Hirnu Oy:n blogi

Hevosen omaehtoisesta liikkumisesta 2

Tiistai 27.6.2023 - KMA


Halusin tässä käyttää Nappia esimerkkinä siksi, että sen "lukemat" näyttävät, miten paljon hevonen luonnostaan liikkuu - mikäli se saa siihen mahdollisuuden. Napilla ei ole ulkoillessa muuta virikettä, kuin avo-oja pelto, missä se joskus jopa omaehtoisesti hyppii ojien yli - välillä tonkii seillä ojassa. 

Vielä enemmän hevosen saanee liikkumaan, mikäli hevosta nimenomaan aktivoitaisiin liikkumaan.

Tämän liikunnan lisäksi tulee vielä ratsastamiset ja muut hengailut hevosen kanssa. Itse käyn Napin kanssa paljon kävelemässä milloin missäkin tai työskentelen pyöröaitauksessa. Tämä on minun kohdallani enempi stressitön harrastus, missä mielihyvää tulee hevosen kanssa puuhastelusta.

Lopuksi: Tämä erityisen epävirallinen Tracker-seuranta lohdutti minua itseäni ainakin siinä, että tiedän hevoseni liikkuvan. Se ei siis vain seiso pyöröpaalin ääressä syömässä koko päivää, vaan itse asiassa puuhastelee ja touhuilee aika lailla päivän aikana - koska sillä on mahdollisuus niin tehdä. Vaikka hevosellani tulee "lepopäiviä" pitkin viikkoa, se silti liikkuu ja sillä on puuhaa päivän aikana.

Kiinnostavaa onkin seurata, josko liikkuminen muuttuu, kun Napille on tulossa kaveri. 

Kun siis tallia suunnittelette, niin suosittelen lämpimästi mahdollistamaan hevosellenne mahdollisimman isot tarhat liikkumiseen. Aika moni tutkimus muistuttaa siitä, että hevonen on tehty liikkumaan ja tepastelemaan pitkiäkin matkoja päivän aikana. Silloin sillä pysyy niin elimistö kuin mieli paremmassa kunnossa. Toisaalta hevosharrastuksesta ei tule stressiä, kun ei ole tarvetta "liikuttaa" he

Avainsanat: hevonen, hevosen ulkoilutarha, ulkoilutarha, aktiivitalli, aktiivinen hevonen, hevosen aktivointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini