Hirnu Oy:n blogi

Läpivalaistuja munia ja muutakin

Perjantai 10.7.2015 klo 15.42 - ZMOO


Omakohtaisen kokemuksen perusteella voinen sanoa, että munat kannattaa läpivalaista reilun viikon kuluttua haudonnan aloittamisesta. Muna, joka ei lähde kehittymään mätänee. Ja mädäntynyt muna lopulta kerää sisälleen kaasua... ja sitten POKS! Se haju on sitten ihan älytön, ihan vain tiedoksi. 

Näin ollen ihan ilmainen vinkki: Läpivalaise munat reilun viikon kuluttua. Jos et ole ihan varma siitä, että munat ovat lähteneet kehittymään - anna pari päivää aikaa ja kokeile uudelleen. Kehittymään lähteneen munan erottaa ihan selkeästi. 

Image-1-3.jpg

Aluksi munasta erottuu verisuonia hyvin hyvin hyvin hennosti. Kuten yläkuvasta näkyy: hieman mielikuvitusta vaaditaan. Jo viikon kuluttua verisuonet "ja muu muhju" onkin jo erittäin hyvin nähtävillä. Tässä vaiheessa on muuten hauskaa, että kehittyvän tipun liikkeet alkavat erottua! Ihan samalla tavalla, kuin ultraäänessä voit käydä katsomassa, miten vauva potkii emon massussa. 

Munien kehittyminen voi myös jäädä kesken. Syystä tai toisesta, tipu siis kuolee. Jos olisi kyse nisäkkäästä, niin tulisi keskenmeno. Näitä aina välillä tapahtuu. Syitä voin analysoida jokin toinen päivä. Pysytään nyt vain tässä läpivalaisu-asiassa. 

Läpivalaistessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kalvon reunaan ilmestyy eräänlainen "rengas". Eli sikiökalvot (tai miksi niitä linnuilla kutsutaankaan) on aina hentona varjona näkyvissä läpivalaisussa. Mikäli kalvolle ilmaantuu selkeä, tumma kapea reunus, on tipu todennäköisesti kuollut. Tämä rengas muodostuu käsittääkseni siitä, että verisuonisto tyhjenee kalvejen reunalle. Mikäli jollakin on asiasta hyvää tietoa, niin mielelläni otetaan tämä tieto vastaan! Kuten sanottu, en ole biologi vaan ankka ;o) 

Mikäli vastaan tulee tällainen muna, lupaan teille laittaa sen läpivalaisusta kuvan. Tällainen muna täytyy luonnollisestikin poistaa koneesta. Sitä ei saa henkiin, vaikka kuinka yrittäisi. Edelleen se vain mätänee jne. 

Miten läpivalaistaan munia? 

Meillä on käytössä Brinsean ihan tarkoitukseen tehty, mikroskooppia etäisesti muistuttava väline. Itse kutsun sitä "muna-skoopiksi", mutta se on ihan itse keksitty nimi. Siksi maatalouskaupasta ei ehkä tuotetta sillä nimellä löydy... 

Mitä tarvitset kotitekoiseen "muna-skooppiin": 

- hyvä taskulamppu, pieni riittää oikein hyvin

- vessapaperirullan hylsy 

Tämä läpivalaisu on hyvin helppo toimitus: Ota muna toiseen käteen, laita vessapaperin hylsy munan päälle "hatuksi" - jos muna mahtuu tötterön sisälle, niin hyvä niin. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Ota taskulamppi käteen, sytytä se. Valaise lampulla munan alapuolelta ja kurkkaa itse hylsyn pimeyteen yläpuolelta. Ja VAU! Näet munan läpi. 

Munaa kannattaa vähän käännellä ja katsella eri asennoista. Muista kuitenkin, että se on pienen tipun kohtu, joten kohtele sitä kauniisti ja rauhallisilla otteilla. Ethän halua, että kovakouraisen käsittelyn takia tulee keskenmeno? 

ankkoja.jpg

Avainsanat: konehaudonta, kotikanala, hautominen, tipu, läpivalaisu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini