Hirnu Oy:n blogi
Kyllä ne pärjää! Onko se tavoite?Torstai 10.12.2020 klo 16.04 - KMA Olen kirjoittanut asiasta varmasti ennenkin, mutta kyse on todellakin ns. sydämenasiasta. Olen hieman huolestuneena seurannut monilla sivustoilla annettuja neuvoja kotieläinten asumuksista. Lähtökohta on usein sellainen, että eläinten omistaja on huolestunut kesällä hankittujen kotieläinten, vaikkapa nyt ankkojen talvehtimisesta. Tämä ihminen kysyy neuvoja siitä, kuinka eläinten asuminen olisi fiksua järjestää iltojen pimentyessä ja pakkasen kiristyessä.
Tämä on oikein hyvä huoli - ainakin minun mielestäni. On erittäin vastuullista ajattelua pyrkiä ennakoimaan eläinten hyvinvointi myös talvella.
Näin ollen en ole huolissani neuvoa kysyvien ihmisten ajatuksista. On hyvä kysyä neuvoa. Meiltäkin kysytään välillä neuvoja - vaikka tarkoitus ei ole ostaa mitään. Neuvomme, mikäli vain suinkin pystymme. Eläinten hyvinvointi on meidän kaikkien asia, vaikka se ei euroiksi muuttuisikaan. Se on yksi Hirnu Oy:n perustavanlaatuisista arvoista.
Se, mistä olen huolissani, on neuvonantajat ja heidän vastuu antamistaan neuvoista. Kovin usein tulee ensimmäisten joukossa ohje: "Kyllä ne pärjää!" ja sen jälkeen kuvaus varsin karuilta kuulostavista olosuhteista, missä tämän neuvonantajan eläimet "pärjäävät".
Sanoisin, että kyllähän ne eläimet "pärjäävät".
Vastaavasti kysyn: Onko näillä eläimillä muuta vaihtoehtoa, kuin "pärjätä"? Ne ovat ihmisten hoidossa ja elävät juuri niissä olosuhteissa, mihin ne laitetaan asumaan.
Päästään ydinasiaan: Miksi kotieläinten kohdalla tavoitteena olisi "pärjääminen"? Miksi niin moni mielellään neuvoo juuri ja juuri se minimi? Miksi ei voisi neuvoa vastausta etsivälle sellaista "keskitien" vaihtoehtoa. Tai sitä "optimaalista" vaihtoehtoa ja omia hyviä kokemuksia siitä. Lähtökohtana lienee on hyvinvoiva kana, ei niinkään "hengissä talven yli säilynyt" kana.
"Pärjääminen" on tietenkin suhteellista. Toki ihminenkin "pärjää" vaikka kuusen alla taikka korsussa talven yli, mikäli kyse on vain "pärjäämisestä". Näin esimerkiksi minun isovanhempani Jatkosodassa ja sen jälkeen uudelleenrakentamisen aikana asuivat. Vanhemmat ja kaksi pientä lasta. Itse olen todiste siitä, että kyllä karuissa oloissa "pärjää", kun vaihtoehtoja ei ole.
Kyllä se kana tosiaan "pärjää" sellaisissa olosuhteissa, missä vesi ei pääse jäätymään. Jostain syystä ainakin meillä parven vahvin yksilö valitsee paikkansa mahdollisimman läheltä lämmönlähdettä. Nautiskelee ja venyttelee siinä, vaikka kanalassa on noin 8 astetta lämmintä. Veikkaisin, että kanamaisesti ajateltuna, se on vain se paras paikka.
Sanoisin kaikille omien kotieläinten, niin siivekkäiden kuin ei-siivekkäiden otusten omistajille:
"Älä kyseenalaistamatta luota sinulle tuntemattomien nettikirjoittajien ohjeisiin. Lopultakin olet itse vastuussa omien eläintesi hyvinvoinnista. Neuvonantajalla ei ole mitään vastuuta. Oman maalaisjärjen käyttäminen on sallittua."
Netissä et tosiasiassa tiedä, kuka sinulle vastaa tai mikä hänen kokemuksensa tai näkemyksensä eläinten hyvinvoinnista on. En sano, että kanalassa täytyy ikkunaverhot olla, mutta kuitenkin 5-10 astetta lämmintä, vedoton tila ja kuivaa. Huomaa, että jääkaappi on yleensä 4 asteinen - eli se on aika viileä tila.
Kyllä kana toki mielellään käy jopa talvella kopsuttelemassa pihamaata. Niin ne käy meilläkin. Mutta sen vastineeksi sillä pitää olla mahdollisuus palata suojaan ja lämpimään.
Kannattaa vilkaista meidän KotKot-kotikanaloita. Jos ei ostotarkoituksessa, niin ainakin kanoille sopivina tiloina. Siitä saa vähän näkemystä, millainen tila kanalle ainakin sopii. Toki meidänkin kotikanaloihin tarvitaan lämmönlähde - eiväthän ne seinät itsestään lämpiä. Patterit ne on myös ihmisten taloissa.
|
Avainsanat: kanat, kotikanala, ankat, eläinsuoja, eläinten asumukset, talvi ja eläimet, kotieläimet |