Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Vain parasta kotieläimille

Vastuu on lukijalla - mutta olisiko se edes pikkuisen myös kirjoittajalla?

Sunnuntai 3.2.2019 klo 14:55 - KMA


Netissä saa jokainen kukka kukkia. Siinä on omat hyvät - ja omat huonot puolensa. Olen todennut ja usein yrittänyt ihmisille sanoa, että kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli lähdet toteuttamaan nimimerkin takaa annettua vinkkiä, kannattaa olla tarkkana. Vinkki voi olla peräisin ihmiseltä, jolla ei tosiasiassa ole mitään käytännön käsitystä asiasta. Vastuu on lukijalla. 

Itse usein kiinnitän sattuneesta syystä huomiota erilaisiin rakennusvinkkeihin, mitä ihmiset jakavat netissä. Teemana on varsin usein "halvalla sain". Mieleenpainuvin oli laskelma siitä, millä hinnalla on 20 hevosen hevostalli rakennettu "oman metsän puista" - muistaakseni hinta jäi jonnekin 10 000 euron tietämille. Jokainen, joka rakentamisesta yhtään mitään ymmärtää tietää, että tuo ei voi olla millään matematiikalla totta. Mutta näytti se uppoavan. Siinä kirjoittaja sitten jakoi avuliaasti neuvoja kaikille innokkaille rakentajille. Saattoihan se olla jonkinlainen vitsi, mutta moni otti sen varmasti aivan liian tosissaan. 

Yksi ryhmä nettikirjoittajia näyttäisi olevan sellaisia, jotka väkisin haluavat painottaa sitä, miten vaatimattomissa oloissa ennen kaikkea hevoset ja kanat pärjäävät läpi vuoden "ihan hyvin". Siksi esim. Hirnu Oy:n rakentama KotKot-kotikanaloiden mallisto "On ihan turhaa luksusta, koska kanalan voi rakentaa vaikka vanerista ja kanat lämmittää pienen kopin itse ja ne kyllä pärjää!" Tämä on yhden perusajatuksen kiteyttävä ote pidemmästä keskustelusta, mihin taannoin netissä törmäsin. Kun ulkona oli juuri silloin -31 astetta pakkasta, mietin todellakin, että toivottavasti kenenkään kanat eivät sellaisessa mökissä nyt ole. 

Myönnetään kuitekin sen verran, että mikäli tavoitteena on, että kanat eivät jäädy orteen kiinni, niin siihen riittää toki aika vaatimaton koppi pihan perälle. Kysyn kuitenkin, miksi kukaan haluaisi tänä päivänä kanoja sillä tavalla pitää? Vaikka 70 vuotta takaperin kanoja varmasti  joku olosuhteisen pakosta piti, niin miksi tänä päivänä kukaan haluaisi niin näitä eläimiä pitää? Tänä päivänä kanoja voi pitää myös siten, että sillä on hyvä olla sopivan lämpimässä, vedottomassa ja valoisassa kanalassa. Sellaisessa, missä ei tarvitse sisäseinien jääkuurasta yrittää nokkia itselleen juomavettä - kun juomakuppi on aamulla umpijäässä. Nyt ei enää eletä sota-ajan jälkeistä pula-aikaa edes eläinrakentamisessa. Enää ei ole pakko. 

Nettipalstoilta saa toki myös erittäin hyvää infoa. Monet alan harrastajat ovat hankkineet hämmentävän tasokkaan ja monipuoleisen tietomäärän harrastukseensa liittyen. Eli kaikki netissä luettu ei välttämättä ole puppua. Kannattaa kuitenkin vertailla eri lähteitä ja selvittää neuvonantajien todellinen tietopohja. Yleensä "asiantuntija" tietää myös sen, mitä ei tiedä.

Vastuu keskusteluissa on toki lukijalla, mutta myös kirjoittajan kannattaa miettiä omia lähtökohtiaan. Miksi jakaisit neuvoja asiassa, mistä et  tosiasiassa tiedä?

Tavoite meillä kaikilla on toivottavasti sama: Hyvinvoiva eläin. 

ankkoja.jpg

Kuva: Ankanpoikia uuden ja ihmeellisen äärellä. 

Avainsanat: rakentaminen, kanala, kotikanala, kanalan rakentaminen, hevostallin rakentaminen, harraste-eläinten rakennukset, nettikeskustelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini