Hirnu Oy:n blogi

Asiakkaiden projekteja nro 2: Hevostalli

Keskiviikko 15.7.2020 - KMA

Monilla meiltä rakennuksen ostavilla asiakkailla on omia toiveita rakennuksen suhteen. Olemmekin lähteneet sille linjalle, että näitä toiveita jossain määrin pystytään toteuttamaan myös perushinnan sisällä. Jokainen risaus ei siis välttämättä maksa, ellei rakennuksen fyysinen koko jollain tavalla muutu. Talleissa karsinaelementin siirto isomman taikka pienemmän karsinan muodostamiseksi ei ole ongelma. Samapa se meille on, mihin kohtaan karsinan etulaita asennetaan, eikö totta? Toisaalta VuhVuh-koirataloista vain harva rakennus rakennetaan juuri www.hirnu.fi sivuilla esitettyjen mallipiirustusten mukaan, sillä ihmisillä on erilaisia tarpeita rakennuksen suhteen. Erityisesti arjen käytännöllisyys onkin meille Hirnu Oy:ssa yksi tärkeä ominaisuus. 

Tässä esiteltävä talli ei toteutunut perushinnan sisällä, sillä siinä tehtiin isoja muutoksia. Talli on huomattavasti kookkaampi, kuin perusvalmistalli. Lisäneliöt luonnollisestikin tarkoittavat lisäkustannuksia. Tämä kuitenkin esimerkkinä siitä, mitä toiveita valmistalleissa on toteutettu. 

Tähän talliin haluttiin lisätilaa ja rehuille säilytyspaikka. 

Talli on tässä vaiheessa vielä pohjamaalattuna. 

Enkkuoven eteen muotoillaan kesällä maa-aineksesta ramppi kulkua helpottamaan.

 Teksti jatkuu...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, talli kolmelle, kotitalli, hevoselle talli, karsinaelementti

Tallipaikkoja on moneen lähtöön tarjolla

Maanantai 26.11.2018 klo 20.41 - KMA

Lapsuuden ystäväni soitti pitkästä aikaa. Siinä juttelun lomassa hän kertoi muuttaneensa työn perässä uudelle paikkakunnalle ja nyt etsineensä ruunalleen uutta tallipaikkaa. Eri vaihtoehtoja vertaileva kierros oli ollut hämmentävä kokemus.

Sivumennen todettuna: Kyse on harrastajasta, joka on tottunut siistiin ja toimivaan, nykyaikaiseen perustalliin. Mitään erikoisuuksia hän ei ole hevoselleen etsimässä, eikä maneesi ole millään lailla tarpeellinen. Hän on sellainen karu, keski-ikäinen maastoratsastelija, joka ei alkeellisiakaan oloja säikähdä. Tavoitteena oli löytää toimiva "kotitallimajoitus", koska hän arvostaa rauhallisuutta ja maalaisympäristöä. 

Tutustumiskierros siihen, millaisissa oloissa hevosia pidetään, oli kuitenkin ollut hämmentävä kokemus. Ottaen toki vielä huomioon se, että näitä paikkoja vuokrattiin ulkopuoliselle. Kaverini kertoi minulle nyt erittäin hyvin ymmärtävänsä sen, miksi rakennusvalvonta aina välillä pyrkii kertomaan hevosen karsinan seinään soveltuvista materiaaleista ja sopivasta käytävänleveydestä ja muista "sentin päälle nillittämisistä". Hän oli nimittäin kohdannut varsin nokkelia talliratkaisuja kierroksellaan. 

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä seinälevyt olivat maalattua lastulevyä. Yllättäen nämä levyt eivät olleet kestäneet hevosten "käsittelyä" taikka yleensäkään talliolosuhteita.

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä todellakin tallin sisäkorkeus oli noin 200cm. Kaverini hevonen on 180cm korkea ruuna, joten kattoon asennetut lamput olisivat viistäneet pollen selkää - eivät valinneet tätä vaihtoehtoa, vaikka se hyvin edullinen oli ja omistaja oli erittäin kivan oloinen ihminen.

Kierrokselle oli mahtunut talli, missä karsinoiden ovet oli kyhätty trukkilavoista. Ovien lukitseminen hoitui kätevästi riimunnaruilla. "Saranapuolella" oli käytetty runsaasti kuuluisaa paalinarua - sitä oranssia. Kun naru oli hiutunut poikki, oli "saranaa" vahvistettu aitalangalla, siis sillä sähkölangalla, mistä tehdään aitauksia ulos. Kätevää, mutta ei jatkoon päässyt tämäkään talli. 

Oli talli, missä valaistus oli hoidettu talon ulkoseinästä johdetulla jatkojohdolla ja työmaavalaisimella - siis sellaisella tulikuumalla halogeenivalaisimella. Tallin seinällä riippuva sähköjohto ja valaisin oli sennettu siten, että hevoset pääsivät siihen käsiksi. Pihalla piti tätä johtoviritystä muistaa varoa varsinkin silloin, kun on hokkikengät hevosella alla. 

Kierroksella oli talli, missä käytävä oli noin metrin levyinen. Kuten sanottu, kaverini ruuna on aika iso poika. Ei se sinne olisi mahtunut. Samaisessa tallissa oli ulko-ovi 180cm korkea. Omistaja kehui, että hevoset oppivat nopeasti "niiaamaan" oven kohdalla, joten ongelmia ei varmasti tulisi. Kaverini jätti nämä harjoitukset väliin ja halusi vielä tutkia seuraavaa vaihtoehtoa. 

Lopulta hän oli ajanut pihaan, missä oli kiva pieni talli  perusmukavuuksilla. Pihassa oli tallissa asustava ruuna, jolla oli kaksiossaan toinen "12 neliön huone" vapaana. Talli, missä oli katto korkealla, ilmanvaihto pelasi ja valaistus kunnossa. Tallissa oli peruslämpö. Pieni varustetilakin löytyi ja sinne oli vedetty vesijohto. 

Ja tallin seinässä oli - yllätys yllätys, Hirnu Oy:n logo.

Siitä se kaveri muistikin minulle soitella pitkästä aikaa. Oli tykännyt tallista ja tallipaikka ruunalle oli sovittu heti paikan päällä.

Omaa tallia hän ei toki tilannut - ihan vielä ;) 

sisakuva_hirnuou.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmistalli, hirnu, oma talli, vuokratalli, karsina, tallipaikka

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 17:  KÄYTÄVÄTILAT

Keskiviikko 11.4.2018 klo 20.09 - KMA

Käytävätila - mitä sillä oikeastaan tallissa tekee? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä asiaa? 

Todellisuudessa käytävätila on Suomen sääolosuhteissa varsin pakollinen juttu. Käytävälle voi kätevästi - ja paloviranomaisten painajaiseksi, säilöä kaikenlaista pientä suojaan talven tuiskulta. 

Toisaalta käytävätilan myötä saadaan suojaisaa ja riittävän valoisaa hoitotilaa talliin. Vaikka moni tallinrakentaja suunnitteluvaiheessa haaveilee  vesiboxista ja erillisestä hoitotilasta talliinsa, joutuu moni siitä luopumaan. Käytännössä käytävätila on siten se tila, missä hoitotoimenpiteet suoritetaan. 

Tallin käytävätilalle on olemassa omat mittansa. Kuten monesti aikaisemminkin olen todennut, mittoihin ei kannata järkähtämättä tuijottaa. Mitat ovat minimi-mittoja. Siis pienimpiä mahdollisia mittoja, mitä luvallisesti saa toteuttaa. Minimi ei ole "pakko olla näin"-mitta, vaan minimin saa toki ylittää. Paremman saa tehdä, kuin mikä on ihan pakko - eikö totta? Miksi et itsellesi tekisi hyvää ja toimivaa? 

Käytävän kohdalla suosittelisin, että 220cm leväää käytävätilaa ei rakentaisi kukaan. Se on yksinkertaisesti käytännön tallielämässä ihan älyttömän kapea. Siinä tulee piilopaikoista puute, mikäli hevonen hermostuu jonkin tilanteen takia. Käytävät ovat vain harvoin täysin tyhjiä - mikä tietenkään ei lisää turvallisuutta. Monet hevosenomistajat tykkäävät ripustaa karsinan oveen joskus varsin massiivisenkin vuoren erilaisia huopia ja loimia - kätevästi siihen hevosen lähelle. Nämä säilytettävät asiat kuitenkin vievät sitä kallisarvoista käytävätilaa kapeammaksi. 

Itse sanoisin, että 300cm leveä käytävätila on hyvä. Siinä mahtuu hyvin hoitamaan kengittämisen, siinä mahtuu hyvin ohittamaan hevosen suhteellisen turvallisen matkan päästä, siinä mahtuu hyvin kääntämään hevosen käytävällä. Ja leveässä käytävätilassa on varaa pitää sitten (paloviranomaisten vastusteluista huolimatta) jonkinlaista loimivarastoa siinä karsinan ovessa. 

Kun kerran rakentaa, niin miksi ei tekisi toimivaa ja käytännöllistä? Joten vältä se moka, että säästäisit leveydestä käytäväneliöitä tallia suunnitellessa. Vaikka se pahalta tuntuukin kustannuspuolta ajatellessa, niin ajattele käytännön ja turvallisuuden kannalta. Sijoita myös käytävätilaan niin, että se on riittävän leveä. 

1 kommentti . Avainsanat: karsina, tallin rakentaminen, oma hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 11: KARSINAELEMENTIT

Keskiviikko 8.2.2017 klo 19.45 - KMA

On toki väärin aloittaa juttu toteamalla itsestään selvä asiä - mutta monelle hevoselleen torppaa rakentava ei sitä kuitenkaan tule ajatelleeksi. Joten: hevonen on iso eläin, jolla ei kestä edes norsun nahasta tehty persaus. Se vain on niin. Hevosella on voimaa järkyttävä määrä, massaa reilusti ja yllättävän paljon älliä umpiluuhun asennettuna. Älä pidä tätä eläintä tyhmänä - tulet yllättymään. 

Karsinaelementeissä moni tallinrakentaja yrittää säästää. Se on toki enemmän, kuin ymmärrettävää. Kunnolliset karsinaelementit maksavat helposti 500 euroa/seinä ja rahti vielä päälle. Eikä tähän hintaan tarvitse edes valita kauniisti kaarrettuja ja erityisesti muotoiltuja erikoisuuksia. Riittää, että valitset kunnolliset ja asialliset kamppeet. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: karsinaelementti, hevostalli, hevostallin rakentaminen, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 9: JUOMA-AUTOMAATTI HEVOSELLE

Keskiviikko 21.12.2016 - KMA

Tänä aamuna mennessäni talliin kiireessä noin klo 6:30, sain jälleen kerran muistutuksen siitä, mitä on hevostallin pitäminen. Tästä aamusta inspiroituneena päätin kirjoittaa tämän viikon blogikirjoituksessa hevosten juoma-automaateista. Siis plussaa ja miinusta - ja miten välttää ainakin pahimmat mokat niiden suhteen.

Toisin kuin voisi kuvitella, eivät kaikki maatalouskauppiaan osaa myydä hevoselle sopivaa juoma-automaattia. Moni maatalusmyyjä ei nimittäin itse ole ollut koskaan tekemisissä tämän hersyvän hellyttävän, leikkimielisen, norsun voimat omaavan ja kaiken palasiksi räpeltävän luontokappaleen kanssa. Ehei. Heidän kokemuksensa hevosesta on se, mitä myyntitykki on heille kertonut ja mainoslehtiset (joista alaa opiskellaan) kertovat. Usko pois, se ei riitä tässä asiassa. 

Siis ensimmäinen vältettävä moka: Älä ikinä usko myyntipuheita sopivasta hevosen juoma-automaatista keneltäkään muulta, kuin sellaiselta, joka oikeasti hevosten kanssa on tekemisissä. Mitenkö sen tiedät? No, kysy asiaa. Mikäli et hevosiin todella perehtynyttä myyjää löydä etkä itse ehdi empiiristä tutkimusta asiasta suorittaa, niin paina jarrua. Hanki sellainen automaattiastia, mitä joku tuttavasi suosittelee. Mieluummin sellainen tuttava, jonka voisit olettaa haluavan sinulta joulukortin myös ensi jouluna. 

Muuten voi aamulla olla tällainen iloinen yllätys vastassa, eikä sinulla ole ketään ketä syyttää - vain sinä itse :) 

hirnublogikuva1

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: hevosen juoma-automaatt, karsina, hevostalli, ämpäristä juottaminen