse edes valita kauniisti kaarrettuja ja erityisesti muotoiltuja erikoisuuksia. Riittää, että valitset kunnolliset ja asialliset kamppeet. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: karsinaelementti, hevostalli, hevostallin rakentaminen, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 8: VANHAN VÄRKIN VÄRKKÄÄMISEN ONGELMIA

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12.50 - KMA

Tätä aihetta on aika moni minulta nyt toivonut: Mitä vanhan rakennuksen muuttamisessa hevostalliksi kannattaa miettiä. Tästä voin todellakin sanoa, että kirjoitan nimimerkillä "kokemusta on" ihan käytännössä. Meidän oma hevostalli on tuunattu vanhasta 60-luvun omakotitalosta. Pihatto - joka ei enää ole hevosten käytössä, on tehty vanhasta kylmästä heinäladosta. 

Joten - kyllä niistä talleja saa aikaiseksi. Se, tuleeko se halvemmaksi, on eri juttu. Mutta pihapiirin kannalta voi olla enemmän silmää miellyttävää tuunata vanha rakennus, kuin rakentaa uusi.

Olen joskus ihmetellyt, miten vähän ihmiset kysyvät mahdollisuutta muokata rakennus ulkoiselta olemukseltaan sopimaan vanhaan pihapiiriin. Tämä mahdollisuus on meilläkin ollut aina olemassa, mutta vain pari kertaa sitä on käytetty.

Isommat - yli 5 hevosen tallirakennukset ovat aika massiivisia rakennuksia ja ne on tehty enemmän "tallialue-tyyliin" kuin kotipihan koristeeksi. Tallirakennuksen massiivisuutta voi piilottaa esim. ulkovuorta muuttamalla ja rakennusta ajatella osana pihapiiriä.

Jo tuotteena "valmiiseen" valmistallinkin saa meiltä vaikka hirsipaneelilla, mikäli muu piha on hirttä täynnä, suosittelen sitä vaihtoehtoa lämpimästi. Rakennus kuitenkin pistetään pystyyn vuosikymmeniksi, joten pitäähän sen silmää miellyttää, eikö?  

Mutta palataan vanhan tuunaamiseen... 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: rakennuksen muuttaminen hevostalliksi, tuunaa hevostallia, hevostallin rakentaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 7: MALTA TEHDÄ VALMIIKSI

Sunnuntai 11.12.2016 klo 12.57 - KMA

Kenelläpä ei olisi kiire rakennusprojektin loppuvaiheessa? Hoputtajana voi olla sää - talvi tai syysmyrskyt painaa päälle, tai yksinkertaisesti raha. Pari hevosta täysihoitotallissa... no, sillä summalla lyhentää omaa tallilainaa jo mukavasti, vaikka siitä vähentäisi hevosen elättämisen kustannukset. 

Kannattaa kuitenkin malttaa tehdä rakennus kokonaan valmiiksi, ennen kuin hevoset muutetaan uuteen kotiinsa. Rakentamien on siksi ärsyttävää hommaa, että elementtiprojekteissa aluksi se näyttäisi edistyvän hurjaa vauhtia. Tulee lattiaa, seinää ja kattoa - kaikki viikon sisällä. Sitä oikein hurmaantuu siitä, miten nopeasti kaikki tapahtuu! Ja sitten se homma tuntuu tyssäävän, kuin seinään. Mitään konkreettista "isoa" ei tapahtu. Mutta rakennusprojektit ovat sellaisia. 

Malttia tarvitaan. Ei riitä, että tallissa on lattia, seinät ja katto. Tarvitaan paljon muitakin rakenteita, jotta rakennuksesta saadaan toimiva kokonaisuus. Nämä pienemmät jutut ovat hitaita tehdä, eivät näy niin paljoa - mutta ensisijaisen tärkeitä, jotta rakennus toimii oikein. Joten älä vielä irtisano tallipaikkaa tai sovi uuden hevosen ostamisesta, vaikka tallissa asennetaankin kattopeltejä paikoilleen. Ei se vielä ole valmis. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen,

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 6: HEVOSTALLIN LÄMMITTÄMINEN 

Torstai 24.11.2016 - KMA

Hevostallin ja yleensäkin eläinsuojien lämpimänä pitäminen on perusasioita tallin suunnittelussa. Ei talli-ilman "lämmin" tarvitse olla, mutta sen verran ainakin, että vesi ei kupissa jäädy. Sellainen 3-8 astetta plussaa on lienee ihan sopiva. Silloin ei kovillakaan pakkasilla ulkoilman ja tallin sisäilman lämpötilaero tule liian hurjaksi. Eli sellainen "jääkaappilämpötila" on aika passeli. 

Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi niin monet rakentajat ajattelevat hevostallin lämpenevän ja pysyvän lämpimänä ilman minkäänlaista lämmönlähdettä. Eihän kukaan taloaankaan rakenna ilman, että siihen jokin lämmitysjärjestämä suunnitellaan. Miksi eläinsuoja olisi yhtään sen ihmeellisempi asia?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, lämmitin, tallin rakentaminen, tallin lämmittäminen talviaikaan, hevostallin eristys

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 5: KARSINAN IKKUNAT

Lauantai 12.11.2016 - KMA

Luonnonvalo on parasta valoa monelle asialle - niin myös hevoselle. Eikä se ihmisellekään pahaa tee. Luonnonvalon parasta antia on se, että se tulee "kaikkialta". Se ei  yleensä muodosta voimakkaita, liikkuvia varjoja verrattuna esim. halogeenivaloon tai moneen muuhun, tehokkaaseen keinovaloon. Jotkut hevoset pelkäävät halogeenin aiheuttamia jyrkkiä varjoja.

Ja mikä luonnonvalossa on parasta, se on edullista - eikä sitä (ainakaan vielä) edes veroteta. 

Luonnonvaloa kuitenkin hyödynnetään tallirakentamisessa hämmästyttävän vähän. Mieluummin sijoitetaan valaisimiin, kuin ikkunoihin. Miksi näin? 

Kokonaisuus unohtunut ikkunoiden sijoittelussa?

Hevostallin rakentajan kannattaa huomioida ikkunat jo rakennusvaiheessa.

Tavallinen kuvio on nimittäin se, että tilataan jokin "vakiopaketti" elementtivalmistajalta. Vakiopaketti siksi, että se on edullisin vaihtoehto. Näin ollen elementeissä on ikkunat määritelty helpoimman rakennustavan  mukaan, eikä rakennuksen käytännöllisyyden mukaan. 

Tallirakennus on yleensä iso halli, mihin tilataan karsinaelementit  toiselta valmistajalta - suhteuttamatta kalusteita nyt ollenkaan ikkunoiden sijaintiin. Lopputulema on hassu - toki ei käyttökelvoton, mutta hassu. 

Kyse toki on pienestä kosmeettisesta jutusta, mutta se vain antaa oikeasti jotenkin amatöörimäisen vaikutelman rakennuksesta, mikäli karsinan pystytolppa asettuu ikkunan päälle. Olisiko kannattanut vähän tarkemmin mitata ja suunnitella? Tähän ei tarvita asiantuntijoita (ainakaan ei kannata maksaa sellaiselle), vaan ihan tervettä maalaisjärkeä ja mittanauha.

Muutenkin suosittelisin aina rakennettaessa miettimään myös sitä puolta, että rakennuksesta tai maapaikasta yleenskin voi joutua myös luopumaan. Sinulle ehkä passaa, että rakennus on tehty vähän niin ja näin. Entäpä, jos tulee tilanne, että rakennus pitää saada myytyä - ja kaikki yleensä haluavat hyvän hinnan elämäntyöstään. Sitäkin kannattaa ajatella, ettei "ihan hyvä rakennus" ole myyntitilanteessa koko tilan hintaa alas painava hökötys.

Elämästä kun ei koskaan tiedä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, ikkunat hevostalliin, kalterit hevostallissa

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 2: KARSINOIDEN SEINÄPINNAT

Perjantai 21.10.2016 klo 14.33 - KMA

Viime viikolla kirjoitin ovien lukituksesta. Tällä viikolla ajattelin kirjoitta asiasta asiaa karsinoiden seinistä ja yleensäkin työn suunnittelusta (tai suunnittelun puutteesta). 

Materiaaleista tulen toki kirjoittamaan jatkossakin. Tämä on vain keskustelun avaus. Monesti niukka ilmanvaihto ei olekaan tallin todellinen ongelma, vaan vääränlaiset materiaalit pinnoilla. Mikäli tallin lattia on läpikustua lankkua, niin haiseehan se. Varsinkin, kun lattian läpi on kusi valunut maaperään muutaman vuoden ajan. Ei se kusi sieltä mihinkään katoa. Hevosesi asuu tuolloin tunkion päällä. Haluaisitko itse nukkua tunkion kaasuissa? Ei siinä enää ikkunoiden auki pitäminen auta. On syynsä, että rakennusmääräysten mukaan kusi ei saa lattian läpi valua. Se on määräys, joka on olemassa hevosesi parhaaksi. 

... jatkuu seuraavalla sivulla...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, seinävaneri hevostalliin, lankkulattia hevostallissa