Hirnu Oy:n blogi

Hevostallin oven eristäminen talvella

Tiistai 5.11.2024 - KMA

Hevostalli tarvitsee isohkon oven. Kyllä hevonen toki mahtuu vaikkapa metrin levyisestä ovesta, mutta valjastetun hevosen kanssa voi alkaa omistajaa harmittamaan. Satula on kallis väline ja se saattaa kolhiintua pahastikin takertuessaan ovenpieliin. Toisaalta iso ovi on turvallisempi myös taluttajan kannalta. Siinä on tilaa väistää, mikäli ongelmia tulee. Vaikka oma hevonen on kiva ja turvallinen, niin äkkitilanteita tulee ja niihin kannattaa varautua. Meidän Duo-hevostalleissa käytetään perusmallina ovea, jonka käyntiaukon leveys on 150cm ja korkeus 220cm. Lisäksi ovessa on tukeva tuulihaka, joka lukitsee oven auki-asentoon. Näin tuuli ei pääse paiskomaan isoa ovea. Lisätilauksena meiltä saa toki isommankin oven - se ei ole ongelma. 

Pienen oven käyttöä perustellaan usein sillä, että tallin lämpö laskee talvella. Onhan se selvää, että seinässä oleva 150x220 kokoinen aukko vaihtaa varsinkin pienen tallin sisäilman varsin nopeasti kovin kylmäksi. Asiaan on kuitenkin olemassa myös vaihtoehto, jota meillä on omassa tallissa useita vuosia käytetty ja hyväksi todettu: Oviverho. Koska tämä on todettu todella hyväksi, niin vuoden 2024 hevostalleissa tällainen oviverho on vakiovarusteena mukana.

Kuva on meidän kotitallista, ei Duo-valmistallista. 

oviverho_IMG_7549.jpg

Oviverhon rakentaminen

Tällainen oviverho voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa liuskat kiinni vaikka lautaan ja kiinnittää lauta sitten oven päälle. Se on sellainen "ikuinen", mutta ihan toimiva ratkaisu. Siinä muutaman kympin säästää rahaa. 

Toinen, mielestäni arjessa käytännöllisempi keino on kiinnittää liuskat kiskoon. Näin liuskoja voi siirrellä ja ottaa kesäksi pois. Hevosen totuttaminen liuskoihin on myös helpompaa, kun liuskoja pystyy lisäämään ja vähentämään. Itse olen aloittanut totuttamisen "kaventamalla" oviaukkoa liuskoja lisäämällä. Vähitellen ovi "kapenee" ja liuskat ovat noin 5 cm väleillä oviaukossa. Siitä on helppo kulkea. Kun hevonen on ok uuden jutun kanssa, laitan 30cm leveät liuskat siten, että ne lomittuvat noin 5 cm toistensa päälle. Hevonen oppii varsin nopeasti kulkemaan näiden läpi. 

Oviverhot kiinnitetään kiskoon. Verhon osat on siirreltävissä hyvin helposti. Näin ollen sopivan "säädön" hakeminen on helppoa. Toisaalta hevosen totuttaminen oven läpi kulkemiseen on yksinkertaisempaa, kuin kiinteässä oviverhossa. 

oviverhon_kisko_IMG_7554.jpg

Miksi tämä toimii?

Oviliuskojen idea on se, että ne blokkaavat ovesta tulevan kylmän ilman oven ja verhon väliin. On yllättävää, miten hyvin ne sen tekevät. Viima ei käy talliin, eikä tallista karkaa lämmin ilma pois. Ovesta kuljettaessa liuskaovi on auki vain sen verran,  minkä hevonen verhoja liikuttaa. Se on olennaisesti vähemmän, kuin apposen ammollaan oleva tallin ovi. 

Tallissa pitäisi kuitenkin olla 5-8 asteen lämpötila myös talvella. Näin ollen jonkinlainen lämmityslaite on aina tarpeen. Tavallisin vaihtoehto taitaa olla sähköpatteri tai nykyään ilmalämpöpumppu - jolla voi kesäaikaan myös viilentää tallia. Hevosten ollessa poissa tallista, lämmityslaite myös kuivattaa talli-ilmaa ja pintoja. Lämmitys maksaa, joten liuskaverhoon sijoittaminen säästää pitkällä tähtäimellä selvää rahaa. 

ovikisko_IMG_7551.jpg

Oviverhon liuskat ovat tukevasti kiinni kiskossa. Ihmettelen, mikäli joku sen irti saa. Osien sinkitys tekee osista pitkäikäisiä. 

Mistä näitä liuskoja ja kiskoja  sitten saa? Yksi vaihtoehto on ostaa osat esimerkiksi Hankkialta. Siinä joutuu jonkin verran itse askartelemaan, kun kiinnittelee pidikkeitä ja leikkelee liuskoja. Toinen vaihtoehto on ostaa osat meiltä valmiiksi pidikkeisiin kiinnitettynä ja liuskat leikattuna, jolloin askartelu rajoittuu kiskon kiinnittämiseen tallin oven päälle.

Itse tykkään käyttää 30cm leveitä 2,5mm paksuja liuskoja, joskin 20cm leveät liuskat olisivat keveämpiä. Kannattaa miettiä, mikä itselle on sopiva ratkaisu. Oven painoa ja eristävyyttä voi säädellä sillä, miten paljon verhoa limittää. Itse limitän sen 5 cm, mikä meille toimii hyivin. Jottkut eivät limitä verhoja ollenkaan, mikä on kevyt ratkaisu, joskin ei lämmöneristyksen kannalta ihan niin hyvä. Ovikisko mahdollistaa sen, että itselle sopivaa ratkaisua voi kokeilla käytännössä. 

Säästeliään tallinomistajan vaihtoehto on pressu

Jos ei halua heti alkaa liuskaovia hankkimaan, niin vaikkapa pressun virittäminen oven eteen talvipakkasilla toimii myös ihan hyvin. Se eristää oven kohdan varsin hyvin. Hevosten kulkiessa ovesta se pitää toki poistaa, mutta eristystä tarvitaan myös muina aikoina. Oven lämpöeristys on aina olennaisesti heikompi, kuin seinissä. Näin ollen tällaisella "virityksellä" saat lämmöt pysymään tallissa paljon paremmin. Vaikka pressun poistaa hevosten kulkiessa ovesta, niin ero tallin lämpötilassa on silti huomattava. 

Varautukaa siis talven pakkasiin eristämällä tallin ovi vaikkapa näin! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin ovi, kylmä ovi hevostallissa, hevostallin lämpötila talvella

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 14: TALLIN ULKO-OVI

Lauantai 29.7.2017 - KMA

Olen monesti ihmetellyt, että muuten fiksusti rakennetuissa talleissa on joku ihmeellinen filmivanerista itse kyhätty ulko-ovi. Miksi ihmeessä? Jos käyttää 50 000 euroa talliin, niin eikö siihen olisi kannattanut vielä se yksi tonni käyttää kunnon oveen? Ovi on kuitenkin käytössä koko ajan. Miksi säästää sellaisesta, mikä käytössä hankaloittaa elämää? 

Hevostallin ulko-oven pitää olla jo säädösten perustella varsin iso. Leveyttä - siis sitä kohtaa mistä ovessa pääsee kulkemaan, pitäisi olla 150cm. On toki hauskaa, että hevonen pääsee 120cm leveästä karsinan ovesta kulkemaan hyvin, mutta ulko-oven pitää olla 30cm leveämpi. Lieneekö tässä syynä paloturvallisuus vai käytännön järki?

Kyllähän iso ovi käytännön elämässä on ihan hyvä ratkaisu. Korkeutta ovella pitäisi olla 220cm. Tosin ostin kerran ruunan, joka oli 180cm korkea. Se asui hienossa, vanhaan kivirakennukseen tehdyssä tallissa, minkä ulko-ovi oli 180cm korkea. Oli ruuna oppinut sillä kohdalla "kyykäämään". Itse asiassa se pitkään meillä "kyykkäsi" aina ulko-oven kohdalla - vaikka korkeutta oli kuinka! Se oli kyllä hauska tapa. 

Kokemattoman rakennustarvikkeiden hankkijan erottaa siitä, että he yleensä olettavat asioiden olevan "tuotepaketteja". Usein tuotekuva myös tukee tätä käsitystä. Eli ovessa on karmit, saranointi, helat jne. Näin ei välttämättä ole myytävän tuotteen suhteen. Mikäli ovi on olennaisesti edullisempi kuin vastaava tuote, siinä on jostakin asiasta säästetty tai jotain puuttuu. Useimmat asiat eivät nimittäin ole "tuotepaketteja". Kannattaa siksi tietää mistä tuotteen edullisuus johtuu, niin voi tuon säästön hyödyntää. Voihan se olla, että on esim. helat valmiina - miksi ei siis käyttäisi kierrätysmateriaalia? Se on ihan fiksu säästö.

Oven ostaessa tulee monenlaista mittaa vastaan. Tässä moni ensikertalainen ovien ostaja menee vipuun: Ole tarkkana, puhutaanko ovea kaupatessa oven karmien ulkomitoista, vai oviaukon mitoista. Siinä on helposti ainakin 10cm heitto. Toisaalta osa kauppiaista myy oven ja karmin erikseen. On lienee ymmärrettävää, että pelkällä ovella ei tee mitään, jos ei ole paikkaa mihin sen ripustaisi - eli se karmi. 

Jotta välttäisit perusmokat, niin tarkista ovea tilatessa: 

  • Mikä on käyntiaukon koko, jotta saat määräysten mukaisen oven eikä lopputarkastuksessa tule sanomista.
  • Mikä on karmin ulkomitta, jotta timpuri osaa jättää oikeankokoisen aukon seinään.
  • Onko ovi saranoitu valmiiksi? Tämä on yksi jännä kohta, missä saadaan oven hinta näyttämään edulliselta... ;) 
  • Onko ovessa mukana helat, eli kahva ja lukitus - tämän puuttumista ei moni huomaa ja hinta on monta kymppiä halvempi... kunnes joudut joka tapauksessa hankkimaan lukituksen oveen. 
  • Onko ovi lämpöeristetty? Ovia myydään myös eristämättömänä. 
  • Varmista, miten oven karmi on tarkoitettu kiinnitettäväksi rakennukseen. 

Tallin ulko-ovi on tosiasiassa melko iso kapistus. Ja painava. Kun ovilehti on 150cm leveä ja 220cm korkea, siihen tuuli ottaa napakasti. Siksi ehdottomasti näin kookkaaseen oveen kannattaa valita malli, missä on valmistajan oma tuulihaka + oven auki-lukitusmekanismi valmiina. Mikäli mekanismi pettää, niin siitä voi reklamoida. Omissa virityksissä voi vain katsoa peiliin.

150ovi.jpg

Oven tuulihaan tulee olla lukittuva, eli ovi jää jököttämään tukevasti auki-asentoon. Hevoset tai ihmiset eivät keskimäärin tykkää siitä, että ovi paiskautuu kiinni ja siellä sitä sitten ollaan välissä - kuin elävä ihmis/polle-hampurilainen ilman kasviksia. Siinä voi käydä huonosti, usko pois.

Oven auki-lukitus tulee olla helppo vapauttaa niin, että hevonen on toisessa kädessä kiinni. Kovin monimutkainen viritys ei siten passaa. Näin ollen en tykkää siitä, että ovi laitetaan rakennuksen seinään kiinni. Tämä viritys toimii hyvin ihmisille tarkoitettujen talojen ovissa, mutta hevostallissa se on epäkäytännöllinen. Sitä lukitusta on ikävä kiertää avaamassa hevosen kanssa.

Oven alareunassa suosin ovea, missä on jonkinlainen kumilaaha alhaalla. Näin oven alareunaan jää riittävästi käyntivaraa, pienet "kokkareet" eivät haittaa oven kulkua ja lisäksi ovi on alareunasta tiivis. 

Muistakaa siis heti talliprojektin alkuvaiheessa budjetoida myös se tonni siihen oveen. Ja oltaa tarkkana, mitä tilaatte. Meiltä saa myös ovia, mutta ne on valmiiksi kiinnitettynä Duo-Valmistalliin - sekin toki myydään oven mukana. Mikäli pelkästään ovi kiinnostaa, niin niitä kannataa tiedustella Illis:ltä. Suosittelen. Toimiva - mehän ei Hirnussa huonoa tuotetta käyttöön otettaisi. 

1 kommentti . Avainsanat: tallin ovi, hevostallin rakentaminen, ulko-ovi hevostalliin

G-L2MJCTK2G6