Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallin rakentamisessa osa 16:  RAKENNUSTEN ASEMOINTI

Perjantai 12.1.2018 klo 22.01 - KMA

Tallin suunnittelussa itse lähden liikkeelle käytännön asioista. Olennaista on, että hevosten hoitaminen ja niistä huolehtiminen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista ja ajankäytön suhteen tehokasta. Siten lähden siitä, että vanha sanonta "tuo tullessasi, vie mennessäsi" totuuden pitäisi mahdollisuuksien mukaan pystyä toteutumaan tallissa ja tallipihassa. Kaikki ylimääräinen kärrääminen ja askeleet on pois ajasta hevosten kanssa. Ja hevosiahan me harrastamme, emme p*skan lapioimista - eikö?

Se on myös valmistallin idea : Harrasta hevosia - jätä rakentaminen meille. 

Mikäli pääset niin mahtavaan tilanteeseen, että pääset rakentamaan "tyhjälle tontille", niin istu hetkeksi alas. Nyt kannattaa suunnitella tarkkaan. Parasta tässä on se, että maalaisjärki riittää. Et tarvitse tähän asiaan asiantuntijoita taikka arkkitehtiä. Oman järkesi toki - ja kannattaa kysyä myös vuosikausia hevosia pihassaan liikutelleen ihmisen käytännön mielipidettä, mikäli se vain suinkin on mahdollista. 

Hevosten kanssa tulee paljon askelia. Niitä tulee, vaikka niitä ei erityisemmin keräilisi. Siten liikunnan takia ei kannata asioita sijoitella pihalle kovin hankalasti. Minä sanoisin, että mitä vähemmän tulee edestakaisin juoksemista tyhjän korrikärryn kanssa, sitä parempi. Kun lantakärryn käy tyhjentämässä, on kätevää, kun samalla reitillä on myös kuivikkeet talliin tuotavaksi jne.

Kannattaa piirtää pihakartta, mihin merkitsee todennäköiset kulkureitit esimerkiksi lantalaan, heinälatoon... Jonkinlainen "keittiö-kolmio" toiminee myös tallipihassa oikein hyvin. Sanottakoon nyt sekin itsestäänselvyys, että heiniä tai muitakaan ruokia ei kannata säilyttää lantalan vieressä. Puhtaat ja likaiset jutut on tapana pitää erillään toisistaan. 

Mikäli tallilla käy ulkopuolisia ihmisiä, kannattaa heidän ajoneuvoilleen miettiä jo valmiiksi tilat ja kulkureitit. Se, että hevosia talutetaan autojen keskellä, ei yleensä ole hyvä idea. Tämä kannattaa ottaa huomioon, vaikka siedättämistä haluaisikin harrastaa. 

Suunnittelu on yksinkertaista. Piirrä vaikka oman pihasi asemakuvaan eri väreillä "polkuja": 

  • missä ihmiset liikkuvat edestakaisin (esim. tallinhoitoon liittyvät asiat)
  • missä liikkuu isoja ajoneuvoja (traktori, kuorma-auto tuo/vie asioita)
  • missä liikkuu hevoset (tarhaan, laitumelle, kentälle...) 
  • missä liikkuu omat perheenjäsenet (lasten kaverit...)
  • missä liikkuu mahdolliset ulkopuoliset ihmiset (tallivuokralainen, eläinlääkäri) ja mihin he voivat jättää autonsa.

Kun "polkujen" paikat on selvillä, suunnittele rakennusten sijoittaminen siten, että ei-toivottuja kohtaamisia pystytään ennaltaehkäisemään - tai ainakin kohtaamiset ovat turvallisia. Sijoittele rakennukset siten, että asioiden vieminen ja tuominen asiaankuuluvilla ajoneuvoilla on yksinkertaista. Sijoittele rakennukset siten, että pystyt "samoilla askeleilla" hoitamaan mahdollisimman monta asiaa. Kaikki edestakaisin juokseminen alkaa jossain välissä tuntua aika rasittavalta - usko pois, kokemusta on yli 30 vuoden ajalta ;D 

Lopuksi seuraa pieni mainospläjäys. Mikäli et halua lukea mainostajan vinkkiä, niin kiitän seurasta tältä erää. 

Mainospläjäys: Näissä meidän valmisrakennuksissa on toki se hyvä puoli, että niitä voi mielin määrin sijoitella ja siirrellä eri puolille tonttia, mikäli asemointi osoittautuu huonoksi.Mikäli päätyy kiinteämpään rakentamisvaihtoehtoon, pitää kerralla onnistua suunnittelun nappiin. 

Kiittäen ja lukijaani kumartaen! 

KMA

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallin ympäristö, suunnittele tallipiha, suunnittele hevostalli, rakenna hevostalli

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 1: KARSINOIDEN LUKITUS

Torstai 13.10.2016 klo 20.10 - KMA

Eikö se niin ole, että omaansa saa haukkua? No, minä ajattelin tehdä juuri näin. Kirjoitan nyt pienen blogi-sarjan siitä, mitä kaikkea ei kannata tehdä hevostallin rakentamisessa. Kyse on meidän omasta hevostallista, joka toki on jo ollut olemassa paljon ennen Hirnun Oy:n perustamista. Siitä tiedämmekin, miten hevostalli pitää suunnitella - eli ei ainakaan näin... 

Virheistä oppii, eikö totta. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa pahimmat mokat hevostallin rakentamisessa. Sellaiset, mitkä harmittavat sitten jälkikäteen. Kaiken lisäksi ne tulevat kalliiksi. Ei riitä, että asian korjaa. Vanhaa korjatessa kustannukset ovat isommat, koska ensin pitää purkaa - jotta voi taas rakentaa. Uuden rakentaminen on tämän takia nopeampaa ja halvempaa puuhaa. 

Oman hevostallini historiasta voin sanoa sen verran, että sitä ei alkujaan rakennettu hevostalliksi. Se oli alkujaan omakotitalo, perinteinen 60-luvun alussa rakennettu. Uuden talon rakentamisen myötä tuli villi idea muuttaa se hevostalliksi. Tämä säästi monta euroa, mutta aiheutti myös monia ongelmia. Vanhan kanssa joutuu tekemään kompromisseja. Siksi oma talli ei suinkaan ole mikään moderni ja tiloiltaan ideaali. Siitä syntyykin ajatukset siitä, miten asiat pitäisi tehdä, jotta ne olisi tehty kunnolla. Näiden ideoiden ja ajatusten myötä syntyi myös Hirnu Oy. 

Nyt kuitenkin otan kohta kohdalta muutamia "pikku-juttuja", jotka kannattaa tallin rakentajan miettiä. Oikeasti. Nyt puhuu karu kokemus, joka on hankittu tekemällä monta asiaa pieleen - jotta teille voimme rakentaa juuri oikein! 

Mikäli jatko kiinnostaa - paina alla olevaa linkkiä seuraavalle sivulle!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallinrakentaminen, hevostalli, hyvä hevostalli, suunnittele hevostalli