Hirnu Oy:n blogi

Mielenkiintoinen talliprojekti alkamassa!

Torstai 29.10.2015 klo 18.13 - KMA

Talliprojektit ovat aina mielenkiintoisia. On myös yrittäjälle mukavaa, että asiakkaat uskaltautuvat toteuttamaan toiveitaan rakennusprojekteissaan. Tämän vuoden viimeiset tallit ovat todellakin olleet sellaisia. Ensi viikolla uuteen kotiinsa lähtevästä tallista julkaisen mielelläni kuvia. Talli on todellakin sievä sisältä. Sitä paikan päällä ihastelleen ihmiset ovat jopa todenneet, että talli on "hienommin sisustettu, kuin meidän pirtti!". Ja se on ruukkilaiselta paljon sanottu se! 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talli, hevostalli, rakentaminen, valmis hevostalli

Koti maalle ja talli kotipihaan?

Tiistai 20.10.2015 - KMA

Aika monella on unelmana muuttaa maalle ja laittaa hevonen kotipihaan. Miksikäs ei? Niin minäkin itse asiassa maalle päädyin muuttamaan. Muutamia räntäsateen täytteisiä, pimeitä iltoja lukuunottamatta en ole päätöstä katunut.

Ajattelin näin "vanhana tekijänä" nyt kirjoittaa muutaman vinkin siitä, mitä kannattaa miettiä unelmapaikkaa etsiessään. 

Pomppu_ja_kasperi.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, hevonen, tee-se-itse

Halpaa rakentamista etsimässä?

Sunnuntai 6.9.2015 klo 19.45 - KMA

Surullinen - mutta realistinen tosiasia on, että meillä jokaisella on käytettävissä vain tietty määrä rahaa. Rakentamisen suhteen suurin osa huomaa olevansa suhteellisen persaukinen. Rakentamisprojektit nimittäin vievät yleisesti ottaen sellaisia summia rahaa, ettei niitä keskiverto-sukankuluttajan pankkitilillä ainakaan jatkuvasti ole - tai ainakin pitää koskea säästötilillä oleviin pennosiin. 

Siten yksi asia, mitä useimmat rakennusprojektia miettivät varmasti pohtii, on edullisin keino saada haluttu tuote. Yleisesti ottaen itse rakentaminen tulee ensimmäisenä mieleen. Mikäli omalle työlle ja menetetylle vapaa-ajalle ei laske hintaa, tulee projektista suorastaan edullinen. Mikäli taas laskee - no, kalliiksi tulee. Ainakaan ei kannata palkkatyöstä ottaa palkatonta vapaata säästääkseen rakennuskustannuksissa. 

Elementtipaketit ovat varmasti helpoin keino päästä nopeaan rakentamisen alkuun. Niiden etuna on se, että rakennuksen runko nousee nopeasti. Päästään erittäin tehokkaasti "säältä suojaan" tilanteeseen. Mikäli omaa rakennustaitoa on, aika riittää ja parisuhde pienen stressinpoikasen jaksaa ottaa vastaan, niin elementtipaketti on oiva vaihtoehto. Mikäli edelliset puitteet puuttuvat, niin suosittelen lämpimästi kokonaisena hankittua rakennusta. Se on oikeasti helppo vaihtoehto ja parisuhde kiittää!

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, hevostalli, rakennuslupa, elementtipaketti, tee-se-itse

Olipa kerran Poni

Perjantai 14.8.2015 - KMA

Hirnun Huoltokirja on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Olen tästä varsin iloinen, koska se kertoo tällaisen muistikirjan tarpeesta. Minulta kysyttiin pari päivää sitten, mistä idea tähän muistikirjan tekemiseen lähti. Siksi kerron teille pienen tositarinan elävästä elämästä, missä Hirnun Huoltokirjan kaltainen muistikirja olisi ollut hyvä apuväline välittää tietoa eteenpäin.

Tämän tarinan tarkoituksena on herätellä asiaa hevosen kannalta: Miten tärkeää on, että tieto kulkee. 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Hirnun huoltokirja, hevoskauppa

Tiedonkulkua hevoskauppaan - unelma?

Torstai 6.8.2015 - KM

Hevoskauppa taitaa olla yksi mielenkiintoisinpia kaupanteon lajeja. Ehkä siksi, että myytävä kohde on elävä olento, joka ei pysty tilanteeseen juurikaan vaikuttamaan. Se ei osaa puhua ja kertoa itsestään ja elämästään. 

Hevosella on usein huomattavakin rahallinen arvo ns. tavallisen kaduntallaajan omaisuudessa. Yleensä puhutaan helposti tuhansien eurojen sijoituksesta. Monet ihmiset ottavat lainaa hevosen hankintaan, joten harhaostosta halutaan välttää. Hevosiin myös kiintyy, joten ennakoimattomat yllätykset eivät tarkoita vain rahallisia tappiota - paha mieli tulee kaupantekijäisinä.

Hevosen myyminen sinällään on välillä ikävää hommaa. Yksityinen ihminen miettii myymistä yleensä aika pitkään. Kukapa kaverista haluaisi luopua? Toisaalta elämäntilanteet vaihtuvat, eikä "loppelämän kotiin" ostettu hevonen enää mahdu elämään - tai sen ylläpitokustannukset käyvät ylivoimaisiksi. Syitä myymiselle on useita, mutta yleensä yhteistä on toive uuden hyvän kodin löytymisestä.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevonen, talli, hirnun huoltokirja

Rakennanko vai korjaanko?

Keskiviikko 29.7.2015 - ZMOO

Kesäaikaan pihapiiriin ilmestyy "kuin yllättäen" mukavia kesälemmikeitä. Kesällä näiden kanssa onkin mukavaa harrastaa, mutta miten käy talven tullen? Suomen talvi on paitsi pimeä, myös kylmä. Sen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään tässä maassa syntyneelle. Onneksi suomalainen osaa rakentaa niin, ettei olosuhteista tule ongelmaa.

Image-1-3.png

Ongelmaa olosuhteista ei saisi tulla myöskään eläimille. Siksi eläinten talvisijoitusta kannattaa miettiä hyvissä ajoin. Rakentaminen ei nimittäin tapahdu ihan hetkessä. Ei, vaikka pihassa olisi valmiina jonkinlainen koppi, mikä remontoidaan talviasunnoksi kanoille tai vaikka ponille. Lisäksi on joukoittain erilaisia rakennusmääräyksiä, joilla ihmisille pyritään viestimään, millainen rakentaminen on kannattavaa ja eläimen hyvinvoinnin huomioivaa. 

Ikävin mahdollinen tilanne on se, että tammikuun pakkasissa huomaat, että kanala tai kanila tai hevostalli ei olekaan niin lämmin ja toimiva, kuin olitte ajatelleen. Vaihtoehtoina on, että eläimet jäätyvät tai muuttavat perheen olohuoneeseen.

Kumman vaihtoehdon itse valitsisit? 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, korjausrakentaminen, hevostalli

Mikä rakennusluvassa pelottaa?

Keskiviikko 29.7.2015 - ZMOO

Meille tulee todella monta kertaa kysymyksiä siitä, tarvitaanko myymillemme rakennuksille rakennusluvat. Kaikkein eniten asiasta ovat kiinnostuneita ihmiset, jotka  harkitsevat hevostallin hankkimista. 

Jäin siksi miettimään, mikä rakennusluvan hankkimisessa mietityttää? Miksi kuntaan rakennusvalvontaan soittaminen tuntuu niin hankalalta? Lopultakaan rakennusluvan hakeminen ei todellisuudessa ole vaikeaa. Kun paperit ovat kunnossa, naapurilta on suostumus, rakennus asiallinen ja tarkoitukseen sopiva, ei luvassa ole mitään ongelmaa. Se vain pitää hakea. Ja rahalllisesti ajateltuna... no, jos talliprojekti kaatuu muutaman satasen lupaan, niin ehkä projektin rahoitusta kannattaa vielä tarkistaa. 

Yleisesti ottaen kunnan rakennustarkastajat ovat asiansa osaavia virkamiehiä, jotka neuvovat ja ohjeistavat. Pienissä kunnissa saattaa löytyä jopa niin hyvä palvelu, että työntekijällä on aikaa täyttää tarvittavat lomakkeet yhdessä asiakkaan kanssa. Suuremmissa kunnissa - myönnettäköön, asiakkaat ovat enemmän omillaan. Toki tässäkin poikkeuksia löytyy.

hevoset.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, hevostalli, rakennuslupa

Ankkoja ja kanoja samassa tilassa?

Torstai 16.7.2015 - ZMOO

Järkyttävän nopeasti ankanpoika kasvaa! Zmoo-ankka on nyt melko tarkkaan kuukauden ikäinen pekingin ankka. Se oli kuoriutuessaan vain hieman suurempi, kuin kanatipu. Mutta nyt on kanatiput jääneet ankanpojan kasvussa aavistuksen jälkeen... 

Image-2.jpg

Zmoo on niin iso, että pikkuiset käyttävät sitä tyynynä ;oD 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: ankka, tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipun hoitaminen

Läpivalaistuja munia ja muutakin

Perjantai 10.7.2015 klo 15.42 - ZMOO

Nyt on munat koneessa hyvällä mallilla. Ajattelin jakaa teidän kanssanne kuvia siitä, miltä näyttää munan sisällä haudonnan aikana.  Nämä kuvat ovat ankkojen munista, mutta aika yleispätevästi toimivat myös muiden kohdalla. Kannattaa toki suhteuttaa kuvat esim. siihen, että ankka muhii munassaan reilun viikon pidempään, kuin kana. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: konehaudonta, kotikanala, hautominen, tipu, läpivalaisu

Tipuja ja tiiperrystä

Torstai 9.7.2015 klo 13.38 - ZMOO

Omien tipujen kasvattaminen on mielenkiintoista puuhaa. Muutamia pieniä yksityiskohtia kehoittaisin kuitenkin ottamaan huomioon ennen, kuin projektiin ryhdytään. 

1) Tipuista kasvaa aikuisia

Tiput ovat ihastuttavia, herttaisi piipittäjiä - ainakin hetken aikaa. Lopputulemana luontoäiti on kuitenkin tarkoittanut, että niistä kasvaa isoja rotkottajia. Kanatipun "pääsiäsitipumainen" olemus käy olennaisesti karummaksi jo viikon sisällä kuoriutumisesta. Sille yksinkertaisesti alkaa kasvamaan sulat - eikä tipu muuten ole mitenkään erityisen nätti tässä vaiheessa... 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tipujen kasvatus, konehaudonta, kotikanala, tipu

Kesäkanoista kotikanoiksi?

Tiistai 30.6.2015 klo 18.25 - ZMOO

Kesä näyttää sateiselta - jopa syksyiseltä, mutta onneksi ei vielä ole syksyn aika. Joka tapauksessa totuus on, että tämän kesän kesäkanojen tai -ankkojen kohtaloa kannattaa jo ryhtyä miettimään. 

ankka_pulikoi.jpg

Ankat ja kanat ovat hauskoja lemmikeitä ja "pihakoristeita". Ainakin meidän pihassa ankkojen "edullinen uima-allas" on ollut kestosuosikki ;o) 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäkana, kanala, kotikanala, kesäkanala

Konehaudontaa - mikä kone minulle?

Keskiviikko 24.6.2015 - ZMOO

Linnut ovat jänniä otuksia siksi, että niiden kehitystä pääsee seuraamaan konehaudonnassa. Se on itse asiassa suorastaan ällöttävän opettavaista. Olen saanut muuta kautta useampia kiinnostuneita kysymyksiä konehaudonnasta, joten otetaan keinoemo näin aluksi blogin aiheeksi. Aloitetaan yksi asia kerrallaan. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä enemmän "pari pikku juttua" tulee mieleen. Asiasta voisi kirjoittaa vaikka kirjan. 

Ihan ensimmäisenä haluan kuitenkin varoittaa, että tipujen kanssa tulee aina kuolemia - kuten elämässä yleensäkin. Tulee kuoriutumaan vammautuneita tipuja, jotka pitäisi pystyä lopettamaan. Joten ennen, kuin aloitat minkäänlaista haudontaa, niin varmista tämä lopettamisasia. Mikäli itse et pysty/kykene tipua lopettamaan, niin selvittele lähipiiristä ihminen, joka sen pystyy/saatta/kykenee tarvittaessa tekemään. Lintuja hautoessa otat vastuun elämän syntymisestä ja myös siitä, että se tarvittaessa lopetetaan nopeasti ja mahdollisimman tuskattomasti. 

Ensimmäinen vinkki: Hanki kunnon hautomakone. En ala mitään erityistä merkkiä mainostamaan, koska tässä blogissa ei muiden firmojen tuotteiden tuotesijoittelua tehdä. Hirnu Oy ei hautomakoneita myy - kanaloita kylläkin, joten jätetään merkit sikseen ja keskitytään ominaisuuksiin. 

Hyvän hautomakoneen määritelmä on kiinni monesta tekijästä. Hyvä kone ei välttämättä ole iso kone. Harrastaja ei tarvitse valtavaa volyymia harrastukseen.

Millainen sitten on se "kunnollinen kone"? Hautomakoneita on kotikäyttöön tarjolla varmaan parikymmentä erilaista. Yritä siinä nyt sitten päättää, mikä olisi itselle se kaikkein paras. Itse sinä sen ostopäätöksen teet, mutta yleensä köyhän ei kannata huonoa/halpaa ostaa ja ominaisuudet maksavat aina lisää.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: siitosmuna, konehaudonta, siipikarja, hautomakone

Minä olen Zmoo-ankka

Sunnuntai 21.6.2015 klo 13.00 - Zmoo-ankka

Elämä ankkana - tai lintuna yleensäkään, ei välttämättä ole ihan yksinkertaista. Otetaan vaikka minun syntymäni, mikä lopultakin tapahtui kunnioitettavasti juhannuspäivänä 2015. Siis tasan eilen.   

zt1.jpg

Kaikkiaan me ankanpojat viihdymme kuoressa noin 28 päivää eli suunnilleen neljä viikkoa. Siinä ajassa tulee kananmunastakin tutusta "keltuainen-valkuainen"-mössöstä ihan oikea tipu. Oletuksena tietenkin on, että luonto on ollut suosiollinen ja parvessa on kumpaakin sukupuolta olevia ankkoja. Tähän hommaan tarvitaan tyttöjä ja poikia. Ankka-tytöt toki munivat, vaikka poikia ei olisikaan. Näistä munista ei kovallakaan hautomisella kuitenkaan tule tipuja. Kuten sanottu, tarvitaan tyttöjä ja poikia - ja suosiollinen luontoäiti kaveriksi. 

Ankkatyttöjen munia ei kannata heittää hukkaan, vaikka niistä ei tipuja tulisikaan. Ankanmunat ovat loistavia leivonnassa! Koska ankanmunien tuottaminen ei ole Suomessa taloudellisesti kannattavaa, lajimme on säästynyt erilaisten eläintehtaiden kiinnostukselta - ainakin täällä Suomessa. Sitäkin asiaa kannattaa ajatella.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ankka, siipikarja, eläinlapset, rakkaudesta eläimiin

« Uudemmat kirjoitukset