Hirnu Oy:n blogi

Koirien päiväkoti - tulevaisuuden palvelu? osa 1

Sunnuntai 27.1.2019 klo 13:02 - KMA

Googlettelu kuuluu oman alani seuraamisessa olennaisena osana työtehtäviin. Tänään törmäsin uutiseen, missä kerrottiin Suomessa vielä aika alkutekijöissään olevasta yritystoiminnasta: Koirien päiväkodista.

Vaikutti mielenkiintoiselta, vaikka uutinen olikin muutaman vuoden takaa. Saman tien toki googlettelin asiaa tarkemmin. Näyttäisi siltä, että suurimpien kaupunkien lähistöllä - lähinnä siis Etelä-Suomessa on joitain yksittäisiä, pieniä toimijoita. Erilaisia viikonloppu- ja loma-aikoihin erikoistuneita eläinhoitoloita on enemmän. Varsinaisesta päivittäistä päivähoitopalvelua tarjoavia yrityksiä lähinnä yksittäisinä.

Tämä oli vähän yllättävää, joskin mielenkiintoinen mahdollisuus uudelle yritystoiminnalle. Maailmalla on joissain isoissa kaupungeissa, kuten New York on jopa ammattinimike "koiranulkoiluttaja". Siellä on havaittu, että koiran yksin pitäminen kotona ei ole asiallista. Toisaalta koiran omistavien ihmisten on käytävä töissä, eikä töihin voi koiraa mukaan ottaa. Siten seillä tällainen palvelu on järjestynyt eläimen hyvinvoinnin edistämiseksi. Toki palvelu ei ole ilmaista, mutta eihän lemmikin pitäminen koskaan ole ilmaista. Se on harrastus.

Kuten joku hevoshommista kerran totesi: "Jos siihen ei mene kaikki aika ja rahat, niin ei se edes ole harrastus!" 

Kiinnostavaa tällaisen palvelun harvinaisuus on siksi, että koirat lienevät suurin aihe kerros- ja rivitalojen "heippa-lapuissa". Siten oletin, että asiaan olisi jo aikaisemmin tarjottu ratkaisua myös Suomessa. Ikävää se on koiranomistajankin niitä lappusia lukea. Tuskin kukaan tahtoo ja toivoo, että koira päivän ulisee asunnossa. Mutta töihin taikka opiskelemaan on lähdettävä. 

Mietin, että monessa tapauksessa koirien päivähoito olisi ratkaisu ongelmaan. Miellyttävämpi ratkaisu koirien päiväkoti olisi, kuin erilaiset haukunestopannat. 

Meillä suomalaisilla on monesti paha tapa lähteä hoitamaan ongelmaa, kuin ehkäisemään ongelman sen syntyä. Tässä asiassa Ruotsi on jälleen meitä edellä. Ruotsissa koirien päiväkoteja on enemmän. Se johtuu mitä ilmeisimmin lainsäädännöstä, minkä perusteella koiraa ei saa jättää kuutta tuntia pidemmäksi aikaa yksin. No, kukapa sitä tosiasiassa valvoo, mutta onhan se jonkinlainen herättely koirien omistajille. Työpäivät ovat pitkiä. Yleensä päivä on työmatkoineen lähempänä 9-10 tuntia. Se, että koira on kotona yksin - no, tuleehan sille vähintäänkin pissahätä. 

Uuno_unilla

Jäin miettimään sitä, millainen olisi koirien oma päiväkoti.

Millainen se sinun mielestäsi olisi? 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koirien päiväkoti, koirapäiväkoti, koira päiväkotiin, koiran hyvinvointi