Hirnu Oy:n blogi

Jos minä rakentaisin ISON hevostallin, niin...

Sunnuntai 28.5.2017 - KMA


En ymmärrä, miksi valita se vaihtoehto, mikä "yleensä on" tai "aina ennenkin". Varsinkin, mikäli olet huomannut, että se vaihtoehto on aika työläs? Toki olen myös huomannut, että tallinomistajan oma hevonen yleensä seisoo aika lailla varustetilan vieressä. Uusi asiakas löytää karsinapaikan mahdollisimman kaukaa varustetiloista. Hmmm....

Hirnun Duo-valmistalleissa tätä ongelmaa ei toki ole - talli on niin pienikokoinen, että kaikki on varmasti lähellä :) 

Jos minä olisin rakentamassa isoa tallia, niin ehdottomasti osastoisin tallin pienempiin pätkiin.  Esimerkiksi 4-5 hevosen "osasto" omalla varuste/varasto/rehutilalla ja osastojen väliin paloseinä ja palo-ovi. Mielellään rakentaisin niin, että "osastolta" on oma poistumistie. 

Miksikö? No, ihan käytännön syistä.

1) Kaikki hevosen tarvikkeet ovat sen lähettyvillä. Minun ei tarvitsisi jättää hevosta odottelemaan, että haen suitset ja satulan - pääsen hevosen luokse ja edelleen huomaan, että jotain uupuu. Jätän kamppeet siihen jä lähden etsimään puuttuvaa rensseliä. 

2) Paloturvallisuus on talleissa aika olennainen juttu. Hevosen keuhkot ovat hyvin arat kaikenlaisilla ylimääräisille kaasuille. Jos talli "osastoidaan" ja jossain päin tallia sattuu niin ikävästi, että syttyy tulipalo tai käryää pahasti (se käry ja häkä on pahasta myös), niin pelastajille jää peliaikaa saada mahdollisimman monta eläintä turvaan rakennuksesta. Osastoionti rajaa ongelmapaikan ja hidastaa palon etenemistä. Toki on tärkeää, että palo-ovet ovat kiinni. 

3) Lämmön takia. Isoissa "halli-talleissa" ovi avataan - ja koko tallin läpi pyyhkii viima. Siinä on vesikupit ja pesupaikat tiukoilla. Lisäksi tällaisen valtavan hallin lämmittäminen tasaisesti ei ole ihan ongelmatonta. 

4) Pesupaikan tekisin ihan omaan "osastoonsa" niin, että sillä on rehellisesti oma huone, oma ovi, oma ilmanvaihtonsa ja ennen kaikkea oma poistoilmasta huolehtiva järjestelmä. Näin vesipaikan höyryt ja lotraaminen eivät turhaan kuormittaisi entuudestaan jo potentiaalisen ylikosteaa talli-ilmaa. 

5) Osastoinnilla voi monipuolistaa tarjontaa eri asiakasryhmille. Tämä rakentamistapa antaisi talli-yrittäjälle mahdollisuuden "pitää talli kiinni" tai vuokrata "koko osasto" jollekin valmentajalle tai kaveriporukalle. Olisihan se monipuolisempaa bisnestä, kuin "hallista narulla erottaminen". 

6) Osastoinnilla voi hallita käyttökustannuksia. Jos asiakkaita ei ole, niin laitetaan jokin "osasto" kiinni ja lämmöt ym. minimiiin - siis säästetään kuluja. Näin ei muille maksaville vuokralaisille jää riesaksi maksaa koko "hallin" kustannuksia, jos paikkoja on tyhjänä. Talviaikaan tyhjät hevospaikat tarkoittavat suurempia lämmityskustannuksia. 

7) Rakentamisvaiheessa päästään maltilliseen malliin. Talli voitaisiin rakentaakin "osastoittain". Miksi rakentaa heti riskillä 60 paikkainen talli ja jännätä, josko asiakkaita riittää?  Jospa rakentaisi aluksi vain yhden "osaston" ja huomioisi seuraavan rakentamisen mahdollisuuden jo tässä vaiheessa?

Bisneksen kasvattaminen maltilla ja asiakasmäärien kasvun suhteen säästää yrittäjää (osaa arvioida oman jaksamisensa!!) - ja pankinjohtajakin on myötämielisempi projektille.

8) Pienestä on helpompi päästä eroon. Jos talli ei ole mikään mahdottoman iso kompleksi ja tuleekin mieleen tehdä jotain muuta tässä elämässä, on pienemmästä yksiköstä helpompi päästä eroon. Ei siksi, etteikö ostajia tallille olisi. Lähinnä siksi, etteivät ostajat saa rahoitusta järjestymään ison tallin ostoon. Harva pankinjohtaja uskaltaa antaa miljoonalainoja hevosbisneksen varaan täysin tuntemattomalle - toki innokkaalle, yrittäjälle.

Ja elämässä tulee aikoja, jolloin tulee "tämä on nähty" -fiilis. Nyt jotain muuta! Miksi laittaa itseään kiinni enempää, kuin on tarpeellista?

Sama "joustoa elämään" -aihe toistuu meidän Duo-valmistalleissakin - jos kyllästyt hevosteluun ja talli jää tyhjäksi, niin myy toki talli pois! Se on rahan arvoinen sijoitus ja sen voi myydä. Ei se ole missään kiinni! Talli lähtee hiab-auton kyytiin ja häipyy auringonlaskuun uuden omistajan mukana. Ja sinulla on rahaa aloitta joku uusi harrastus tai vaikka painua Thaimaaseen lomalle. Kunnon rakennuksella on kunnollinen jälleenmyyntiarvo - se kannattaa muistaa!

Itse en ole tallia itselleni nyt rakentamassa. Viidestä paikasta vain kolme on täynnä tälläkin hetkellä - ja hevosmäärä riittänee meille Hirnussa hyvin. 

Tämä siis JOS MINÄ rakentaisin ison tallin. Näin minä tallin suunnittelisin - ja voisin kyllä myydä tämäntyyppisellä sisustuksella rakennetun tallin sinullekin.

Miltä kuulostaisi?

Avainsanat: tallin suunnittelu, oma hevostalli, tallin rakentaminen


Kommentit

15.9.2020 14.39  Tuula

Tuo paloturvallisuus on kyllä ehdottoman tärkeää. Liian usein olen lukenut lehdistä tallipaloista. Itsekin olen käynyt naapuritallilla ratsastamassa ja siellä ainakin on asennettu palo-ovet juurikin niin, että talli on osastoitu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini