Hirnu Oy:n blogi

Halpaa rakentamista etsimässä?

Sunnuntai 6.9.2015 klo 19.45 - KMA


Mikäli elementtipaketin pystytykseen ja rakennuksen lopulliseen loistoon saamiseen joutuu käyttämään ammattimiehen apua, ei elementtipaketin hankinnalla säästä välttämättä yhtään mitään. Rahaa säästyy vain, jos sen itse osaat ja jaksat pystyttää. Mikäli paikalle joudutaan pyytämään kirvesmies, on yhtään asiallisemman kaverin tuntiveloitus 40-60 euroa/tunti. Kotitalousvähennystä et saa, koska kyseessä on uudisrakennus.

Pimeästi ei kannata kirvesmiestä palkata, koska vastuut ja takuut jäävät siihen, kun perävalot pihasta häviävät. Ja onhan se laitonta ja vieläpä moraalisesti kyseenalaista. Myös "pikkukuitilla" tekeminen. Toki voit uhkailla "käräyttämisellä verottajalle", mutta yleensä kyseessä on yhteinen sopimus. Jos olet lähtenyt "rikoksen tielle" harmaata taloutta tukemaan, niin kannattaa myös kantaa oma vastuunsa asiassa. Helpommalla pääset, kun maksat laskut verojen kanssa (tiedän, kallista on), mutta saat sinä siinä takuut ja kuluttajansuojankin ongelmien varalle.

Mitä kannattaa kirvesmieheltä kysyä, kun sellaista palkkaa? Minä sanoisin, että kokemusta uudisrakentamisesta näin alkuunsa. Ja sitä, millaiset työkalut kaverilla on käytössään. Mikäli saat edullisen kirvesmiehen hintaan 25 euroa tunti (sisältäen verot) voi olla, että tyypillä on työkaluinaan todellakin vain kirves, vasara, käsisaha ja vatupassi. Kun näillä vehkeillä rakkaudella rakentaa, voi työlle tulla uskomaton hinta. Se ei vain etene. 

Nykyaikaisella kirvesmiehellä, jonka tuntihinta on 40-60 euroa/tunti (sisältäen verot), voi olettaa pakettiautollista työkoneita. Pitää löytyä valikoima naulapyssyjä, sirkkelit ja muut vempaimet. Homma tapahtuu nopeasti, siististi ja tehokkaasti. Vaikka tuntihinta tuntuu kovalta, on työtahti sellainen, että loppusummissa puhutaan edullisemmasta työstä. 

Yksi asia, mikä monesti yksityisellä unohtuu, on kilometrikustannuksien laskuttaminen. Yrittäjä nimittäin laskuttaa kulkukustannukset. Hinta ei suinkaan ole verottajan hyväksymä 0,21 euroa/km, vaan pikemminkin 0,70-1,50 euroa/kilometri. Kannattaa kysyä asia ja kirjata jonnekin ylös. Kysy vaikka tekstiviestillä hinta, niin on jotain konkreettista "mustaa valkoisella". 

Miksi kilometrikustannuksista kannattaa kysyä? Siksi, että edullisempi kaveri voi siirtää halpaa tuntityötä kilometreinä laskutettavaksi. Usko pois, näin tapahtuu. Ja mitä useampana päivänä työmaalla pitää käydä, sitä enemmän niitä kilometrejä myös tulee. Monet rakennusurakoitsijat sopivat hyvin mielellään monta urakkaa samalle päivälle. Kanalaa käydään siis naputtamassa aamupäivällä muutama tunti kasaan ja siirrytään toiselle työmaalle. Taas tullaan muutamaksi tunniksi seuraavana päivänä jne. Tavallinen palkansaaja toki olettaa, että työmaalle tullaan ja siellä myös ollaan - mutta oletteko te sopineet asiaa kirjallisesti? Kannattaisi sopia, ettei tule yllätyksiä. Voit huomata maksavasi sen 25 euroa tunnilta palkkaa, mutta palkkaa kertyy päivältä 75 euroa - ja satasen verran kilometrikustannuksia. Jos laskutusväliksi on sovittu pari viikkoa, niin summa voi olla huomattava. Vaikea siitä on riidelläkään, mikäli asiaa ei ole kirjallisesti sovittu.

Toinen asia, minkä kalliimpi kirvesmies yleensä osaa, on ennakoiminen. Tällaiselle kaverille ei tule yllätystä "tarvitaankohan tässä telineet... no, minäpä käyn hakemassa" - ja asiakas toki maksaa sen telineiden hakemisen. Siihen ne päivän työtunnit kuluivatkin.

Osaava kirvesmies osaa ennakoida myös sen, mitä työmaalla seuraavana päivänä tarvitaan ja tuo sen mukanaan. Ei ole asiakkaan kannalta reilua tulla työmaalle ja todeta, että "täällähän tarvitaan uretaania" - ja lähteä sitä sitten hakemaan. Kun paikalle on vielä tullut kaksi miestä tuntilaskutuksella tekemään, lähdetään porukassa. Siinä tulee uretaanille melkoinen hinta, kun sen kymmenen kilometrin päästä käy kaksi miestä täydellä palkalla ja kilometrikustannuksilla hakemassa. Ja tässä asiassa puhun muuten henkilökohtaisesta kokemuksesta - näin minua on "kustu linssiin" kymmenkunta vuotta takaperin ;o)

Kannattaa myös pyytää jonkinlainen hinta-arvio tai urakka. Siinä hankalaa on kuitenkin se, että rakennusprojekti monesti elää etenemisen myötä. Tuntityöskentelyssä voidaan toteuttaa myös ne ideat, mitä projektin myötä tulee mieleen. Mikäli urakan päälle sovitaan vielä "pari pientää muutosta", voi hinta pompsahtaa.

Minun mielestäni yrittäjänä on helpointa, kun asiakas reilusti sanoo, paljonko hänellä on rahaa projektiin. Minä voin sanoa, millaisen systeemin niillä käteisvaroilla voi rakentaa. Voin myös reilusti sanoa sen, että suunnitelmat ja kustannusarvio on asiallinen - tai sitten ei. Yleensä se ei ole.

Netti on maailma, mitä ei aina kannata uskoa. Keskustelupalstat on täynnä hevostallin rakentajia, jotka ovat rakentaneet kuuden hevosen tallin 20 000 eurollla. Mainitsematta jää, että papan metsästä on haettu puut, isä on motokuski ja perheellä oma kenttäsaha. Lisäksi se, että isä ja pappa ovat vielä sen verran hyvässä kunnossa, että rakentaminen onnistuu itseltä ja enolla on betoniasema. Ja muutama muukin "sukulaisalennus" ja sanomatta. Lisäksi käsitys rakentamisen tasosta voi monesti olla hyvinkin eri. Siinä, kun yksi haluaa karsinaelementtejä (1000 euroa/karsina) rakentaa toinen trukkilavoista "tosi hienot ja toimivat karsinaelementit". Kumpikin vaihtoehto varmasti toimii, mutta niissä on kuitenkin pieni ero. 

Kummanko itse ottaisin, mikäli rakentaisin vaikkapa pienen hevostallin tai kanalan? Todennäköisesti valmiin rakennuksen. Se on vain niin paljon yksinkertaisempi ja helpompi vaihtoehto. Ja tiedän tasan tarkkaan, montako euroa minun pitää pankinjohtajalta jurnuttaa itselleni lainaa - ja se raha myös riittää. 

 

Avainsanat: rakentaminen, hevostalli, rakennuslupa, elementtipaketti, tee-se-itse


Kommentit

14.2.2017 16.39  Jarmo

Tosi hyvä kirjoitus

7.11.2017 21.16  TimpurilleTalo -Blogin Mikko

Todella hyvä kirjoitus, mielestäni jokaisen omakotitalo rakentajan pitäisi lukea tämä. Itselleni olen ostanut ammattityökaluja yli 20k? edestä, nähden pelkästään huoltoihin, korjauksiin ja mahdollisten uusien ostoon menee vuosittain useampi tuhat euroa. Harva kirvesmiestä palkkaava omakotitalo rakentaja oikeasti ymmärtää näiden kustannusten päälle. Monesti isoillakin työmailla ihmetellään mikä voi kirvesmiehessä maksaa 40-50? tunnilta. Siihen vastaan tulen halvemmallakin, mutta työkalut jää kotiin ja saavun työmaalle pakettiauton sijasta polkupyörällä. Ja tarvittavat tavaran noudot, hoitaa asiakas sillä välin kun istun itse tontilla xD

Yleensä tässä vaiheessa voi kävellä toiselle työmaalle, aina on ihmisiä ketkä ymmärtävät mitä ammattityö maksaa ja vaatii.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini