Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 11: KARSINAELEMENTIT

Keskiviikko 8.2.2017 klo 19.45 - KMA


Mikä tekee kunnollisen karsinaelementin? 

1) Kunnollinen lukitus, jonka saa avattua sekä sisäpuolelta että ulkopuolelta. Tämä on minun mielestäni puhtaasti turvallisuuskysymys. Ei ole ollenkaan hyvä juttu, mikäli hevonen pääsee omikseen karsinasta karkuun - tai vaihtoehtoisesti hoitaja huomaa jääneensä hevosen kanssa lukkojen taakse karsinaan. Jostain syystä kännykkäkin yleensä on näissä tilanteissa unohtunut käytävän puolelle. Lukituksen tulee olla kuitenkin sellainen, että hevonen ei saa sitä itse auki. Mainostettakoon sen verran, että Duo-Valmistalleissa käytettävässä Illis'n AS DUO-elementissä on tällainen lukitus. Voi olla toki muissakin - mutta kehutaan nyt tätä meidän valintaa :) 

2) Sinkityt rautaosat on ehdoton juttu tallissa. Tallissa on aina sen verran lämmintä ja kosteaa, että pinnoittamaton rauta ruostuu armotta. Itse maalaamalla ei kunnollista suojaa metalliosille saa - nimimerkillä "olen yrittänyt". Ensinnäkin pohja on aika mahdoton saada riittävän puhtaaksi ns. kotikonstein. Maaliin ei myöskään tarvitse tulla isokaan kolo, kun ruostetta alkaa muodostumaan - ja sitten se on yhtä maalin kukkimisen juhlaa koko elementti! Ammattimaalarin maalaamat elementit lienee eri juttu. Jätetään ne "mahdollisesti ihan hyvä valinta" -listalle. 

3) Hevonen potkii, puree, nojaa, hieroo ja ottaa vauhtia karsinaelementeistä - kuin myös seinistäkin. Elementti pitää pystyä kiinnittämään seinään ja toisiinsa niin tukevasti, että se kestää tämän möykkyyttämisen. Rauhallinenkin, lähinnä keinuhevosta muistuttava mölli saattaa piehtaroida karsinassa ja potkia seinää siinä puuhassa. Karsinaelementti morsetusalustana käyttävät kullanmurut ovat vielä asia erikseen. Kaikkea löytyy ja kaikkea niiden pitää kestää. 

Toisaalta metalliosien tulee olla "kunnon tavaraa". Moni asia nykyään näyttää metallilta, mutta on vain jotain sinne päin. Karsinaelementissä tärkeää on kestävyys. Mikäli suunnittelet omavalmistetta, niin ostovaiheessa kannattaa tehdä tämä asia tekijälle selväksi: Valmiin tuotteen pitää kestää norsua. Myynnissä olevissa valmiselementeissä tämä asia on jo valmiiksi kokeiltu, joten ne ovat siksi turvallinen vaihtoehto. 

4) Kaltereiden välien tulee olla riittävän kapea. Kavio ei saa missään nimessä eikä suunnassa mahtua kaltereiden väliin. Hevonen nimittäin saattaa senkin tehdä, että se nousee takajaloilleen tai potkaisee korkealle ja kovaa. Mitäpä arvelet, mikä on lopputulos siinä tapauksessa, että hevosen kavio jää kaltereiden väliin? Mikäli ajatuksena on kasvattaa varsoja, minä suosisin 5 cm piena-väleillä olevia elementtejä. 

5) Liukuovi vai sarana-ovi? No, makuja on monia. Itse tykkään saranaovesta, mutta suuri yleisö lienee liukuoven kannalla? Kummassakin on mahdollista saada sormet oven väliin muodossa jos toisessa - ja kummankin osalta se käy ihan tasan yhtä kipeää. 

Oviasia kannattaa muuten miettiä heti aluksi loppuun asti. Usein varsinaisen karsinan seinän tekeminen onnistuu aika hyvin monellakin tekijällä. Ongelma tulee eteen oven kohdalla. Ovi-asia kannattaa siksi suunnitella heti alkuunsa loppuun asti. Muuten saatat huomata, että tyypillä loppui yllättäen ajat kalenterista ja sinä virittelet väliaikaista-vakituista-karsinanovea trukkilavasta. 

Tukeva ja toimiva karsinanovi on tärkeä osa hevosen turvallisuutta ja sinun harrastusmukavuuttasi. Usko pois - kaikenlaista on tullut kokeiltua :) 

6) Hevoselle karsinan oveen leveyttä 120 cm ja ponille 100cm. Karsinan oviaukko ei saa jäädä liian kapeaksi. Keskimäärin karsinoiden valmistajat ovat mitoista tietoisia, mutta eihän se haittaa, että asiakaskin tietää ostavansa oikean tuotteen. Varsinkin, mikäli tilaat ulkomailta, kannattaa olla tilauksessa tarkkana. 

7) Ovi kaltereilla vai ilman? No, minä tykkään että hevonen pääsee katsomaan karsinan oven yli tallin elämää. Meillä on V-aukolliset karsinanovet tämän takia. Hevoset mielellään seuraavat ihmisten touhuja ja seisoskelevat pää oven yli. Mikäli haluat pitää nykymuodin mukaisesti karsinan ovessa loimitelinettä, niin en suosittele. Loimi löytyy hyvin nopeasti karsinasta.

Mikäli hevoselle jättää mahdollisuuden katsella ovessa olevasta aukosta, on aukon hyvä olla sen verran kapea, että koko hevonen ei mahdu aukosta. Hevosen ponnistusvoima paikoiltaan on uskomaton, mikäli se päättää pyrkiä jonnekin. Mieluummin siis sen verran kapea kurkistelu-aukko, että hevoselle ei tällaisia ajatuksia tule mieleen. 

8) Täyttö lankuilla, muovilankuilla vai filmivanerilla? Minä suosin filmivaneria, koska se on helppo pitää puhtaana. Vaikka kaikki tuntuvat haluavan tummanruskeaa vaneria, niin muistuttaisin, etät sintä saa vaikka pinkkinä. Värivalikoimaa on valtavasti. Jos itse olisin tallia rakentamassa, niin sijoittaisin muutaman euron enemmän värillisiin vanereihin. Ne tuovat kivaa sävyä talliin. Miksi kaiken pitää olla niin mustaa? 

Karsinaelementtejä monet ovat tehneet ja tekevät jatkossakin menestyksellisesti itse. Omavalmisteen voi hyvin tehdä ja säästää siinä satasia. Toivottavasti tässä oli myös omavalmisteen tekijöille muutamia juttuja, mitkä kannattaa huomioida omaa tuotetta suunnitellessa.

Näin välttäisi edes jonkin perusmokan tallinrakentamisessa! 

Avainsanat: karsinaelementti, hevostalli, hevostallin rakentaminen, hirnu, valmistalli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini