Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 9: JUOMA-AUTOMAATTI HEVOSELLE

Keskiviikko 21.12.2016 - KMA


Meidän Zaramama-tamma (oikeanpuolimmainen) on nimittäin perehtynyt erityisen ansiokkaasti juoma-automaattien hajottamiseen. Zaramama on asiassa sen verran näppärä, että olen ajatellut tarjota sitä testaamaan eri versioita näistä valloittavista vempaimista. Äitinsä Lotta (vasemmalla) puolestaan kieltäytyy jyrkästi juomasta vesiautomaatista. Tai no, se juo, mikäli minä painan sitä patukkaa, jotta vesi virtaa. Että itse painaisi venttiiliä - juu ei. Mieluummin se nääntyy vaikka janoon. 

Joten toinen moka vältettäväksi: Varmista, että hevosesi osaa taikka haluaa juoda vesiautomaatista. Kaikki hevoset eivät sitä tee. Voi olla, että investointi menee hukkaan. Mikäli päädyt kupin hankkimaan, niin hanki mieluummin uimurikuppi, missä ei ole minkäänlaisia heiluvia osia, mistä saisi hampailla kiinni. Ei mitään sellaista, mitä pitää painaa. Siis mieluiten sellainen kuppi, missä on suojan sisällä ponttooni, joka laukaisee venttiilin kun vedenpinta laskee. Tällä voitat kaksi asiaa: hevonen ei todennäköisesti saa sitä ainakaan ensiyrittämällä rikki ja toisaalta meidän Lottakin saattaisi sellaisesta juoda. 

hirnublogikuva3

Vesikuppia valitessa minä laittaisin talliin aina kupin, missä on sähkövastus. Ihan vain realiteettien takia. Vesiautomaatista ei kamalasti ole hyötyä myöskään silloin, kun se on jäässä. Paloturvallisuuden kannalta putkien lämmittäminen kuumailmapuhaltimella...  no, joku navetta valitettavan säännöllisesti palaa joka talvi juuri tämän toimenpiteen takia. 

Kolman moka vältettäväksi: Jos kerran laitat automaattikupin, niin laitata jokaiseen karsinaan vievään vesiputkeen sulkuventtiili. Miksikö? No, tämä viiden euron investointi per karsina mahdollistaa sen, että tallin vesiä ei tällaisessa meidän tämän aamun tapauksessa tarvitse sulkea päävesihanasta. Mikäli päävesihana ruuvataan umpeen, niin silloin koko talliin ei tule vettä. Jos jokaisen karsinan vesiputkessa sen sijaan on tuo viiden euron kytkin, niin vain hajonneen vesikupin vedentulo voidaan katkaista - muualla vedentulo pelaa edelleen. 

hirnublogikuva2

Neljäs moka vältettäväksi: Älä laita minkäänlaisia vesijohtoja talliin, mikäli sinulla ei ole tallissa viemäriä (tai se on tukossa, kuten meillä...) Todennäköisyys sille, että jonain aamuna teillä on runsaasti vettä tallissa kasvaa vesiautomaattien myötä olennaisesti. 

Mikäli hevosella on 50 litran saavi juomista varten, niin ok. Jos ja kun hevonen sen jonain päivänä kaataa, se on vain 50 litraa vettä lattialla. Automaatista lorahtaa nopeast koko kuutio vettä, eli ainakin se 1000 litraa. Se on 950 litraa vähemmän, eli 95 ämpärillistä vähemmän vettä kauhottavaksi ulos tallista. Se on paljon se. 

Hevostallissa tyhjentämisessä ei ole kyse edes pelkästä vedestä. Ehei. Se on märkää purumoskaa, jossa kelluu kikkaroita vastaan. Sanan mukaisesta tosi raskasta ja paskasta hommaa. Eikä naurata siinä vaiheessa ollenkaan. 

Jos olet puolestaan kyllästynyt siihen, että huumorintajuinen kavioeläimesi säännöllisesti käyttää saavia vesivessana - kuten meidän kullanmuru Kasperi tykkää tehdä, niin onnistuu se sen tempun tekemään toki siihen automaattikuppiinkin. Usko pois. Jos hevonen on vesivessaan ihastunut, niin siihen asiaan ei automaatit auta. 

 Viides moka vältettäväksi: Älä laita automaattikuppeja sellaiseen talliin, missä karsinat on kasattu tasaiselle betonilattialle. Ei. Ei ikinä. Ei, vaikka se tulisi halvemmaksi (se tulee halvemmaksi) ja olisi nopeampi tehdä (se on nopeampi tehdä). Aina, kun valat betonilattiaa talliin, muista tehdä jokaisesta karsinasta oma pieni "allas". Vaikka 5-8cm korkuinen, mutta edes pikkuisen pelivaraa. Sama "nosto" niin käytävälle kuin karsinoiden väliseinien alle. Miksikö? 

  1. Purut ja pahnat pysyvät paremmin karsinassa, eivätkä valu käytävälle.
  2. Saat tehtyvä hevoselle miellyttävän patjan.
  3. Kun vesiautomaatti pettää, niin sinulla on muutama ylimääräinen hetki aikaa yrittää phirnublogikuva4elastaa tilanne. 

Koska meillä karsinoiden väliseinien alla ja käytävälle on tällaiset "nostot" tehty, niin vahinko rajautui aika lailla. Edes jotain hyvää tässäkin siis.  Mikäli tällaista ylellisyyttä ei olisi aikoinaan tajuttu puuhata, niin lopputulemana tänä aamuna kaikkien karsinoiden kaikki muhat olisivat kastuneet. 

Nyt meillä kastui pahasti vain yksi karsina - missä päärikollinen itse majaili. Lisäksi käytävän puolelta lorisi Lotta-mamman karsinaan vetta niin, että yli puolet Lotan karsinasta jouduttiin lapioimaan tyhjäksi. Mutta vahinko rajautuikin sitten siihen. 

Mikäli viemäri olisi vetänyt MURRRRRR... niin ylimääräinen vesi olisi mennyt viemäriin. Nyt se jäi iloisesti toivottamaan minut tervetulleeksi aamutalliin. 

Joten se kuudes moka vältettäväksi: Älä koskaan ajattele, että avaan tuon viemärin huomenna... tee se nyt. Vaikka keskellä yötä. Koska tallitontut ovat aika huumorintajuista väkeä ;) 

Mutta ei niin huonoa, etteikö jotain hyvääkin. Tämä Zaramaman järjestämä pieni uima-allas ei suinkaan mennyt hukkaan. Löytyy meiltä sitäkin väkeä, joka osasi ottaa ilon irti elämästä tämän yllättävän kylpymahdollisuuden myötä.

Hyvää ja rauhallista joulua teille kaikille! 

IMG_6017.JPG

Avainsanat: hevosen juoma-automaatt, karsina, hevostalli, ämpäristä juottaminen


Kommentit

21.12.2016 22.57  Laura

Moikka.millainen vesi kuppi teillä oli joka hajosi ja Miten hajosi?

22.12.2016 12.55  Hirnu Oy/KMA

Terve! Kuppi hajosi siten, että tamma otti ja repi venttiilin irti. Eli ihan kunnolla itse hajoitti kupin. Ei ollut pakkasen tms. kanssa mitään tekemistä ;o) En kehtaa toisen yrittäjän tuotteita mollata, joten kuvia tai merkkiä ja mallia en halua siksi tähän laittaa. Mutta kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ja tutustua tarkkaan niihin. Vaihtoehtoja riittää!

25.12.2016 17.03  Laura

Juu ymmärrän. En ollenkaan koskaan tullut edes ajatelleeksi että joku repisi sen veden painamis jutun irti... omani hinkaa häntää kuppiin sitä odotellessa kun lähtee koko kuppi seinästä putkineen päivineen...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini