Hirnu Oy:n blogi

Kotikanalasta ja pakkasesta

Torstai 15.2.2024 klo 13.44 - KMA


Kana ei sinällään ole kylmänarka, mutta minun mielestäni ei sen paikka pakkasessa ole. Jääkaappilämpö toki riittää. Yhtenä ajatuksena voisi pitää sitä, että vesi ei kanalassa pääse jäätymään - eli plussan puolella pitäisi pystyä kanalan lämpötilan pitämään kireälläkin pakkasella. On selvää, että kanala - kuten eläinsuojat yleensäkin, tarvitsee jonkinlaisen lämmittimen. Itse tykkään yksinkertaisesta ja suhteellisen varmasta vaihtoehdosta, eli patterista. Toki kaikenlaisia muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Patterissa on kuitenkin se hyvä puoli, että se myös hieman kuivattaa kanalan sisäilmaa. 

Kuten sanottua, meillä on ollut aina kanalassa patteri pitämässä lämpötilan sopivana. Yleensä "johtajapari" on valinnut paikkansa juurikin siitä lämmönlähteen vierestä. Koska kanat eivät ole kovin demokraattisia eläimiä, niin väittäisin johtajaparin valitsevan ns. parhaan paikan - eli se lämpimimmän paikan orrella. Nopeasti jos vetää johtopäätöksiä, niin väittäisin kanan  tykkäävän lämpöisestä paikasta, mikäli se pääsee itse asiaan vaikuttamaan.

Lämpötilan lisäksi kotikanalassa kannattaa huomioida se, että rakennus ei olisi kovin vetoinen. Kuten varmasti jokainen tietää, niin ulkona käyvä viima saa pienenkin pakkasen tuntumaan kovemmalta, kuin se todellisuudessa on. Näin se on myös kanalassa. 

Olen varmasti jo aikaisemmin todennut, että kana pärjää kyllä hyvin vaatimattomissa oloissa. Kannattaa silti pohtia sitä, että onko kanalla muuta vaihtoehtoa, kuin pärjätä? Ihmisen hoidossa kanan on pärjättävä sillä, mitä kanalle mahdollistetaan.  

Joten - te, jotka olette huomanneet tarpeen päivittää kotikanalan lämmöneristystä itse, niin muista: 

  • seinän eristäminen
  • lattian eristäminen
  • välikaton eristäminen
  • lämpölasilla olevat ikkunat
  • lämpöeristetty ulko-ovi 

Jostain syystä kaksi viimeistä usein unohtuu. Tosin niiden kohdalla remontti on suhteellisen nopea tehdä. 

Ja jos haluat valmista, niin meillä on myös KotKot-kotikanaloita myynnissä. Helposti valmiina rakennuksena, kotipihaan toimitettuna. 

Näillä mietteillä keskellä kireää pakkasta. 

Avainsanat: kotikanala, pakkanen, kanat ja kylmyys, kanalan lämpötila


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini