Hirnu Oy:n blogi

Nikkaroidaanko kotipihatto? Osa 1 Hopoti 5

Maanantai 28.11.2022 - KMA

Pihatto nostetaan esille varsin nopeasti, kun keskustellaan hevosten hyvinvoinnista. Pihatto ei silti tee ihmeitä hevoselle - eikä sovi kaikille hevosille. Tämä on syytä muistaa. Siis sama pätee myös karsinatalliin, eri kokoisiin talleihin jne. Hevonen on eläin ja yksilö. Eri yksilöt reagoivat eri asioihin eri tavoin. Mikä on loistava juttu yhdelle, ei välttämättä ole lainkaan hyvä vaihtoehto toiselle hevoselle.

Tässä sarjan osassa mietitään tällaista pientä kotipihattoa, missä majoittuu 1-3 täysikasvuista hevosta. Se on meillä myynnissä osana Hopoti-mallistoa ja toimitetaan valmiina rakennuksena. Mikäli hommat on ennakoinut valmiiksi, niin periaatteessa hevoset voivat muuttaa jo samana päivänä uuteen talliinsa. Realistisempaa ehkä kuitenkin on, että 2-3 päivää asennuksen jälkeen niin, että mm. aidat, sähköt, maansiirtotyöt ja muut olennaiset asiat on saatu valmiiksi. 

Pikkuhopoti_A.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hopoti, kotipihatto, blogisarja, pihaton rakentaminen

Pihatto on yksi tapa harrastaa hevosia

Maanantai 1.2.2021 klo 15.07 - KMA

Pihatto on nostanut profiilia hevosten majoittamisessa myös kotiharrastajien joukossa. Perinteisesti pihatoissa on kasvatettu varsoja ja nuoria hevosia laumassa. Nyttemmin pihattoihin on enenevissä määrin löytänyt tiensä myös "työikäiset ja kuntoiset" hevoset. Pihatossa hevosella on lajitovereita ja se pääsee toteuttamaan eri tavalla vaistojaan, kuin erillisissä tarhoissa ulkoilevat hevoset. Lisäksi on tullut markkinoille erilaisia aktiivipihattoja, missä hevoselle pyritään luomaan eri tavoin optimaaliset olosuhteet. 
Kovin monta kertaa "tavallisen tallaajan kohdalla" olen törmännyt siihen, että pihatto mielletään "helpoksi ja halvaksi" tavaksi pitää hevosia. Toisaalta oletetaan, että pihatoksi kelpaa mikä tahansa vanha lato, kunhan oven eteen laitetaan räsymatto suojaamaan suoralta viimalta. Näin asia ei ole, mikäli homma halutaan hoitaa asiallisesti. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pihatto, hevospihatto, pihattotalli, hevonen pihatossa, pihaton rakentaminen

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14.55 - KMA

Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu

Miksi kotitallin on syytä olla pieni?

Torstai 15.11.2018 klo 23.30 - KMA

Haaveileminen on hauskaa hommaa. Ihmisellä pitää olla unelmia, joihin voi tuudittautua. Niistä saa suuntaa elämälle. Ei kannata jäädä vain haaveilemaan. Jossain vaiheessa kannattaa tehdä haaveista totta. Tosiasiassa monet ihmisten unelmista ovat täysin toteutettavissa. Unelma sinällään ei ole ongelma, vaan rohkeus ottaa "se viimeinen askel". 

Moni nelikymppinen hevostyttö haaveilee lapsuuden unelman toteuttamisesta. Koti maalla. Hevonen omassa pihassa. Miksikä ei? Se on itse asiassa harvinaisen yksinkertainen unelma toteuttaa. Jossain vaiheessa vain pitää uskaltaa ottaa se ratkaiseva askel. Asiat järjestyvät aikanaan. 

Oma kotitalli on mitä loistavin paikka rentoutua. Kyllä se kotisohvan ja telkkarin voittaa - joskin silläkin ajanvietteellä on toki paikkansa. Tallilla on aina puuhastelua, tekemistä ja ennen kaikkea hevosia. Tallielämä on irrottautumista työstressitä parhaimmillaan.

Itse en halunnut olla äiti, joka ei ole koskaan kotona. Siksi, kun lapset olivat pieniä, oli hevosharrastus käytännössä pakko olla kotona. Jos olisin lähtenyt tallille, olisin poissa. Päivä töissä, ilta tallilla - milloin olen kotona? Kotitalli on pihassa, joten olet kotona perheesi luona. Yhdessä. Lähellä. Tavoitettavissa tarpeen tullen. 

Kotitallia ei kannata rakentaa liian isoksi. Iso systeemi vie liikaa aikaa. Se ei ole kohta enää harrastus. Se oli yksi ajatus Duo-valmistallien suunnittelussa: Se on riittävä tallirakennus laadukkaaseen kotiharrastukseen. 

Koska Duo-tallissa on vain kaksi paikkaa, välttyy kiusaukselta ryhtyä laajentamaan hevoskantaa. Kuten moni tallinomistaja tietää, tyhjät karsinat tahtovat täyttyä kovin helposti joko omilla tai hoitopaikkaa tarvitsevilla hevosilla. Mikäli kaikki kylän pollet on sinun tallissa hoidossa, huomaat olevasi harrastuksen sijaan tallityöntekijä, joka hyppää hoitamassa muiden hevosia - ja yllättäen laiminlyö oman harrastuksensa. Ei kiva juttu ollenkaan. 

Kotitalliin kuuluu riittävä määrä karsiointa omille hevosille. 2-3 karsinaa on hyvä määrä. Sen olen käytännössä todennut niin oman kuin työn puolesta. 

Milloin sinä pistät unelmiisi vauhtia ja pihaasi nostetaan Duo-valmistalli?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, talvi, hevostalli, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 17:  KÄYTÄVÄTILAT

Keskiviikko 11.4.2018 klo 20.09 - KMA

Käytävätila - mitä sillä oikeastaan tallissa tekee? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä asiaa? 

Todellisuudessa käytävätila on Suomen sääolosuhteissa varsin pakollinen juttu. Käytävälle voi kätevästi - ja paloviranomaisten painajaiseksi, säilöä kaikenlaista pientä suojaan talven tuiskulta. 

Toisaalta käytävätilan myötä saadaan suojaisaa ja riittävän valoisaa hoitotilaa talliin. Vaikka moni tallinrakentaja suunnitteluvaiheessa haaveilee  vesiboxista ja erillisestä hoitotilasta talliinsa, joutuu moni siitä luopumaan. Käytännössä käytävätila on siten se tila, missä hoitotoimenpiteet suoritetaan. 

Tallin käytävätilalle on olemassa omat mittansa. Kuten monesti aikaisemminkin olen todennut, mittoihin ei kannata järkähtämättä tuijottaa. Mitat ovat minimi-mittoja. Siis pienimpiä mahdollisia mittoja, mitä luvallisesti saa toteuttaa. Minimi ei ole "pakko olla näin"-mitta, vaan minimin saa toki ylittää. Paremman saa tehdä, kuin mikä on ihan pakko - eikö totta? Miksi et itsellesi tekisi hyvää ja toimivaa? 

Käytävän kohdalla suosittelisin, että 220cm leväää käytävätilaa ei rakentaisi kukaan. Se on yksinkertaisesti käytännön tallielämässä ihan älyttömän kapea. Siinä tulee piilopaikoista puute, mikäli hevonen hermostuu jonkin tilanteen takia. Käytävät ovat vain harvoin täysin tyhjiä - mikä tietenkään ei lisää turvallisuutta. Monet hevosenomistajat tykkäävät ripustaa karsinan oveen joskus varsin massiivisenkin vuoren erilaisia huopia ja loimia - kätevästi siihen hevosen lähelle. Nämä säilytettävät asiat kuitenkin vievät sitä kallisarvoista käytävätilaa kapeammaksi. 

Itse sanoisin, että 300cm leveä käytävätila on hyvä. Siinä mahtuu hyvin hoitamaan kengittämisen, siinä mahtuu hyvin ohittamaan hevosen suhteellisen turvallisen matkan päästä, siinä mahtuu hyvin kääntämään hevosen käytävällä. Ja leveässä käytävätilassa on varaa pitää sitten (paloviranomaisten vastusteluista huolimatta) jonkinlaista loimivarastoa siinä karsinan ovessa. 

Kun kerran rakentaa, niin miksi ei tekisi toimivaa ja käytännöllistä? Joten vältä se moka, että säästäisit leveydestä käytäväneliöitä tallia suunnitellessa. Vaikka se pahalta tuntuukin kustannuspuolta ajatellessa, niin ajattele käytännön ja turvallisuuden kannalta. Sijoita myös käytävätilaan niin, että se on riittävän leveä. 

1 kommentti . Avainsanat: karsina, tallin rakentaminen, oma hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 14: TALLIN ULKO-OVI

Lauantai 29.7.2017 - KMA

Olen monesti ihmetellyt, että muuten fiksusti rakennetuissa talleissa on joku ihmeellinen filmivanerista itse kyhätty ulko-ovi. Miksi ihmeessä? Jos käyttää 50 000 euroa talliin, niin eikö siihen olisi kannattanut vielä se yksi tonni käyttää kunnon oveen? Ovi on kuitenkin käytössä koko ajan. Miksi säästää sellaisesta, mikä käytössä hankaloittaa elämää? 

Hevostallin ulko-oven pitää olla jo säädösten perustella varsin iso. Leveyttä - siis sitä kohtaa mistä ovessa pääsee kulkemaan, pitäisi olla 150cm. On toki hauskaa, että hevonen pääsee 120cm leveästä karsinan ovesta kulkemaan hyvin, mutta ulko-oven pitää olla 30cm leveämpi. Lieneekö tässä syynä paloturvallisuus vai käytännön järki?

Kyllähän iso ovi käytännön elämässä on ihan hyvä ratkaisu. Korkeutta ovella pitäisi olla 220cm. Tosin ostin kerran ruunan, joka oli 180cm korkea. Se asui hienossa, vanhaan kivirakennukseen tehdyssä tallissa, minkä ulko-ovi oli 180cm korkea. Oli ruuna oppinut sillä kohdalla "kyykäämään". Itse asiassa se pitkään meillä "kyykkäsi" aina ulko-oven kohdalla - vaikka korkeutta oli kuinka! Se oli kyllä hauska tapa. 

Kokemattoman rakennustarvikkeiden hankkijan erottaa siitä, että he yleensä olettavat asioiden olevan "tuotepaketteja". Usein tuotekuva myös tukee tätä käsitystä. Eli ovessa on karmit, saranointi, helat jne. Näin ei välttämättä ole myytävän tuotteen suhteen. Mikäli ovi on olennaisesti edullisempi kuin vastaava tuote, siinä on jostakin asiasta säästetty tai jotain puuttuu. Useimmat asiat eivät nimittäin ole "tuotepaketteja". Kannattaa siksi tietää mistä tuotteen edullisuus johtuu, niin voi tuon säästön hyödyntää. Voihan se olla, että on esim. helat valmiina - miksi ei siis käyttäisi kierrätysmateriaalia? Se on ihan fiksu säästö.

Oven ostaessa tulee monenlaista mittaa vastaan. Tässä moni ensikertalainen ovien ostaja menee vipuun: Ole tarkkana, puhutaanko ovea kaupatessa oven karmien ulkomitoista, vai oviaukon mitoista. Siinä on helposti ainakin 10cm heitto. Toisaalta osa kauppiaista myy oven ja karmin erikseen. On lienee ymmärrettävää, että pelkällä ovella ei tee mitään, jos ei ole paikkaa mihin sen ripustaisi - eli se karmi. 

Jotta välttäisit perusmokat, niin tarkista ovea tilatessa: 

  • Mikä on käyntiaukon koko, jotta saat määräysten mukaisen oven eikä lopputarkastuksessa tule sanomista.
  • Mikä on karmin ulkomitta, jotta timpuri osaa jättää oikeankokoisen aukon seinään.
  • Onko ovi saranoitu valmiiksi? Tämä on yksi jännä kohta, missä saadaan oven hinta näyttämään edulliselta... ;) 
  • Onko ovessa mukana helat, eli kahva ja lukitus - tämän puuttumista ei moni huomaa ja hinta on monta kymppiä halvempi... kunnes joudut joka tapauksessa hankkimaan lukituksen oveen. 
  • Onko ovi lämpöeristetty? Ovia myydään myös eristämättömänä. 
  • Varmista, miten oven karmi on tarkoitettu kiinnitettäväksi rakennukseen. 

Tallin ulko-ovi on tosiasiassa melko iso kapistus. Ja painava. Kun ovilehti on 150cm leveä ja 220cm korkea, siihen tuuli ottaa napakasti. Siksi ehdottomasti näin kookkaaseen oveen kannattaa valita malli, missä on valmistajan oma tuulihaka + oven auki-lukitusmekanismi valmiina. Mikäli mekanismi pettää, niin siitä voi reklamoida. Omissa virityksissä voi vain katsoa peiliin.

150ovi.jpg

Oven tuulihaan tulee olla lukittuva, eli ovi jää jököttämään tukevasti auki-asentoon. Hevoset tai ihmiset eivät keskimäärin tykkää siitä, että ovi paiskautuu kiinni ja siellä sitä sitten ollaan välissä - kuin elävä ihmis/polle-hampurilainen ilman kasviksia. Siinä voi käydä huonosti, usko pois.

Oven auki-lukitus tulee olla helppo vapauttaa niin, että hevonen on toisessa kädessä kiinni. Kovin monimutkainen viritys ei siten passaa. Näin ollen en tykkää siitä, että ovi laitetaan rakennuksen seinään kiinni. Tämä viritys toimii hyvin ihmisille tarkoitettujen talojen ovissa, mutta hevostallissa se on epäkäytännöllinen. Sitä lukitusta on ikävä kiertää avaamassa hevosen kanssa.

Oven alareunassa suosin ovea, missä on jonkinlainen kumilaaha alhaalla. Näin oven alareunaan jää riittävästi käyntivaraa, pienet "kokkareet" eivät haittaa oven kulkua ja lisäksi ovi on alareunasta tiivis. 

Muistakaa siis heti talliprojektin alkuvaiheessa budjetoida myös se tonni siihen oveen. Ja oltaa tarkkana, mitä tilaatte. Meiltä saa myös ovia, mutta ne on valmiiksi kiinnitettynä Duo-Valmistalliin - sekin toki myydään oven mukana. Mikäli pelkästään ovi kiinnostaa, niin niitä kannataa tiedustella Illis:ltä. Suosittelen. Toimiva - mehän ei Hirnussa huonoa tuotetta käyttöön otettaisi. 

1 kommentti . Avainsanat: tallin ovi, hevostallin rakentaminen, ulko-ovi hevostalliin

Meidän kanalassa on nyt tosi pieni ovi!

Tiistai 20.6.2017 klo 13.34 - KMA

Tiedäthän - se tunne, kun huomaat tehneesi tyhmän valinnan.

Enemmän tässä jurppii se, että luulin tehneeni hyvän valinnan - mutta totesinkin tehneeni huonon valinnan. 

Minä arvostan laatua. Kaikessa tekemisessä me Hirnu Oy:ssa pyritään tekemään hyvää jälkeä ja tuottaa laadukasta tuotetta. Meille on tärkeää, että asiakas saa rahalleen vastinetta.

Aina välillä näemmä unohdan, että se ei suinkaan ole kaikkien muiden tavoite. 

Minä olen valmis maksamaan kunnollisesta tuotteesta oikean hinnan. En oleta, että minun pitäisi saada asioita ilmaisin - tai edes "halvalla". Jos tuote on hyvä, se palvelee tarkoitustani, minä olen valmis maksamaan siitä pyydetyn hinnan. Ja välillä käy niin, että täytyy vain opetella olemaan ilman tai tienata jostakin lisää käteistä mieleisten tuotteiden hankkimiseksi. Se on vain elämää, eikö? Huonoa en enää osta, koska se tulee lopultakin kalliiksi. Jos ei muuten, niin jätekustannuksina. 

Mutta asiaan... 

Minä siis halusin pitää minun oman kanalani oven kesällä auki. Koska on kerrassaan typerää jättää ovi auki ilman, että sitä lukitaan paikoilleen, päätin ostaa oveen tällaisen topparin. Siis sellaisen metallisen törräkkeen, mihin oven saa kiinni eikä tuuli pääse ovea paiskomaan. Ovihan voi mennä rikki, eikö niin?

Päädyin tunnettuun vaihtoehtoon.  Tai no - minä luulin tunnettuun vaihtoehtoon päätyessäni saavani laadukkaan vaihtoehdon. Minä luotin tuoteperheeseen, jota merkkiä näyttäisi olevan joka rautakaupan hyllyt notkollaan. Sanotaanko näin, että "hyvin brändätty tuote". Koska niitä myydään paljon ja niitä on joka paikassa tyrkyllä, niin tuotteen täytyy olle hyvä - eikö? Nämä on Pohjoismaisen firman tuotteita ja siksi hyvin tehty. 

Lopputulemana minulla on nyt kanalassa aika pieni ovi. Mitäs tykkäätte? 

pieni_ovi

Varmaan arvaattekin, että tuote ei ollut kauhean hyvä.

Itse asiassa tuote oli kaikkea muuta, kuin hyvä. Toppari ei ollut kelvollinen pitämään ovea auki. Kun oli edes ollut kunnon myrsky! Tai edes kunnolla tuulinen päivä, mutta ei! Ihan tavallinen kesäpäivä Pohjois-Pohjanmaalla - ja tässä kävi näin. Kunnon navakka tuulenpuuska - ja meillä on enää pikkiriikkinen ovi jäljellä. 

Ja arvatkaapas ottaako päähän? 

Tarkemman tutkimisen jälkeen selvisi, että eihän tätä keksintöä ole millään lailla hitsattu tai edes kiinnitetty näitä metallikappaleita toisiinsa. Kunhan on vain laitettu palat yhteen ja lausuttu isämeidän rukous päälle. Eihän se sillä tavalla kestä yhtään mitään!!!

paskatoppariihanpaskatoppari

Miksi tämä on mennyt tähän? Monet tuotteet edelleen näyttävät samalta - mutta eivät ne enää ole samoja. Laatu on kadonnut tekemisestä. Miksi? Eikö meidän kaatopaikat ole vielä riittävän täynnä roskaa? Tarvitaanko sinne vielä lisää? 

Eniten ottaa pähään se, että tällainen parinkympin tuote aiheutti noin 300 euron vahingot.  Tuote ei ollut mitä piti ja asiakas (minä, kerrankin kuluttajan roolissa) luotin tuotteen tekevän sen, mitä kohtuudella voitanee olettaa sen tekevän. Siis pitävän oven paikoillaan ja suojaavan sen, että tuuli ei heittele ovea ja riko sitä. Kuinka kävi? 

Voinhan minä toki asiasta valittaa - todennäköisesti valitankin. Mitenkä se korvataan? Se, että saisin vastaavan tuotteen tilalle, on nimittäin hieman ongelmallinen yhtälö.

a) Haluanko minä tällaista roskaa enää tilalle? Mitä ihmettä minä sillä teen? Tiiliskivestä olisi enemmän iloa ovistopparina.

b) Edelleenkin minun kanalassani on hämmentävän pieni ovi ja asialle nyt vain täytyy tehdä jotain. 

Kyllä Marko sen oven toki vaihtaa, ei siitä olekaan kyse. Kyse on siitä, että Markolla on aika paljon muutakin tekemistä ja maksaa se uusi ovi meillekin. 

Yritysideaa miettivälle siis vinkki:

Laadukkaita metallituotteita, ovistoppareita ja kaikenlaisia saranoita ja lukkoja - niille olisi markkinoilla iso rako täytettäväksi. Nämä missä lie halvalla teetetyt "näyttää samalta kuin aina ennenkin, mutta laatu on sitä taikka tätä" -tuotteita on kaupat pullollaan. Kipatkaa ne roskat roskiin ja tuokaa hyvä ja toimiva tuote tilalle.

Ja sitten brändäyksestä:

Hoitakaa ensin tuote kuntoon, brändätkää vasta sitten. 

Kiitos.

Alla: Oven runko napsahti poikki, koska "laatustoppari" antoi periksi. Jiihaa!

poikki_meni_oven_runko

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, laatu, kanala, brändi, metallituotteet

Kysyttyä: "Miksi valmisrakennus on kalliimpi, kuin elementtitoimitus?"

Tiistai 6.6.2017 klo 10.53 - KMA

Tätä otsikon kysymystä meiltä säännöllisesti kysytään, joten yritetäänpä vastata nyt kysymykseen tyhjentävästi. Tämä blogiteksti voisi toksi olla lyhykäisyydessään erittäin lyhyt vastaus: "Koska Valmisrakennuksessa on mukana työtä paljon enemmän. "

Ajattelin, että kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa.

VALMISRAKENNUS vs. ELEMENTTITOIMITUS

Kun valmisrakennus tuodaan pihaan, se näyttää tältä: 

KotKot10-valmiskanala

Ja oven kun avaat, rakennus näyttää tältä: 

Kotkot10_valmiskanala1

Elementti-toimitus sen sijaan näyttää pihaan tullessaan tältä: 

elementit

Sisäkuvia elementtitoimituksesta ei sattuneesta syystä ole. 

Lyhyesti: Nämä ovat kaksi täysin eri tuotetta. Siksi niiden hinta on erilainen. Valmisrakennus on "valmis" ja elementtipaketti on "rakennusprojekti". 

Kumpi sitten on "se pareempi vaihtoehto"? Valitan, en osaa sitä sanoa. Se sinun pitää oikeasti itse päättää. 

Tosiasia kuitenkin on, että elementtitoimituksen kasaaminen valmiiksi, asumiskelpoiseksi rakennukseksi edellyttää jonkinlaista käsitystä rakentamisesta ja työkaluja. Millään rakennusohjeilla emme pysty sinusta rakennusalan ammattilaista kouluttamaan. On asioita, mitkä pitää tietää ja ymmärtää, miten rakennus toimii. Ei niitä rakennusalan ammattilaisia turhaan kouluissa kouluteta. 

Ei se rakentaminen pienen rakennuksen kohdalla toki rakettitiedettä ole, joten oikealla asenteella se kyllä onnistuu. Ja neuvotaanhan meiltä toki. Mikäli itse osaat, sinulla aikaa ja työkaluja, niin säästät toki rahaa - et aikaa.

Vinkki: Mikäli sinun pitää palkata joku rakentaja kasaamaan kanala, niin todennäköisesti et rahassa säästä lanttiakaan. Harkitse silloin valmisrakennusta, koska se on heti valmis käyttöön - säästät siis aikaa! 

Vinkki: Kannattavaksi tämän elementtivaihtoehdon tekee se, että rakennuksen sijoittamispaikka on niin ahdas, että elementtivaihtoehto on ainoa toimiva ratkaisu. 

Valmisrakennus on siis kalliimpi siksi, että rakennuksen on ammattilainen sinulle jo valmiiksi kasannut. Eli se sama hinta, minkä joutuisit sille paikalliselle kirvesmiehelle joka tapauksessa maksamaan - ellet itse osaa rakennusta pystyttää. 

Lisäksi: 

  • Saat lisäksi takuun siitä, että rakennus on sovitun mukainen.
  • Sinä tiedät heti alkuunsa, mitä rakennus kaikkineen tulee maksamaan.
  • Tiedät myös sen, milloin rakennus on valmis muuttoa varten.

Nämä eivät ole ihan pikkujuttuja - sen tietää jokainen, joka on jotakin joskus rakentanut tai rakennuttanut. 

Valmisrakennuksessa ennen kaikkea säästät itseäsi - säästöä se on sekin! 

Toivottavasti tämä auttoi selkeytämään toimitustapojen olennaisia eroja.

Mukavaa kesää kaikille! Kaikkien kanaloiden rakentajien kannattaa huomioita Kesäkuun tarjous.

Ollaan yhteyksissä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmisrakennus, hevostalli, kotikanala, rakentaminen, elementtitoimitus

Jos minä rakentaisin ISON hevostallin, niin...

Sunnuntai 28.5.2017 - KMA

Olen nyt toukokuun aikana käynyt aika monessa ns. isossa tallissa. Näissä minua on aina hämmästyttänyt se, miten ahkeria tallissa hevosiaan asuttavat ihmiset ovat. Tallissa saattaa olla esim. 20 hevospaikkaa kauniisti rivissä ja käytävä perinteisesti keskellä. Tallin varustetilat on sijoitettu tallin toiseen päätyyn. Äärimmäisenä asuvan hevosen omistajaa ei voi moittia laiskuudesta: Pelkästään satulan noutaminen varustehuoneesta tietää noin 80 metrin mutkaa. (10 karsinaa a'3 metriä + käytävä + varustehuoheessa kuljettu matka ja tämä edestakaisin).

Vielä kukaan ei ole minulle selittänyt sitä, miksi varustehuone ei voisi olla "puolivälissä" karsinarivistöä. Tai miksi yleensäkin isot hevostallit rakennetaan valtaviksi halleiksi. Missä on paloturvallisuus? Käyttäjämukavuus? Käyttökustannusten hallinta?

Lähinnä selitys on ollut, että " se oli niissä kuvissa näin" ja "näin kai se yleensä on". Onko sen pakko olla? 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: tallin suunnittelu, oma hevostalli, tallin rakentaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 12: SÄHKÖT JA NIIDEN SUUNNITTELU

Sunnuntai 5.3.2017 klo 16.42 - KMA

Äkkinäinen rakentaja ei monestikaan suunnitelmissaan pääse huonejärjestystä pidemmälle. Tai no, tallista jos puhutaan, niin karsinaelementtejä pidemmälle. Ennen kuin on karsinaelementtien valitsemisen aika, pitää tehdä aika monta muuta olennaisempaa päätöstä. Yksi tällainen päätös on tallin sähköt.

Sähkösuunnitteluun puutun nyt siksi, että jostain kumman syystä tämä aika lailla "itsestään selvyys" näyttää unohtuvan innokkailta rakentajilta. Lopputulemana käy niin, että sähköt joudutaan vetämään talliin pintavetona ja enempi suunnittelematta - tai annetaan sähköasentajalle vapaat kädet toteuttaa itseään mahdollisimman pienellä budjetilla tietenkin. Tämän olen muuten kuullut erään sähköasentajan suusta - ei ole oma keksintö tai johtopäätös. Mistäpä se sähköasentaja tietää, millaisia tarpeita tallin käyttäjällä sähköjen suhteen on? Lähellekään kaikilla sähköasentajilla ei nimittäin ole hevosia. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen, hirnu, sähköt

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 11: KARSINAELEMENTIT

Keskiviikko 8.2.2017 klo 19.45 - KMA

On toki väärin aloittaa juttu toteamalla itsestään selvä asiä - mutta monelle hevoselleen torppaa rakentava ei sitä kuitenkaan tule ajatelleeksi. Joten: hevonen on iso eläin, jolla ei kestä edes norsun nahasta tehty persaus. Se vain on niin. Hevosella on voimaa järkyttävä määrä, massaa reilusti ja yllättävän paljon älliä umpiluuhun asennettuna. Älä pidä tätä eläintä tyhmänä - tulet yllättymään. 

Karsinaelementeissä moni tallinrakentaja yrittää säästää. Se on toki enemmän, kuin ymmärrettävää. Kunnolliset karsinaelementit maksavat helposti 500 euroa/seinä ja rahti vielä päälle. Eikä tähän hintaan tarvitse edes valita kauniisti kaarrettuja ja erityisesti muotoiltuja erikoisuuksia. Riittää, että valitset kunnolliset ja asialliset kamppeet. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: karsinaelementti, hevostalli, hevostallin rakentaminen, hirnu, valmistalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 8: VANHAN VÄRKIN VÄRKKÄÄMISEN ONGELMIA

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12.50 - KMA

Tätä aihetta on aika moni minulta nyt toivonut: Mitä vanhan rakennuksen muuttamisessa hevostalliksi kannattaa miettiä. Tästä voin todellakin sanoa, että kirjoitan nimimerkillä "kokemusta on" ihan käytännössä. Meidän oma hevostalli on tuunattu vanhasta 60-luvun omakotitalosta. Pihatto - joka ei enää ole hevosten käytössä, on tehty vanhasta kylmästä heinäladosta. 

Joten - kyllä niistä talleja saa aikaiseksi. Se, tuleeko se halvemmaksi, on eri juttu. Mutta pihapiirin kannalta voi olla enemmän silmää miellyttävää tuunata vanha rakennus, kuin rakentaa uusi.

Olen joskus ihmetellyt, miten vähän ihmiset kysyvät mahdollisuutta muokata rakennus ulkoiselta olemukseltaan sopimaan vanhaan pihapiiriin. Tämä mahdollisuus on meilläkin ollut aina olemassa, mutta vain pari kertaa sitä on käytetty.

Isommat - yli 5 hevosen tallirakennukset ovat aika massiivisia rakennuksia ja ne on tehty enemmän "tallialue-tyyliin" kuin kotipihan koristeeksi. Tallirakennuksen massiivisuutta voi piilottaa esim. ulkovuorta muuttamalla ja rakennusta ajatella osana pihapiiriä.

Jo tuotteena "valmiiseen" valmistallinkin saa meiltä vaikka hirsipaneelilla, mikäli muu piha on hirttä täynnä, suosittelen sitä vaihtoehtoa lämpimästi. Rakennus kuitenkin pistetään pystyyn vuosikymmeniksi, joten pitäähän sen silmää miellyttää, eikö?  

Mutta palataan vanhan tuunaamiseen... 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: rakennuksen muuttaminen hevostalliksi, tuunaa hevostallia, hevostallin rakentaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 7: MALTA TEHDÄ VALMIIKSI

Sunnuntai 11.12.2016 klo 12.57 - KMA

Kenelläpä ei olisi kiire rakennusprojektin loppuvaiheessa? Hoputtajana voi olla sää - talvi tai syysmyrskyt painaa päälle, tai yksinkertaisesti raha. Pari hevosta täysihoitotallissa... no, sillä summalla lyhentää omaa tallilainaa jo mukavasti, vaikka siitä vähentäisi hevosen elättämisen kustannukset. 

Kannattaa kuitenkin malttaa tehdä rakennus kokonaan valmiiksi, ennen kuin hevoset muutetaan uuteen kotiinsa. Rakentamien on siksi ärsyttävää hommaa, että elementtiprojekteissa aluksi se näyttäisi edistyvän hurjaa vauhtia. Tulee lattiaa, seinää ja kattoa - kaikki viikon sisällä. Sitä oikein hurmaantuu siitä, miten nopeasti kaikki tapahtuu! Ja sitten se homma tuntuu tyssäävän, kuin seinään. Mitään konkreettista "isoa" ei tapahtu. Mutta rakennusprojektit ovat sellaisia. 

Malttia tarvitaan. Ei riitä, että tallissa on lattia, seinät ja katto. Tarvitaan paljon muitakin rakenteita, jotta rakennuksesta saadaan toimiva kokonaisuus. Nämä pienemmät jutut ovat hitaita tehdä, eivät näy niin paljoa - mutta ensisijaisen tärkeitä, jotta rakennus toimii oikein. Joten älä vielä irtisano tallipaikkaa tai sovi uuden hevosen ostamisesta, vaikka tallissa asennetaankin kattopeltejä paikoilleen. Ei se vielä ole valmis. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen,

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 6: HEVOSTALLIN LÄMMITTÄMINEN 

Torstai 24.11.2016 - KMA

Hevostallin ja yleensäkin eläinsuojien lämpimänä pitäminen on perusasioita tallin suunnittelussa. Ei talli-ilman "lämmin" tarvitse olla, mutta sen verran ainakin, että vesi ei kupissa jäädy. Sellainen 3-8 astetta plussaa on lienee ihan sopiva. Silloin ei kovillakaan pakkasilla ulkoilman ja tallin sisäilman lämpötilaero tule liian hurjaksi. Eli sellainen "jääkaappilämpötila" on aika passeli. 

Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi niin monet rakentajat ajattelevat hevostallin lämpenevän ja pysyvän lämpimänä ilman minkäänlaista lämmönlähdettä. Eihän kukaan taloaankaan rakenna ilman, että siihen jokin lämmitysjärjestämä suunnitellaan. Miksi eläinsuoja olisi yhtään sen ihmeellisempi asia?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, lämmitin, tallin rakentaminen, tallin lämmittäminen talviaikaan, hevostallin eristys

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 5: KARSINAN IKKUNAT

Lauantai 12.11.2016 - KMA

Luonnonvalo on parasta valoa monelle asialle - niin myös hevoselle. Eikä se ihmisellekään pahaa tee. Luonnonvalon parasta antia on se, että se tulee "kaikkialta". Se ei  yleensä muodosta voimakkaita, liikkuvia varjoja verrattuna esim. halogeenivaloon tai moneen muuhun, tehokkaaseen keinovaloon. Jotkut hevoset pelkäävät halogeenin aiheuttamia jyrkkiä varjoja.

Ja mikä luonnonvalossa on parasta, se on edullista - eikä sitä (ainakaan vielä) edes veroteta. 

Luonnonvaloa kuitenkin hyödynnetään tallirakentamisessa hämmästyttävän vähän. Mieluummin sijoitetaan valaisimiin, kuin ikkunoihin. Miksi näin? 

Kokonaisuus unohtunut ikkunoiden sijoittelussa?

Hevostallin rakentajan kannattaa huomioida ikkunat jo rakennusvaiheessa.

Tavallinen kuvio on nimittäin se, että tilataan jokin "vakiopaketti" elementtivalmistajalta. Vakiopaketti siksi, että se on edullisin vaihtoehto. Näin ollen elementeissä on ikkunat määritelty helpoimman rakennustavan  mukaan, eikä rakennuksen käytännöllisyyden mukaan. 

Tallirakennus on yleensä iso halli, mihin tilataan karsinaelementit  toiselta valmistajalta - suhteuttamatta kalusteita nyt ollenkaan ikkunoiden sijaintiin. Lopputulema on hassu - toki ei käyttökelvoton, mutta hassu. 

Kyse toki on pienestä kosmeettisesta jutusta, mutta se vain antaa oikeasti jotenkin amatöörimäisen vaikutelman rakennuksesta, mikäli karsinan pystytolppa asettuu ikkunan päälle. Olisiko kannattanut vähän tarkemmin mitata ja suunnitella? Tähän ei tarvita asiantuntijoita (ainakaan ei kannata maksaa sellaiselle), vaan ihan tervettä maalaisjärkeä ja mittanauha.

Muutenkin suosittelisin aina rakennettaessa miettimään myös sitä puolta, että rakennuksesta tai maapaikasta yleenskin voi joutua myös luopumaan. Sinulle ehkä passaa, että rakennus on tehty vähän niin ja näin. Entäpä, jos tulee tilanne, että rakennus pitää saada myytyä - ja kaikki yleensä haluavat hyvän hinnan elämäntyöstään. Sitäkin kannattaa ajatella, ettei "ihan hyvä rakennus" ole myyntitilanteessa koko tilan hintaa alas painava hökötys.

Elämästä kun ei koskaan tiedä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, ikkunat hevostalliin, kalterit hevostallissa

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 2: KARSINOIDEN SEINÄPINNAT

Perjantai 21.10.2016 klo 14.33 - KMA

Viime viikolla kirjoitin ovien lukituksesta. Tällä viikolla ajattelin kirjoitta asiasta asiaa karsinoiden seinistä ja yleensäkin työn suunnittelusta (tai suunnittelun puutteesta). 

Materiaaleista tulen toki kirjoittamaan jatkossakin. Tämä on vain keskustelun avaus. Monesti niukka ilmanvaihto ei olekaan tallin todellinen ongelma, vaan vääränlaiset materiaalit pinnoilla. Mikäli tallin lattia on läpikustua lankkua, niin haiseehan se. Varsinkin, kun lattian läpi on kusi valunut maaperään muutaman vuoden ajan. Ei se kusi sieltä mihinkään katoa. Hevosesi asuu tuolloin tunkion päällä. Haluaisitko itse nukkua tunkion kaasuissa? Ei siinä enää ikkunoiden auki pitäminen auta. On syynsä, että rakennusmääräysten mukaan kusi ei saa lattian läpi valua. Se on määräys, joka on olemassa hevosesi parhaaksi. 

... jatkuu seuraavalla sivulla...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, seinävaneri hevostalliin, lankkulattia hevostallissa

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 1: KARSINOIDEN LUKITUS

Torstai 13.10.2016 klo 20.10 - KMA

Eikö se niin ole, että omaansa saa haukkua? No, minä ajattelin tehdä juuri näin. Kirjoitan nyt pienen blogi-sarjan siitä, mitä kaikkea ei kannata tehdä hevostallin rakentamisessa. Kyse on meidän omasta hevostallista, joka toki on jo ollut olemassa paljon ennen Hirnun Oy:n perustamista. Siitä tiedämmekin, miten hevostalli pitää suunnitella - eli ei ainakaan näin... 

Virheistä oppii, eikö totta. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa pahimmat mokat hevostallin rakentamisessa. Sellaiset, mitkä harmittavat sitten jälkikäteen. Kaiken lisäksi ne tulevat kalliiksi. Ei riitä, että asian korjaa. Vanhaa korjatessa kustannukset ovat isommat, koska ensin pitää purkaa - jotta voi taas rakentaa. Uuden rakentaminen on tämän takia nopeampaa ja halvempaa puuhaa. 

Oman hevostallini historiasta voin sanoa sen verran, että sitä ei alkujaan rakennettu hevostalliksi. Se oli alkujaan omakotitalo, perinteinen 60-luvun alussa rakennettu. Uuden talon rakentamisen myötä tuli villi idea muuttaa se hevostalliksi. Tämä säästi monta euroa, mutta aiheutti myös monia ongelmia. Vanhan kanssa joutuu tekemään kompromisseja. Siksi oma talli ei suinkaan ole mikään moderni ja tiloiltaan ideaali. Siitä syntyykin ajatukset siitä, miten asiat pitäisi tehdä, jotta ne olisi tehty kunnolla. Näiden ideoiden ja ajatusten myötä syntyi myös Hirnu Oy. 

Nyt kuitenkin otan kohta kohdalta muutamia "pikku-juttuja", jotka kannattaa tallin rakentajan miettiä. Oikeasti. Nyt puhuu karu kokemus, joka on hankittu tekemällä monta asiaa pieleen - jotta teille voimme rakentaa juuri oikein! 

Mikäli jatko kiinnostaa - paina alla olevaa linkkiä seuraavalle sivulle!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallinrakentaminen, hevostalli, hyvä hevostalli, suunnittele hevostalli

Rakentaa itse - vai ostaa valmiina?

Keskiviikko 6.7.2016 klo 10.47 - KMA

Rakennusprojektissa on valitettavan tavallista, että oma aika ja osaaminen arvioidaan pieleen. Ennen kaikkea miehiin näyttäisi kohdistuvan  paikoin huomattavia paineita rakentamisen suhteen. Monesti oletetaan, että tokihan mies osaa rakentaa - osasihan pappakin rakentaa perheelleen talon jne. Tosiasia kuitenkin on, että kukaan ei osaa sukupuolensa, geeniensä tai sukulaisuussuhteidensa perusteella rakentaa yhtään mitään. Se ei ole niin yksinkertaista. Kaikkia miehiä ei todellakaan rakentaminen edes kiinnosta. Pitäisikö edes kiinnostaakaan?

 Rakennuksia saa onneksi myös valmiina. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kannattaa mieluummin keskittyä tekemään sitä, missä on hyvä ja mikä tuottaa mielihyvää. Mikäli rakentaminen ja nikkatointi ei ole "se oma juttu", niin miksi kiusata itseään? Vielä vähemmän: Miksi painostaa puolisoa tekemään jotain, mitä tämä ei selvästi osaa/halua tehdä? Rakentamisen osalta tähän on helppo ratkaisu: Osta valmis rakennus. Mikäli rakentamiseen haluaa osallistua, niin usein jo perustuskivien mittaaminen ja asennus, rännien asennus sekä rakennuksen maalaaminen on kesäloman ajalle ihan riittävä panostus. Pitää ihmisten levätäkin, eikö niin? 

Mikäli hevonen seisoo pihassa ilman kunnollista talvi-asumusta, niin nyt on aika ryhtyä toimeen. Vielä ehtii hoitaa paperityöt sihen malliin, että ennen pakkasia oma hevonen seisoo omassa kotitallissa. 

dsc07726.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, hevonen, hevostalli

Projektit alulle nyt!

Maanantai 29.2.2016 klo 18.00 - KMA

Mikäli ajatuksissa on käyttää kesäloma oman unelman toteuttamiseen, on aika ryhtyä sanoista tekoihin. Se, mitä minä olen rakentamisesta oppinut on, että asiat eivät tapahtu ihan niin nopeasti, kuin olin ajatellut. Varsinkin kesäaikaan esimerkiksi rakennusvalvonta on lomalla. Se tarkoittaa sitä, etteivät lupapaperit heinäkuussa liikahda samalla vauhdilla eteenpäin, kuin näin maaliskuun alkaessa. 

Vinkkinä siis sinulle, joka suunnittelet talliprojektia: Hae luvat nyt. Näin pystyt sopimaan talkooporukan ja muut rakentamisen kannalta tarpeelliset asiat hyvissä ajoin. Kesäkuussa alkaa aika monella urakoitsijalla olla hommat sovittuna, joten vaikkapa kaivinkoneen paikaille saaminen ei ole enää yhtään yksinkertaista. Tai sitten et välttämättä saa sitä osaavaa ja edullista kaveria tekemään hommia, vaan joudut ottamaan sen joka joutaa. 

Joten: Paperiasiat kuntoon ja projekti on jo puolitiessä valmista. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakennuslupa, rakentaminen

Eläinsuojan on tarkoitus suojata eläintä myös pakkasella

Perjantai 15.1.2016 - Hirnu

Pakkaset paukkuvat niin, että seinät natisee. Kunnolla rakennetussa talossa ja eläinsuojassa ei onneksi ole mitään huolta pakkasesta. Hyvällä rakentamisella säästää myös lämmityslaskussa. Mikäli nurkista käy viima, niin lämpö karkaa - ja sähköyhtiö kiittää muhkealla laskulla. 

Joskus olen miettinyt, miten eri tavalla ihmiset näkevät eläinten hyvinvoinnin. Vaikka kanaa pidetään perinteisesti "vaatimattomaan" tyytyvänä eläimena, voisi kysyä, mitä sana "vaatimaton" tarkoittaa? Minulta on joskus ihan tosissaan tuttava kysynyt, että pärjääkö kana pakkasessa. No, ei pärjää. Kyllä kana tarvitsee tilan, missä juomavesi ei jäädy. Siihen toki riittää +3 astetta aikuiselle kanalla, mutta ihan vähintään se. Mieluummin muutama aste päälle. Lämpölampulla saa nopeasti lämpimän nurkan kanalaan. Mikäli kanat hakeutuvat lampun alle, niin siitä voinee vetää johtopäätöksen sopivasta lämpötilasta? Kalkkunat ovat oman kokemukseni mukaan enemmän vielä lämpimän perään - vai lieneekö meidän UKK-kalkkuna-kukko vain erityisen mieltynyt lämpimään öljypatteriinsa? 

Toinen ääripää eläinten omistajista ei toisaalta ymmärrä, että eläimen tarve esimerkiksi lämmölle on rajallinen. Hevonen ei tarvitse talliin +20 astetta lämpöä. Toki se ihmiselle olisi miellyttävä lämpötila työskennellä, mutta hevonen ei siitä välttämättä enää nauti. Käsittääkseni hevosen hengityselimistö on aika herkkä, joten suuri lämpötilaero tallin ja ulkoilman välillä voi olla ongelmallinen. +20 asteisesta tallista siirtyminen ulkoilmaan -20 asteeseen tarkoittaa 40 asteen eroa lämpötilassa. Se on paljon.

Näin pakkasten aikaan toivoisin kaikilta eläinten omistajilta ja hoitajilta malttia ja maalaisjärkeä eläinten hoitoon. Muistakaa, että eläimiä palelee ihan samalla tavoin, kuin ihmisiäkin. Ulkokoira-Musti tarvitsee mahdollisuuden lämmitellä kopissa - itse se päättää, josko se sitä mahdollisuutta käyttää. Mutta ei kielletä siltä mahdollisuutta valita, eihän. 

Hytiseviä pakkasia on kuulemma taas tulossa. Lämmitellään siis toisiamme!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, koira, kanat, rakentaminen, eläinsuoja

Vanhemmat kirjoitukset »