Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 4: VALAISTUS

Perjantai 4.11.2016 - KMA


Minä en ole valaistussuunnittelija enkä asiaan erikoistunut ihminen. Mutta kokemusta pieleen menneistä valaistusratkaisuista on runsaasti. Joten voin vinkata sen, miten ei kannata tehdä. Sitä en tiedä, kannattaako varsinaiseen valaistussuunnitelmaan euroja käyttää. Ainakin kannattaa varmistaa, että suunnittelijalla on käytännön kokemusta hevostalleista. Muuten voi nekin lantit mennä hukkaan. Pelkka hieno titteli ei tee osaajaa. 

Tallialuetta ei mietitä kokonaisuutena. 

Vain harvoin riittää, että elämä tapahtuu pelkästään tallin sisällä. Elämää on myös tallin ulkopuolella. Ja Suomessa tunnetusti on ainakin puolet vuodesta aikaa, jolloin ulkovaloja arvostaa suunnattomasti. 

Esimerkiksi lantala on paikka, minne pitäisi päästä säällä kuin säällä painavien kottikärryjen kanssa. Miksi ihmeessä niihin niin harvoin on laitettu kunnon valaistusta? Ja ei, otsalamppua en lue kunnon valaistukseksi. 

Tallin valot ovat "kaikki tai ei mitään" -periaatteella

Oman kokemukseni mukaan hevoset nauttivat hämärästä ja rauhasta omassa karsinassaan. Toisaalta on tärkeää, että karsinaa puhdistettaessa siellä näkee mahdollsimman hyvin. 

Jos pääsisin rakentamaan omaa talliani uudelleen, niin laittaisin jokaiseen karsinaan oman valon. Yleisvalon laittaisin siten, että se rajoittuu ainoastaan käytävä-alueille ja jättää karsinoihin ihanan hämärän. Näin hevonen saa ottaa torkut, vaikka tallissa puuhaillaankin. Varsinkin isoissa talleissa, missä hevosten omistajat liikkuvat kukin omalla ajallaan. Tarvitseeko koko tallin olla hereillä, jos yhdellä hevosella on toimintaa? Antaa toki muiden hevosten levähtää omissa oloissaan. 

Kun jokaisessa karsinassa olisi oma valaisin katossa, pystyisin pitämään valot vain siinä karsinassa, missä tapahtuu. Jos harjaan hevosta, jos hoidan sitä muuten. Tai siivoan karsinan - silloin haluan karsinaan hyvät valot. Ja toisaalta on myös ekologista säästää sähkölaskussa. 

Aivan liian vähän hyödynnetty liiketunnistin

Miksi talleissa on varustetiloissa aina valot päällä? Vaikka tallin omistaja (=sähkölaskun maksaja) on kirjoittanut ison lapun valojen sammuttamisen tärkeydestä. Eikö varustetila ole sellainen tila, mihin kannattaisi sijoittaa liiketunnistin. 

Liiketunnistin ensinnäkin laittaa valot päälle, kun varustetilaan tulee joku. Sellainen, joka on tulossa luvattomilla asioilla (esim. satulavarkaat) todennäköisesti poistuvat paikalta välittömästi. He toimivat mielellään pimeässä. Miksi antaa heille tilaisuus toimia näin? Sille, joka on luvallisella asialla, valojen automaattinen syttyminen on vain kätevää. 

Liiketunnistin myös sammuttaa valot, kun liikkuminen loppuu. Mikä onkaan sen kätevämpää, kuin antaa tekniikan hoitaa tämä asia. Varustetila on paikka, missä usein liikutaan "kädet täynnä tavaraa". Satulan kanssa valojen taiteileminen päälle ja pois on hankalaa - pahimmassa tapauksessa satulaan tulee ikäviä naarmuja. 

Toinen paikka mihin liiketunnistinta tarvitaan, on tallin edusta ja tallin eteistila. Ja mielellään sinne lantalan kulmalle myös. 

Hoitotila/pesutila 

Kallisarvoinen pesu/hoitotila on valaistuksen puolesta erikoinen tila monessa tallissa. En ole vielä saanut selitystä siihen, mikä järki on sijoittaa tämän tilan ainoa lamppu - yleensä loisteputkivalaisin, suoraan hevosen selän yläpuolelle. Ja vielä niin, että lamppu mukailee suunnaltaan hevosen selän linjaa. Niin, että hevosen kylkiin ja mahan alle muodostuu mahdollisimman suuri pimeä varjo. 

Eikö kannattaisi laittaa se ainokainen lamppu edes poikittain niin, että se valaisee edes pikkuisen niitä hevosen kylkiä ja jalkoja. Kaikkein mieluiten kuitenkin kaksi lamppua kattoon - kumpikin "hoitajan" pään päälle, hevosen kummallekin sivulle. Näin se valo riittää paremmin, kun kuitenkin tulee suojien sitomisia, jalkojen pesemistä ja haavojen hoitamisia.

Lato

Onhan se romanttista, että heinäladossa on hämärää. Minä kuitenkin suosittelisin lämpimästi, että tämänkin tilan valaistuksen varmistaisi jo rakentamisvaiheessa. Varsinkin, mikäli samassa tilassa on erilaisia rehusäkkejä. Annoskokojen selvittäminen pussin kyljestä on helpompaa, mikäli tila on asiallisesti valaistu. 

Millaiset valot? 

Talliin pitäisi laittaa kostean tilan valaisimet. Lisäksi suosittelisin sellaisia valoja, mitkä syttyvät kerralla. Esimerkiksi ledi-valoja. 

Perinteiset loisteputkivalaisimet ovat hevoselle epämiellyttäviä, koska ne räpsyvät syttyessään. Ainakin kanat näkevät loisteputkivalon "räpsymisenä", eikä kanaloissa saisi loisteputkia siksi käyttää. Joku viisaampi voinee sanoa, miten hevonen loisteputkivalon näkee. Minulla on tallissa loisteputket (valitettavasti) ja toimivat ne kyllä ovat valaistuksen puolesta. Olen vain huomannut, että pari hevosta meillä pitää räpsymistä epämiellyttävänä ja reagoivat siihen. Uuteen talliin en siksi sellaisia haluaisi. Kerralla päälle ja pois. Paljon parempi niin. 

Jos minulla olisi varsomiskarsina tallissa, niin siihen laittaisin oman valaistuksen portaattomalla himmentimellä. Se olisi ollut kätevä silloin, kun meidän Nappia odotettiin syntyväksi. Toisaalta sairaan hevosen tarkkailussakin hämäräkarsina olisi kätevä lisä. Ei tarvitse koko talliin täräyttää valoja valvontakäyntien yhteydessä. 

Tällaisia ajatuksia tallin valaistuksesta. Toivottavasti tästä on talliprojekteihin iloa!

Avainsanat: hevostallin sähköt, hevostallin valaistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini