Hirnu Oy:n blogi

Rakennanko vai korjaanko?

Keskiviikko 29.7.2015 - ZMOO


Olen huomannut, että meillä suomalaisilla on taipumuksena olla vaatimaton. Mahdollsimman vaatimaton. Eikö joku sanontakin totea, että vaatimattomuus kaunistaa? Vai kaunistaako?

Itse ajattelen, että rakentamisessa vaatimattomaan tyytyminen on joskus äärimmäisen tyhmää ja tulee kalliiksi. Tässä en tarkoita sitä, että tallissa pitäisi olla kullatut kalterit ja kanalassa marmorilattiat. Ei. Tarkoitan asiallista, toimivaa ja tarkoitukseen suunniteltua rakennusta käytännöllisillä materiaaleilla. Käytännölliseen kuuluu minun näkemykseni mukaan myös se, että rakennus sopii kukkarolleni.

 On kuitenkin eri asia rakentaa kerralla kunnollinen, kuin rakentaa "väliaikainen" rakennus, joka muuttuu vähitellen "vakituiseksi". Lisäksi nämä "väliaikainen-vakituinen" rakennukset tulevat kalliiksi. Monesti ne eivät myöskään ole erityisen kauniita rakennuksia. Ulkonäköön ei kiinnitetä huomiota rakennusvaiheessa, koska "sehän on vain väliaikainen rakennus". Väliaikainen rakennus ei yleensä ole käytössäkään erityisen hyvä - sehän on tarkoitettu vain hetkelliseen käyttöön. Siksi väliaikaista rakennusta on pakko remontoida ja korjata ja parannella - eikä siitä koskaan tule hyvä. Se on aina "vähän kesken" - ja lisäksi sen ylläpitäminen vaatii koko ajan lisää rahaa ja ennen kaikkea aikaa. 

Raha ei kuitenkaan ole "väliaikainen-vakituinen"-rakennusten kohdalla mielestäni suurin kiukun aihe. Voihan se olla, että rahaa ei mene niin paljon, kuin kunnollisen rakennuksen tekemiseen. Rahana mitattuna rakennus on siis edullinen. Vai mitä? Ainakin, jos laskee aloituskustannukset. Loputtomia korjauskustannuksia ei kannata enää laskea. Välttävälle rakennukselle tulee helposti ikuisen korjaus- ja muutosprojektin myötä yllättävän iso hintalappu. 

Aika ja ajankäyttö on asia, mitä kannattaa myös miettiä. Minulla itselläni ei ainakaan ole aikaa liiemmälti  ylimääräistä. Työ ja perhe tarvitsevat oman siivunsa minun ajastani. Sen lisäksi, että koko ajan tekisin jotain hyödyllistä, myös mielelläni makoilisin terassilla ja siemailisin vaikka kahvia. Ihan vain nautiskelisin elämästä ja harrastaisin. Tai vaikka tuijottaisin Netflixistä jotain typerää sarjaa. Ihmisellä pitää olla myös aikaa olla ja hengittää. Ei aina kannata suorittaa ja olla tehokas, eihän. 

Tällainen "ikuisuusprojekti", jota joutuu vähän väliä nikkaroimaan ja parantelemaan, kuluttaa tätä kallisarvoista aikaa. Minkä hinnan laitat lomalle? Haluatko välttämättä lomalla paikkailla taas kerran tallin kattoa - kuten edellisenäkin kesänä (pelti oli käytettyä, mutta todella edullista...) vai olisiko lopultakin aika toteuttaa unelma helppo-Ö-kouluratsastusluokkaan osallistumisesta? Mahdollisesti viedä lapsi ratsastusretkelle maastoon - tai jotain muuta kivaa. Ja kaiken tämän lisäksi, sinulla olisi kiva ja toimiva rakennus kotina perheenne eläinystäville. 

Miten rakentaa nopeasti ja kunnolla? Ja mielellään säästää vielä hieman tekemällä itse? Elementit ovat kätevä ja nopea aloitus omalle rakennusprojektille. Mukana tulee meiltä varsin seikkaperäisen ohjeet rakentaa rakennus loppuun asti. Mikäli vasara pysyy kädessä, niin aikaa voi säästää näin kätevästi. Rakennus on parissa päivässä "vesikatossa", mistä on hyvä jatkaa. Vielä nopeampi vaihtoehto on hankkia rakennus täysin valmiina. Sellainen rakennusprojekti on päivässä valmis käyttöön - ja harrastaminen voi alkaa. 

dsc07702.jpg

 Esimerkiksi hevostallin saa pihaan tässä valmiudessa. Ei ole enää monenkaan hetken homma, kun taluttaa hevoset sisälle!

Kyse on rakennusprojekteissa siten myös siitä, minkä hinnan laitat omalle tai puolisosi tai koko perheen loma-ajalle? 

Avainsanat: rakentaminen, korjausrakentaminen, hevostalli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini