Hirnu Oy:n blogi

Konehaudontaa - mikä kone minulle?

Keskiviikko 24.6.2015 - ZMOO


Muutama kysymys näin alkuun: 

1) Miten paljon minulla oikeasti on säännöllisesti aikaa veivata munien kanssa? 

Tarkoittaa sitä, että mitä automaattisempi kone, sitä helpompi hautoa. Munia nimittäin pitää käännellä hautomisen ajan. Munia ei voi vain laittaa "uuniin" ja unohtaa sinne - ainakaan, mikäli odottaa terveitä ja reippaita tipuja kuoriutuvaksi. Mikäli koneessa on manuaalikääntö, sinun täytyy henkilökohtaisesti veivata munia eri asentoon. Tämä pitäisi tehdä mielellään useamman kerran päivässä. Oletko todellakin tiettyyn aikaan päivästä aina vääntämässä munia uuteen asentoon? 

Jos olet fiksu, niin kannattaa sijoittaa täysautomaattisella käännöllä olevaan koneeseen. Varsinkin aluksi on tarkkaa, että munia muistetaan kääntää. Riskinä on mm. kehitysvammaiset poikaset ja keskenmenot. Automaattikääntö maksaa muutaman kympin enemmän, mutta usko pois: paljon huolettomampi vempain! 

2) Munia pitäisi käännellä - miten?  

Tämä on mielipideasia - kuten moni muukin. Yksi tykkää toisesta ja toinen toisesta. Nyt puhun ainaoastaan omista kokemuksistani. Mikäli jollakin on erilaisia kokemuksia, niin mielelläni niitä kuunnellaan. Laita viestiä ;o)

Itselläni on ollut kone, missä oli pohjassa reikälevy. Levy liikkui ja muna vieri nätisti reiän päällä toiselle kyljelle. Kone oli ihan kätevä, mutta eri kokoiset munat tuottivat ongelmaa. Käytännössä jouduin laajentamaan reikälevyn reikiä, että isommat munat (ankka, hanhi) lähtivät ollenkaan kääntymään. Ne tuppasivat helposti jäädä reikälevyn reiän reunaan kiinni, jolloin kääntyminen jäi tapahtumatta. 

IMG_0444.jpg

Tuossa kuvassa on ankka kuoriutumassa. Munan alla näkyy kolo, missä munan pitäisi teoriassa pyöriä levyn pyöriessä. 

Tästä koneesta luovuin monestakin syystä. Yksi syy oli se, että munien pyöriminen oli epävarmaa. Joskus ne pyörivät, joskus eivät. Osa munista pyöri, osa ei. Se oli meikäläisen hermoille aivan liian stressaavaa ;o) 

Suurin syy oli kuitenkin se, että koneen tipujen oli äärimmäisen tärkeää kuoriutua suunnilleen samaan aikaan. Tämä juuri sen pyörivän alustan takia. Mikäli alustan olisi jättänyt pyörimään, niin tipulle olisi käynyt hullusti. 

Itselläni on - tunnustan, se huono tapa, että tuppaan täyttämään koneen myös "puolivälissä". Eli mikäli useampi muna ei lähdekään kehittymään, korvaan ne uusilla munilla. Näin ollen koneessa voi olla 2-3 eri "erää" kuoriutujia. Tällainen kone ei siis sovi minun tyylilleni hautoa tipuja. Mikäli tunnollisesti itse jaksat hautoa vaikka yhden munan kerrallaan - näinkin voi nimittäin käydä, niin tällainen kääntösysteemi sopii ja on ihan toimiva. 

Itse olen tykästynyt kehto-malliseen kääntelijään. Eli haudontaboksi on eräänlaisessa kiikussa, joka säännöllisesti kääntää boksia puolelta toiselle. Munat sinällään kellottavat samalla kyljellä, mutta kehto huolehtii kääntyilyn. Tästä olen tykännyt juuri edellä mainitsemastani syystä. Käytännössä olen nostanut boksin pois kääntäjästä vasta sitten, kun ensimmäinen rikkouma on munassa - tai piipitystä alkaa kuulumaan. Joskus on varhaiskypsiä tipuja, jotka ovat päässeet yllättämään kuoriutumisella. Näidenkään kohdalla ei ole tarvinnut pelätä tipun jalkojen tai nokan vahingoittumista reikälevyn takia. 

3) Sähkökatkokset ovat ärsyttävä riski... 

Meillä päin on sähkökatkoksia aina vähän väliä. Munien kannalta on ikävää, mikäli sähkökatkos kestää esim. pari tuntia. Lämpötila laskee haudontaboksissa nopeasti, ellei siinä ole eristeitä.

Markkinoilla on koneita, joissa on huomioitu tämä sähkökatkon yli selviäminen esim. stryrox-eristeellä. Tämä antaa vähän enemmän armoa ja peliaikaa sähkökatkosten kanssa, kuin pelkästään muovikuorinen kone. Jälkimmäinen kylmenee nopeasti ja armotta.

Yleisesti ottaen isommassa koneessa on helpompi säilyttää tasaiset olosuhteet. Isommalla koneella tarkoitan noin 20-40 munan konetta - mikä on harrastajalle ihan hyvä koko. 

4) Minkä kokoinen kone kannattaa valita? 

Isommassa koneessa on helpompi hallita olosuhteita. Tämän olen kokemuksen perusteella havainnut. Kaksi asiaa pitää pystyä hallitsemaan: Lämpötila ja kosteus. Lisäksi tietenkin liikuttelu, mistä ylempänä paasasinkin antaumuksella. 

En muista yhtään haudontaa, missä osa munista ei olisi päätynyt roskiin. Ne eivät yksinkertaisesti olleet hedelmöittyneet tai sitten syytä tai toisesta sikiöt kuolivat kesken. Voin myöhemmin jauhaa eri syistä, mitkä voivat mennä pieleen. Elämä on yllättävän julmaa ja sen karun luonnon oppii haudontaa harrastaessa. Tosin pikkutipun kuolemaan ei totu ikinä. Aina se kolauttaa.  

Kokemuksesta voin sanoa: Mikäli koneeseen laitetaan 20 munaa, niin kuoriutuvia tipuja on kohtuullisen hyvin onnistuneessa haudonnassa keskimäärin 12-18. Mikäli haudotaan vain kuutta munaa, niin 3-5 munaa onnistuu - jos huonosti käy, niin yksi ainoa.

Mitä enemmän alkuja, sitä todennäköisempää saada  sisarus-tipuja. Kuten sanottua, lintu on parivieläin. Ne saavat turvaa parvesta ja ovat minun mielestäni oikeutettuja omaan parveen ihan pienestä saakka. 

Itse inhoan yli kaiken orpoja tipuja ja vältän viimeiseen asti sellaiseen tilanteeseen joutumista. Yksinäinen tipu ilman emoa ja sisaruksia ovat lohduttomia ja jäävät helposti ihmiseen kiinni. Ne eivät opi linnuksi,  mutta eihän niistä ihmiseksikään ole. Siksi pyrin siihen, että tällaisia "ei lintu eikä ihminen" -tipuja ei pääsisi tulemaan. 

Minä sanoisin, että noin 20 munaa vetävä kone on ok kotihaudontaan. Isomman koneen kanssa pärjää aina - eihän sitä ole pakko täyteen tukkia! 

Mitä pienempi kone, sitä herkempi se on myös kosteuden ja lämpötilan muutoksille. Sitäkin kannattaa miettiä. 

5) Mitä aiot hautoa? 

Mikäli aiot hautoa viiriäisiä, niin niiden hautominen koneen koon puolesta onnistuu varmaan kaikissa markkinoilla olevissa koneissa: Viiriäisen muna on pieni.

Jos tavoitteena on hautoa vaikka hanhen- tai kalkkunan munia, niin kannattaa mainita tämä asia konetta ostaessa. Kaikissa pienissä koneissa ei tila riitä isoille munille. Yleensä tipu myös kuoriutuu ja kuivuu koneessa, joten sitäkin ajatellen pitäisi tilaa olla isolle tipulle vähän reilummin. 

Muutama sana vielä lopuksi: 

Tässä on nyt toivottavasti jotain ajatusta sopivan koneen valinnasta.Kyse on tosiaan asiasta, missä yksi malli sopii yhdelle paremmin, kuin toiselle. Rahaa säästää, kun pysähtyy hetkeksi miettimään omia tarpeita. 

Mikäli joku teistä lukijoista haluaa lisätä vinkkejä tai kommentoida jotain, niin mielelläni otan niitä vastaan. Ja ennen kaikkea hyviä vinkkejä, miten olette selvinneet esim. sähkökatkoksen yli. 

Avainsanat: siitosmuna, konehaudonta, siipikarja, hautomakone


Kommentit

3.5.2017 22.34  AEL

Sähkökatkosta selvinnyt: Kuuma vesisäiliö koneen alle ja lämpöpeite päälle ja selvisin n.5h sähkökatkoksesta!

23.5.2017 20.50  tiina

Ei ihan oikeaa tietoa asioista.

28.5.2017 12.15  KMA

Hei Tiina!

Laita vaan reilusti minulle infoa, mikä kirjoituksessa on pielessä. Korjataan ja täsmennetään ehdottomasti!

On tärkeää, että blogeissa on oikeaa ja täsmällistä tietoa, vaikka ne vain henkilökohtaiseen kokemukseen perustuisivatkin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini