Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 8: VANHAN VÄRKIN VÄRKKÄÄMISEN ONGELMIA

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12.50 - KMA


Vanhassa rakennuksessa on näin äkkiseltään ajateltuna viisi isoa ongelmaa: 

  1. naapurit
  2. purkaminen
  3. sähköt ja putket
  4. ovet ja ikkunat
  5. sisäkorkeus

Jotta blogi ei paisuisi valtavaksi, otan tässä vain kaksi ensimmäistä kohtaa. Ensi viikolla sitten loput - ja otan vähän kuviakin kaveriksi. 

Ensimmäinen ongelma on naapurit: Monesti rakennukset on liittymien hinnan edullisuuden takia maallakin aika lähekäin. Mitä naapuri on mieltä siitä, että 20 metrin päässä hänen ulko-ovestaan olevasta talosta tuleekin talli. Ensinnäkin talli haisee - kyllä, talli haisee. Toiseksi talon muuttuminen talliksi saattaa vaikuttaa negatiivisesti naapurin kiinteistön arvoon. Kaikki eivät innostu ajatuksesta, että pihassa haisee hevonene. 

Joten: juttele naapurin kanssa. Kerro, mitä suunnittelet. Kerro heti, miten aiot esim. lantalan sijoittaa niin, että se ei vaikuta naapurin elämään millään lailla. Kerro, missä hevoset ulkoilevat. Mielellään ei ihan naapurin ikkunan alla...  Ja ehdottomasti pyyda naapurilta henkilökohtaisesti allekirjoitus rakennuslupa-käyttötarkoituksen-muutos papereihin.  

Kaikki vanhan muuttamisessa lähtee siitä, että kaikki rakennuksen sisältä pitää purkaa. Siis ihan kaikki. Rakennus käytännössä palautetaan siihen tilanteeseen, mitä vanhaan aikaan sanotaan "vesikatto päällä" -vaiheeksi.

Purkamista ei kannata aloittaa, ennen kuin jätehuolto on kunnossa. Jätelasku tulee olemaan huomattava, koska vain osa purkutavarasta on kierrätettävissä. Tarvitset ensinnäkin jättikokoisen siirtolavan pihaan. Sellaisen saa paikallisesta jätefirmasta paikanpäälle toimitettuna ja tyhjennyskin hoituu puhelinsoitolla. Mutta mieti jo siinä vaiheessa siirtolavalle järkevä paikka. Sinne pitää saada raskasta ja hankalan muotoista tavaraa kuskattua mahdollisimman vaivattomasi. Sitä ei siis kannata jättää kovin kauas siitä ovesta, mistä purkukamaa aletaan raahata ulos. Mitä lähempänä, sitä parempi. 

 Iloinen yllätys voi seurata vanhemmissa rakennuksissa siitä, että löydät "mustaa töhnää" rakenteista. Se sisältää hyvin suurella todennäköisyydella asbestia - ja vaatii alan ammattilaisen purkamaan ja suojaamaan paikat. Se töhnä vaikuttaa vaarattomalta, mutta suosittelen suhtautumaan kaikella kunnioituksella aineeseen. Usko pois, et halua sitä keuhkoihisi. Et edes ihan pikkuisen. 

Purkaminen sinällään on helppoa hommaa, eikä edellytä muuta kuin kovaa asennetta ja hengityssuojaimia. Se, mitä kannattaa miettiä tarkemmin on se, mitä purkaa. Rakennuksen piirustukset on hyvä olla käytössä. Et nimittäin halua vauhdilla purkaa humauttaa rakennuksen kantavia rakenteita, koska silloin katto tipahtaa alas. Se on sitten vähän ikävämpi juttu se. Ja ei, et halua olla rakennuksessa silloin sisällä, kun katto nitkahtaa. 

Tavoitteena purkamisessa on siis se, että katto pysyy jatkossakin ylhäällä. Purkamisen tiimellyksessä pitää rakentaa uudet, tallikäyttöön soveltuvat kantavat rakenteet. Tämä on esimerkiksi meillä aiheuttanut sen, että keskellä tallia on hassu teräspylväs. Se on hieman epäkäytännöllisessä paikassa, mutta vaihtoehtoa ei ollut. Meillä katto on tuettu vaa'assa olevalla rautapalkilla, joka on neljän tolpan varassa - ja se pitää siis katon ylhäällä. Vain tämä yksi tolppa on hassussa paikassa, muut on saatu sopimaan mm. karsinaelementin osaksi. Mutta tällaisia juttuja tulee, kun vanhasta tehdään muuta. 

Ulkoseinät pitää purkaa runkoa myöten. Eli kaikki seinälevyt tulee poistaa. Kipsilevyt ja varsinkin vanhoissa taloissa olevat lastulevyseinät eivät kelpaa hevostalliin. Eikä niitä myöskään saa jättää seinän väliin. Tallia ei missään nimessä kannata rakentaa siten, että vanhan päälle vain täräytetään uutta pintaa. Siinä menee aika ja raha hukkaan. Kerran leikkiin ryhtyy, niin se kannattaa tehdä sitten kunnolla. 

Muista myös sisäkatto - sen pinnat pitää myös purkaa. Sitä isoäidin ihanaa panelikattoa kuparinauloilla ei valitettavasti voi säästää. Eikä missään nimessä jättää kaiken alle. 

Tässä vaiheessa on pakko korottaa tallin ikkunat ylemmäs.  Eli rakennuksen ikkunat irrotetaan ja runko rakennetaan ikkunan kohdalta uusiksi. Uudet ikkunat on pakko hankkia.

Mikäli kyseessä on asuinrakennus, ovat ikkunat auttamatta liian matalalla. Ikkunan korkeus on sopiva, kun ikkunan alareuna on suunnilleen hevosen sään korkeudella. Ihan käytännössäkin kun mietit, niin miten korkealle polle potkaisee? Minä laittaisin ikkunat siten, että alle 160cm korkeuteen ei ikkunoita tule. Ja sittenkin ikkunat on suojattava kaltereilla. 

Hevosten käyntiovi on yleensä helpoin tehdä ikkunan paikalle. Eli ikkuna pois ja ikkunan reiän alaosa puretaan pois. Hevosen käyntioven koko on 150cm leveä ja korkeutta pitäisi olla 220cm. Ja siihen voi laskea ainakin 10cm mittoihin lisää, koska karmit vievät oman osansa. Joten ihan pienen ikkunan paikalle ovea ei saa laitettua.

Mikäli ikkunanreiän yläosaan ja leveyteen pitää saada lisää mittaa, niin suosittelen ammattilaisen käyntiä paikalla. Rakenteen pitää olla niin vankka, että se jaksaa kantaa seinän ja katon painon. Eli palkkia sinne ja toista tänne. Muista, että ovi karmeineen ei kannattele mitään. Ei kannata tässä kohdassa säästää, koska mahdollinen vahinko on helposti todella iso. 

Muista, että sähköjen purkaminen on sähköasentajan työtä. Niitä ei saisi mennä itse tohtoroimaan. Vanhoissa rakennuksissa on usein sähköt vedettynä - mikä sinällään on hyvä juttu. Mutta vanhoja sähköjä ei välttämättä pysty hyödyntämään. Purkamisessa tarvitset sähkömiehen palveluksia - ja taas uudelleen rakentamisessa. 

Muista, että putkiasentaja tarvitaan purkamaan vesi- ja viemärilinjat. Niitäkään ei kannata mennä itse tohtoroimaan. Samoin putkiasentaja tarvitaan, kun vedet taas johdetaan talliin.

Viemärin useimmat lienee ainakin yrittävät hyödyntää, mikäli rakennuksessa sellainen on. Mutta muista se, että "vanhaan muokkaaminen" vie huomattavasti enemmän myös ammattilaisen aikaa, kuin uuden rakentaminen. Joten kustannuksissa et voi laskeskella uudisrakennuksen hintojen mukaan. Ehei - kaksinkertaista arvioitu ajankäyttö suoraan. On eri asia tehdä putkistoon muutoksia "tyhjältä pöydältä" kuin ahertaa "montun pohjalla". Lisäksi - muista, että käytetyn putken käsittely ei ole kovin ylevää hommaa. Ja monesti tulet huomaamaan, että vanha viemäriputki on rautaviemäri ja aikansa loppupäässä... voi olla, että vanhaa hyödyntävä viemäriprojekti tulee hämmästyttävän kalliiksi. Täysin uusi viemäri voisi olla halvempi tehdä. Joten päästään kysymykseen: tarvitaanko sitä pesukarsinaa? 

Meinaako tuleva talli jäädä liian matalaksi? Mikäli rakennuksen sisäkorkeus on 240cm (kun rakennus oli käytössä), niin on aika hyvät mahdollisuudet saada rakennukseen vähän lisäkorkeutta. Betonilattian purkaminen on likaista ja ärsyttävää hommaa. Kun kaikki seinät on purettu, niin vuokraa vaikka Ramirentilta joku timanttileikkuri ja ajele betonilattia sopivan kokoisiksi paloiksi. Ne palat kaivat sitten ylös ja kärräät nokkakärryllä sinne siirtolavalle. On raskasta ja paskaista hommaa, tiedän - olen tehnyt sitä ;) 

Jos halutaan lisäkorkeutta, niin sitten kaivamaan, kun sisäpuolen täyttöhiekat on esillä. Tosin muista, että lattiaa ei voi kaivaa maan pintaa alemmaksi. Siinä voi käydä niin, että sadevedet lorisee tallin puolelle. Pääsääntönä on, että rakennuksen sisälattian pitää olla maanpinnan yläpuolella. Kannattaa ottaa mitta käteen ennen projektin alkua, miten paljon sitä varaa on. Kellarit on sitten erikseen. 

Vanhoissa navetoissa kannattaa muuten tutkia perustus ulkopuolelta, ennen kuin ryhtyy kaivamaan mitään sisäpuolelta. Vanhat navetat on saatettu tehdä ihan pintaan, eli niissä ei välttämättä ole käytännössä minkäänlaista kivijalkaa maan alla - saati anturaa. Savikon päällä rakennus on pysynyt, mutta älä mene kaivamaan yhtään mitään. 

Toinen ylläri voi olla se, että perustuksessa on hyödynnetty kalliota. Sen kaivaminen - tai pikemminkin kovertaminen on niin kallista puuhaa, että en suosittele. Tutki tarkasti, ennen kuin ryhdyt puuhaan. 

Pohjan purkaminen on siksi jännää hommaa, että sieltä voi löytyä kaikenlaista jännittävää. Aikana, jolloin näitä meidän rakennuksia on rakennettu, on ollut pulaa rakennustarvikkeista. Siten raudoituksena saattaa toimia esim. vanha polkupyörä. Vanhat lannoitesäkit ovat myös olleet käteviä rakennusmuoveja. Purkaminen on sellaista rakennushistoriaa avartavaa touhua! 

Mikäli lattiasta ei saada lisäkorkeutta, niin katosta sitä ei kannata ryhtyä hakemaan. Välipohjan purkaminen ja nostaminen - no, samalla hinnalla rakentaa uuden tallin. 

Vanhan rakennuksen muuttamisessa vältä ainakin nämä mokat: 

  • Älä kuvittele, että se tulisi välttämättä halvemmaksi. Mikäli jossain säästät, niin toisessa kohdassa kärsit säästöstä ei-toimivana rakenteena tai maksat ammattimiehille moninkertaisia laskuja uuden rakentamiseen nähden. 
  • Älä jätä lupia hakematta muutaman satasen säästön takia. Hae ne luvat. Oikeasti. Varmista, että talosta tulee hevostalli myös kaavaan. Näin ei tulevaisuuden naapuritkaan saa aihetta urputtaa. He ovat tienneet, että naapurissa on hevostalli. Siis turvaa oikeutesi.
  • Älä kuvittele, että projekti olisi nopea. Ehei. Uutta rakentaa nopeammin, kun vanhaa korjaa. Vanhassa on kaksinkertainen määrä työvaiheita: purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Uuden rakentamisessa vain rakennetaan uutta. 
  • Tutki tarkasti, ennen kuin aloitat. 
  • Jos ei ole linnunpönttöä kummempaa rakentanut ennen tätä, niin et sinä tätäkään prjektia läpi vie ilman apuja. Varmista heti alkuun, että kaverina on loppuun asti joku, joka on joskus rakentanut jotain leikkimökkiä isompaa. Varaudu myös siihen, että talkoolaisten talkoohenki ei riitä yleensä aloitusta pidemmälle. Laske budjettiin myös se, että joudut maksamaan rakennuspalveluista ulkopuoliselle firmalle. 

Avainsanat: rakennuksen muuttaminen hevostalliksi, tuunaa hevostallia, hevostallin rakentaminen


Kommentit

26.1.2021 9.30  Niina

Vaikuttaapa tosiaan aika työläältä projektilta. Ihanaa, jos saatte vanhan rakennuksen kuitenkin remontoitua. Miten jätevesien huolto ratkeaa tällaisessa remontissa? Olemme vaimoni kanssa myös tehneet rakennussuunnitelmia, ja olemme pohtineet esimerkiksi WehoPuts-säiliötä.

27.1.2021 18.16  KMA

Vanhassa rakennuksessa joutuu aina tekemään kompromisseja. Joskus ne on ihan ok, joskus tympii. Meillä esimerkiksi on pitänyt laittaa kantava tolppa "keskelle avointa tilaa", missä hevosia liikutellaan. Vesiä ei muuten yleensä saa johtaa tallista kunnan viemäriverkkoon, vaan pitää olla oma säiliö. Tässä osuudessa oli onni onnettomuudessa, koska talossa oli oma vanha umpisäiliö. Koska wc-tarvetta ei ole, niin tallin huuhteluvesille se oli kunnan puolesta sopiva ratkaisu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini