Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 2: KARSINOIDEN SEINÄPINNAT

Perjantai 21.10.2016 klo 14.33 - KMA


Perusasioita hevostallin rakentamisessa on se, että tallin puhdistaminen kannattaa huomioida jo rakennusvaiheessa. Kyse on tallirakentamiseen sopivien materiaalien valitsemisesta. Tallihygienian ylläpitäminen helpottuu, kun materiaalit ovat tarkoituksenmukaiset. Ei se hevosen kusi niin mahtavalle haise, että sitä tekee mieli erityisesti haistella. Hyvinhoidettu talli haisee aina - mutta ei pahalla tavalla. Se haisee hevoselle, heinälle, kuivikkeille ym. Ei pahalle, mutta ei keskimäärin ihmisasunnollekaan. Mikäli talli-ilma on kitkerä ja pistävä - siis ammonjakki haisee (mm. virtsasta), kannattaa tehdä asialla pikaisesti jotain. Hevosella on herkät keuhkot. Mikäli sinulla tekee pahaa hengittää ammonjakkihöyryssä ja silmiä kirvelee, mitä arvelet sen tekevän hevoselle? 

Karsinoiden alaseinissä itse tykkään filmivanerista tai maatilavanerista. Ne on pinnalta liukkaita ja varsin helppo puhdistaa. Duo-talleissa vaneri yltää 120cm korkeuteen. Joskus asiakas on toivonut ison hevosen kohdalla 150cm korkeuteen vanereita - no, se on mahdollista järjestää. Joku talli on mennyt sisältä täysin filmivanerilla vuorattuna. Se on minun mielestäni sitten jo enemmän makuasia. Pelkkä vaneri ei minun silmääni ole kovin sievä vaihtoehto. Ja minä tykkään, että hevostalli voi rakennuksena olla myös silmälle nätti. 

Pelkästään puhdistettavuus ei ole seinävanerin tehtävä. Sen tehtävä on myös kestää hevosen potkuja. Vaikka hevonen ei varsinaisesti seiniä piruuttaan potkisi, se potkaisee seinää piehtaroidessaan, noustessaan makuulta... Hevosella on yllättävän paljon voimaa. Se on iso eläin. 

Minkä paksuista vaneria sitten tarvitaan? Nyrkkisääntönä voinee sanoa, että 12mm paksu filmivaneri/maatilavaneri kestää hevosen potkun, kun vanerin takana on normaali seinärunko. Karsinaelementeissä käytetään 18-20mm vanereita, koska niissä ei ole runkoa. Vaneri on karsinaelementeissä ainoastaan reunoistaan kiinni. Siksi tarvitaan vahvempaa tavaraa. 

Seinävanereissa olen monesti törmännyt hauskaan ilmiöön: seinävaneri ja seinän yläpuolen materiaali on laitettu väärinpäin. Eli ensin on rakennettu seinä esim. ponttilaudasta. Seuraavaksi on hoksattu, että seinän alaosassa kannattaa olla vaneri. Vaneri on sitten naulattu kiinni alasenään. Muuten hyvä, mutta kaikki lika jää nyt vanerin päälle muodostuvalle "hyllylle". 

tallinseina.JPG

Minulla on lupa arvioida tätä kuvaa - luvatta en juhli kenenkään rakennusmokalla. Mutta tämän projektin kulku on niin tyypillinen...

Eli tässä tauapauksessa on lähdetty tekemään mahdollisimman edullista vaitoehtoa. Ensin paneloitiin seinien yläosat, jotta ne saatiin maalattua vanereita suojaamatta. Hyvin ajateltu. Niin kannattaakin tehdä.

Sitten tuli säästökuuri eteen. Ajateltiin, että filmivaneri on kamalan kallista, joten päätettiin hankkia mahdollisimman halpaa. Vanereissa nyrkkisääntönä on: Mitä ohuempi vaneri, sitä edullisempaa se tietenkin on. Tässä tapauksessa päädyttiin 6,5 milliä vahvaan vaihtoehtoon. Suositus on 12mm tai vahvempi vaneri. 

Kun vanereita ryhdyttiin asentamaan, todettiin (onneksi jo tässä vaiheessa) niiden olevan aivan liian heikkoja tarkoitukseensa. Koska vanereiden palautus olisi tarkoittanut, että vain 70% hinnasta palautetaan, ei niitä voi vaihtaa. Sehän tulisi kalliiksi, eikö niin?

Päätetään siis tehdä viritys: Nyt seinävanerin taakse rakennellaan 22mm vahvasta raakalaudasta laudoitus. Lopputulos on ruma mutta toki aika kestävä - tosin paljon kalliimpi (ja paljon työläämpi tehdä), kun heti suoraan 12mm vanereiden hankkiminen. Ja kaiken lisäksi saatiin seinää kasvattamalla aikaan kätevä hylly, mihin kaikki lika hyvin kerääntyy. Ihana paikka tallin kaikille haisulibakteereille kasvaa ja rehottaa. Lisäksi vanerin taakse pääsee nyt likaa ja kaikenlaista muuta ylimääräistä. 

Ei, en suosittele tekemään näin. Suosittelen lämpimästi miettimään ennen kaikkea käyttömukavuutta ja kokonaiskustannuksia. Yksittäisessä asiassa säästäminen voi tulla hämmästyttävän kalliiksi. Kannattaa miettiä ainakin nämä asiat: 

  • materiaalin hinta
  • materiaalin kestävyys 
  • asentamisen hinta (helppo materiaali on nopeampi asentaa)
  • korjaamisen helppus (ja hinta) 

Koska hevostalli hajoaa kuitenkin jossain vaiheessa jostakin. Remontoidaanhan asuntojakin, joten myös hevostallia pitää uudistaa. Rakenteita tehdessä kannattaa suunnitella myös se, miten se sitten aikoinaan saadaan korjattua. 

Näillä eväillä taas tallia suunnittelemaan! 

polle_ja_ja_ponteva

Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, seinävaneri hevostalliin, lankkulattia hevostallissa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini