Hirnu Oy:n blogi

Koti maalle ja talli kotipihaan?

Tiistai 20.10.2015 - KMA


Kiinteistönvälittäjällä ei yleensä ole mitään käsitystä siitä, mitä hevosen pitämiseen vaaditaan. Niillä ei oikeasti ole. Tosiasiassa heppapaikan ostajat ovat aika harvinaisia ja yleensä etsivät edullista paikkaa. Siten kiinteistönvälittäjän intresseissä ei välttämättä ole kehittää omaa asiantuntemustaan hevosten pitämisessä. Tämä asia on kuitenkin hyvin yksinkertainen asia korjata: SINUN pitää tietää ja arvioida paikan mahdollisuudet. Itsellesihän sinä paikkaa olet ostamassa, et välittäjälle. Eikö niin?

Väittäisin, että kannattaa sijoittaa ennen kaikkea kunnolliseen taloon ja isoon tonttiin. Ulkorakennusten takia ei pihapiiriä kannata ostaa.  Hevosien pitämisestä haaveilevalle vinkiksi: 3 hehtaaria on hevosten kanssa pieni tontti. Kun samalle tontille pitää mahtua piha itselle ja lapsille, talli, lantala, ratsastuskenttä, laidun, autotalli ja vielä jonkinmoinen talo... ei nämä hehtaarin tontille mahdu. Lisäksi kannattaa huomioida, että lantala pitäisi saada suunnattua siten, ettei se ihan naapurin ikkunan alla ole. 

Ei kannata laskea sen varaan, että taloa myyvä isäntä kertoo, että "naapuri varmasti vuokraa peltoa". Yllätys yllätys: Ei se naapuri välttämättä vuokraa niitä peltoja. Pelloista saa kohtuullista EU-tukea myös "tekemättä mitään" mikä monesti myös estää pellon rehellisen vuokraamisen. Lisäksi hevoset rikkovat avo-ojat ja tallaavat ne huonoon kuntoon. Hevosenpaskassa rikkaruohot viihtyvät, joten laidunjakson jälkeen pellon saattaminen takaisin viljelykuntoon on kallista ja aikaaviepää hommaa. Siten naapuri ei välttämättä ole ollenkaan innostunut peltoja sinulle vuokraamaan. Suosittelen siis hankkimaan laidunmaat omaan omistukseen. Se on paljon yksinkertaisempaa niin. 

Vaikka kiinteistönvälittäjä sanoisi mitä, niin useinmiten vanhasta navetasta ei saa tehtyä kunnollista tallia. Ainakin suosittelen lämpimästi, että joku valan tehnyt ja arviostaan vastaava kaveri käy asian varmistamassa ennen kaupantekoa. Yleensä uuden rakentamalla saa varmasti kunnollisen rakennuksen. 

Vanhassa navetassa ongelmana on yleensäkin se, että ne ovat vanhoja ja rapistuneita. Monet vanhat navetat on tehty sodan jälkeen, jolloin mm. betonin saaminen oli vähän niin ja näin. Vähän betonin lisäksi on laitettu reilummin hiekkaa - kyllä, isännät monin paikoin valoivat tiilet ja betoniharkot ihan itse. Se oli sitä aikaa, jolloin ei tilattu laatusertifikoituja materiaaleja verkkokaupan kautta pihaan toimitettuna. 

Toinen ongelma vanhassa navetassa on korkeus. Pari metriä sisäkorkeutta on aika tavallinen mitta.

Helpoin tapa on lähteä hakemaan korkeutta lisää alaspäin, eli perustusta puretaan... hetkinen... mikä perustus? Parhaimmillaan rakennus on tehty suoraan maata vasten. Tai kivijalka ulottuu noin 10 cm maahan. Suosittelen lämpimästi tarkistamaan tämän asian ennen kaupantekoa. Ja todellakin tarkistamaan: Ota lapio ja kaiva vähän. Minä olen henkilökohtaisesti ollut purkamassa tällaista vanhaa navetan perustusta, mistä löytyi mm. vanha polkupyörä ja sateenvarjon jämät raudoituksena. Lisäksi betonia näissä on monesti kovin vähän - kiviä senkin edestä. Varsinkin täällä päin on ollut tapana kerätä pelloilta kivet rakennuksen pohjaan ja päälle jotain rautaa - mitä on sattunut olemaan ja lisäksi betonia. Kuten jo totesinkin: nämä on monesti rakennettu todella köyhänä aikana. Vaikka olisi ollut rahaa, ei kaupassa sotien jälkeen ollut mitä ostaa. Siitä rakennettiin, mitä oli. 

Jos olisin ollut aikoinani fiksu, olisin ostanut pelkän tontin liittymillä. Nykyinen tontti on nelisen hehtaaria ja tälläkin pärjää - nyt ostaisin kuitenkin parin hehtaaria lisää. Lisäksi olisin rakentanut suoraan uuden talon ja tallin enkä ryhtynyt korjaamaan vanhoista jonkinlaisia "kyllä se on ihan hyvä" rakennuksia. Lopputulemana ehkä olisi reilummin velkaa, mutta kaikki ylimääräinen aika viimeisen kymmenen vuoden ajalta ei olisi mennyt korjaamiseen ja  taas korjaamiseen ja kaiken uuden rakentamisen ja korjaamisen suunnitteluun.

Vanhasta on nimittäin aika hankala saada uutta ja toimivaa. 

Siten: Osta mieluummin ISO TONTTI ja mieleinen talo sopivalta paikalta. Mieti siinä asiassa omaa itsesi ja perhettä. Tallin, kanalan ja paljon muutakin saa vaikka valmiina hankittua allekirjoittaneelta. 

Avainsanat: rakentaminen, hevonen, tee-se-itse


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini