Hirnu Oy:n blogi

Mikä rakennusluvassa pelottaa?

Keskiviikko 29.7.2015 - ZMOO


Varsinkin hevonen on iso eläin, joka tarvitsee isot tilat. Joissakin kunnissa on olemassa suosistuksia mm. tontin koosta, mihin hevostallille lupia myönnetään. Hevosen suhteen ei nimittäin riitä pelkästään tila tallille. Hevosen pitäisi päästä liikkumaan vapaasti aitauksessa. Olen kuullut ja käytännössä todennut käteväksi "tarhan mitaksi" sellaisen tilan, missä

"hevonen mahtuu kiihdyttämään nopeutensa lähelle maksimia ja turvallisesti vielä hidastamaan aidan sisällä".

Käytännössä siis sanoisin, että 50-100 metriä olisi sopiva mitta tarhan pikälle sivulle. Ja samalla tiedän, että näin ei 95% paikoista ole ja hevoset ovat ihan tyytyväisiä. Tämä mitta on kuitenkin yksi lähtökohta  miettiä, joko tontilla on todella tilaa hevoselle. Mahtuuko kaikki tarpeellinen tälle tontille, vai olisiko mahdollista ostaa lisämaata naapurilta?

Monessa kunnassa oli muutama vuosi takaperin lähtökohtana, että alle hehtaarin tontille hevostallille ei lupaa myönnetä. Joissakin kunnissa on koko kasvatettu entisestäänkin, kun on todettu tilan käyvän liian ahtaaksi. Tosiasia nimittäin on, että hevosharrastus vaatii yllättävän paljon tilaa. 

Hehtaari on alueena neliö, minkä yhden sivun pituus on 100 metriä. Siis neliömetreinä 10 000 m2. Vain aniharvoin tontti on tasan neliön muotoinen, eikö niin. Siksi tontin käyttömahdollisuuksiin vaikuttaa neliöiden lisäksi tontin muoto ja sillä jo sijaitsevat rakennukset. Rakennuksien lisäksi pitää rakennuksien välissä päästä liiikkumaan. Tulee heinäkuormaa, purukuormaa, traktoria purkamaan lantalaa... Paloturvallisuuden takia on puolestaan erittäin tärkeää, että  paloauto mahtuu paikanpäälle sammutustyöhön, mikäli tulipalo syttyy. Rakentamisessa on todella monta asiaa, jotka kannattaa ottaa suunnitteluvaiheessa jo huomioon. Tässä rakennustarkastus voi auttaa sinua paljon enemmän, kuin suomi24-keskustelut. 

Sen lisäksi, että tontille rakennetaan hevostalli, pitäisi olla lantala, jonkinlainen rehusuoja, ulkoilutilat ja yleensä tontilla on myös jonkinmoinen asuinrakennus ja pieni pihakin olisi ihan kiva. Autotalli ja muut "ihmisten varastotilat" siihen päälle. Lisäksi kulkutiet.

Eri asioiden sijoittaminen on pienellä tontilla ongelmallista: lantalan rakentaminen naapurin olohuoneen ikkunan alle ei yleensä onnistu. Et sinäkään halua lantalaa oman ikkunasi alle, miksi naapuri haluaisi?  Hevonen myös haisee - varsinkin sellaisen ihmisen nenään, joka ei hevosista perusta. Naapuri ei välttämättä halua terassiltaan ihailla hevosia, eikä varsinkaan haistaa sitä, kun tunkiota tyhjennetään. 

Rakennuslupaa haettaessa viranomainen auttaa sinua punnitsemaan näitä asioita. Hän on sitä varten, että hän neuvoo, miten asiat kannattaa tontilla sijoittaa. Tarkoituksena on välttää mahdollisia ongelmia tulevaisuudessa. Voi nimittäin olla niin, että tämän hetkiselle naapurille moni asia on ok. Asiat voidaan sopia naapureiden kesken ja mahdollisesti kossupullolla kuitataan asia selväksi. Eräänlainen herrasmiessopimus. Entäpä sitten, kun naapuri myy tonttinsa ja muuttaa pois? Mitä sitten tehdään, kun uudella naapurilla onkin oma näkemyksensä siitä, miten lähelle tontinrajaa saa rakentaa? Entäpä sitten, kun naapuri kartastaan näkee, että pihallasi seisoo hevostalli - mitä ei ole kirjoissa eikä kansissa? Asiat voivat mennä todella hankalaksi, usko pois.

Hevoiset_laitsissa_unilla.jpg

Hoitamalla paperiasiat kuntoon jo projektin alkuvaiheessa, hoidat itsellesi tulevaisuuden oikeusturvan hyvin edullisesti. Mikäli paperit ovat kunnossa, on suuri osa ongelmista hoidettu. Uusi naapuri on talon ostaessaan tiennyt, että naapurissa on luvallinen hevostalli. Hän on siten sitoutunut sopeutumaan satunnaiseen hevonp@skanhajuun. Siitä on turha murjottaa. 

Viranomaiset osaavat puhua kapulakieltä, mitä on vaika ymmärtää. Onneksi he ovat myös asiakaspalvelutehtävässä, joten heidän velvollisuutensa on saada sinut ymmärtämään. Eli neuvo: Mikäli et ymmärrä, niin kysy neuvo. Kyllä he neuvovat. 

Avainsanat: rakentaminen, hevostalli, rakennuslupa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini