Hirnu Oy:n blogi

Kotitallin pitäjille helpotusta ja hevosille heinää samassa paketissa

Lauantai 8.10.2016 klo 11.16 - KMA


heinatin2Oy Equine Innovations Ltd eli suomeksiHevoskeksinnöt on suomalainen firma, joka on kehitellyt näppärän keksinnön kaikille hevosille, joiden korsirehun saamista pyritään kontrolloimaan joko terveydellisen pakon tai niiden ammatin takia. Tai ihan esteettisistäkin syistä. Ei pahasti läski hevonen kovin komea ja terve näky kuitenkaan ole. Kaikille hevosille ei vapaaheinä sovi, se tulee hevosenomistajan ymmärtää. Paras hyöty tässäkin asiassa saadaan, kun mahdollisia ongelmia ehkäistään jo ennalta eikä edes odotella niiden syntymistä. Tällainen keksintö on nimeltään Heinätin - korsirehua kokoajan - mutta ei määrättömästi kuitenkaan. 

Heinätin on kaikessa yksinkertaisuudessaan metallikaappi karsinan tai sääsuojan nurkassa. Setoimii sähköllä (24V jännitteellä), eli joko akun tai verkkovirran varassa. Siltä varalta, että sattuu sähkökatkos, on laitteessa akkuvarmistus. Heinät tulee ajallaan, vaikka muu talli olisi pimeänä. 

Laitteessa on ajastin, ja se pudottaa hevoselle määrittelemäsi annoksen heinää juuri oikeaan aikaan. Näin ei polle pääse paisumaan - ellet sitten määrittele heinäannosta pahasti yläkanttiin. Toki tällä keksinnöllä pääsee myös määrittelemään juuri sen oikean heinämäärän tarpeen kokeilemalla. Sähkölaskukaan ei tästä innovaatista pääse paisumaan, koska laite käyttöö sähköä 3 sekuntia per annos. 

hevoskeksinnotheinatin_avoinna

Ruoka kiinnostaa hevosta aina - niin myös Heinätin. Valmistajan kokemuksen mukaan hevoset hoksaavat laitteen idean alle puolessa tunnissa. Kätevää laitteessa on se, että siihen saa ladattua kolme heinäannosta - esimerkiksi aina aamuheinät odottamaan valmiiksi. Näin perheenäiti saa nukkua puoli tuntia aamulla pidempään, kun hepat tallissa saavat aamupalan automaattisesti. Tai yöheinät niin, että äiti voi lukea iltasatua luottaen automatiikan hoitavan rutiinin.

Voisin kuvitella tällaisen Heinättimen myös Duo-Valmistallissa. Tarvittavat johdotusten putkituksetolisi rakennusvaiheessa mahdollista rakentaa seinien sisään - pois hevosten ulottuvista. Eikä siitä ongelmaa tule, vaikka tällaisen jälkikäteenkin asentaisi. Talleissa tulee aina kaikki sähköt mennä vikavirtasuojan kautta, joten siitäkään ei ylimääräistä kustannusta tule. Tällainen Heinätin palvelisi ennen kaikkea perheenäidin hoitamassa kotitallissa, missä asuu urheiluhevosia tai hevosia, joiden korsirehun saantia on syytä rajoittaa. 

Jostain on mieleeni jäänyt, että hevosella olisi itse asiassa yöaikaan aktiivinen jakso. Siksi karsinatalli ikään kuin rajoittaisi hevosen rytmiä ja pihatto olisi siinä parempi vaihtoehto mm. ruokinnan järjestelyiden suhteen. Heinättimen avulla voi tätäkin ongelmaa ratkaista karsinatallissa, koska hevoselle voi määritellä yöheinät syötäväksi. Varsinkin vatsavaivaisen hevosen luulisi hyötyvän siitä, että pieni määrä korsirehua tarjoillaan yön pimeinä tunteinakin. Ruokailuvälistä ei tule liian pitkä. Ja ennen kaikkea ennaltaehkäisy! Miksi väkisin odottaa siihen asti, että pahoja vatsavaivoja ehtii muodostua? Luonnollinen syöntiasentokin hevosella säilyy, kun eväät putoaa lattialle. Kätevää, eikö totta? 

Heinättimeen voi tutustua myös firman omilla sivuilla ja lisäinfoa varmasti löytyy pyydettäessä. Tehdäänkö teidän pihaan ensimmäinen viimeisen päälle automatisoitu Valmistalli tai pihatto? Ollaan yhteydessä!

Lisää heinättimistä: www.hevoskeksinnot.fi

Avainsanat: talli, duo, valmistalli, heinä, ruokinta, heinätin, hevoskeksinnöt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini