Hirnu Oy:n blogi

Kotikanalasta ja pakkasesta

Torstai 15.2.2024 klo 13.44 - KMA

Kovat talven pakkaset ovat laittaneet monet kotikanalan pitäjät paikkaamaan kanalansa lämmitysjärjestelmää keskellä kireimpiä pakkasia. Sinällään se on hyvä - se kertoo välittämisestä ja huolehtimisesta. Se on jokaisen ihmisen hoidossa elävän kanan ja kukon oikeus. Toisaalta remontti pimeässä ja pakkasella on sen verran ikävää hommaa, että ensi talven pakkasiin kannattanee varautua jo kesällä. Remontti on huomattavan paljon mukavampaa hommaa, kun aurinko paistaa lämpimästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotikanala, pakkanen, kanat ja kylmyys, kanalan lämpötila

Kyllä ne pärjää! Onko se tavoite?

Torstai 10.12.2020 klo 16.04 - KMA

Olen kirjoittanut asiasta varmasti ennenkin, mutta kyse on todellakin ns. sydämenasiasta. Olen hieman huolestuneena seurannut monilla sivustoilla annettuja neuvoja kotieläinten asumuksista. Lähtökohta on usein sellainen, että eläinten omistaja on huolestunut kesällä hankittujen kotieläinten, vaikkapa nyt ankkojen talvehtimisesta. Tämä ihminen kysyy neuvoja siitä, kuinka eläinten asuminen olisi fiksua järjestää iltojen pimentyessä ja pakkasen kiristyessä.
Tämä on oikein hyvä huoli - ainakin minun mielestäni. On erittäin vastuullista ajattelua pyrkiä ennakoimaan eläinten hyvinvointi myös talvella. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kanat, kotikanala, ankat, eläinsuoja, eläinten asumukset, talvi ja eläimet, kotieläimet

Kanat on hauskoja kotieläimiä

Keskiviikko 20.3.2019 klo 14.56 - KMA

Kana on eläin, joka jää harmittavan etäiseksi otukseksi tämän päivänä lapsille. Nuorille aikuisillekin kana esiintyy enemmänkin ruokana. Se näkyy monen lapsen maailmassa lähinnä nugettina taikka vakuumipakattuna ja marinaadiin uopettuna mössönä. Siis ruokana. Mutta kana on eläin. Harvinaisen hauska ja opettavainen eläin. Siksi on harmi, että niin harva on edes nähnyt elävää kanaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kana, katakana, kotikanala, elämää kotikanalassa

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14.55 - KMA

Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu

Talvitarjousta ja elementtipaketteja kotipihaan toimitettuna

Tiistai 24.10.2017 klo 11.36 - KMA

Tulihan tehtyä kotisivuille remontti. Toivottavasti te kaikki kotinikkarit arvostatte tätä aamun aherrusta sivujen parissa. Nyt pitäisi olla koottuna niin kanaloiden, kuin koiraloidenkin elementtivaihtoehdot samassa nipussa. Tavoitteena oli, että ne olisi yksinkertaisesti ja selkeästi sisältöineen ja hintatietoineen. Lienenkö onnistunut asiassa? 

Kannattaa käyttää hyväsi tuo meidän Talvitarjous. Jos rakennuksen rakennus- ja toimitusajankohta sijoittuu ajalle joulu-tammi-helmi-maaliskuu, niin hinnassa saat 5% alennuksen.

Varsinkin isommissa tuotteissa kannattaa jo kaivaa pressut esille ja suojata paketti odottamaan kesälomaa ja parempia rakennuskelejä. Ja valmisrakennusta jos ajattelee, niin perustuksenkin ehtii sipaista tehdä ennen, kuin maa on kunnolla jäässä.

Kuten sanottua: Talvi ei estä valmisrakennusten toimitusta.  

Ollaan yhteyksissä! 

koirala_neljalle_koiralle.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elementti, kotikanala, koiratalo, rakenna itse, talvitarjous

Kysyttyä: "Miksi valmisrakennus on kalliimpi, kuin elementtitoimitus?"

Tiistai 6.6.2017 klo 10.53 - KMA

Tätä otsikon kysymystä meiltä säännöllisesti kysytään, joten yritetäänpä vastata nyt kysymykseen tyhjentävästi. Tämä blogiteksti voisi toksi olla lyhykäisyydessään erittäin lyhyt vastaus: "Koska Valmisrakennuksessa on mukana työtä paljon enemmän. "

Ajattelin, että kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa.

VALMISRAKENNUS vs. ELEMENTTITOIMITUS

Kun valmisrakennus tuodaan pihaan, se näyttää tältä: 

KotKot10-valmiskanala

Ja oven kun avaat, rakennus näyttää tältä: 

Kotkot10_valmiskanala1

Elementti-toimitus sen sijaan näyttää pihaan tullessaan tältä: 

elementit

Sisäkuvia elementtitoimituksesta ei sattuneesta syystä ole. 

Lyhyesti: Nämä ovat kaksi täysin eri tuotetta. Siksi niiden hinta on erilainen. Valmisrakennus on "valmis" ja elementtipaketti on "rakennusprojekti". 

Kumpi sitten on "se pareempi vaihtoehto"? Valitan, en osaa sitä sanoa. Se sinun pitää oikeasti itse päättää. 

Tosiasia kuitenkin on, että elementtitoimituksen kasaaminen valmiiksi, asumiskelpoiseksi rakennukseksi edellyttää jonkinlaista käsitystä rakentamisesta ja työkaluja. Millään rakennusohjeilla emme pysty sinusta rakennusalan ammattilaista kouluttamaan. On asioita, mitkä pitää tietää ja ymmärtää, miten rakennus toimii. Ei niitä rakennusalan ammattilaisia turhaan kouluissa kouluteta. 

Ei se rakentaminen pienen rakennuksen kohdalla toki rakettitiedettä ole, joten oikealla asenteella se kyllä onnistuu. Ja neuvotaanhan meiltä toki. Mikäli itse osaat, sinulla aikaa ja työkaluja, niin säästät toki rahaa - et aikaa.

Vinkki: Mikäli sinun pitää palkata joku rakentaja kasaamaan kanala, niin todennäköisesti et rahassa säästä lanttiakaan. Harkitse silloin valmisrakennusta, koska se on heti valmis käyttöön - säästät siis aikaa! 

Vinkki: Kannattavaksi tämän elementtivaihtoehdon tekee se, että rakennuksen sijoittamispaikka on niin ahdas, että elementtivaihtoehto on ainoa toimiva ratkaisu. 

Valmisrakennus on siis kalliimpi siksi, että rakennuksen on ammattilainen sinulle jo valmiiksi kasannut. Eli se sama hinta, minkä joutuisit sille paikalliselle kirvesmiehelle joka tapauksessa maksamaan - ellet itse osaa rakennusta pystyttää. 

Lisäksi: 

  • Saat lisäksi takuun siitä, että rakennus on sovitun mukainen.
  • Sinä tiedät heti alkuunsa, mitä rakennus kaikkineen tulee maksamaan.
  • Tiedät myös sen, milloin rakennus on valmis muuttoa varten.

Nämä eivät ole ihan pikkujuttuja - sen tietää jokainen, joka on jotakin joskus rakentanut tai rakennuttanut. 

Valmisrakennuksessa ennen kaikkea säästät itseäsi - säästöä se on sekin! 

Toivottavasti tämä auttoi selkeytämään toimitustapojen olennaisia eroja.

Mukavaa kesää kaikille! Kaikkien kanaloiden rakentajien kannattaa huomioita Kesäkuun tarjous.

Ollaan yhteyksissä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmisrakennus, hevostalli, kotikanala, rakentaminen, elementtitoimitus

Ankkoja ja kanoja samassa tilassa?

Torstai 16.7.2015 - ZMOO

Järkyttävän nopeasti ankanpoika kasvaa! Zmoo-ankka on nyt melko tarkkaan kuukauden ikäinen pekingin ankka. Se oli kuoriutuessaan vain hieman suurempi, kuin kanatipu. Mutta nyt on kanatiput jääneet ankanpojan kasvussa aavistuksen jälkeen... 

Image-2.jpg

Zmoo on niin iso, että pikkuiset käyttävät sitä tyynynä ;oD 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: ankka, tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipun hoitaminen

Läpivalaistuja munia ja muutakin

Perjantai 10.7.2015 klo 15.42 - ZMOO

Nyt on munat koneessa hyvällä mallilla. Ajattelin jakaa teidän kanssanne kuvia siitä, miltä näyttää munan sisällä haudonnan aikana.  Nämä kuvat ovat ankkojen munista, mutta aika yleispätevästi toimivat myös muiden kohdalla. Kannattaa toki suhteuttaa kuvat esim. siihen, että ankka muhii munassaan reilun viikon pidempään, kuin kana. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: konehaudonta, kotikanala, hautominen, tipu, läpivalaisu

Tipuja ja tiiperrystä

Torstai 9.7.2015 klo 13.38 - ZMOO

Omien tipujen kasvattaminen on mielenkiintoista puuhaa. Muutamia pieniä yksityiskohtia kehoittaisin kuitenkin ottamaan huomioon ennen, kuin projektiin ryhdytään. 

1) Tipuista kasvaa aikuisia

Tiput ovat ihastuttavia, herttaisi piipittäjiä - ainakin hetken aikaa. Lopputulemana luontoäiti on kuitenkin tarkoittanut, että niistä kasvaa isoja rotkottajia. Kanatipun "pääsiäsitipumainen" olemus käy olennaisesti karummaksi jo viikon sisällä kuoriutumisesta. Sille yksinkertaisesti alkaa kasvamaan sulat - eikä tipu muuten ole mitenkään erityisen nätti tässä vaiheessa... 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipu

Kesäkanoista kotikanoiksi?

Tiistai 30.6.2015 klo 18.25 - ZMOO

Kesä näyttää sateiselta - jopa syksyiseltä, mutta onneksi ei vielä ole syksyn aika. Joka tapauksessa totuus on, että tämän kesän kesäkanojen tai -ankkojen kohtaloa kannattaa jo ryhtyä miettimään. 

ankka_pulikoi.jpg

Ankat ja kanat ovat hauskoja lemmikeitä ja "pihakoristeita". Ainakin meidän pihassa ankkojen "edullinen uima-allas" on ollut kestosuosikki ;o) 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäkana, kanala, kotikanala, kesäkanala