Hirnu Oy:n blogi

Duo36-hevostallin ilmanvaihto toimii - tutkitusti!

Maanantai 28.1.2019 klo 16.54 - KMA

Me Hirnu Oy:ssä teemme mielellämme yhteistyötä opiskelijoiden ja oppilaitosten kanssa. tavoitteemme on toteuttaa harrastajien käyttöön 

  • kotimainen,
  • helposti toteutettava,
  • tiloiltaan toimiva,
  • materiaaleiltaan laadukas sekä
  • eläinten hyvinvoinnin huomioiva rakennus. 

Tähän tavoitteeseen otamme mielellämme mukaan eri alojen opiskelijoita. Viimeisin matkakumppani tällä saralla on ollut Saana Jarvansalo, joka lopputyössään tutki Duo-hevostallien ilmanvaihtoa.

Saanan opinnäytetyöhön voi kokonaisuudessaan tutustua tämän linkin takaa http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121321386 

Kiitämme Saanaa yhteistyöstä! 

Terv. Hirnu Oy:n väki

tmFjgN5jRpqm8DUYeEjnaw.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin ilmanvaihto, valmistalli, siirtotalli, hirnu, hirnu talli, ilmanvaihto eläinsuojassa

Duo36 valmistalli on nyt päivitetty vuoden 2019 kuosiin

Perjantai 30.11.2018 klo 17.42 - KMA

Me Hirnu Oy:ssa pyrimme kuuntelemaan asiakkaita. Parhaat vinkit pyritään myös toteuttamaan käytännössä. Näin käynnistyi myös Duo36-valmistallin päivitys vuoden 2019 malliksi.  

Talli_sisalta

Enemmän neliöitä talli samalla hinnalla

Lisäsimme Duo36-valmistalliin noin puoli metriä lisää pituutta. Tämä tila hyödynnettiin hoitotilassa. Kaikkiaan hoitotilassa on pituutta 3,5 metriä, mikä on varmasti esimerkiksi kengittämisessä varsin kiva juttu! 

Tallirakentajan kannalta miellyttävää lienee se, että rakennuksen hinta säilyi ennallaan. Verot ja muut velvoitteet sisältyvät pakettiin, kuin myös rahti kotipihaan.

Talliin vesijohto? Nyt se on entistäkin helpompaa

Lisätilan myötä saimme talliin mahtumaan kivan kaappitilan. Tämän tilan hyödyntäminen kannattaa, mikäli talliin aikoo vetää vesijohdon. Tarvittavat lattian kaadot viemäriä varten voidaan tehdä meillä hallilla valmiiksi - ihan ilman lisäkustannusta.

Vesien johtaminen hevostalliin, missä lämpötilat saattavat nopeastikin vaihdella, on aina vähän arveluttava juttu. Kaappi-ratkaisu mahdollistaa vesipisteen sijoittamisen erilliseen tilaan, jonka pitäminen huoneenlämpöisenä patterin avulla on varsin yksinkertaista. Vaikka tallin ovi olisi auki tai tallia tuuletetaan, ovat vesijohdot suojassa omassa komerossaan. 

Itse laittaisin tuohon komeroon kunnollisen kokoisen teräsaltaan, missä ämpäreiden peseminen on helppoa. Takaiseinälle laittaisin hyllyn taikka ritilän, minkä päälle puhtaat ämpärit saa kuivumaan.  Mutta jokainen toki sisustaa oman tilansa haluamallaan tavalla. Miten sinä sen sisustaisit? Kommentoi toki alla! 

Kaappitila sopii toki muuhunkin käyttöön

Mikäli vesien johtaminen talliin ei ole ajankohtaista, toimii tuo tila myös hevosten "vaatehuoneena". Talveksi kesäkamppeet saa omaan tilaan säilöön - kesällä toppaloimea ei tarvita, joten se joutaa säilytystilaan. Kätevää, eikö totta? 

Mikäli nimenomaan loimiten säilyttämiseen tarvitaan tilaa, niin kannattaa kysyä meiltä myös kätevää loimitelinettä. Se aiheuttaa jonkin verran lisäkustannusta, mutta teline voidaan meillä asentaa kaappiin valmiiksi. 

Eivätkö neliöt vieläkään riitä? 

Mikäli vielä kaipaat enemmän rakennukseen tilaa, niin kysy toki. Kyllä tätä pystyy vielä metrin verran jatkamaan kumpaankin suuntaan. Hinta toki muuttuu - mutta niin muuttuu rakennuskin. 

Huomaa Talvitarjous 2018-19

Mikäli tallin tilaaminen on ajankohtaista ensi kesälle, niin kannattaa harkita Talvitarjouksen hyödyntämistä. Mikäli tallisi rakentaminen tapahtuu meillä Hirnu Oy:ssa talvikuukausina (joulu-maaliskuu), maalaamme sen ulkopuolelta ilman lisäkustannusta.

Talli säily meillä varastossa ja toimitusajankohta on touko-kesäkuu 2019 - ellet sitten halua sitä aikaisemmin ottaa vastaan. 

Mikäli talvitarjous kiinnostaa, niin soittele Markolle. Tehdään sulle talli!

Duo36_vuoden_2019_malli.png

1 kommentti . Avainsanat: valmistalli, hevostalli, oma pikkutalli, hevoselle talli, hirnu

Tallipaikkoja on moneen lähtöön tarjolla

Maanantai 26.11.2018 klo 20.41 - KMA

Lapsuuden ystäväni soitti pitkästä aikaa. Siinä juttelun lomassa hän kertoi muuttaneensa työn perässä uudelle paikkakunnalle ja nyt etsineensä ruunalleen uutta tallipaikkaa. Eri vaihtoehtoja vertaileva kierros oli ollut hämmentävä kokemus.

Sivumennen todettuna: Kyse on harrastajasta, joka on tottunut siistiin ja toimivaan, nykyaikaiseen perustalliin. Mitään erikoisuuksia hän ei ole hevoselleen etsimässä, eikä maneesi ole millään lailla tarpeellinen. Hän on sellainen karu, keski-ikäinen maastoratsastelija, joka ei alkeellisiakaan oloja säikähdä. Tavoitteena oli löytää toimiva "kotitallimajoitus", koska hän arvostaa rauhallisuutta ja maalaisympäristöä. 

Tutustumiskierros siihen, millaisissa oloissa hevosia pidetään, oli kuitenkin ollut hämmentävä kokemus. Ottaen toki vielä huomioon se, että näitä paikkoja vuokrattiin ulkopuoliselle. Kaverini kertoi minulle nyt erittäin hyvin ymmärtävänsä sen, miksi rakennusvalvonta aina välillä pyrkii kertomaan hevosen karsinan seinään soveltuvista materiaaleista ja sopivasta käytävänleveydestä ja muista "sentin päälle nillittämisistä". Hän oli nimittäin kohdannut varsin nokkelia talliratkaisuja kierroksellaan. 

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä seinälevyt olivat maalattua lastulevyä. Yllättäen nämä levyt eivät olleet kestäneet hevosten "käsittelyä" taikka yleensäkään talliolosuhteita.

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä todellakin tallin sisäkorkeus oli noin 200cm. Kaverini hevonen on 180cm korkea ruuna, joten kattoon asennetut lamput olisivat viistäneet pollen selkää - eivät valinneet tätä vaihtoehtoa, vaikka se hyvin edullinen oli ja omistaja oli erittäin kivan oloinen ihminen.

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä karsinoiden ovet oli kyhätty trukkilavoista. Ovien lukitseminen hoitui kätevästi riimunnaruilla. "Saranapuolella" oli käytetty runsaasti kuuluisaa paalinarua - sitä oranssia. Kun naru oli hiutunut poikki, oli "saranaa" vahvistettu aitalangalla, siis sillä sähkölangalla, mistä tehdään aitauksia ulos. Kätevää, mutta ei jatkoon päässyt tämäkään talli. 

Oli talli, missä valaistus oli hoidettu talon ulkoseinästä johdetulla jatkojohdolla ja työmaavalaisimella - siis sellaisella tulikuumalla halogeenivalaisimella. Tallin seinällä riippuva sähköjohto ja valaisin oli sennettu siten, että hevoset pääsivät siihen käsiksi. Pihalla piti tätä johtoviritystä muistaa varoa varsinkin silloin, kun on hokkikengät hevosella alla. 

Kierroksella oli talli, missä käytävä oli noin metrin levyinen. Kuten sanottu, kaverini ruuna on aika iso poika. Ei se sinne olisi mahtunut. Samaisessa tallissa oli ulko-ovi 180cm korkea. Omistaja kehui, että hevoset oppivat nopeasti "niiaamaan" oven kohdalla, joten ongelmia ei varmasti tulisi. Kaverini jätti nämä harjoitukset väliin ja halusi vielä tutkia seuraavaa vaihtoehtoa. 

Lopulta hän oli ajanut pihaan, missä oli kiva pieni talli  perusmukavuuksilla. Pihassa oli tallissa asustava ruuna, jolla oli kaksiossaan toinen "12 neliön huone" vapaana. Talli, missä oli katto korkealla, ilmanvaihto pelasi ja valaistus kunnossa. Tallissa oli peruslämpö. Pieni varustetilakin löytyi ja sinne oli vedetty vesijohto. 

Ja tallin seinässä oli - yllätys yllätys, Hirnu Oy:n logo.

Siitä se kaveri muistikin minulle soitella pitkästä aikaa. Oli tykännyt tallista ja tallipaikka ruunalle oli sovittu heti paikan päällä.

Omaa tallia hän ei toki tilannut - ihan vielä ;) 

sisakuva_hirnuou.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmistalli, hirnu, oma talli, vuokratalli, karsina, tallipaikka

Miksi kotitallin on syytä olla pieni?

Torstai 15.11.2018 klo 23.30 - KMA

Haaveileminen on hauskaa hommaa. Ihmisellä pitää olla unelmia, joihin voi tuudittautua. Niistä saa suuntaa elämälle. Ei kannata jäädä vain haaveilemaan. Jossain vaiheessa kannattaa tehdä haaveista totta. Tosiasiassa monet ihmisten unelmista ovat täysin toteutettavissa. Unelma sinällään ei ole ongelma, vaan rohkeus ottaa "se viimeinen askel". 

Moni nelikymppinen hevostyttö haaveilee lapsuuden unelman toteuttamisesta. Koti maalla. Hevonen omassa pihassa. Miksikä ei? Se on itse asiassa harvinaisen yksinkertainen unelma toteuttaa. Jossain vaiheessa vain pitää uskaltaa ottaa se ratkaiseva askel. Asiat järjestyvät aikanaan. 

Oma kotitalli on mitä loistavin paikka rentoutua. Kyllä se kotisohvan ja telkkarin voittaa - joskin silläkin ajanvietteellä on toki paikkansa. Tallilla on aina puuhastelua, tekemistä ja ennen kaikkea hevosia. Tallielämä on irrottautumista työstressitä parhaimmillaan.

Itse en halunnut olla äiti, joka ei ole koskaan kotona. Siksi, kun lapset olivat pieniä, oli hevosharrastus käytännössä pakko olla kotona. Jos olisin lähtenyt tallille, olisin poissa. Päivä töissä, ilta tallilla - milloin olen kotona? Kotitalli on pihassa, joten olet kotona perheesi luona. Yhdessä. Lähellä. Tavoitettavissa tarpeen tullen. 

Kotitallia ei kannata rakentaa liian isoksi. Iso systeemi vie liikaa aikaa. Se ei ole kohta enää harrastus. Se oli yksi ajatus Duo-valmistallien suunnittelussa: Se on riittävä tallirakennus laadukkaaseen kotiharrastukseen. 

Koska Duo-tallissa on vain kaksi paikkaa, välttyy kiusaukselta ryhtyä laajentamaan hevoskantaa. Kuten moni tallinomistaja tietää, tyhjät karsinat tahtovat täyttyä kovin helposti joko omilla tai hoitopaikkaa tarvitsevilla hevosilla. Mikäli kaikki kylän pollet on sinun tallissa hoidossa, huomaat olevasi harrastuksen sijaan tallityöntekijä, joka hyppää hoitamassa muiden hevosia - ja yllättäen laiminlyö oman harrastuksensa. Ei kiva juttu ollenkaan. 

Kotitalliin kuuluu riittävä määrä karsiointa omille hevosille. 2-3 karsinaa on hyvä määrä. Sen olen käytännössä todennut niin oman kuin työn puolesta. 

Milloin sinä pistät unelmiisi vauhtia ja pihaasi nostetaan Duo-valmistalli?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, talvi, hevostalli, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 12: SÄHKÖT JA NIIDEN SUUNNITTELU

Sunnuntai 5.3.2017 klo 16.42 - KMA

Äkkinäinen rakentaja ei monestikaan suunnitelmissaan pääse huonejärjestystä pidemmälle. Tai no, tallista jos puhutaan, niin karsinaelementtejä pidemmälle. Ennen kuin on karsinaelementtien valitsemisen aika, pitää tehdä aika monta muuta olennaisempaa päätöstä. Yksi tällainen päätös on tallin sähköt.

Sähkösuunnitteluun puutun nyt siksi, että jostain kumman syystä tämä aika lailla "itsestään selvyys" näyttää unohtuvan innokkailta rakentajilta. Lopputulemana käy niin, että sähköt joudutaan vetämään talliin pintavetona ja enempi suunnittelematta - tai annetaan sähköasentajalle vapaat kädet toteuttaa itseään mahdollisimman pienellä budjetilla tietenkin. Tämän olen muuten kuullut erään sähköasentajan suusta - ei ole oma keksintö tai johtopäätös. Mistäpä se sähköasentaja tietää, millaisia tarpeita tallin käyttäjällä sähköjen suhteen on? Lähellekään kaikilla sähköasentajilla ei nimittäin ole hevosia. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen, hirnu, sähköt

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 11: KARSINAELEMENTIT

Keskiviikko 8.2.2017 klo 19.45 - KMA

On toki väärin aloittaa juttu toteamalla itsestään selvä asiä - mutta monelle hevoselleen torppaa rakentava ei sitä kuitenkaan tule ajatelleeksi. Joten: hevonen on iso eläin, jolla ei kestä edes norsun nahasta tehty persaus. Se vain on niin. Hevosella on voimaa järkyttävä määrä, massaa reilusti ja yllättävän paljon älliä umpiluuhun asennettuna. Älä pidä tätä eläintä tyhmänä - tulet yllättymään. 

Karsinaelementeissä moni tallinrakentaja yrittää säästää. Se on toki enemmän, kuin ymmärrettävää. Kunnolliset karsinaelementit maksavat helposti 500 euroa/seinä ja rahti vielä päälle. Eikä tähän hintaan tarvitse edes valita kauniisti kaarrettuja ja erityisesti muotoiltuja erikoisuuksia. Riittää, että valitset kunnolliset ja asialliset kamppeet. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: karsinaelementti, hevostalli, hevostallin rakentaminen, hirnu, valmistalli

Olipa kerran Poni

Perjantai 14.8.2015 - KMA

Hirnun Huoltokirja on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Olen tästä varsin iloinen, koska se kertoo tällaisen muistikirjan tarpeesta. Minulta kysyttiin pari päivää sitten, mistä idea tähän muistikirjan tekemiseen lähti. Siksi kerron teille pienen tositarinan elävästä elämästä, missä Hirnun Huoltokirjan kaltainen muistikirja olisi ollut hyvä apuväline välittää tietoa eteenpäin.

Tämän tarinan tarkoituksena on herätellä asiaa hevosen kannalta: Miten tärkeää on, että tieto kulkee. 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Hirnun huoltokirja, hevoskauppa

Tiedonkulkua hevoskauppaan - unelma?

Torstai 6.8.2015 - KM

Hevoskauppa taitaa olla yksi mielenkiintoisinpia kaupanteon lajeja. Ehkä siksi, että myytävä kohde on elävä olento, joka ei pysty tilanteeseen juurikaan vaikuttamaan. Se ei osaa puhua ja kertoa itsestään ja elämästään. 

Hevosella on usein huomattavakin rahallinen arvo ns. tavallisen kaduntallaajan omaisuudessa. Yleensä puhutaan helposti tuhansien eurojen sijoituksesta. Monet ihmiset ottavat lainaa hevosen hankintaan, joten harhaostosta halutaan välttää. Hevosiin myös kiintyy, joten ennakoimattomat yllätykset eivät tarkoita vain rahallisia tappiota - paha mieli tulee kaupantekijäisinä.

Hevosen myyminen sinällään on välillä ikävää hommaa. Yksityinen ihminen miettii myymistä yleensä aika pitkään. Kukapa kaverista haluaisi luopua? Toisaalta elämäntilanteet vaihtuvat, eikä "loppelämän kotiin" ostettu hevonen enää mahdu elämään - tai sen ylläpitokustannukset käyvät ylivoimaisiksi. Syitä myymiselle on useita, mutta yleensä yhteistä on toive uuden hyvän kodin löytymisestä.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, talli, hirnun huoltokirja