Hirnu Oy:n blogi

Kotikanalasta ja pakkasesta

Torstai 15.2.2024 klo 13.44 - KMA

Kovat talven pakkaset ovat laittaneet monet kotikanalan pitäjät paikkaamaan kanalansa lämmitysjärjestelmää keskellä kireimpiä pakkasia. Sinällään se on hyvä - se kertoo välittämisestä ja huolehtimisesta. Se on jokaisen ihmisen hoidossa elävän kanan ja kukon oikeus. Toisaalta remontti pimeässä ja pakkasella on sen verran ikävää hommaa, että ensi talven pakkasiin kannattanee varautua jo kesällä. Remontti on huomattavan paljon mukavampaa hommaa, kun aurinko paistaa lämpimästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotikanala, pakkanen, kanat ja kylmyys, kanalan lämpötila

Kyllä ne pärjää! Onko se tavoite?

Torstai 10.12.2020 klo 16.04 - KMA

Olen kirjoittanut asiasta varmasti ennenkin, mutta kyse on todellakin ns. sydämenasiasta. Olen hieman huolestuneena seurannut monilla sivustoilla annettuja neuvoja kotieläinten asumuksista. Lähtökohta on usein sellainen, että eläinten omistaja on huolestunut kesällä hankittujen kotieläinten, vaikkapa nyt ankkojen talvehtimisesta. Tämä ihminen kysyy neuvoja siitä, kuinka eläinten asuminen olisi fiksua järjestää iltojen pimentyessä ja pakkasen kiristyessä.
Tämä on oikein hyvä huoli - ainakin minun mielestäni. On erittäin vastuullista ajattelua pyrkiä ennakoimaan eläinten hyvinvointi myös talvella. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kanat, kotikanala, ankat, eläinsuoja, eläinten asumukset, talvi ja eläimet, kotieläimet

Eläinsuojan on tarkoitus suojata eläintä myös pakkasella

Perjantai 15.1.2016 - Hirnu

Pakkaset paukkuvat niin, että seinät natisee. Kunnolla rakennetussa talossa ja eläinsuojassa ei onneksi ole mitään huolta pakkasesta. Hyvällä rakentamisella säästää myös lämmityslaskussa. Mikäli nurkista käy viima, niin lämpö karkaa - ja sähköyhtiö kiittää muhkealla laskulla. 

Joskus olen miettinyt, miten eri tavalla ihmiset näkevät eläinten hyvinvoinnin. Vaikka kanaa pidetään perinteisesti "vaatimattomaan" tyytyvänä eläimena, voisi kysyä, mitä sana "vaatimaton" tarkoittaa? Minulta on joskus ihan tosissaan tuttava kysynyt, että pärjääkö kana pakkasessa. No, ei pärjää. Kyllä kana tarvitsee tilan, missä juomavesi ei jäädy. Siihen toki riittää +3 astetta aikuiselle kanalla, mutta ihan vähintään se. Mieluummin muutama aste päälle. Lämpölampulla saa nopeasti lämpimän nurkan kanalaan. Mikäli kanat hakeutuvat lampun alle, niin siitä voinee vetää johtopäätöksen sopivasta lämpötilasta? Kalkkunat ovat oman kokemukseni mukaan enemmän vielä lämpimän perään - vai lieneekö meidän UKK-kalkkuna-kukko vain erityisen mieltynyt lämpimään öljypatteriinsa? 

Toinen ääripää eläinten omistajista ei toisaalta ymmärrä, että eläimen tarve esimerkiksi lämmölle on rajallinen. Hevonen ei tarvitse talliin +20 astetta lämpöä. Toki se ihmiselle olisi miellyttävä lämpötila työskennellä, mutta hevonen ei siitä välttämättä enää nauti. Käsittääkseni hevosen hengityselimistö on aika herkkä, joten suuri lämpötilaero tallin ja ulkoilman välillä voi olla ongelmallinen. +20 asteisesta tallista siirtyminen ulkoilmaan -20 asteeseen tarkoittaa 40 asteen eroa lämpötilassa. Se on paljon.

Näin pakkasten aikaan toivoisin kaikilta eläinten omistajilta ja hoitajilta malttia ja maalaisjärkeä eläinten hoitoon. Muistakaa, että eläimiä palelee ihan samalla tavoin, kuin ihmisiäkin. Ulkokoira-Musti tarvitsee mahdollisuuden lämmitellä kopissa - itse se päättää, josko se sitä mahdollisuutta käyttää. Mutta ei kielletä siltä mahdollisuutta valita, eihän. 

Hytiseviä pakkasia on kuulemma taas tulossa. Lämmitellään siis toisiamme!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, koira, kanat, rakentaminen, eläinsuoja