Hirnu Oy:n blogi

Rakennuksen ylläpitäminen on oma hommansa

Maanantai 17.4.2017 klo 11.43 - KMA


Betonikin kuluu - kaikki kuluu käytössä

Istuin aamukahvia juomassa tallikamarissa ja ihailin oman tallin 8 vuotta vanhaa betonilattiaa. Kylläpä tässä meidänkin "ikuisessa lattiassa" on aika reilua kulumista havaittavissa ns. kulkureiteillä, eli ulko-oven ja karsinoiden edessä - ja hei, meillä ei hevosilla ole edes kenkiä. 

Sivumennen todettuna: Tämä lattia on  "ihan oikean betonifirman" valama ja juuri karjasuojiin tarkoitettua betonia - älä kysy tarkemmin, en ole sen alan ammattilainen, mutta betoneissa on hämmentävän paljon eri vaihtoehtoja käyttötarkoituksen mukaisesti. Itse omassa pihassa sekoitettu ja myllytetty betoni ei ole sama asia, kuin mitä niissä betoniautoissa kuskataan. 

Ärsyttävää betonissa on se, että sen korjaaminen tai paremminkin paikkaaminen on käytännössä mahdotonta. Kun lattia lähtee murenemaan, se murenee. Aluksi näyttää siltä, että koko lattia loppuu - mutta eihän se niin ole. Kulminen hidastuu, kun betoniin sotkettu kivimurska tulee vastaan. Ajan myötä, betonin rapautuessa myös nämä kivet yksitellen nousevat kuopistaan edelleen kivien kiertoon maailmalle. Mutta se tapahtuu sitten hitaammin. 

Kun tämä "ikuinen betonilattia" on riittävän kuopalla, on sen "paikkaaminen" aika hankalaa. Käytännössä joudutaan lattia särkemään ja piikkaamaan palasiksi - ja valamaan koko komeus uudelleen. Siksi niitä "ikuisia betonilattioita" fiksu tallinomistaja suojelee kumimatoilla. Paitsi, että kumimatto vaimentaa tallin ääniä, kulunut kumimatto on helpompi uudistaa neliömetri kerrallaan. On eri asia järjestää monta tonnia betonilattian remonttiin, kuin satanen pariin neliöön uutta kulunutta kumimattoa - vai mitä? Joten lattian suojaaminen hevosen kavioilta varsinkin hokkikenkien aikaan suojelee myös tallinomistajan kukkaroa ylimääräiseltä kuluerältä, vai mitä? 

Kaikkia rakennuksia tulee ylläpitää asianmukaisesti

Mikään ei ole ikuista. Rakennukset kuluvat. Samalla tavalla joutuu niin hevostallia tai kanalaa remontoimaan, kuin ihmistenkin asumuksia. Samalla tavalla niitä pitää siivota, korjata ja välillä korjata vähän perusteellisemminkin. Rakennusten ylläpitäminen on jatkuvaa "talonmiehen työtä". 

Tämä kiinteistön ylläpitäminen on ehkä se asia, mihin kannattaa omasta tallista haaveilevan heti asennoitua. Ei riitä, että on hevonen ja talli. Tallirakennustakin tulee koko ajan huoltaa ja pitää kunnossa. Korjata se, mikä on rikki oikeilla osilla - ei mitään väliaikaisia ratkaisuja joista tulee vakituisia ratkaisuja. Ei mikään ole "ikuista" - ellei sitä "ylläpidetä ikuisesti".

Ja tämä selittää myös sitä, miksi vuokratallipaikat ovat niin kalliita. Ei toisen hevosta kannata talliin ottaa pelkkien suorien kustannusten hinnalla + hoidosta muutama euro. Se on vain hullua. 

Laskutaitoinen ja rakennusten ylläpitämisestä ymmärtävä tallinpitäjä laskee vuokraan mukaan myös rakennuksen kulumisen. Vuokrasta osa menee rikkoutuneiden kahvojen, vanereiden, ikkunoiden, ovien, lattioiden, aitojen ym. korjaamiseen. Ne voivat särkyä tai yksinkertaisesti niiden käyttöikä tulee vastaan. Mikään ei ole "ikuista" - mutta näihin menoihin voi varautua, kun asian tiedostaa. Ja sitten on ne kerrat, kun hevonen vain päättää hajottaa paikkoja - niihin on hankalampi varautua, mutta jostakin se raha rikottuun tallinoveen vain pitää löytyä. 

Osa rahasta varataan siihen, että talliin on ehkä tulossa perustavanlaatuinen remontti muutaman vuoden päästä. Jos tallinomistaja on fiksu, niin vuokra on kohdillaan heti alusta pitäen ja sen turvin paikat pidetään koko ajan kunnossa. On surullista käydä isoissa ja komeissa talleissa, missä on laiminlyöty kiinteistön ylläpitäminen. Toisaalta se on myös tyhmää - kiinteistön arvo laskee, mikäli paikat on rikki ja rempallaan. 

Joten muutama ajatus "ikuisesta" ratkaisuista:

  • Rakennusta on hoidettava kuten parisuhdetta tai hevostakin. Vanhasta rakennuksesta ei saa uutta, mutta uudesta tulee hoitamattomana nopeasti vanha ja resu. Korjaa risat viipymättä, pidä paikat puhtaana, ehjänä ja maalissa. Ei se sen vaikeampaa ole.
  • Rakennuksesta tulee torjua hiiret ja muut ylimääräiset eläväiset viipymättä. On syynsä, että taloissa oli ennen kissoja. 
  • Jos otat vuokrapaikalle hevosen, laske tallivuokraan mukaan myös joku kymppi "remonttirahaa". Pistä raha talteen sitä silmällä pitäen, että jonain päivänä jotain kuitenkin hajoaa. Silloin se raha pitää olla heti käytössä. 
  • Ikuisesti kestävä ratkaisu tarkoittaa, että ylläpidät ja huollat paikat asianmukaisesti. Näillä ehdoilla aika moni asia on "ikuinen". Pieleen hoidettuja tai hoitamattomia kiinteistöjä on Suomi pullollaan. 
  • Pidä huoli, että oma kiinteistösi on mallikkaasti hoidettu. Hyvin hoidetulla kiinteistöllä on hyvä jälleenmyyntiarvo, mikäli siitä pitää joskus päästä eroon. Roskaläjää ei halua kukaan. 
  • Mikään rakenneratkaisu ei vapauta kiinteistön asuanmukaisesta ylläpitämisestä. Toimivasta rakenteesta saa "homerakenteen" varsin nopeasti omalla laiskuudella tai "säästämällä" väärissä asioissa. Hyvänä esimerkkinä lienee kymmenet koulurakennukset, jotka on huoltoa minimoimalla säästetty pilalle? Niistä tulee vielä iso lasku ja kaikki me sen "säästön" veroina joudumme maksamaan. 

Joten MARS! MARS! siitä suunnittelemaan tallin kevätsiivousta! Kun hevoset suuntaavat hyvin ansaitulle kesälomalle, on tallinomistajalla loistavaa aikaa - ei suinkaan lomailla, vaan siivota talli lattiasta kattoon. Samalla tulee korjattua rikkinäiset paikat -  kunnolla. 

Jos korjaaminen ei enää kannata, niin meiltähän saa toki hankittua uuden tallin entisen tilalle. 

Ollaan yhteyksissä!

Avainsanat: talli, hevostalli, tallin lattia, kiinteistön korjaaminen, vuokratalli


Kommentit

23.4.2017 10.54  Tiina

Hei! Pohdin tuossa tuota kumimattoa lattiassa, etenkin karsinassa. Kuinka hygieeninen se on? Kun ainakin niissä, joihin olen törmännyt, niin näyttäisi olevan nyppylöitä/kohokuvioita, mites se vaikuttaa puhtaanapitoon? Entäs sitten kun siihen lotraat tallia pestessä vettä reilusti ja se mennä hulahtaa maton alle? Tällaisia pohdintoja...

23.4.2017 15.37  KMA/Hirnu Oy

Vesi ja nesteet on aina vähän ongelmallisia. Se on varmaankin niin, että yksi tykkää toisesta ja toinen toisesta.

Kumimaton alle menee aina tallissa nesteitä. "Torjuntaan" voi käyttää erilaisia tuotteita. Onhan se toki oma hommansa. Pari kertaa vuodessa matot pitäisi käyttää ulkona ja pestä kunnolla. Samalla puhdistaa karsinan pohjankin. Valmistalleissa puhdistamiseen riittää pesuaine, luutu ja ämpäri. Kumimaton saa kuivatettua ulkona, mikä on minun kokemukseni mukaan ehdottomasti plussaa.

Betonikin on itse asiassa yllättävän huokoinen aine. Vesi ja virtsa imeytyy siihen, vaikka sitä ei ehkä niin huomaakaan. Betonipohjalla oleva talli vaatii samalla tavoin kunnon pesun ainakin kerran vuodessa - ainakin meillä näin tehdään ja se onkin melkoinen savotta. Tallin seiniä ei kannata painepesurilla pestä. Voi olla rakenteet täynnä vettä sen jälkeen :)

Ylihysteerinen tämän asian kanssa ei tarvitse toki olla. Asiallinen, päivittäinen karsinoiden siivoaminen ja kuivittaminen on minun mielestäni perusasia tallihygienian ylläpidossa. Mutta siivotaanhan asuntokin joskus "suursiivouksena", joten sitä se tarvii tallikin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini