Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Vain parasta kotieläimille

Kotikanalan asukkaat osa 1/10

Keskiviikko 20.3.2019 klo 14:56 - KMA

Kana on eläin, joka jää harmittavan etäiseksi otukseksi tämän päivänä lapsille. Nuorille aikuisillekin kana esiintyy enemmänkin ruokana. Se näkyy monen lapsen maailmassa lähinnä nugettina taikka vakuumipakattuna ja marinaadiin uopettuna mössönä. Siis ruokana. Mutta kana on eläin. Harvinaisen hauska ja opettavainen eläin. Siksi on harmi, että niin harva on edes nähnyt elävää kanaa.

Kana opettaa omalla toiminnallaan, miten "yhteiskunta toimii".  Niillä on parvessa hämmästyttävän tarkka sosiaalinen järjestys ja malli toimia. Kukko patsastelee tahollaan. Ainakin meillä sillä on yleensä joku "suosikkikana", jolle se parhaimmillaan kantaa herkkuja ja kurnuttaa kutsuvasti. Poikasistaan huolehtiva kanaemo on puolestaan häkellyttävän huolellinen emo. Eikä jaettu äitiys ole kanojen parvessa ollenkaan erikoista. Mistä arvelet, että on tullut tavaksi nimetä tietyllä lailla ylihoivaava ihminen "kanaemoksi".

Kanoja ja niiden touhuja jää tahtomattaan seuraamaan. Voisin ajatella, että esim. monessa vanhustenkodissa kotikanala olisi paikka, mikä virkistäisi asukkaita, sillä kanat ovat puuhakkaita. Ne tekevät, tutkivat ja kuopsuttavat. Vanhuksille kanat ovat tuttuja otuksia, sillä heidän nuoruudessaan niitä pidettiin usein myös kaupungissa. 

Kana oppii ja sillä on rutiinit toimia

Kanaa voinee kuvata sanalla "puuhakas". Se tutkii, kuopii, nokkii ja seuraa maailmaa. Hämmentävän tarkasti se tuntee hoitajansa ja oppii myös kellonajat. Mikäli tiettyyn aikaan on tapana tuoda ruokaa, on kanalan oven takana parvi päättäväisesti odottamassa. Tiettyyn aikaan illan koittaessa ne myös vetäytyvät kanalan suojaan orsille istumaan ja nukkumaan. Järjestyksessä. Korkein paikka on luonnollisestikin se paras ja arvostetuin. 

Kana tyypillisesti kuopsuttaa jaloillaan varsin tarmokkaasti pahnoja tai maaperää. Ulkona se kaivaa nopeasti esille kastemadot ja muut maan möyrijäiset. Kun kana löytää tällaisen herkun, saa se nopeasti itselleen seuraa - toiset kanat. Kanaparvessa ei tunneta armoa, mikäli kaveri on jotain namia löytänyt. Niillä ei päde laki "löytäjä saa pitää", vaan pikemminkin "nopeiten nielaissut on eväänsä ansainnut". Parhaimmillaan seuraa kilvanjuoksu, missä ensimmäisenä pyyhältää päättäväisesti kastemato nokassaan löytäjä itse - ja perässä puolenkymmentä päättäväistä höyhenpuuhkaa.

 

Tunkio vetää kanaa puoleensa, sillä siellä on parhaat herkut löydettävänä

Mikäli kana vain pääsee, se siirtyy tutkimusretkillään tutkimaan tunkiota. Vanhat ihmiset kutsuvat kanoja ja kukkoja nimellä "tunkiopora". Samasta syystä monet maalla asuneet iäkkäät ihmiset eivät kananlihaa syö. 

Kana on viehättävä lemmikki. Kun sitä hoitaa hyvin, se munii monta vuotta. Oman, hyvin hoidetun kanan munimia munia voi hyvällä omallatunnolla syödä, sillä kaikkia munia ei kannata haudottaa poikasiksi. Muutoin tulee isoonkin kotikanalaan nopeasti ahdasta. 

Mikäli vain saat tilaisuuden, tutustu kanoihin muutoinkin, kuin lautasella. Ja toki minä voin suositella meidän KotKot-kotikanloiden mallistoa - mikäli kana-innostus pääsee kunnolla valloilleen.

Kanat ovat upeita otuksia. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kana, katakana, kotikanala, elämää kotikanalassa

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14:55 - KMA

Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Yksi ryhmä nettikirjoittajia näyttäisi olevan sellaisia, jotka väkisin haluavat painottaa sitä, miten vaatimattomissa oloissa ennen kaikkea hevoset ja kanat pärjäävät läpi vuoden "ihan hyvin". Siksi esim. Hirnu Oy:n rakentama KotKot-kotikanaloiden mallisto "On ihan turhaa luksusta, koska kanalan voi rakentaa vaikka vanerista ja kanat lämmittää pienen kopin itse ja ne kyllä pärjää!" Tämä on yhden perusajatuksen kiteyttävä ote pidemmästä keskustelusta, mihin taannoin netissä törmäsin. Kun ulkona oli juuri silloin -31 astetta pakkasta, mietin todellakin, että toivottavasti kenenkään kanat eivät sellaisessa mökissä nyt ole. 

Myönnetään kuitekin sen verran, että mikäli tavoitteena on, että kanat eivät jäädy orteen kiinni, niin siihen riittää toki aika vaatimaton koppi pihan perälle. Kysyn kuitenkin, miksi kukaan haluaisi tänä päivänä kanoja sillä tavalla pitää? Vaikka 70 vuotta takaperin kanoja varmasti  joku olosuhteisen pakosta piti, niin miksi tänä päivänä kukaan haluaisi niin näitä eläimiä pitää? Tänä päivänä kanoja voi pitää myös siten, että sillä on hyvä olla sopivan lämpimässä, vedottomassa ja valoisassa kanalassa. Sellaisessa, missä ei tarvitse sisäseinien jääkuurasta yrittää nokkia itselleen juomavettä - kun juomakuppi on aamulla umpijäässä. Nyt ei enää eletä sota-ajan jälkeistä pula-aikaa edes eläinrakentamisessa. Enää ei ole pakko. 

Nettipalstoilta saa toki myös erittäin hyvää infoa. Monet alan harrastajat ovat hankkineet hämmentävän tasokkaan ja monipuoleisen tietomäärän harrastukseensa liittyen. Eli kaikki netissä luettu ei välttämättä ole puppua. Kannattaa kuitenkin vertailla eri lähteitä ja selvittää neuvonantajien todellinen tietopohja. Yleensä "asiantuntija" tietää myös sen, mitä ei tiedä.

Vastuu keskusteluissa on toki lukijalla, mutta myös kirjoittajan kannattaa miettiä omia lähtökohtiaan. Miksi jakaisit neuvoja asiassa, mistä et  tosiasiassa tiedä?

Tavoite meillä kaikilla on toivottavasti sama: Hyvinvoiva eläin. 

ankkoja.jpg

Kuva: Ankanpoikia uuden ja ihmeellisen äärellä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu

Talvitarjousta ja elementtipaketteja kotipihaan toimitettuna

Tiistai 24.10.2017 klo 11:36 - KMA

Tulihan tehtyä kotisivuille remontti. Toivottavasti te kaikki kotinikkarit arvostatte tätä aamun aherrusta sivujen parissa. Nyt pitäisi olla koottuna niin kanaloiden, kuin koiraloidenkin elementtivaihtoehdot samassa nipussa. Tavoitteena oli, että ne olisi yksinkertaisesti ja selkeästi sisältöineen ja hintatietoineen. Lienenkö onnistunut asiassa? 

Kannattaa käyttää hyväsi tuo meidän Talvitarjous. Jos rakennuksen rakennus- ja toimitusajankohta sijoittuu ajalle joulu-tammi-helmi-maaliskuu, niin hinnassa saat 5% alennuksen.

Varsinkin isommissa tuotteissa kannattaa jo kaivaa pressut esille ja suojata paketti odottamaan kesälomaa ja parempia rakennuskelejä. Ja valmisrakennusta jos ajattelee, niin perustuksenkin ehtii sipaista tehdä ennen, kuin maa on kunnolla jäässä.

Kuten sanottua: Talvi ei estä valmisrakennusten toimitusta.  

Ollaan yhteyksissä! 

koirala_neljalle_koiralle.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elementti, kotikanala, koiratalo, rakenna itse, talvitarjous

Kysyttyä: "Miksi valmisrakennus on kalliimpi, kuin elementtitoimitus?"

Tiistai 6.6.2017 klo 10:53 - KMA

Tätä otsikon kysymystä meiltä säännöllisesti kysytään, joten yritetäänpä vastata nyt kysymykseen tyhjentävästi. Tämä blogiteksti voisi toksi olla lyhykäisyydessään erittäin lyhyt vastaus: "Koska Valmisrakennuksessa on mukana työtä paljon enemmän. "

Ajattelin, että kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa.

VALMISRAKENNUS vs. ELEMENTTITOIMITUS

Kun valmisrakennus tuodaan pihaan, se näyttää tältä: 

KotKot10-valmiskanala

Ja oven kun avaat, rakennus näyttää tältä: 

Kotkot10_valmiskanala1

Elementti-toimitus sen sijaan näyttää pihaan tullessaan tältä: 

elementit

Sisäkuvia elementtitoimituksesta ei sattuneesta syystä ole. 

Lyhyesti: Nämä ovat kaksi täysin eri tuotetta. Siksi niiden hinta on erilainen. Valmisrakennus on "valmis" ja elementtipaketti on "rakennusprojekti". 

Kumpi sitten on "se pareempi vaihtoehto"? Valitan, en osaa sitä sanoa. Se sinun pitää oikeasti itse päättää. 

Tosiasia kuitenkin on, että elementtitoimituksen kasaaminen valmiiksi, asumiskelpoiseksi rakennukseksi edellyttää jonkinlaista käsitystä rakentamisesta ja työkaluja. Millään rakennusohjeilla emme pysty sinusta rakennusalan ammattilaista kouluttamaan. On asioita, mitkä pitää tietää ja ymmärtää, miten rakennus toimii. Ei niitä rakennusalan ammattilaisia turhaan kouluissa kouluteta. 

Ei se rakentaminen pienen rakennuksen kohdalla toki rakettitiedettä ole, joten oikealla asenteella se kyllä onnistuu. Ja neuvotaanhan meiltä toki. Mikäli itse osaat, sinulla aikaa ja työkaluja, niin säästät toki rahaa - et aikaa.

Vinkki: Mikäli sinun pitää palkata joku rakentaja kasaamaan kanala, niin todennäköisesti et rahassa säästä lanttiakaan. Harkitse silloin valmisrakennusta, koska se on heti valmis käyttöön - säästät siis aikaa! 

Vinkki: Kannattavaksi tämän elementtivaihtoehdon tekee se, että rakennuksen sijoittamispaikka on niin ahdas, että elementtivaihtoehto on ainoa toimiva ratkaisu. 

Valmisrakennus on siis kalliimpi siksi, että rakennuksen on ammattilainen sinulle jo valmiiksi kasannut. Eli se sama hinta, minkä joutuisit sille paikalliselle kirvesmiehelle joka tapauksessa maksamaan - ellet itse osaa rakennusta pystyttää. 

Lisäksi: 

  • Saat lisäksi takuun siitä, että rakennus on sovitun mukainen.
  • Sinä tiedät heti alkuunsa, mitä rakennus kaikkineen tulee maksamaan.
  • Tiedät myös sen, milloin rakennus on valmis muuttoa varten.

Nämä eivät ole ihan pikkujuttuja - sen tietää jokainen, joka on jotakin joskus rakentanut tai rakennuttanut. 

Valmisrakennuksessa ennen kaikkea säästät itseäsi - säästöä se on sekin! 

Toivottavasti tämä auttoi selkeytämään toimitustapojen olennaisia eroja.

Mukavaa kesää kaikille! Kaikkien kanaloiden rakentajien kannattaa huomioita Kesäkuun tarjous.

Ollaan yhteyksissä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmisrakennus, hevostalli, kotikanala, rakentaminen, elementtitoimitus

Ankkoja ja kanoja samassa tilassa?

Torstai 16.7.2015 - ZMOO

Järkyttävän nopeasti ankanpoika kasvaa! Zmoo-ankka on nyt melko tarkkaan kuukauden ikäinen pekingin ankka. Se oli kuoriutuessaan vain hieman suurempi, kuin kanatipu. Mutta nyt on kanatiput jääneet ankanpojan kasvussa aavistuksen jälkeen... 

Image-2.jpg

Zmoo on niin iso, että pikkuiset käyttävät sitä tyynynä ;oD 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: ankka, tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipun hoitaminen

Läpivalaistuja munia ja muutakin

Perjantai 10.7.2015 klo 15:42 - ZMOO

Nyt on munat koneessa hyvällä mallilla. Ajattelin jakaa teidän kanssanne kuvia siitä, miltä näyttää munan sisällä haudonnan aikana.  Nämä kuvat ovat ankkojen munista, mutta aika yleispätevästi toimivat myös muiden kohdalla. Kannattaa toki suhteuttaa kuvat esim. siihen, että ankka muhii munassaan reilun viikon pidempään, kuin kana. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: konehaudonta, kotikanala, hautominen, tipu, läpivalaisu

Tipuja ja tiiperrystä

Torstai 9.7.2015 klo 13:38 - ZMOO

Omien tipujen kasvattaminen on mielenkiintoista puuhaa. Muutamia pieniä yksityiskohtia kehoittaisin kuitenkin ottamaan huomioon ennen, kuin projektiin ryhdytään. 

1) Tipuista kasvaa aikuisia

Tiput ovat ihastuttavia, herttaisi piipittäjiä - ainakin hetken aikaa. Lopputulemana luontoäiti on kuitenkin tarkoittanut, että niistä kasvaa isoja rotkottajia. Kanatipun "pääsiäsitipumainen" olemus käy olennaisesti karummaksi jo viikon sisällä kuoriutumisesta. Sille yksinkertaisesti alkaa kasvamaan sulat - eikä tipu muuten ole mitenkään erityisen nätti tässä vaiheessa... 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipu

Kesäkanoista kotikanoiksi?

Tiistai 30.6.2015 klo 18:25 - ZMOO

Kesä näyttää sateiselta - jopa syksyiseltä, mutta onneksi ei vielä ole syksyn aika. Joka tapauksessa totuus on, että tämän kesän kesäkanojen tai -ankkojen kohtaloa kannattaa jo ryhtyä miettimään. 

ankka_pulikoi.jpg

Ankat ja kanat ovat hauskoja lemmikeitä ja "pihakoristeita". Ainakin meidän pihassa ankkojen "edullinen uima-allas" on ollut kestosuosikki ;o) 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäkana, kanala, kotikanala, kesäkanala