Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Hirnu Oy:n blogi

Kanat on hauskoja kotieläimiä

Keskiviikko 20.3.2019 klo 14:56 - KMA

Kana on eläin, joka jää harmittavan etäiseksi otukseksi tämän päivänä lapsille. Nuorille aikuisillekin kana esiintyy enemmänkin ruokana. Se näkyy monen lapsen maailmassa lähinnä nugettina taikka vakuumipakattuna ja marinaadiin uopettuna mössönä. Siis ruokana. Mutta kana on eläin. Harvinaisen hauska ja opettavainen eläin. Siksi on harmi, että niin harva on edes nähnyt elävää kanaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kana, katakana, kotikanala, elämää kotikanalassa

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14:55 - KMA

Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu

Talvitarjousta ja elementtipaketteja kotipihaan toimitettuna

Tiistai 24.10.2017 klo 11:36 - KMA

Tulihan tehtyä kotisivuille remontti. Toivottavasti te kaikki kotinikkarit arvostatte tätä aamun aherrusta sivujen parissa. Nyt pitäisi olla koottuna niin kanaloiden, kuin koiraloidenkin elementtivaihtoehdot samassa nipussa. Tavoitteena oli, että ne olisi yksinkertaisesti ja selkeästi sisältöineen ja hintatietoineen. Lienenkö onnistunut asiassa? 

Kannattaa käyttää hyväsi tuo meidän Talvitarjous. Jos rakennuksen rakennus- ja toimitusajankohta sijoittuu ajalle joulu-tammi-helmi-maaliskuu, niin hinnassa saat 5% alennuksen.

Varsinkin isommissa tuotteissa kannattaa jo kaivaa pressut esille ja suojata paketti odottamaan kesälomaa ja parempia rakennuskelejä. Ja valmisrakennusta jos ajattelee, niin perustuksenkin ehtii sipaista tehdä ennen, kuin maa on kunnolla jäässä.

Kuten sanottua: Talvi ei estä valmisrakennusten toimitusta.  

Ollaan yhteyksissä! 

koirala_neljalle_koiralle.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elementti, kotikanala, koiratalo, rakenna itse, talvitarjous

Meidän kanalassa on nyt tosi pieni ovi!

Tiistai 20.6.2017 klo 13:34 - KMA

Tiedäthän - se tunne, kun huomaat tehneesi tyhmän valinnan.

Enemmän tässä jurppii se, että luulin tehneeni hyvän valinnan - mutta totesinkin tehneeni huonon valinnan. 

Minä arvostan laatua. Kaikessa tekemisessä me Hirnu Oy:ssa pyritään tekemään hyvää jälkeä ja tuottaa laadukasta tuotetta. Meille on tärkeää, että asiakas saa rahalleen vastinetta.

Aina välillä näemmä unohdan, että se ei suinkaan ole kaikkien muiden tavoite. 

Minä olen valmis maksamaan kunnollisesta tuotteesta oikean hinnan. En oleta, että minun pitäisi saada asioita ilmaisin - tai edes "halvalla". Jos tuote on hyvä, se palvelee tarkoitustani, minä olen valmis maksamaan siitä pyydetyn hinnan. Ja välillä käy niin, että täytyy vain opetella olemaan ilman tai tienata jostakin lisää käteistä mieleisten tuotteiden hankkimiseksi. Se on vain elämää, eikö? Huonoa en enää osta, koska se tulee lopultakin kalliiksi. Jos ei muuten, niin jätekustannuksina. 

Mutta asiaan... 

Minä siis halusin pitää minun oman kanalani oven kesällä auki. Koska on kerrassaan typerää jättää ovi auki ilman, että sitä lukitaan paikoilleen, päätin ostaa oveen tällaisen topparin. Siis sellaisen metallisen törräkkeen, mihin oven saa kiinni eikä tuuli pääse ovea paiskomaan. Ovihan voi mennä rikki, eikö niin?

Päädyin tunnettuun vaihtoehtoon.  Tai no - minä luulin tunnettuun vaihtoehtoon päätyessäni saavani laadukkaan vaihtoehdon. Minä luotin tuoteperheeseen, jota merkkiä näyttäisi olevan joka rautakaupan hyllyt notkollaan. Sanotaanko näin, että "hyvin brändätty tuote". Koska niitä myydään paljon ja niitä on joka paikassa tyrkyllä, niin tuotteen täytyy olle hyvä - eikö? Nämä on Pohjoismaisen firman tuotteita ja siksi hyvin tehty. 

Lopputulemana minulla on nyt kanalassa aika pieni ovi. Mitäs tykkäätte? 

pieni_ovi

Varmaan arvaattekin, että tuote ei ollut kauhean hyvä.

Itse asiassa tuote oli kaikkea muuta, kuin hyvä. Toppari ei ollut kelvollinen pitämään ovea auki. Kun oli edes ollut kunnon myrsky! Tai edes kunnolla tuulinen päivä, mutta ei! Ihan tavallinen kesäpäivä Pohjois-Pohjanmaalla - ja tässä kävi näin. Kunnon navakka tuulenpuuska - ja meillä on enää pikkiriikkinen ovi jäljellä. 

Ja arvatkaapas ottaako päähän? 

Tarkemman tutkimisen jälkeen selvisi, että eihän tätä keksintöä ole millään lailla hitsattu tai edes kiinnitetty näitä metallikappaleita toisiinsa. Kunhan on vain laitettu palat yhteen ja lausuttu isämeidän rukous päälle. Eihän se sillä tavalla kestä yhtään mitään!!!

paskatoppariihanpaskatoppari

Miksi tämä on mennyt tähän? Monet tuotteet edelleen näyttävät samalta - mutta eivät ne enää ole samoja. Laatu on kadonnut tekemisestä. Miksi? Eikö meidän kaatopaikat ole vielä riittävän täynnä roskaa? Tarvitaanko sinne vielä lisää? 

Eniten ottaa pähään se, että tällainen parinkympin tuote aiheutti noin 300 euron vahingot.  Tuote ei ollut mitä piti ja asiakas (minä, kerrankin kuluttajan roolissa) luotin tuotteen tekevän sen, mitä kohtuudella voitanee olettaa sen tekevän. Siis pitävän oven paikoillaan ja suojaavan sen, että tuuli ei heittele ovea ja riko sitä. Kuinka kävi? 

Voinhan minä toki asiasta valittaa - todennäköisesti valitankin. Mitenkä se korvataan? Se, että saisin vastaavan tuotteen tilalle, on nimittäin hieman ongelmallinen yhtälö.

a) Haluanko minä tällaista roskaa enää tilalle? Mitä ihmettä minä sillä teen? Tiiliskivestä olisi enemmän iloa ovistopparina.

b) Edelleenkin minun kanalassani on hämmentävän pieni ovi ja asialle nyt vain täytyy tehdä jotain. 

Kyllä Marko sen oven toki vaihtaa, ei siitä olekaan kyse. Kyse on siitä, että Markolla on aika paljon muutakin tekemistä ja maksaa se uusi ovi meillekin. 

Yritysideaa miettivälle siis vinkki:

Laadukkaita metallituotteita, ovistoppareita ja kaikenlaisia saranoita ja lukkoja - niille olisi markkinoilla iso rako täytettäväksi. Nämä missä lie halvalla teetetyt "näyttää samalta kuin aina ennenkin, mutta laatu on sitä taikka tätä" -tuotteita on kaupat pullollaan. Kipatkaa ne roskat roskiin ja tuokaa hyvä ja toimiva tuote tilalle.

Ja sitten brändäyksestä:

Hoitakaa ensin tuote kuntoon, brändätkää vasta sitten. 

Kiitos.

Alla: Oven runko napsahti poikki, koska "laatustoppari" antoi periksi. Jiihaa!

poikki_meni_oven_runko

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, laatu, kanala, brändi, metallituotteet

Kysyttyä: "Miksi valmisrakennus on kalliimpi, kuin elementtitoimitus?"

Tiistai 6.6.2017 klo 10:53 - KMA

Tätä otsikon kysymystä meiltä säännöllisesti kysytään, joten yritetäänpä vastata nyt kysymykseen tyhjentävästi. Tämä blogiteksti voisi toksi olla lyhykäisyydessään erittäin lyhyt vastaus: "Koska Valmisrakennuksessa on mukana työtä paljon enemmän. "

Ajattelin, että kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa.

VALMISRAKENNUS vs. ELEMENTTITOIMITUS

Kun valmisrakennus tuodaan pihaan, se näyttää tältä: 

KotKot10-valmiskanala

Ja oven kun avaat, rakennus näyttää tältä: 

Kotkot10_valmiskanala1

Elementti-toimitus sen sijaan näyttää pihaan tullessaan tältä: 

elementit

Sisäkuvia elementtitoimituksesta ei sattuneesta syystä ole. 

Lyhyesti: Nämä ovat kaksi täysin eri tuotetta. Siksi niiden hinta on erilainen. Valmisrakennus on "valmis" ja elementtipaketti on "rakennusprojekti". 

Kumpi sitten on "se pareempi vaihtoehto"? Valitan, en osaa sitä sanoa. Se sinun pitää oikeasti itse päättää. 

Tosiasia kuitenkin on, että elementtitoimituksen kasaaminen valmiiksi, asumiskelpoiseksi rakennukseksi edellyttää jonkinlaista käsitystä rakentamisesta ja työkaluja. Millään rakennusohjeilla emme pysty sinusta rakennusalan ammattilaista kouluttamaan. On asioita, mitkä pitää tietää ja ymmärtää, miten rakennus toimii. Ei niitä rakennusalan ammattilaisia turhaan kouluissa kouluteta. 

Ei se rakentaminen pienen rakennuksen kohdalla toki rakettitiedettä ole, joten oikealla asenteella se kyllä onnistuu. Ja neuvotaanhan meiltä toki. Mikäli itse osaat, sinulla aikaa ja työkaluja, niin säästät toki rahaa - et aikaa.

Vinkki: Mikäli sinun pitää palkata joku rakentaja kasaamaan kanala, niin todennäköisesti et rahassa säästä lanttiakaan. Harkitse silloin valmisrakennusta, koska se on heti valmis käyttöön - säästät siis aikaa! 

Vinkki: Kannattavaksi tämän elementtivaihtoehdon tekee se, että rakennuksen sijoittamispaikka on niin ahdas, että elementtivaihtoehto on ainoa toimiva ratkaisu. 

Valmisrakennus on siis kalliimpi siksi, että rakennuksen on ammattilainen sinulle jo valmiiksi kasannut. Eli se sama hinta, minkä joutuisit sille paikalliselle kirvesmiehelle joka tapauksessa maksamaan - ellet itse osaa rakennusta pystyttää. 

Lisäksi: 

  • Saat lisäksi takuun siitä, että rakennus on sovitun mukainen.
  • Sinä tiedät heti alkuunsa, mitä rakennus kaikkineen tulee maksamaan.
  • Tiedät myös sen, milloin rakennus on valmis muuttoa varten.

Nämä eivät ole ihan pikkujuttuja - sen tietää jokainen, joka on jotakin joskus rakentanut tai rakennuttanut. 

Valmisrakennuksessa ennen kaikkea säästät itseäsi - säästöä se on sekin! 

Toivottavasti tämä auttoi selkeytämään toimitustapojen olennaisia eroja.

Mukavaa kesää kaikille! Kaikkien kanaloiden rakentajien kannattaa huomioita Kesäkuun tarjous.

Ollaan yhteyksissä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmisrakennus, hevostalli, kotikanala, rakentaminen, elementtitoimitus

Kerralla kunnollista - ettei kanasta tule tupakaveria...

Sunnuntai 8.5.2016 klo 20:48 - KMA

Olen monesti miettinyt omaa "uraani" eläinten parissa. Voinen sanoa, että monessakin asiassa olen mennyt "perse edellä puuhun" - eli tehnyt kaiken siten, kuin sitä ei kannattaisi tehdä. Näin jälkikäteen voinen sen myöntää. Kaiken sen rahan ja ennen kaikkea energian, minkä olen oman kotitilani rakentamiseen laittanut, olisin voinut käyttää järkevämminkin. Toki tämä "oppi" ei ole hukkaan mennyt. Kaiken tämän ahertamisen myötä syntyi Hirnu Oy ja ajatus tehdä asiat kunnolla. Kerralla kunnolla.

Itselläni suurin virhe on ollut perusajatus: "Kyllä tämä minulle riittää". No, ei ole riittänyt. Ei sitten sinne päinkään. Se, mihin olen ajatellut vaatimattomasti tyytyä, ei sitten olekaan ollut sitä, mitä oikeasti tarvitsin. 

Minä haluan, että rakennus on toimiva. Ei vain "hevostalli" tai "kanala", vaan käytännön tylsässä arjessa toimiva rakennus. Esimerkiksi isoissa hevostalleissa olen monesti miettinyt, miten paljon helpompaa arjesta tallissa saisi, kun pari pikku juttua olisi suunnittelussa huomioitu. Se säästäisi askeleita hevosen hoitajalta - ja tekisi näin arjesta mukavampaa. Kanaloiden suhteen ihmettelen, miksi ei kotikanalan yhteyteen tehtä minkäänlaista eteistilaa, mihin voisi rehusäkit, kipot ja kupit jättää. 

Neliöt maksaa. Kyllähän minä sen tiedän. Ja rahaa on jokaisella niukasti ja maksajan mielestä kaikki on kallista. Toisaalta harrastamisen hauskuudesta puolet on myös sitä, että harrastaminen on mukavaa. Ikuinen nikkaroiminen, korjaaminen ja pakkasen pelkääminen ei ole ollenkaan mukavaa.

Mutta eivät ole erinäiset yllätyksetkään kivoja (sain luvan jakaa tämän tarinan): Eräs asiakas osti meilta kanalan, kun leikkimökkiin tehty "kyllä tämä riittää" kanala yllätti. Kesä meni kivasti, mutta sitten tuli tämä suomalainen talvi.  Kun pakkanen oli -25 astetta, olivat kanat muuttaneet talon tyhjänä olevaan makuuhuoneeseen. Siinä vaiheessa isäntä tilasi rouvan lemmikeille oman kanalan. Sen jälkeen on kanat eläneet omassa mökissä läpi talven :) 

Että silleen. Kerralla kunnollinen maksaa, mutta se on sitten sitä mitä pitääkin olla. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kana, unelma, suunnitelma, hevostalli

Eläinsuojan on tarkoitus suojata eläintä myös pakkasella

Perjantai 15.1.2016 - Hirnu

Pakkaset paukkuvat niin, että seinät natisee. Kunnolla rakennetussa talossa ja eläinsuojassa ei onneksi ole mitään huolta pakkasesta. Hyvällä rakentamisella säästää myös lämmityslaskussa. Mikäli nurkista käy viima, niin lämpö karkaa - ja sähköyhtiö kiittää muhkealla laskulla. 

Joskus olen miettinyt, miten eri tavalla ihmiset näkevät eläinten hyvinvoinnin. Vaikka kanaa pidetään perinteisesti "vaatimattomaan" tyytyvänä eläimena, voisi kysyä, mitä sana "vaatimaton" tarkoittaa? Minulta on joskus ihan tosissaan tuttava kysynyt, että pärjääkö kana pakkasessa. No, ei pärjää. Kyllä kana tarvitsee tilan, missä juomavesi ei jäädy. Siihen toki riittää +3 astetta aikuiselle kanalla, mutta ihan vähintään se. Mieluummin muutama aste päälle. Lämpölampulla saa nopeasti lämpimän nurkan kanalaan. Mikäli kanat hakeutuvat lampun alle, niin siitä voinee vetää johtopäätöksen sopivasta lämpötilasta? Kalkkunat ovat oman kokemukseni mukaan enemmän vielä lämpimän perään - vai lieneekö meidän UKK-kalkkuna-kukko vain erityisen mieltynyt lämpimään öljypatteriinsa? 

Toinen ääripää eläinten omistajista ei toisaalta ymmärrä, että eläimen tarve esimerkiksi lämmölle on rajallinen. Hevonen ei tarvitse talliin +20 astetta lämpöä. Toki se ihmiselle olisi miellyttävä lämpötila työskennellä, mutta hevonen ei siitä välttämättä enää nauti. Käsittääkseni hevosen hengityselimistö on aika herkkä, joten suuri lämpötilaero tallin ja ulkoilman välillä voi olla ongelmallinen. +20 asteisesta tallista siirtyminen ulkoilmaan -20 asteeseen tarkoittaa 40 asteen eroa lämpötilassa. Se on paljon.

Näin pakkasten aikaan toivoisin kaikilta eläinten omistajilta ja hoitajilta malttia ja maalaisjärkeä eläinten hoitoon. Muistakaa, että eläimiä palelee ihan samalla tavoin, kuin ihmisiäkin. Ulkokoira-Musti tarvitsee mahdollisuuden lämmitellä kopissa - itse se päättää, josko se sitä mahdollisuutta käyttää. Mutta ei kielletä siltä mahdollisuutta valita, eihän. 

Hytiseviä pakkasia on kuulemma taas tulossa. Lämmitellään siis toisiamme!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, koira, kanat, rakentaminen, eläinsuoja

Kanaharrastus vie mukanaan

Lauantai 2.1.2016 klo 13:18 - KMA

Eräs isäntä totesi minulle tässä taannoin, että "tulee halvemmaksi ostaa munat kaupasta, kuin laittaa oma kanala". Aina välillä kuulee  näitä mielipiteitä, että "tuleepas munille hintaa, jos laittaa kanoja". Muitakin - enemmän tai vähemmän julkaisukelpoisia mielipiteitä kanaharrastuksesta myös kuulee.

Itselläni on erilaisiä lintuja: On kanoja, ankkoja, juoksuankkoja, muutama kalkkuna ja yksi eläkkeellä jo oleva helmikana-vanhuskin löytyy orrelta köllöttelemästä. Siten väittäisin, että minulla on jonkinlainen näkemys tästäkin harrastuksesta, sen fiksuudesta ja ei-niin-fiksuudesta.

Ensinnäkin: Se on ihan totta, että kananmunia saa kaupasta ihan järjettömän halvalla. Mitäpä sitä kiistämään? Jos yhden kananmunan hinta jää jonnekin 10-50 snt väliin, niin kyllähän se on aika ilmaista evästä. Ainakin, mikäli vertaa näihin kotikanalan muniin.

Kotikanalaa ei siis kannata perustaa siksi, että saisi jotain halvalla. Ei saa. Kotikanojen munat tulevat ihan mahdottoman kalliiksi jo pelkästään siksi, että ei eläintä kotioloissa raaski pitää niin, että se tuottaisi saman määrän munia, mihin tuotantokanat pystyvät. Toisaalta ei ole mitään järkeä tuottaa kotioloissa sellaisia munamääriä. Ei niitä kananmuniakaan määräänsä enempää syö. 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: kana, kanaharrastus, harrastus

Ankkoja ja kanoja samassa tilassa?

Torstai 16.7.2015 - ZMOO

Järkyttävän nopeasti ankanpoika kasvaa! Zmoo-ankka on nyt melko tarkkaan kuukauden ikäinen pekingin ankka. Se oli kuoriutuessaan vain hieman suurempi, kuin kanatipu. Mutta nyt on kanatiput jääneet ankanpojan kasvussa aavistuksen jälkeen... 

Image-2.jpg

Zmoo on niin iso, että pikkuiset käyttävät sitä tyynynä ;oD 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: ankka, tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipun hoitaminen

Läpivalaistuja munia ja muutakin

Perjantai 10.7.2015 klo 15:42 - ZMOO

Nyt on munat koneessa hyvällä mallilla. Ajattelin jakaa teidän kanssanne kuvia siitä, miltä näyttää munan sisällä haudonnan aikana.  Nämä kuvat ovat ankkojen munista, mutta aika yleispätevästi toimivat myös muiden kohdalla. Kannattaa toki suhteuttaa kuvat esim. siihen, että ankka muhii munassaan reilun viikon pidempään, kuin kana. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: konehaudonta, kotikanala, hautominen, tipu, läpivalaisu

Tipuja ja tiiperrystä

Torstai 9.7.2015 klo 13:38 - ZMOO

Omien tipujen kasvattaminen on mielenkiintoista puuhaa. Muutamia pieniä yksityiskohtia kehoittaisin kuitenkin ottamaan huomioon ennen, kuin projektiin ryhdytään. 

1) Tipuista kasvaa aikuisia

Tiput ovat ihastuttavia, herttaisi piipittäjiä - ainakin hetken aikaa. Lopputulemana luontoäiti on kuitenkin tarkoittanut, että niistä kasvaa isoja rotkottajia. Kanatipun "pääsiäsitipumainen" olemus käy olennaisesti karummaksi jo viikon sisällä kuoriutumisesta. Sille yksinkertaisesti alkaa kasvamaan sulat - eikä tipu muuten ole mitenkään erityisen nätti tässä vaiheessa... 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipu

Kesäkanoista kotikanoiksi?

Tiistai 30.6.2015 klo 18:25 - ZMOO

Kesä näyttää sateiselta - jopa syksyiseltä, mutta onneksi ei vielä ole syksyn aika. Joka tapauksessa totuus on, että tämän kesän kesäkanojen tai -ankkojen kohtaloa kannattaa jo ryhtyä miettimään. 

ankka_pulikoi.jpg

Ankat ja kanat ovat hauskoja lemmikeitä ja "pihakoristeita". Ainakin meidän pihassa ankkojen "edullinen uima-allas" on ollut kestosuosikki ;o) 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäkana, kanala, kotikanala, kesäkanala