Hirnu Oy:n blogi

VuhVuh-Koiratalo ja arjen sujuminen

Perjantai 18.6.2021 klo 18.41 - KMA

Kukapa tykkäisi tulla kotiin niin, että eteisen lattialla odottaa iso läjä koiran pskaa ja lätäkkö pissaa on turvottanut laminaatit ylös saumoistaan?

Tai vaihtoehtoisesti koira on ikävissään rakennellut sohvasta itselleen sopivamman version - jota riittää pieninä paloina kaikkialle asunnossa. Voin kokemuksesta sanoa, että koira todellakin pystyy purkamaan sohvan kaikki vaahtomuoviosat potkupallon kokoisiin paloihin - ja niitä paloja on PALJON.

On selvää, että lemmikin tekemät vahingot harmittavat. Toisaalta voi kysyä, onko kohtuullista odottaa koiralta niin pitkää pidätysaikaa? Se on aika paljon vaadittu. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, koiratalo, koiran hoito, koiran päivähoito, terve ja hyvinvoiva koira

Mikä ihmeen sinkitys?

Perjantai 21.5.2021 - KMA

Sain asiakkaalta ihan kiinnostavan kysymyksen aiheesta sinkitys. Miksi tallikalusteet pitäisi sinkitä - ja olisivatko ne edullisemmat ilman sinkitystä? Ja toisaalta kysymys siitä, miksi ne pitää sinkitä, jos ne kerran maalataan?

Ihan hyvä kysymys. Sitä ei itse aina tule ajatelleeksi asioita tarkemmin, mitä  pyörittelee pitkin päivää. Eihän se niin selvä juttu ole. Miten loistava aihe kirjoittaa tästä!

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: sinkki, tallikalusteet, koirakalusteet

Koirien päiväkoti - tulevaisuuden palvelu? osa 1

Sunnuntai 27.1.2019 klo 13.02 - KMA

Googlettelu kuuluu oman alani seuraamisessa olennaisena osana työtehtäviin. Tänään törmäsin uutiseen, missä kerrottiin Suomessa vielä aika alkutekijöissään olevasta yritystoiminnasta: Koirien päiväkodista.

Vaikutti mielenkiintoiselta, vaikka uutinen olikin muutaman vuoden takaa. Saman tien toki googlettelin asiaa tarkemmin. Näyttäisi siltä, että suurimpien kaupunkien lähistöllä - lähinnä siis Etelä-Suomessa on joitain yksittäisiä, pieniä toimijoita. Erilaisia viikonloppu- ja loma-aikoihin erikoistuneita eläinhoitoloita on enemmän. Varsinaisesta päivittäistä päivähoitopalvelua tarjoavia yrityksiä lähinnä yksittäisinä.

Tämä oli vähän yllättävää, joskin mielenkiintoinen mahdollisuus uudelle yritystoiminnalle. Maailmalla on joissain isoissa kaupungeissa, kuten New York on jopa ammattinimike "koiranulkoiluttaja". Siellä on havaittu, että koiran yksin pitäminen kotona ei ole asiallista. Toisaalta koiran omistavien ihmisten on käytävä töissä, eikä töihin voi koiraa mukaan ottaa. Siten seillä tällainen palvelu on järjestynyt eläimen hyvinvoinnin edistämiseksi. Toki palvelu ei ole ilmaista, mutta eihän lemmikin pitäminen koskaan ole ilmaista. Se on harrastus.

Kuten joku hevoshommista kerran totesi: "Jos siihen ei mene kaikki aika ja rahat, niin ei se edes ole harrastus!" 

Kiinnostavaa tällaisen palvelun harvinaisuus on siksi, että koirat lienevät suurin aihe kerros- ja rivitalojen "heippa-lapuissa". Siten oletin, että asiaan olisi jo aikaisemmin tarjottu ratkaisua myös Suomessa. Ikävää se on koiranomistajankin niitä lappusia lukea. Tuskin kukaan tahtoo ja toivoo, että koira päivän ulisee asunnossa. Mutta töihin taikka opiskelemaan on lähdettävä. 

Mietin, että monessa tapauksessa koirien päivähoito olisi ratkaisu ongelmaan. Miellyttävämpi ratkaisu koirien päiväkoti olisi, kuin erilaiset haukunestopannat. 

Meillä suomalaisilla on monesti paha tapa lähteä hoitamaan ongelmaa, kuin ehkäisemään ongelman sen syntyä. Tässä asiassa Ruotsi on jälleen meitä edellä. Ruotsissa koirien päiväkoteja on enemmän. Se johtuu mitä ilmeisimmin lainsäädännöstä, minkä perusteella koiraa ei saa jättää kuutta tuntia pidemmäksi aikaa yksin. No, kukapa sitä tosiasiassa valvoo, mutta onhan se jonkinlainen herättely koirien omistajille. Työpäivät ovat pitkiä. Yleensä päivä on työmatkoineen lähempänä 9-10 tuntia. Se, että koira on kotona yksin - no, tuleehan sille vähintäänkin pissahätä. 

Uuno_unilla

Jäin miettimään sitä, millainen olisi koirien oma päiväkoti.

Millainen se sinun mielestäsi olisi? 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koirien päiväkoti, koirapäiväkoti, koira päiväkotiin, koiran hyvinvointi

Nykyaikaisella koiralla on oma koiratalo

Sunnuntai 18.11.2018 - KMA

Koira on perheenjäsen. Vaikka mieli tekisin, niin kaikkialle sitä ei mukaan voi ottaa. Työpaikka, opiskelupaikka - siinäpä ne tavallisimmat syyt, miksi koira joutuu olemaan päivät yksin kotona. Helposti tämä yksin oleminen venyy työpäivän viemään kahdeksaan tuntiin. Matkat kun lasketaan päälle, niin aika on joskus pidempikin. 

Lumi

Kyllähän ne koirat kotona viihtyvät. Tosin - onko niillä todellisuudessa muita vaihtoehtoja? Kysymys onkin siitä, että mikäli koira saisi valita, niin mitä se valitsisi? Millaista olisi koiran toivoma nykyaikainen koiran pitäminen?

En usko, että koira toivoo tälläkin perukalla vielä niin tavallista tapaa, että koira laitetaan säällä kuin säällä  kettingin nokkaan päiväksi ulos. Suojana on pahimmillaan kovalevystä kyhätty "teltta" - jos sitäkään. Ainakin näillä alueilla, missä sudet liikkuvat, on näin yksikseen kytketty koira kuin "susien oma buffee pöytä". Eihän sillä ole mitään mahdollisuuksia paeta taikka puolustautua. Moni metsäkoira ei toki sisällä viihdy, ymmärrän sen. Mutta laittakaa sille tukeva häkki ympärille suojaksi ja kunnollinen sääsuoja, mihin se halutessaan voi mennä. 

"Yksi ratkaisu nykyaikaiseen mukavaan koiranelämän  on VuhVuh-koiratalo. Nykyaikainen koira hengaa VuhVuh-koiratalossa, kun kotiväki on töissä ja koulussa. Se ulkoilee mielellään isohkossa ulkohäkissä tarpeidensa mukaan. Se lötköttää omalla sohvalla omassa huoneenlämposessä mini-talossaan ja järsii vaikka puruluuta. Sillä on raikasta vetta saatavilla koko ajan. Kotiväen tultua kotiin, siirtyy koira laumansa mukana sisälle asuntoon."

VuhVuh-koiratalossa koira voi valita. Koirataloihin rakennetaan koiralle oma pieni eteinen ja läppäovi, jonka saa toki tarvittaessa suljettua.  Periaatteessa koira voi elää varsin vapaata koiramaista elämää päivän itsekseen ollessaan. Eteistila huolehtii sen, että lämpö koiratalossa pysyy. Kunnollinen patteri on hyvä ja edullinen keino pitää tämä talo koiralle mieleisessä lämpötilassa.

VuhVuh10_edesta.jpgVuhVuh-koiratalosta koira pääsee käymään ulkona vaikka vartin välein. Sen ei tarvitse pidätellä tarpeitaan. Eikä isännän tarvitse yrittää hallita koiran tarpeita kyseenalaisilla keinoilla, esimerkiksi vesikuppia pihtaamalla. 

 VuhVuh-koiratalossa koiralla on vapaa pääsy ulkotarhaan jaloittelemaan ja nuuhkimaan ympäristön tuomia tuoksuja - ja hoitamaan tarpeensa silloin, kun niiden aika on. Samalla siinä voi rähistä aidan raosta naapurin Mirrille, joka kierroksellaan tepastelee koiratalon ohi. 

 Kun perhe tulee töistä kotiin, koira siirtyy lauman jatkeeksi nukkumaan olohuoneen pöydän alle isäntänsä jalkoihin. Illalla pitkälle lenkille ja siitä yöunille.

Tämä on yksi vaihtoehto nykyaikaiselle koiranelämälle, missä koiran tarpeet on huomioitu. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, koiratalo, koiranelämää, koiran hyvä elämä, ulkokoira, kotikoira

Talvitarjousta ja elementtipaketteja kotipihaan toimitettuna

Tiistai 24.10.2017 klo 11.36 - KMA

Tulihan tehtyä kotisivuille remontti. Toivottavasti te kaikki kotinikkarit arvostatte tätä aamun aherrusta sivujen parissa. Nyt pitäisi olla koottuna niin kanaloiden, kuin koiraloidenkin elementtivaihtoehdot samassa nipussa. Tavoitteena oli, että ne olisi yksinkertaisesti ja selkeästi sisältöineen ja hintatietoineen. Lienenkö onnistunut asiassa? 

Kannattaa käyttää hyväsi tuo meidän Talvitarjous. Jos rakennuksen rakennus- ja toimitusajankohta sijoittuu ajalle joulu-tammi-helmi-maaliskuu, niin hinnassa saat 5% alennuksen.

Varsinkin isommissa tuotteissa kannattaa jo kaivaa pressut esille ja suojata paketti odottamaan kesälomaa ja parempia rakennuskelejä. Ja valmisrakennusta jos ajattelee, niin perustuksenkin ehtii sipaista tehdä ennen, kuin maa on kunnolla jäässä.

Kuten sanottua: Talvi ei estä valmisrakennusten toimitusta.  

Ollaan yhteyksissä! 

koirala_neljalle_koiralle.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elementti, kotikanala, koiratalo, rakenna itse, talvitarjous

Eläinsuojan on tarkoitus suojata eläintä myös pakkasella

Perjantai 15.1.2016 - Hirnu

Pakkaset paukkuvat niin, että seinät natisee. Kunnolla rakennetussa talossa ja eläinsuojassa ei onneksi ole mitään huolta pakkasesta. Hyvällä rakentamisella säästää myös lämmityslaskussa. Mikäli nurkista käy viima, niin lämpö karkaa - ja sähköyhtiö kiittää muhkealla laskulla. 

Joskus olen miettinyt, miten eri tavalla ihmiset näkevät eläinten hyvinvoinnin. Vaikka kanaa pidetään perinteisesti "vaatimattomaan" tyytyvänä eläimena, voisi kysyä, mitä sana "vaatimaton" tarkoittaa? Minulta on joskus ihan tosissaan tuttava kysynyt, että pärjääkö kana pakkasessa. No, ei pärjää. Kyllä kana tarvitsee tilan, missä juomavesi ei jäädy. Siihen toki riittää +3 astetta aikuiselle kanalla, mutta ihan vähintään se. Mieluummin muutama aste päälle. Lämpölampulla saa nopeasti lämpimän nurkan kanalaan. Mikäli kanat hakeutuvat lampun alle, niin siitä voinee vetää johtopäätöksen sopivasta lämpötilasta? Kalkkunat ovat oman kokemukseni mukaan enemmän vielä lämpimän perään - vai lieneekö meidän UKK-kalkkuna-kukko vain erityisen mieltynyt lämpimään öljypatteriinsa? 

Toinen ääripää eläinten omistajista ei toisaalta ymmärrä, että eläimen tarve esimerkiksi lämmölle on rajallinen. Hevonen ei tarvitse talliin +20 astetta lämpöä. Toki se ihmiselle olisi miellyttävä lämpötila työskennellä, mutta hevonen ei siitä välttämättä enää nauti. Käsittääkseni hevosen hengityselimistö on aika herkkä, joten suuri lämpötilaero tallin ja ulkoilman välillä voi olla ongelmallinen. +20 asteisesta tallista siirtyminen ulkoilmaan -20 asteeseen tarkoittaa 40 asteen eroa lämpötilassa. Se on paljon.

Näin pakkasten aikaan toivoisin kaikilta eläinten omistajilta ja hoitajilta malttia ja maalaisjärkeä eläinten hoitoon. Muistakaa, että eläimiä palelee ihan samalla tavoin, kuin ihmisiäkin. Ulkokoira-Musti tarvitsee mahdollisuuden lämmitellä kopissa - itse se päättää, josko se sitä mahdollisuutta käyttää. Mutta ei kielletä siltä mahdollisuutta valita, eihän. 

Hytiseviä pakkasia on kuulemma taas tulossa. Lämmitellään siis toisiamme!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, koira, kanat, rakentaminen, eläinsuoja