Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 9: JUOMA-AUTOMAATTI HEVOSELLE

Keskiviikko 21.12.2016 - KMA

Tänä aamuna mennessäni talliin kiireessä noin klo 6:30, sain jälleen kerran muistutuksen siitä, mitä on hevostallin pitäminen. Tästä aamusta inspiroituneena päätin kirjoittaa tämän viikon blogikirjoituksessa hevosten juoma-automaateista. Siis plussaa ja miinusta - ja miten välttää ainakin pahimmat mokat niiden suhteen.

Toisin kuin voisi kuvitella, eivät kaikki maatalouskauppiaan osaa myydä hevoselle sopivaa juoma-automaattia. Moni maatalusmyyjä ei nimittäin itse ole ollut koskaan tekemisissä tämän hersyvän hellyttävän, leikkimielisen, norsun voimat omaavan ja kaiken palasiksi räpeltävän luontokappaleen kanssa. Ehei. Heidän kokemuksensa hevosesta on se, mitä myyntitykki on heille kertonut ja mainoslehtiset (joista alaa opiskellaan) kertovat. Usko pois, se ei riitä tässä asiassa. 

Siis ensimmäinen vältettävä moka: Älä ikinä usko myyntipuheita sopivasta hevosen juoma-automaatista keneltäkään muulta, kuin sellaiselta, joka oikeasti hevosten kanssa on tekemisissä. Mitenkö sen tiedät? No, kysy asiaa. Mikäli et hevosiin todella perehtynyttä myyjää löydä etkä itse ehdi empiiristä tutkimusta asiasta suorittaa, niin paina jarrua. Hanki sellainen automaattiastia, mitä joku tuttavasi suosittelee. Mieluummin sellainen tuttava, jonka voisit olettaa haluavan sinulta joulukortin myös ensi jouluna. 

Muuten voi aamulla olla tällainen iloinen yllätys vastassa, eikä sinulla ole ketään ketä syyttää - vain sinä itse :) 

hirnublogikuva1

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: hevosen juoma-automaatt, karsina, hevostalli, ämpäristä juottaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 8: VANHAN VÄRKIN VÄRKKÄÄMISEN ONGELMIA

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12.50 - KMA

Tätä aihetta on aika moni minulta nyt toivonut: Mitä vanhan rakennuksen muuttamisessa hevostalliksi kannattaa miettiä. Tästä voin todellakin sanoa, että kirjoitan nimimerkillä "kokemusta on" ihan käytännössä. Meidän oma hevostalli on tuunattu vanhasta 60-luvun omakotitalosta. Pihatto - joka ei enää ole hevosten käytössä, on tehty vanhasta kylmästä heinäladosta. 

Joten - kyllä niistä talleja saa aikaiseksi. Se, tuleeko se halvemmaksi, on eri juttu. Mutta pihapiirin kannalta voi olla enemmän silmää miellyttävää tuunata vanha rakennus, kuin rakentaa uusi.

Olen joskus ihmetellyt, miten vähän ihmiset kysyvät mahdollisuutta muokata rakennus ulkoiselta olemukseltaan sopimaan vanhaan pihapiiriin. Tämä mahdollisuus on meilläkin ollut aina olemassa, mutta vain pari kertaa sitä on käytetty.

Isommat - yli 5 hevosen tallirakennukset ovat aika massiivisia rakennuksia ja ne on tehty enemmän "tallialue-tyyliin" kuin kotipihan koristeeksi. Tallirakennuksen massiivisuutta voi piilottaa esim. ulkovuorta muuttamalla ja rakennusta ajatella osana pihapiiriä.

Jo tuotteena "valmiiseen" valmistallinkin saa meiltä vaikka hirsipaneelilla, mikäli muu piha on hirttä täynnä, suosittelen sitä vaihtoehtoa lämpimästi. Rakennus kuitenkin pistetään pystyyn vuosikymmeniksi, joten pitäähän sen silmää miellyttää, eikö?  

Mutta palataan vanhan tuunaamiseen... 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: rakennuksen muuttaminen hevostalliksi, tuunaa hevostallia, hevostallin rakentaminen

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 7: MALTA TEHDÄ VALMIIKSI

Sunnuntai 11.12.2016 klo 12.57 - KMA

Kenelläpä ei olisi kiire rakennusprojektin loppuvaiheessa? Hoputtajana voi olla sää - talvi tai syysmyrskyt painaa päälle, tai yksinkertaisesti raha. Pari hevosta täysihoitotallissa... no, sillä summalla lyhentää omaa tallilainaa jo mukavasti, vaikka siitä vähentäisi hevosen elättämisen kustannukset. 

Kannattaa kuitenkin malttaa tehdä rakennus kokonaan valmiiksi, ennen kuin hevoset muutetaan uuteen kotiinsa. Rakentamien on siksi ärsyttävää hommaa, että elementtiprojekteissa aluksi se näyttäisi edistyvän hurjaa vauhtia. Tulee lattiaa, seinää ja kattoa - kaikki viikon sisällä. Sitä oikein hurmaantuu siitä, miten nopeasti kaikki tapahtuu! Ja sitten se homma tuntuu tyssäävän, kuin seinään. Mitään konkreettista "isoa" ei tapahtu. Mutta rakennusprojektit ovat sellaisia. 

Malttia tarvitaan. Ei riitä, että tallissa on lattia, seinät ja katto. Tarvitaan paljon muitakin rakenteita, jotta rakennuksesta saadaan toimiva kokonaisuus. Nämä pienemmät jutut ovat hitaita tehdä, eivät näy niin paljoa - mutta ensisijaisen tärkeitä, jotta rakennus toimii oikein. Joten älä vielä irtisano tallipaikkaa tai sovi uuden hevosen ostamisesta, vaikka tallissa asennetaankin kattopeltejä paikoilleen. Ei se vielä ole valmis. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin rakentaminen,

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 6: HEVOSTALLIN LÄMMITTÄMINEN 

Torstai 24.11.2016 - KMA

Hevostallin ja yleensäkin eläinsuojien lämpimänä pitäminen on perusasioita tallin suunnittelussa. Ei talli-ilman "lämmin" tarvitse olla, mutta sen verran ainakin, että vesi ei kupissa jäädy. Sellainen 3-8 astetta plussaa on lienee ihan sopiva. Silloin ei kovillakaan pakkasilla ulkoilman ja tallin sisäilman lämpötilaero tule liian hurjaksi. Eli sellainen "jääkaappilämpötila" on aika passeli. 

Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi niin monet rakentajat ajattelevat hevostallin lämpenevän ja pysyvän lämpimänä ilman minkäänlaista lämmönlähdettä. Eihän kukaan taloaankaan rakenna ilman, että siihen jokin lämmitysjärjestämä suunnitellaan. Miksi eläinsuoja olisi yhtään sen ihmeellisempi asia?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, lämmitin, tallin rakentaminen, tallin lämmittäminen talviaikaan, hevostallin eristys

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 5: KARSINAN IKKUNAT

Lauantai 12.11.2016 - KMA

Luonnonvalo on parasta valoa monelle asialle - niin myös hevoselle. Eikä se ihmisellekään pahaa tee. Luonnonvalon parasta antia on se, että se tulee "kaikkialta". Se ei  yleensä muodosta voimakkaita, liikkuvia varjoja verrattuna esim. halogeenivaloon tai moneen muuhun, tehokkaaseen keinovaloon. Jotkut hevoset pelkäävät halogeenin aiheuttamia jyrkkiä varjoja.

Ja mikä luonnonvalossa on parasta, se on edullista - eikä sitä (ainakaan vielä) edes veroteta. 

Luonnonvaloa kuitenkin hyödynnetään tallirakentamisessa hämmästyttävän vähän. Mieluummin sijoitetaan valaisimiin, kuin ikkunoihin. Miksi näin? 

Kokonaisuus unohtunut ikkunoiden sijoittelussa?

Hevostallin rakentajan kannattaa huomioida ikkunat jo rakennusvaiheessa.

Tavallinen kuvio on nimittäin se, että tilataan jokin "vakiopaketti" elementtivalmistajalta. Vakiopaketti siksi, että se on edullisin vaihtoehto. Näin ollen elementeissä on ikkunat määritelty helpoimman rakennustavan  mukaan, eikä rakennuksen käytännöllisyyden mukaan. 

Tallirakennus on yleensä iso halli, mihin tilataan karsinaelementit  toiselta valmistajalta - suhteuttamatta kalusteita nyt ollenkaan ikkunoiden sijaintiin. Lopputulema on hassu - toki ei käyttökelvoton, mutta hassu. 

Kyse toki on pienestä kosmeettisesta jutusta, mutta se vain antaa oikeasti jotenkin amatöörimäisen vaikutelman rakennuksesta, mikäli karsinan pystytolppa asettuu ikkunan päälle. Olisiko kannattanut vähän tarkemmin mitata ja suunnitella? Tähän ei tarvita asiantuntijoita (ainakaan ei kannata maksaa sellaiselle), vaan ihan tervettä maalaisjärkeä ja mittanauha.

Muutenkin suosittelisin aina rakennettaessa miettimään myös sitä puolta, että rakennuksesta tai maapaikasta yleenskin voi joutua myös luopumaan. Sinulle ehkä passaa, että rakennus on tehty vähän niin ja näin. Entäpä, jos tulee tilanne, että rakennus pitää saada myytyä - ja kaikki yleensä haluavat hyvän hinnan elämäntyöstään. Sitäkin kannattaa ajatella, ettei "ihan hyvä rakennus" ole myyntitilanteessa koko tilan hintaa alas painava hökötys.

Elämästä kun ei koskaan tiedä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, ikkunat hevostalliin, kalterit hevostallissa

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 4: VALAISTUS

Perjantai 4.11.2016 - KMA

Olen monesti ihmetellyt, miten niin harvalla hevostallia rakentavalla käy edes mielessä tallin valaistus. Valaistus on kuitenkin yksi olennaisimpia asioita rakennuksen käyttömukavuudessa. Hyvin monissa talleissa sähköt onkin suunniteltu lähinnä - no, meillä on valot -periaatteella. Ja valaistus rajoittuu ainoastaan tallin sisätiloihin. 

Tyypillinen tallin valaistus on siten katonrajassa olevat, halvimmat mahdolliset loisteputket, jotka täräytetään täyteen loistoon koko tallissa. Toisaalta heinäladon puolelle on enää jätetty yksi pikkuinen tuikku (sellaiset valkoiset pallot ovat jostain syystä tosi suosittuja) - ja lantalaan painavien kottikärryjen kanssa pimeässä räntäsateessa taiteilevalle ei ole järjestetty valoja ollenkaan. Mikä meni pieleen? 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostallin sähköt, hevostallin valaistus

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 2: KARSINOIDEN SEINÄPINNAT

Perjantai 21.10.2016 klo 14.33 - KMA

Viime viikolla kirjoitin ovien lukituksesta. Tällä viikolla ajattelin kirjoitta asiasta asiaa karsinoiden seinistä ja yleensäkin työn suunnittelusta (tai suunnittelun puutteesta). 

Materiaaleista tulen toki kirjoittamaan jatkossakin. Tämä on vain keskustelun avaus. Monesti niukka ilmanvaihto ei olekaan tallin todellinen ongelma, vaan vääränlaiset materiaalit pinnoilla. Mikäli tallin lattia on läpikustua lankkua, niin haiseehan se. Varsinkin, kun lattian läpi on kusi valunut maaperään muutaman vuoden ajan. Ei se kusi sieltä mihinkään katoa. Hevosesi asuu tuolloin tunkion päällä. Haluaisitko itse nukkua tunkion kaasuissa? Ei siinä enää ikkunoiden auki pitäminen auta. On syynsä, että rakennusmääräysten mukaan kusi ei saa lattian läpi valua. Se on määräys, joka on olemassa hevosesi parhaaksi. 

... jatkuu seuraavalla sivulla...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, tallin rakentaminen, seinävaneri hevostalliin, lankkulattia hevostallissa

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 1: KARSINOIDEN LUKITUS

Torstai 13.10.2016 klo 20.10 - KMA

Eikö se niin ole, että omaansa saa haukkua? No, minä ajattelin tehdä juuri näin. Kirjoitan nyt pienen blogi-sarjan siitä, mitä kaikkea ei kannata tehdä hevostallin rakentamisessa. Kyse on meidän omasta hevostallista, joka toki on jo ollut olemassa paljon ennen Hirnun Oy:n perustamista. Siitä tiedämmekin, miten hevostalli pitää suunnitella - eli ei ainakaan näin... 

Virheistä oppii, eikö totta. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa pahimmat mokat hevostallin rakentamisessa. Sellaiset, mitkä harmittavat sitten jälkikäteen. Kaiken lisäksi ne tulevat kalliiksi. Ei riitä, että asian korjaa. Vanhaa korjatessa kustannukset ovat isommat, koska ensin pitää purkaa - jotta voi taas rakentaa. Uuden rakentaminen on tämän takia nopeampaa ja halvempaa puuhaa. 

Oman hevostallini historiasta voin sanoa sen verran, että sitä ei alkujaan rakennettu hevostalliksi. Se oli alkujaan omakotitalo, perinteinen 60-luvun alussa rakennettu. Uuden talon rakentamisen myötä tuli villi idea muuttaa se hevostalliksi. Tämä säästi monta euroa, mutta aiheutti myös monia ongelmia. Vanhan kanssa joutuu tekemään kompromisseja. Siksi oma talli ei suinkaan ole mikään moderni ja tiloiltaan ideaali. Siitä syntyykin ajatukset siitä, miten asiat pitäisi tehdä, jotta ne olisi tehty kunnolla. Näiden ideoiden ja ajatusten myötä syntyi myös Hirnu Oy. 

Nyt kuitenkin otan kohta kohdalta muutamia "pikku-juttuja", jotka kannattaa tallin rakentajan miettiä. Oikeasti. Nyt puhuu karu kokemus, joka on hankittu tekemällä monta asiaa pieleen - jotta teille voimme rakentaa juuri oikein! 

Mikäli jatko kiinnostaa - paina alla olevaa linkkiä seuraavalle sivulle!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tallinrakentaminen, hevostalli, hyvä hevostalli, suunnittele hevostalli

Rakentaa itse - vai ostaa valmiina?

Keskiviikko 6.7.2016 klo 10.47 - KMA

Rakennusprojektissa on valitettavan tavallista, että oma aika ja osaaminen arvioidaan pieleen. Ennen kaikkea miehiin näyttäisi kohdistuvan  paikoin huomattavia paineita rakentamisen suhteen. Monesti oletetaan, että tokihan mies osaa rakentaa - osasihan pappakin rakentaa perheelleen talon jne. Tosiasia kuitenkin on, että kukaan ei osaa sukupuolensa, geeniensä tai sukulaisuussuhteidensa perusteella rakentaa yhtään mitään. Se ei ole niin yksinkertaista. Kaikkia miehiä ei todellakaan rakentaminen edes kiinnosta. Pitäisikö edes kiinnostaakaan?

 Rakennuksia saa onneksi myös valmiina. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kannattaa mieluummin keskittyä tekemään sitä, missä on hyvä ja mikä tuottaa mielihyvää. Mikäli rakentaminen ja nikkatointi ei ole "se oma juttu", niin miksi kiusata itseään? Vielä vähemmän: Miksi painostaa puolisoa tekemään jotain, mitä tämä ei selvästi osaa/halua tehdä? Rakentamisen osalta tähän on helppo ratkaisu: Osta valmis rakennus. Mikäli rakentamiseen haluaa osallistua, niin usein jo perustuskivien mittaaminen ja asennus, rännien asennus sekä rakennuksen maalaaminen on kesäloman ajalle ihan riittävä panostus. Pitää ihmisten levätäkin, eikö niin? 

Mikäli hevonen seisoo pihassa ilman kunnollista talvi-asumusta, niin nyt on aika ryhtyä toimeen. Vielä ehtii hoitaa paperityöt sihen malliin, että ennen pakkasia oma hevonen seisoo omassa kotitallissa. 

dsc07726.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, hevonen, hevostalli

Kerralla kunnollista - ettei kanasta tule tupakaveria...

Sunnuntai 8.5.2016 klo 20.48 - KMA

Olen monesti miettinyt omaa "uraani" eläinten parissa. Voinen sanoa, että monessakin asiassa olen mennyt "perse edellä puuhun" - eli tehnyt kaiken siten, kuin sitä ei kannattaisi tehdä. Näin jälkikäteen voinen sen myöntää. Kaiken sen rahan ja ennen kaikkea energian, minkä olen oman kotitilani rakentamiseen laittanut, olisin voinut käyttää järkevämminkin. Toki tämä "oppi" ei ole hukkaan mennyt. Kaiken tämän ahertamisen myötä syntyi Hirnu Oy ja ajatus tehdä asiat kunnolla. Kerralla kunnolla.

Itselläni suurin virhe on ollut perusajatus: "Kyllä tämä minulle riittää". No, ei ole riittänyt. Ei sitten sinne päinkään. Se, mihin olen ajatellut vaatimattomasti tyytyä, ei sitten olekaan ollut sitä, mitä oikeasti tarvitsin. 

Minä haluan, että rakennus on toimiva. Ei vain "hevostalli" tai "kanala", vaan käytännön tylsässä arjessa toimiva rakennus. Esimerkiksi isoissa hevostalleissa olen monesti miettinyt, miten paljon helpompaa arjesta tallissa saisi, kun pari pikku juttua olisi suunnittelussa huomioitu. Se säästäisi askeleita hevosen hoitajalta - ja tekisi näin arjesta mukavampaa. Kanaloiden suhteen ihmettelen, miksi ei kotikanalan yhteyteen tehtä minkäänlaista eteistilaa, mihin voisi rehusäkit, kipot ja kupit jättää. 

Neliöt maksaa. Kyllähän minä sen tiedän. Ja rahaa on jokaisella niukasti ja maksajan mielestä kaikki on kallista. Toisaalta harrastamisen hauskuudesta puolet on myös sitä, että harrastaminen on mukavaa. Ikuinen nikkaroiminen, korjaaminen ja pakkasen pelkääminen ei ole ollenkaan mukavaa.

Mutta eivät ole erinäiset yllätyksetkään kivoja (sain luvan jakaa tämän tarinan): Eräs asiakas osti meilta kanalan, kun leikkimökkiin tehty "kyllä tämä riittää" kanala yllätti. Kesä meni kivasti, mutta sitten tuli tämä suomalainen talvi.  Kun pakkanen oli -25 astetta, olivat kanat muuttaneet talon tyhjänä olevaan makuuhuoneeseen. Siinä vaiheessa isäntä tilasi rouvan lemmikeille oman kanalan. Sen jälkeen on kanat eläneet omassa mökissä läpi talven :) 

Että silleen. Kerralla kunnollinen maksaa, mutta se on sitten sitä mitä pitääkin olla. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kana, unelma, suunnitelma, hevostalli

Mitä kuiviketta käyttäisin tallissa?

Tiistai 26.1.2016 klo 21.12 - KMA

Meiltä kysytään aina säännöllisin väliajoin mielipidettä siitä, mikä olisi tallissa toimivin kuivike. Ja mitä minä suosittelisin. Näitä keskusteluita käydään niin tallin- kuin lantalankin rakentamisen yhteydessä. Koska näyttäisi, että samaa asiaa pohditaan myös keskustelupalstoilla, niin voinen kertoa tässä oman henkilökohtaiseen kokemukseen perustuvan mielipiteeni käyttämistäni kuivikkeista. Korostan: Henkilökohtainen mielipiteeni. Hirnu Oy ei myy kuivikkeita, joten myymässä en ole mitään :) 

Itselläni on hevosten pitämisestä vuosikymmenien kokemus. Kokemusta on myös monenlaisista eri talleista - kuin myös kuivikkeista. Eniten itse mietin kuivikkeita valitessani sitä, mikä sopii millekin hevoselle. Olen siitä etuoikeutetussa asemassa, että maata on sen verran, että saan palaneen lannan käytettyä heinäpellolla lannoitteena. Siten loppusijoitusta minä en joudu miettimään - mikä tietenkin vaikuttaa valintoihini myös. 

Tässä voin luetella ne kuivikkeet, mitä olen kokeillut. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevostalli, hevonen

Mielenkiintoinen talliprojekti alkamassa!

Torstai 29.10.2015 klo 18.13 - KMA

Talliprojektit ovat aina mielenkiintoisia. On myös yrittäjälle mukavaa, että asiakkaat uskaltautuvat toteuttamaan toiveitaan rakennusprojekteissaan. Tämän vuoden viimeiset tallit ovat todellakin olleet sellaisia. Ensi viikolla uuteen kotiinsa lähtevästä tallista julkaisen mielelläni kuvia. Talli on todellakin sievä sisältä. Sitä paikan päällä ihastelleen ihmiset ovat jopa todenneet, että talli on "hienommin sisustettu, kuin meidän pirtti!". Ja se on ruukkilaiselta paljon sanottu se! 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talli, hevostalli, rakentaminen, valmis hevostalli

Halpaa rakentamista etsimässä?

Sunnuntai 6.9.2015 klo 19.45 - KMA

Surullinen - mutta realistinen tosiasia on, että meillä jokaisella on käytettävissä vain tietty määrä rahaa. Rakentamisen suhteen suurin osa huomaa olevansa suhteellisen persaukinen. Rakentamisprojektit nimittäin vievät yleisesti ottaen sellaisia summia rahaa, ettei niitä keskiverto-sukankuluttajan pankkitilillä ainakaan jatkuvasti ole - tai ainakin pitää koskea säästötilillä oleviin pennosiin. 

Siten yksi asia, mitä useimmat rakennusprojektia miettivät varmasti pohtii, on edullisin keino saada haluttu tuote. Yleisesti ottaen itse rakentaminen tulee ensimmäisenä mieleen. Mikäli omalle työlle ja menetetylle vapaa-ajalle ei laske hintaa, tulee projektista suorastaan edullinen. Mikäli taas laskee - no, kalliiksi tulee. Ainakaan ei kannata palkkatyöstä ottaa palkatonta vapaata säästääkseen rakennuskustannuksissa. 

Elementtipaketit ovat varmasti helpoin keino päästä nopeaan rakentamisen alkuun. Niiden etuna on se, että rakennuksen runko nousee nopeasti. Päästään erittäin tehokkaasti "säältä suojaan" tilanteeseen. Mikäli omaa rakennustaitoa on, aika riittää ja parisuhde pienen stressinpoikasen jaksaa ottaa vastaan, niin elementtipaketti on oiva vaihtoehto. Mikäli edelliset puitteet puuttuvat, niin suosittelen lämpimästi kokonaisena hankittua rakennusta. Se on oikeasti helppo vaihtoehto ja parisuhde kiittää!

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: rakentaminen, hevostalli, rakennuslupa, elementtipaketti, tee-se-itse

Rakennanko vai korjaanko?

Keskiviikko 29.7.2015 - ZMOO

Kesäaikaan pihapiiriin ilmestyy "kuin yllättäen" mukavia kesälemmikeitä. Kesällä näiden kanssa onkin mukavaa harrastaa, mutta miten käy talven tullen? Suomen talvi on paitsi pimeä, myös kylmä. Sen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään tässä maassa syntyneelle. Onneksi suomalainen osaa rakentaa niin, ettei olosuhteista tule ongelmaa.

Image-1-3.png

Ongelmaa olosuhteista ei saisi tulla myöskään eläimille. Siksi eläinten talvisijoitusta kannattaa miettiä hyvissä ajoin. Rakentaminen ei nimittäin tapahdu ihan hetkessä. Ei, vaikka pihassa olisi valmiina jonkinlainen koppi, mikä remontoidaan talviasunnoksi kanoille tai vaikka ponille. Lisäksi on joukoittain erilaisia rakennusmääräyksiä, joilla ihmisille pyritään viestimään, millainen rakentaminen on kannattavaa ja eläimen hyvinvoinnin huomioivaa. 

Ikävin mahdollinen tilanne on se, että tammikuun pakkasissa huomaat, että kanala tai kanila tai hevostalli ei olekaan niin lämmin ja toimiva, kuin olitte ajatelleen. Vaihtoehtoina on, että eläimet jäätyvät tai muuttavat perheen olohuoneeseen.

Kumman vaihtoehdon itse valitsisit? 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, korjausrakentaminen, hevostalli

Mikä rakennusluvassa pelottaa?

Keskiviikko 29.7.2015 - ZMOO

Meille tulee todella monta kertaa kysymyksiä siitä, tarvitaanko myymillemme rakennuksille rakennusluvat. Kaikkein eniten asiasta ovat kiinnostuneita ihmiset, jotka  harkitsevat hevostallin hankkimista. 

Jäin siksi miettimään, mikä rakennusluvan hankkimisessa mietityttää? Miksi kuntaan rakennusvalvontaan soittaminen tuntuu niin hankalalta? Lopultakaan rakennusluvan hakeminen ei todellisuudessa ole vaikeaa. Kun paperit ovat kunnossa, naapurilta on suostumus, rakennus asiallinen ja tarkoitukseen sopiva, ei luvassa ole mitään ongelmaa. Se vain pitää hakea. Ja rahalllisesti ajateltuna... no, jos talliprojekti kaatuu muutaman satasen lupaan, niin ehkä projektin rahoitusta kannattaa vielä tarkistaa. 

Yleisesti ottaen kunnan rakennustarkastajat ovat asiansa osaavia virkamiehiä, jotka neuvovat ja ohjeistavat. Pienissä kunnissa saattaa löytyä jopa niin hyvä palvelu, että työntekijällä on aikaa täyttää tarvittavat lomakkeet yhdessä asiakkaan kanssa. Suuremmissa kunnissa - myönnettäköön, asiakkaat ovat enemmän omillaan. Toki tässäkin poikkeuksia löytyy.

hevoset.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, hevostalli, rakennuslupa

« Uudemmat kirjoitukset