Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 12: SÄHKÖT JA NIIDEN SUUNNITTELU

Sunnuntai 5.3.2017 klo 16.42 - KMA


Sähköjen maailmassa on paljon erilaisia vaihtoehtoja, mikä helpottaisi tallissa toimimista ja tekisi ympäristöstä miellyttävän hevosellekin. En nyt kuitenkaan puutu tähän tämän blogin puitteissa. Haastan teidät arvoisat tallinrakentajat kuitenkin ajattelemaan asiaa ja ottamaan asioista selvää. Aina ei tarvitse tyytyä "perusjuttuun". Eikä se edes maksa paljoa extraa - päinvastoin voit säästää. Jos kerran rakennetaan, niin miksi ei tekisi hommaa kerralla ajatuksella ja kunnolla?

Sähkösuunnittelijan palkkiossa säästää useamman euron, jos tekee pari tuntia itse ensin hommia. Antaa ammattilaisen sitten piirtää piirroksesi "puhtaaksi" ja torpata kaikki loistavat ideasi mahdottomina toteuttaa. On tosiasiassa ihan hullua maksaa sellaiselle suunnittelijalle tallin sähkösuunnittelusta, joka ei itse ole ikinä tallissa edes käynyt - saatika sitten toiminut hevosten kanssa. Käytännössä nimittäin maksat hänelle siitä, että hän joutuu opiskelemaan itselleen ammattitaitoa lisää. Kyllä se olet sinä itse, joka tiedät miten niiden pistorasioiden ja katkaisimien pitää olla ja mistä niiden pitää löytyä, kun hevonen on käsipuolessa. Usko vain omaa käytännön kokemustasi. Sinua varten niitä linjoja sinne rakennellaan. 

Sähköjen suhteen kannattaa sähkösuunnittelijalle piirtää ihan omin pikku kätösin piirustuksiin toiveet esimerkiksi seuraavista asioista: 

  • Mistä aiot kulkea (eli missä katkaisimet ovat ja kummalla puolella ovea)
  • Missä aiot soittaa radiota (pistorasia on kiva olemassa aika monessa paikassa)
  • Missä aiot (jos aiot) klipata tms. hevosta.
  • Missä aiot kengittää (mikäli tarvitaan lisävaloja tms.)
  • Missä on lisälämpöpatterin paikka?
  • Tarvitaanko varustetilaan kahvinkeittimelle tai kännykkälaturille paikka? 
  • Tarvitaanko tallin ulkopuolelle autolle talvea varten pistoke? 
  • Mistä kohdasta talliin tulee maakaapeli eli sähkökaappi ja vikavirtakytkin? 
  • Laitetaanko "sitten kun rikastun niin rakennutan vielä sitä ja tätä" varauksia valmiiksi? 

Nämä kaikenlaiset pienet jutut ovat niitä käytännön elämään vaikuttavia asioita. Sähkösuunnittelija kyllä osaa piirtää sinun suunnitelmasi pohjalta toteuttamiskelpoisen suunnitelman. Etkä maksa "opiskeluajasta" mitään.  

Ja kuten yleensäkin - kannattaa sanoa heti, paljonko sähköihin saa kulua rahaa. Jos käteistä riittää siihen, että keskellä tallin kattoa on yksi hehkulammpu ja tallikamarissa pistorasia, niin turhaan niitä sen hienompia suunnitelmia edes tekee. Mutta varauksen sinne "rikastumisen varalle" voi toki jättää. 

Sähkösuunnitelmat ovat pohjana sähköjen rakentamiselle jo siinä vaiheessa, kun tallin elementtiseinät nostetaan pystyyn. Usein rakentajan innolla ryhdytään seiniä levyttämään ja hups! unohtui laittaa sähköille putkitus. Siten suunnitelma muuttuu ja sähköt vedetään pintavetona. Malttia siis ja sähköasentaja paikalle, vaikka joutuisi maksamaan toisetkin kilometrikustannukset ja pari päivää odottelemaankin. 

Jos osaa lukea sähköpiirustuksia, voi putkia toki itsekin vetää seinien sisään. Toki - jos itse vetelet sähköputkia, niin suosittelen ujuttamaan sähköpiuhat putkiin ennen seinien umpeen laittamista. Joskus tiukemmat mutkat putkissa voivat aiheuttaa ongelmia ja niihin pääsee helpommin käsiksi, kun levyt eivät vielä ole seinissä. Joten oikea työjärjestys säästää tässäkin harmailta hiuksilta. Sekin nimittäin nyppii, jos toteaa kaiken sen työn ja vaivan menneen hukkaan - kun ei se johto sinne putkeen sitten sujahdakaan! 

Kaikki sähköjohdotkaan eivät ole ihan samaa settiä. Kannattaa varmistua, että hankkii oikeanlaista sähköjohtoa näihin "teen osin itse valmiiksi" -säästökohteisiin. Muutoin voi käydä niin, että sähköasentaja saapuu paikalle ja joutuu ensin purkuhommiin - eikä ne muuten sitäkään tee ilmaisin, eikä se sisälly urakka-tarjoushintaan. Joten tarkista mitä tarvitset, ennen kuin teet niitä edullisia ostoksia Biltemasta. 

Miksi ne sähköputket sitten kannattaa vetää seinien sisälle? No, pintajohdot ensinnäkin keräävät likaa - ja ovat sen takia törkyisen näköisiä. Niiden peseminen tallin vuosittaisen pesun yhteydessä on hankalaa hommaa.Toisaalta talleissa tahtoo aina välillä olla kaikenlaisia pieniä jyrsijöitä, jotka mielellään maistavat myös sitä sähköjohtoa. Nämä ovat potentiaalisia tulipalon riskejä, joten ei mikään pelleily-juttu. Varsinkin, kun asiat voidaan ennakoimalla hoitaa.

Kun sähköt on putkien sisällä seinien välissä - kuten asunnoissakin on, ovat sähköt suurelta osin eläinten ulottumattomissa. Olen nähnyt kertaalleen todistanut myös sen, että hevonen päässyt yöllä karsinasta ja kiinnostunut pinnassa olevista sähköjohdoista - eli repi ne seinästä irti. Onneksi asiassa ei mitenkään käynyt - kiitos vikavirtasuojan. 

Pistorasiat kannattaa laittaa kannellisina, jotta ne eivät likaannu. Tallissa on aina pölyä, mikä kertyy mitä jännittävimpiin paikkoihin. Tämä kannattaa pitää mielessä. Tallin sähkölaitteden yleensäkin pitää olla kosteisiin ja pölyisiin tiloihin sopivia. Siten se edullisin tarjousvalaisin ei välttämättä ole sopiva vaihtoehto. 

Toivottavasti tästä oli hieman apua teille arvoisat tallinrakentajat. 

Mukavaa kevätpäivää kaikille!

Avainsanat: hevostallin rakentaminen, hirnu, sähköt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini