Hirnu Oy:n blogi

Asiakkaiden projekteja nro 2: Hevostalli

Keskiviikko 15.7.2020 - KMA


Monilla meiltä rakennuksen ostavilla asiakkailla on omia toiveita rakennuksen suhteen. Olemmekin lähteneet sille linjalle, että näitä toiveita jossain määrin pystytään toteuttamaan myös perushinnan sisällä. Jokainen risaus ei siis välttämättä maksa, ellei rakennuksen fyysinen koko jollain tavalla muutu. Talleissa karsinaelementin siirto isomman taikka pienemmän karsinan muodostamiseksi ei ole ongelma. Samapa se meille on, mihin kohtaan karsinan etulaita asennetaan, eikö totta? Toisaalta VuhVuh-koirataloista vain harva rakennus rakennetaan juuri www.hirnu.fi sivuilla esitettyjen mallipiirustusten mukaan, sillä ihmisillä on erilaisia tarpeita rakennuksen suhteen. Erityisesti arjen käytännöllisyys onkin meille Hirnu Oy:ssa yksi tärkeä ominaisuus. 

Tässä esiteltävä talli ei toteutunut perushinnan sisällä, sillä siinä tehtiin isoja muutoksia. Talli on huomattavasti kookkaampi, kuin perusvalmistalli. Lisäneliöt luonnollisestikin tarkoittavat lisäkustannuksia. Tämä kuitenkin esimerkkinä siitä, mitä toiveita valmistalleissa on toteutettu. 

Tähän talliin haluttiin lisätilaa ja rehuille säilytyspaikka. 

Talli on tässä vaiheessa vielä pohjamaalattuna. 

Enkkuoven eteen muotoillaan kesällä maa-aineksesta ramppi kulkua helpottamaan.

 

Lähtökohtana Duo-hevonen&poni

 

Tässä tallissa pohjana on Duo36-hevonen&poni valmistalli. Perustallissa on varustetila, 12 neliön hevoskarsina ja noin 6 neliön karsina ponille.  Tätä tallia kuitenkin kasvatettiin leveyssuunnassa, jotta saatiin perustallin puolelle kaksi hevoskarsinaa ja reilusti tilaa varustehuoneeseen. Lisäksi näin saatiin pieni säilytystila myös tallin puolelle mm. kottikärryt löysivät sujuvasti oman nurkkansa pois hevosten jaloista. 

Sivumennen todettuna: Yleensä leveyden kasvattaminen ei ole asiakkaiden näkökulmasta mielekästä, sillä se lisää kuljetuskustannuksia. Mitä leveämpi kuljetus, sitä enemmän saattoajoneuvoja tarvitaan rekan lisäksi. Tässä tapauksessa asiakas pystyi itse hoitamaan kuljettamisen järjestelyt ja saattoajoneuvot, joten se ei ollut ongelma. 

Tallin lisäksi tarvittiin lisäkarsina kolmannelle hevoselle, sekä tilat rehujen säilyttämiselle. Tämä toteutettiin lisäämällä 3 metriä korkeaan perustalliin lisäsiipi. 

Lisäkarsinan ovi tallista päin katsottuna. 

Kalterin avulla hevosella säilyy mahdollisuus

tarkkailla tallin tapahtumia ja yhteys lajitovereihin.

Lisäsiipeen saatiin sijoitettua noin 11 neliön reilu karsina ja heinälato. Lisäkarinan puolelle haluttiin vielä hevoselle oma kulkuovi, sillä ajatus oli jonkinlaisesta pihattokäytöstä ainakin tässä karsinassa asustavan hevosen osalta. 

Sisustus kohdilleen

 

Talliin halutiin lisää valoisuutta ja tilan tuntua nostamalla sisäkorkeus perustallissa 3 metriin (mikä toki oli välttämättömyys, jotta lisäosa saatiin toteutettua) ja valitsemalla talliin harmaa filmivaneri. Yhdistettynä valkoisiin seiniin, tuli tallista varsin valoisa ja kiva kokonaisuus. Katto on tallissa harmaata filmivaneria.

Heinäladon ovi on liukuovi, joten puuovena se kestää käyttöä. Heinälatoon mahtuu mukavasti eväitä tälle porukalle. Monet säilyttävät lato-osuudessa myös kärryjä. Osalla asiakkaista on lato-osuus valjastuskatoksena taikka jonkinlaisena sääsuojana. Käyttötarkoituksia on monia. Paljon on kiinni siitä, millaisia perusrakennuksia kiinteistöllä jo on. 

Lattian suojana on kumimatto, kuten kaikissa Duo-valmistalleissa meillä aina on. 

Kuljettaminen ja toimitus

 

Talli kuljetettiin sijoituspaikalleen kahdessa osassa. Osat nostettiin paikoilleen perustukselle. Yhdistämisen ja viimeistelevät työt tehtiin Hirnu Oy:n puolesta. Asiakkaan tilaama sähköasentaja hoiti sähköpuolen asennukset loppuun saakka. Valmistallien pakettiin kuuluu sähköpiirustukset ja piuhat seinien sisälle, mutta varsinaiset sähkökalusteet (valaisimet, patterit ym.) asiakas voi hankkia paikallisen sähköliikkeen kautta. Näin jokainen pystyy suunnittelemaan omia tarpeitaan vastaavat valaistukset sekä toteuttamaan sellaisen lämmitysjärjestelmän talliin, kuin näkee parhaaksi. 

Asiakkaalle jäi toki vielä maalaamisen riemu seuraavana keväänä. 

Talliin saatiin kiva tila esim. kottikärryille (vasen laita).

Ovesta pääsee ulos heinälatoon. Tässä talli on vielä hallilla odottamassa kyytiä.

Talvitoimitus säästää pihamaata

 

Talli toimitettiin asiakkaan rakentamalle perustukselle talviaikaan. Talvitoimituksen etuna on se, että pihamaalle ei jää juurikaan jälkiä isosta nosturilla varustetusta autosta. Varsinkin keväällä on maaperä kovin pehmeä, joten iso auto jättää pihaan isot jäljet. Talvella maan ollessa jäässä, ei tätä ongelmaa tietenkään ole.  

Toki talviaikana lumien auraaminen kannattaa huolehtia niin, ettei siitä tule nostojen aikana ongelmaa. 

Tämä poni ei toki asu kyseisessä tallissa, 

mutta on kiva loppukuva tälle tekstille.

 

Avainsanat: hevostalli, talli kolmelle, kotitalli, hevoselle talli, karsinaelementti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini